- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄  ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ – Άρθρο 10 Εξουσιοδοτικές διατάξεις  

  1. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ιδρύονται οι χερσαίοι συνοριακοί σταθμοί του άρθρου 3 και ορίζονται α) η χωρική τους έκταση, β) οι χρήσεις γης και γ) οι δημόσιες υπηρεσίες που εγκαθίστανται σε αυτούς.
  2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται: α) οι πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας των χερσαίων συνοριακών σταθμών της παρ. 1 του άρθρου 3, για τη συμμόρφωση της Ελληνικής Δημοκρατίας προς το κεκτημένο Σένγκεν (ν. 2514/1997, Α’ 140) και τις σχετικές ρυθμίσεις του ενωσιακού δικαίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις των υπηρεσιών που εγκαθίστανται σε αυτούς, β) η χωροθέτηση των υπηρεσιών που εγκαθίστανται και δραστηριοποιούνται εντός των χερσαίων συνοριακών σταθμών, καθώς και γ) κάθε άλλη αναγκαία τεχνική λεπτομέρεια. Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εκδίδεται μετά από γνώμη του οικείου Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα χωρικά όρια αρμοδιότητας του οποίου είναι εγκατεστημένος ή πρόκειται να εγκατασταθεί ο συνοριακός σταθμός. Η γνώμη του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης διατυπώνεται μετά από συλλογή, αξιολόγηση και ιεράρχηση των αιτημάτων των φορέων που στεγάζονται στους χώρους των χερσαίων συνοριακών σταθμών. Τα αιτήματα των φορέων υποβάλλονται στην αρμόδια για τους συνοριακούς σταθμούς υπηρεσία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνοδευόμενα από πλήρως τεκμηριωμένη αιτιολογική έκθεση σκοπιμότητας και τήρησης προδιαγραφών για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία εκάστου φορέα, που τελούν σε συμφωνία προς το κεκτημένο Σένγκεν και τις σχετικές ρυθμίσεις του ενωσιακού δικαίου. Η αρμόδια για τους συνοριακούς σταθμούς υπηρεσία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης συντάσσει εισήγηση προς τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την έκδοση της ως άνω αναφερόμενης γνώμης.
  3. Με απόφαση του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία εκδίδεται έπειτα από αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εγκρίνονται οι μελέτες, τα έργα, οι προμήθειες και η παροχή υπηρεσιών, που αφορούν στην κατασκευή, επισκευή, αναβάθμιση, επέκταση και συντήρηση των εγκαταστάσεων νέων και λειτουργούντων συνοριακών σταθμών, σύμφωνα με το άρθρο 4. Η απόφαση έγκρισης της οριστικής μελέτης επέχει θέση οικοδομικής άδειας.
  4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση του οικείου Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δύνανται να τροποποιούνται οι όροι δόμησης χερσαίων συνοριακών σταθμών του άρθρου 5, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε συνοριακού σταθμού.
  5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου φορέων, οι οποίοι είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες ή εποπτεύουν τους φορείς που είναι ιδιοκτήτες εκτάσεων, δύνανται οι εκτάσεις αυτές να παραχωρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών για την εγκατάσταση και λειτουργία χερσαίων συνοριακών σταθμών, των συνοδών χώρων αυτών ή λοιπών βοηθητικών χώρων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6.
  6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εκδίδεται ο κανονισμός λειτουργίας των χερσαίων συνοριακών σταθμών του άρθρου 7, στον οποίο ρυθμίζονται ιδίως θέματα εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών, δημοσίων ή μη, που στεγάζονται στους σταθμούς, θέματα εμφάνισης και συμπεριφοράς του προσωπικού, η διαδικασία επίλυσης διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ των υπηρεσιών, η επιμέλεια για την τήρηση της καθαριότητας και της ευταξίας των χώρων, τα διακριτικά εισόδου στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς και η διαδικασία ορισμού υπευθύνου για την τήρηση του κανονισμού.
  7. Με απόφαση του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης δύναται να παραχωρούνται χώροι στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς σε δημόσιους ή μη φορείς σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 8.