- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 5 Όροι δόμησης χερσαίων συνοριακών σταθμών

  1. Οι όροι δόμησης για την κατασκευή νέων συνοριακών σταθμών ή την επέκταση των χώρων σε ήδη λειτουργούντες χερσαίους συνοριακούς σταθμούς ή την κατασκευή νέων κτιρίων σε λειτουργούντες χερσαίους συνοριακούς σταθμούς ορίζονται ως εξής:

α. Ελάχιστη έκταση: χίλια (1.000) τ.μ..

β. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: πενήντα τοις εκατό (50%) της έκτασης.

γ. Μέγιστος συντελεστής δόμησης: 0,75.

δ. Μέγιστος αριθμός ορόφων: δύο (2).

ε. Μέγιστο ύψος κτιρίων: δώδεκα (12) μ. + ενάμισι (1,50) μ. για τη στέγη.

στ. Αποστάσεις των κτιρίων από πίσω και πλάγια όρια: τρία (3) μ..

ζ. Δυνατότητα ανέγερσης περισσότερων του ενός κτιρίου.

Η απόσταση των κτιρίων από τον άξονα του δρόμου καθορίζεται από τη σχετική μελέτη.

  1. Επιτρέπεται η κατασκευή κτιριακών επιφανειών υπεράνω του οδοστρώματος και κάθετα προς αυτό (στέγαστρα) σύμφωνα με την εγκεκριμένη οριστική μελέτη.
  2. Για τα κτίρια, εγκαταστάσεις, κατασκευές και δίκτυα που βρίσκονται και λειτουργούν στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς δεν ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 209/1998 (Α΄ 169), περί ασφάλειας της υπεραστικής κυκλοφορίας.
  3. Η σύνδεση των εγκαταστάσεων της παρ. 3 με δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας, όπως ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, γίνεται ύστερα από βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης ότι τα έργα εκτελέσθηκαν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.
  4. Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τα έργα που αφορούν τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, εκδίδεται από τον κατά τόπον αρμόδιο Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.