Στο πρώτο εδάφιο της περ. δ) και στο πρώτο εδάφιο της περ. ε) της παρ. 3 του άρθρου 386 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί τυπικών προσόντων προαγωγής των υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, η λέξη «γνώμη» αντικαθίσταται από τις λέξεις «σύμφωνη γνώμη» και οι περ δ) και ε) διαμορφώνονται ως εξής:
«δ) Η προαγωγή από τον βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α’ στον βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β’ ενεργείται, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, με διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε περίπτωση ομοφωνίας, είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών.
ε) Η προαγωγή από τον βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β’ στον βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α’ ενεργείται με διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η γνώμη του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σε περίπτωση ομοφωνίας, είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Εξωτερικών.».
Είναι οξύμωρον να μην λαμβάνεται υπόψιν για την κατάληψη θέσεων Γενικών Συμβούλων η αποφοίτηση από το Τμήμα Ακολούθων Τύπου (Στελεχών Επικοινωνίας) της ΕΣΔΔ με την ειδική εκπαίδευση και τη γνώση 2 ξένων γλωσσών που ορίζει ο νόμος αλλά να λαμβάνεται υπόψιν η εκ των υστέρων πρόβλεψη για θητεία σε Αρχή Ειδικών Συνθηκών
Θα πρέπει να υπάρξει μεταβατική διάταξη που να προβλέπει την προαγωγή στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Β’ για όσους διαθέτουν τα απαραίτητα χρόνια ανεξαρτήτως (των ούτως ή άλλως ελάχιστων) οργανικών θέσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η εκ των υστέρων πρόβλεψη περί υπηρεσίας σε Αρχές Ειδικών Συνθηκών.
Υπάρχει εμφανής ανακολουθία:
-Ενώ δεν εξετάσθηκε καν η γνώση ξένων γλωσσών σε υπαλλήλους που δεν προήλθαν από το δίγλωσσο Τμήμα Ακολούθων Τύπου (νυν Στελεχών Επικοινωνίας) της ΕΣΔΔΑ αλλά από μετατάξεις με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη προαγωγή τους στις θέσεις Γενικών Συμβούλων,
-Από την άλλη πλευρά, τέθηκε το εκ των υστέρων κριτήριο της υπηρεσίας σε Αρχές Ειδικών Συνθηκών που στέρησε την εξέλιξη από τους αποφοίτους του Τμήματος Ακολούθων Τύπου (νυν Στελεχών Επικοινωνίας) που πληρούν τα κριτήρια του νόμου (2 ξένες γλώσσες και ειδική εκπαίδευση) για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού.
Παρεμπιπτόντως, να αναφερθεί ότι θα πρέπει στο άρθρο 384 του ν. 4781/2021 να αντικατασταθεί ο τίτλος «Πλήρωση θέσεων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας» από τον τίτλο Ειδικά προσόντα διορισμού-μονιμοποίηση [κατ’ αναλογία με το άρθρο 376 του όμορου κλάδου των Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων]
Προτείνεται Άρθρο 384
Ειδικά προσόντα διορισμού-μονιμοποίηση
Παρ. 1: Στον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας διορίζονται απόφοιτοι του Τμήματος Εξειδίκευσης Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της ΕΣΔΔΑ. Οι διοριζόμενοι ως Ακόλουθοι Επικοινωνίας τοποθετούνται μετά από την αποφοίτησή τους από το Τμήμα Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης [και όχι μετά από την αποφοίτησή τους από την ΕΣΔΔΑ γενικώς και αορίστως].
Επισημαίνεται ότι κατά καιρούς, το Τμήμα έχει αλλάξει ονομασίες: Τμήμα Ακολούθων Τύπου, Τμήμα Ακολούθων Επικοινωνίας, Τμήμα Στελεχών Επικοινωνίας.
Εκτιμώ, επί τη ευκαιρία, πως θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα αλλαγής του ονόματος του Κλάδου από Κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας [που διαχωρίζει τα μέλη του Κλάδου σε δύο κατηγορίες] σε Κλάδο Στελεχών Επικοινωνίας ή Υπαλλήλων Επικοινωνίας ή Υπαλλήλων Υποθέσεων Δημόσιας Διπλωματίας. Στον όμορο Κλάδο των Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ Συμβούλων και Γραμματέων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σχόλιο αφορά τη διάκριση του Κλάδου σε δύο βαθμούς και όχι τον όρο Επικοινωνίας ή Δημόσιας Διπλωματίας ή ό,τι άλλο.
ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΝΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ?
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΑ ΑΡΙΘΜΟΎ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΝΟΣΩ ΔΕΝ ΠΟΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΎ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΠΟ 15 ΣΕ 25