Άρθρο 37 Προαγωγές υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου – Τροποποίηση παρ. 3 και 4 άρθρου 352 ν. 4781/2021

Στο άρθρο 352 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί προαγωγών των υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο της παρ. 3, οι λέξεις «και κατόπιν επιτυχίας στην δοκιμασία που περιγράφεται στην περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 351» διαγράφονται, β) η παρ. 4 αντικαθίσταται, και οι παρ. 3 και 4 διαμορφώνονται ως εξής:

«3. Οι προαγωγές από τον βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α’ στον βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β’ ενεργούνται, κατ’ εκλογή, με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα και με ειδική αιτιολόγηση καθόσον αφορά στους επιλεγέντες. Προκρίνονται δε, κατ’ αξιολογική σειρά, οι καταλληλότεροι προς προαγωγή στις κενές θέσεις, εφόσον ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού με βάση τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στην παρ. 2. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή του εξέλιξη, από την ημερομηνία διορισμού του.

  1. Οι προαγωγές από τον βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α’ στον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’ και από τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β’ στον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Α’ ενεργούνται κατ’ απόλυτη εκλογή. Αιτιολογία απαιτείται μόνο στην περίπτωση κατάδηλης υπεροχής υποψηφίου που παραλείπεται.».
  • 1 Δεκεμβρίου 2024, 22:08 | ΔΣ Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων

    Πιστεύουμε, όσον αφορά την προαγωγή των διπλωματικών υπαλλήλων από τον βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α’ στον βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β’, καθως και απο Πληρεξούσιο Υπουργό Β’ σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α’, ότι πρέπει να απαιτείται αιτιολόγηση και σύγκριση για κάθε επιλεγέντα προς προαγωγή υπάλληλο. Για τον λόγο αυτό η προαγωγή θα πρέπει να ενεργείται κατ’ εκλογήν, με σύγκριση… (βλ. κάτωθι).
    Ως εκ τούτου, προτείνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις στο άρθρο 37:

    3. Οι προαγωγές από τον βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α’ στον βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β’ και από τον βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α’ στον βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β’ και από Πληρεξούσιο Υπουργό Β’ σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ , ενεργούνται, κατ’ εκλογή, με σύγκριση των υπαλλήλων που έχουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα και με ειδική αιτιολόγηση καθόσον αφορά στους επιλεγέντες. Προκρίνονται δε, κατ’ αξιολογική σειρά, οι καταλληλότεροι προς προαγωγή στις κενές θέσεις, εφόσον ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού με βάση τα ουσιαστικά προσόντα που αναφέρονται στην παρ. 2. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή του εξέλιξη, από την ημερομηνία διορισμού του

    Επίσης θα μπορούσε να εξετασθεί ειδική μνεία περί συνεκτίμησης όλων των στοιχείων του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης θητείας σε μία ή περισσότερες Αρχές δυσμενών συνθηκών διαβίωσης.
    Ήτοι προτείνεται επίσης, στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 37, η ακόλουθη προσθήκη:
    3. […]. Σε κάθε περίπτωση, για την προαγωγή λαμβάνονται υπόψη όλα τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του υπαλλήλου, σχετικά με την υπηρεσιακή του εξέλιξη, από την ημερομηνία διορισμού του, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης θητείας σε μία ή περισσότερες Αρχές δυσμενών συνθηκών διαβίωσης.

  • 26 Νοεμβρίου 2024, 23:07 | Νικ. Ρ.

    Όπως συμβαίνει και στον Κλάδο των Διοικητικών-Προξενικών, έτσι και στο διπλωματικό κλάδο, οφείλεται να προσμετρείται κάθε μεταπτυχιακός τίτλος για προαγωγή, μειώνοντας κατά έναν, το χρόνο προαγωγής μέχρι το βαθμό του ΣΠΑ΄. Δυστυχώς, η πλειονότητα των διπλωματών διαθέτει μόνο έναν μεταπτυχιακό τίτλο (και αν διαθέτει και αυτόν…), αρνούμενη να εξελιχθεί περαιτέρω. Η πρόταση αυτή προάγει την διαρκή εξέλιξη των υπαλλήλων, το οποίο ευεργετεί την Υπηρεσία.

  • 23 Νοεμβρίου 2024, 20:10 | Μαρία Σγουρίδου

    Θα έπρεπε στις προαγωγές να λαμβάνονται υπόψιν τυπικά προσόντα και να μοριοδοτούνται πτυχία, μεταπτυχιακοί τίτλοι, διδακτορικά, όπως στο υπόλοιπο Δημόσιο καθώς και ξένες γλώσσες. Ενώ επανειλημμένα ακούμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θέλει να προσελκύσει προσωπικό υψηλών προσόντων από την άλλη δεν μοριοδοτούτνται ούτε καν στις προαγωγές συναφή μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες. Μοριοδοτούνται στους δήμους και σε όλα τα υπόλοιπα υπουργεία, ακόμη και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά όχι στο Υπουργείο Εξωτερικών! Όχι μόνο δεν δίνει κίνητρο να υπηρετήσουν υπάλληλοι υψηλών προσόντων αλλά αντιθέτως δίνει και αντικίνητρο! Τελικά αποτελεί η αξιοποίηση της αριστείας στόχο του Επιτελικού Κράτους ή όχι; Ή αποτελεί στόχο όλου του υπόλοιπου Δημοσίου Τομέα εκτός του υπουργείου Εξωτερικών;