Στο άρθρο 340 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί της θέσεως σε αργία, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) στην περ. α), προστίθενται οι λέξεις «ή της απόφασης», αβ) προστίθεται, δεύτερο, τελευταίο, εδάφιο, β) στην παρ. 2, βα) στην περ. α) διαγράφονται οι λέξεις «με έκδοση τελεσίδικης απαλλακτικής ποινικής ή πειθαρχικής απόφασης», ββ) στην περ. β) προστίθενται οι λέξεις «ή εξαφανισθεί», βγ) προστίθεται, δεύτερο, τελευταίο, εδάφιο, γ) στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 προστίθεται η λέξη «δυνητική» και το άρθρο 340 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 340
Αργία
- Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών τίθεται, αυτοδικαίως, σε αργία υπάλληλος:
α) ο οποίος στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία, συνεπεία εντάλματος προσωρινής κράτησης ή βουλεύματος ή δικαστικής απόφασης, έστω και αν απελύθη με εγγύηση ή ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του ή της απόφασης ή επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι αντί προσωρινής κράτησης,
β) στον οποίο επιβλήθηκε οριστική παύση με απόφαση του οικείου Πειθαρχικού Συμβουλίου από την κοινοποίησή της μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί προσφυγής που ασκήθηκε.
Οι συνέπειες της θέσης σε αργία εκκινούν από την κοινοποίηση της οικείας διαπιστωτικής πράξης.
- Ο υπάλληλος επανέρχεται αυτοδικαίως στην ενεργό υπηρεσία εάν:
α) εκλείψει ο λόγος για τον οποίο τέθηκε σε αργία,
β) μεταρρυθμισθεί ή εξαφανισθεί η απόφαση περί επιβολής της οριστικής παύσης.
Για την επάνοδο του υπαλλήλου στα καθήκοντά του εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από τον Υπουργό Εξωτερικών.
- Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου και προηγούμενη ακρόαση του υπαλλήλου, μπορεί να τεθεί σε αργία υπάλληλος, εφόσον υφίσταται εναντίον του εκκρεμής ποινική ή πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα δυνάμενο να επιφέρει την έκπτωση ή την οριστική του παύση.
- Εντός τρίμηνης αποκλειστικής προθεσμίας από την πάροδο ενός (1) έτους από τη θέση σε δυνητική αργία, το οικείο Πειθαρχικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο υποχρεούται να γνωμοδοτήσει, ύστερα από ερώτημα του αρμόδιου διοικητικού οργάνου, για τη συνέχιση ή μη της αργίας, άλλως η αργία αίρεται. Σε κάθε περίπτωση, η δυνητική αργία αίρεται αυτοδικαίως μετά την πάροδο διετίας από την έκδοση της απόφασης θέσης του υπαλλήλου σε αργία.
- Οι αποδοχές του εν αργία υπαλλήλου παρακρατούνται κατά το ήμισυ. Σε περίπτωση τελεσίδικης απαλλακτικής απόφασης, καθώς και μετά το πέρας πειθαρχικής διαδικασίας που δεν κατέληξε σε επιβολή πειθαρχικής ποινής, οι παρακρατηθείσες αποδοχές αποδίδονται, αυτοδικαίως, στον υπάλληλο. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος της αργίας προσμετράται στον χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για κάθε περίπτωση.
6. Ο υπάλληλος, στον οποίο επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης για το παράπτωμα της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του, δεν δικαιούται αποδοχές αργίας.».