Στο άρθρο 339 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί γενικών διατάξεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. β) της παρ. 3, προστίθενται οι λέξεις «ή για ψευδή βεβαίωση», β) στην παρ. 4 προστίθενται εδάφια δεύτερο και τρίτο και οι παρ. 3 και 4 διαμορφώνονται ως εξής:
«3. Η οριστική παύση από την υπηρεσία των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών επιβάλλεται με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τους σε πρεσβευτικό βαθμό υπαλλήλους, και με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν απόφασης του Πειθαρχικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τους λοιπούς υπαλλήλους. Η ποινή της οριστικής παύσης επιβάλλεται και στις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις, επιπλέον αυτών που προβλέπονται, περιοριστικώς, στον Υπαλληλικό Κώδικα:
α) αδικαιολόγητη άρνηση μετάβασης στη θέση τοποθέτησης,
β) αμετάκλητη ποινική καταδίκη για αξιόποινη πράξη, από αυτές που αναφέρονται στην περ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 319 ή για ψευδή βεβαίωση ή για στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, συνεπεία καταδίκης,
γ) επιβολή πειθαρχικής ποινής προσωρινής παύσης άνω των τριών (3) μηνών, δύο τουλάχιστον φορές και εφόσον αυτή δεν έχει διαγραφεί.
4. Σε περιπτώσεις ανάκρισης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Υπαλληλικό Κώδικα επί μονομελούς δικαιοδοσίας, την ένορκη διοικητική εξέταση ή την ανάκριση μπορεί να διατάξει ο επιληφθείς, πειθαρχικός, προϊστάμενος ή άλλος οριζόμενος από αυτόν υπάλληλος ή Σύμβουλος Επικρατείας, που ορίζεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, μετά από πρόταση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ένορκη διοικητική εξέταση περατώνεται εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία που κοινοποιήθηκε στον υπάλληλο η απόφαση ανάθεσης διεξαγωγής της. Ο υπάλληλος ο οποίος διεξάγει την ένορκη διοικητική εξέταση, μπορεί να ζητήσει, με πλήρως αιτιολογημένη αίτησή του, παράταση της προθεσμίας αυτής έως δύο (2) μήνες.».