Άρθρο 32 Μετατάξεις – Τροποποίηση άρθρου 331 ν. 4781/2021

Στο άρθρο 331 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί μετατάξεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 2 καταργείται, β) στην παρ. 3, βα) στην περ. α), στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμο ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής», ββ) στην περ. β), προστίθενται οι λέξεις «και έχει παρέλθει οκταετία από τον διορισμό τους, αν είχαν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού», βγ) στην περ. γ), τα εδάφια, πρώτο και δεύτερο, αντικαθίστανται, γ) στην παρ. 4, γα) στην περ. α), η λέξη «Πανεπιστημίου» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Α.Ε.Ι. Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών», γβ) στην περ. γ), στο πρώτο εδάφιο, διαγράφονται οι λέξεις «και γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου» και το άρθρο 331 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 331

Μετατάξεις

  1. Δεν επιτρέπονται οι μετατάξεις στον Διπλωματικό Κλάδο, στον Κλάδο Επιστημονικού Προσωπικού της Ε.Ν.Υ., στον Κλάδο Εμπειρογνωμόνων, στον Κλάδο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και στον Κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι μετατάξεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
  2. [Καταργείται].
  3. Εσωτερικές μετατάξεις επιτρέπονται μεταξύ των Κλάδων υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών που δεν αναφέρονται στην παρ. 1, σύμφωνα με την κατωτέρω αναφερόμενη διαδικασία. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται:

α) Η μετάταξη υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης και του Κλάδου Επιμελητών, οι οποίοι απέκτησαν μετά τον χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού τους πτυχίο Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμο ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής ή είχαν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού τους και έχει παρέλθει οκταετία από τον διορισμό, εφόσον διαθέτουν και τα υπόλοιπα ειδικά προσόντα διορισμού, σε κενές οργανικές θέσεις του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού. Ο αριθμός των προς πλήρωση θέσεων ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) των κενών θέσεων του κλάδου.

β) Η μετάταξη υπαλλήλων του Κλάδου Επιμελητών σε κενές οργανικές θέσεις του Κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης, ο αριθμός των οποίων ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) των κενών θέσεων του κλάδου, εφόσον διαθέτουν τα ειδικά προσόντα διορισμού και έχει παρέλθει οκταετία από τον διορισμό τους, αν είχαν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού.

γ) Οι υπάλληλοι των περ. α’ και β’ μετατάσσονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών κατόπιν επιτυχίας σε γραπτή δοκιμασία που διοργανώνεται με μέριμνα της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης. Οι μετατασσόμενοι στον Κλάδο Διοικητικού Προξενικού κατατάσσονται, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής, στον βαθμό Γραμματέα Γ’. Οι μετατασσόμενοι στον Κλάδο Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης κατατάσσονται στον εισαγωγικό βαθμό. Οι εν λόγω υπάλληλοι τοποθετούνται στην επετηρίδα μετά από τους ομοιοβάθμούς τους του οικείου κλάδου, εξελίσσονται δε εφεξής βαθμολογικά κατά τις διατάξεις που διέπουν τον κλάδο αυτόν.

  1. Επιτρέπεται η μετάταξη (ένταξη) σε θέση ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας εντός του ίδιου κλάδου υπαλλήλων των Κλάδων Διοικητικού Προξενικού και Επικοινωνιών και Πληροφορικής. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η μετάταξη (ένταξη) υπαλλήλων:

α) του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού από την κατηγορία ΤΕ στην κατηγορία ΠΕ, εφόσον απέκτησαν πτυχίο Α.Ε.Ι. Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών μετά από τον διορισμό τους,

β) του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής από την κατηγορία ΤΕ στην κατηγορία ΠΕ, εφόσον απέκτησαν πτυχίο Πανεπιστημίου μετά από τον διορισμό τους,

γ) οι υπάλληλοι των περ. α’ και β’ μετατάσσονται (εντάσσονται) με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από αίτησή τους στη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης, η οποία συνοδεύεται από αντίγραφο του τίτλου σπουδών. Η μετάταξη (ένταξη) των υπαλλήλων στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα γίνεται με τον βαθμό που κατέχουν, με πλεονάζοντα χρόνο στον βαθμό της ανώτερης κατηγορίας τον χρόνο που έχει διανύσει ο υπάλληλος στον ίδιο βαθμό της κατώτερης κατηγορίας, εφόσον ο χρόνος έχει διανυθεί με το τυπικό προσόν (τίτλο σπουδών) που απαιτείται.».

  • 2 Δεκεμβρίου 2024, 00:39 | KI

    Όπως διαφαίνεται από την πληθώρα σχολίων που αφορού το προτεινόμενο άρθρο 32 επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να βτεελτιωθεί προκειμένου να μη δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και δυσλειτουργίες από αυτές που καλείτε να ρυθμίσει.
    Συμπερασματικά, η ηγεσία του ΥΠΕΞ θα πρέπει να ενσκύψει και να αντιμετωπίσει απλά προβλήματα με απλές λύσεις. Ένα από αυτά είναι η αυτοδίκαιη μετάταξη (ένταξη) υπαλλήλων του κλάδου Δ.Λ.Υ. οι οποίοι υπηρετούν επί αρκετές δεκαετίες στο Υπουργείο και κατά τη διάρκεια αυτή απέκτησαν, με κόπο και θυσίες, πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών αλλά παρ΄όλα αυτά παραμένουν αδικαιολόγητα «στάσιμοι» στον κλάδο υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Οι λιγοστοί αυτοί υπάλληλοι δικαιούντο ήδη βάσει του ισχύοντος οργανισμού ΥΠΕΞ να είχαν ενταχθεί εδώ και χρόνια, αυτοδικαίως, στον κλάδο Διοικητικού Προξενικού γεγονός το οποίο, προφανώς από αδράνεια της διοίκησης, δεν συνέβη. Για την ρύθμιση της παράλειψης της διοίκησης να προβεί σε νόμιμη ενέργεια προτείνεται να προστεθεί μεταβατική διάταξη που να προβλέπει την ένταξή των εν λόγω υπαλλήλων, εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, στον κλάδο Διοικητικού Προξενικού.

  • 1 Δεκεμβρίου 2024, 22:18 | Βέρα Μαρκοπούλου

    Το άρθρο 32, που αφορά τις μετατάξεις θα πρέπει να διορθωθεί, ώστε οι υπάλληλοι που κατέχουν τίτλο ΑΕΙ, να μπορούν αυτοδίκαια να μεταταχθούν σε ανώτερο κλάδο όπως ισχύει στους υπόλοιπους τομείς του Δημοσίου. Δεν είναι δυνατό να απαιτούνται αποκλειστικά «…πτυχίο Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών Α.Ε.Ι …». Αυτό ίσως θα μπορούσε να απαιτηθεί από τους υπαλλήλους που θα προσληφθούν από τώρα και στο εξής. Ενδεικτικά, οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, που ανήκουν στον κλάδο Λογιστικής και Διοικητικής Υποστήριξης, κατέχουν όχι μόνο πτυχία ΑΕΙ, αλλά και Μεταπτυχιακούς Τίτλους Σπουδών. Θα ήταν λοιπόν ορθό και λογικό να μεταταχθούν αυτοδίκαια χωρίς να πρέπει να διεκδικήσουν κάτι που είναι αυτονόητο. Θα Παρακαλούσα θερμά για την απαραίτητη διόρθωση στο ανωτέρω άρθρο ώστε να μην αδικηθούν άνθρωποι που κοπίασαν με υπερβάλλοντα ζήλο και προσωπική αυτοθυσία για να βελτιωθούν, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να καταρτισθούν στο μέγιστο δυνατό προκειμένου να μπορούν επάξια και αποτελεσματικότατα να ανταποκρίνονται στις θέσεις τους.

  • 1 Δεκεμβρίου 2024, 17:20 | ΔΔ

    Στο πνεύμα του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, το ΥΠΕΞ θα πρέπει να συμβάλει στη διαφύλαξη της σωστής ισορροπίας επαγγελματικής – οικογενειακής/προσωπικής ζωής των δημοσίων υπαλλήλων, και να επιτρέψει την εξέταση αιτημάτων μετάταξης υπαλλήλων του σε άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

  • 30 Νοεμβρίου 2024, 20:40 | A_A

    Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η δυνατότητα μετάταξης εκτός Υπουργείου Εξωτερικών δεν θα πρέπει να απαγορεύεται. Επιπρόσθετα, ως ενδεχόμενη λύση, που θα κάλυπτε και κάποιες από τις ανάγκες του Υπουργείου στο θέμα στελέχωσης διοικητικών θέσεων, θα ήταν η δυνατότητα εσωτερικής μετάταξης όσων Γραμματέων του κλάδου ΣΓΕ το επιθυμούν στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού.

  • 30 Νοεμβρίου 2024, 12:48 | ΜΟ

    Η εξαίρεση των Υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών από την κινητικότητα εντός δημοσίου, η απαγόρευση μετατάξεων και αποσπάσεων είναι κατάφωρη παραβίαση της αρχής ισότητας μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. Δημιουργεί πραγματικές ανισότητες και στερεί ευκαιρίες εξέλιξης εντός του Δημοσίου τομέα. Η μετάταξη επιτρεπόταν στον προηγούμενο οργανισμό (Ν.3566/2007) και ουδέποτε προκάλεσε υπηρεσιακή δυσλειτουργία. Η απαγόρευση που ισχύει τώρα δεν ευνοεί καμία συνθήκη ισότητας μεταξύ υπαλλήλων, θέτει εμπόδια όχι μόνο στην επαγγελματική εξέλιξη αλλά και στην οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων.

  • 30 Νοεμβρίου 2024, 01:26 | ΙΧ

    Κατ εμέ η δυνατότητα εσωτερικής μετάταξης από τον κλάδο ΔΛΥ στον κλάδο Διοικητικού Προξενικού για τους ήδη έχοντες πτυχίο ΑΕΙ οι οποίοι το απέκτησαν με τόσο κόπο και ώρες διαβάσματος θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο, πρέπει να υπάρξει άμεσα.Αντί για τον κλάδο ΠΕ πρέπει να περιμένει τον κάδο ΠΕ.
    Είναι άδικο όταν ζητείται πτυχίο Νομικής για εσωτερική μετάταξη από ΔΛΥ σε Διοικ.ΠΕ ενώ για να εισαχθεί κάποιος στην Διπλωμστική Ακαδημία μπορεί να έχει οποιοδήποτε πτυχίο. Ίσα ισα που εκεί θα έπρεπε να ζητούνται αυτά τα συγκεκριμένα πτυχία.

  • Αντί της παραπάνω καθολικής απαγόρευσης μετατάξεων και αποσπάσεων, προτείνεται να επιτραπεί στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικού να συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

    Επισημαίνεται ότι:

    1. Η μετάταξη επιτρεπόταν στον προηγούμενο οργανισμό (Ν.3566/2007) και ουδέποτε προκάλεσε υπηρεσιακή δυσλειτουργία.

    2. Στην αιτιολογική έκθεση για το αρθρο 33 του παρόντος νόμου αναφέρεται ως αιτία η κατάργηση των εξωτερικών μετατάξεων προς το Υπεξ και δεν αναφέρεται τίποτε για την αιτία της καθολικής απαγόρευσης μετατάξεων από το υπεξ. Σε όποιον φορέα του δημοσίου υπάρχει απαγόρευση μετατάξεων, αυτή είναι χρονικά περιορισμένη (πχ νοσοκομεία λόγω covid) και αυστηρά αιτιολογημένη. Η καθολική απαγόρευση θίγει την αρχή της ισότητας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά κυρίως δε λαμβάνει υπόψη το απρόβλεπτο της ζωής, αλλά και συχνά την προστασία της οικογένειας. Δεν επιτρέπεται καν μετάταξη κατά παρέκκλιση για λόγους υγείας. Υπάλληλος μπορεί να θέλει να μεταταγεί στην επαρχία προσωπικούς οικογενειακούς ή άλλους λόγους. Με τη διατήρηση της υφιστάμενης διάταξης, μόνος τρόπος είναι η παραίτηση, με ό,τι αυτό σημαίνει αναφορικά με την ισότητα των υπαλλήλων.

    3. Ακόμα, οι υπάλληλοι δεν μπορούν να μεταταγούν σε καμία άλλη υπηρεσία, όπου ενδεχομένως θα εξελίσσονταν διαφορετικά. Επισημαίνεται ότι ειδικά για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η καθολική απαγόρευση έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο της κινητικότητας (αρ.3 ν.4440/2016) που προβλέπει ότι «στο πεδίο εφαρμογής του ΕΣΚ υπάγονται οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο ανήκει η οργανική τους θέση».

    To Δ.Σ. της Ένωσης Αποφοίτων Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

  • 29 Νοεμβρίου 2024, 16:25 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Όσον αφορά στο άρθρο 32, που επανεισάγει τη διαδικασία εξετάσεων για τις εσωτερικές μετατάξεις, προτείνεται εκ μέρους του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ του ΥΠΕΞ, η αποδοχή όλων των πτυχίων, χωρίς περιορισμούς Σχολών, γεγονός που ισχύει άλλωστε για όλους τους υπαλλήλους του υπολοίπου δημοσίου τομέα, καθώς και για ανώτερους κλάδους του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και κατατεθειμένα πτυχία στην Υπηρεσία άνω των 8 ετών να μεταταχθούν μετά από αίτησή τους στη Διεύθυνση Προσωπικού, καθώς έχει παρέλθει διάστημα 3 ½ ετών και πλέον από τη ψήφιση του Ν.4781/2021, ο οποίος είχε δημιουργήσει την προσδοκία δυνατότητας εσωτερικής μετάταξης των υπαλλήλων σε ανώτερο κλάδο.

    Σημειώνεται ότι, οι εν λόγω διοικητικοί υπάλληλοι έχουν κατ’ ελάχιστον 30ετή υπηρεσία στο Υπουργείο με αντίστοιχη εμπειρία και έχουν, επανειλημμένως, κληθεί και ανταπεξέλθει στην ανάληψη θέσεων ανώτερης βαθμίδας ως και Προϊστάμενοι Προξενικών Γραφείων Αρχών Εξωτερικού.

  • 29 Νοεμβρίου 2024, 15:07 | Μ.Α.

    Η απαγόρευση των μετατάξεων από υπ.Εξωτερικών αντίκειται στην αρχή της κινητικότητας και της ισότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν έχει κανένα λειτουργικό όφελος. Αντιθέτως, στερεί την υπηρεσιακή εξέλιξη των υπαλλήλων, καθώς και τη δυνατότητα προγραμματισμού και σταθερότητας της προσωπικής/οικογενειακής ζωής.

  • 29 Νοεμβρίου 2024, 10:21 | Γιώργος Καλύβας

    Το δικαίωμα μετάταξης εκτός Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να επιτρέπεται για λόγους που έχουν ήδη αναλυθεί εκτενώς και επαρκώς, πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση υπαλλήλων κλάδου ΣΓΕ, το 95% των οποίων είναι απόφοιτοι σχετικού τμήματος ΕΣΔΔΑ. Άλλωστε, δεν αναμένεται να λάβει χώρα καμία μαζική αποχώρηση υπαλλήλων που θα διατάρασσε την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου.
    Ως προς το θέμα της δυνατότητας εσωτερικής μετάταξης και δη στον ΠΕ διοικητικού, προτείνεται να δοθεί η εν λόγω δυνατότητα σε υπαλλήλους κλάδου ΣΓΕ που το επιθυμούν, σε προσωπική βάση.

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 18:12 | Νικος Ανδριωτης

    Η καθολική απαγόρευση μετάταξης και απόσπασης καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης στη διοίκηση. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας. Εξάλλου, η δυνατότητα μετάταξης υπήρχε με τον προηγούμενο οργανισμό του ΥΠΕΞ από το 2007 έως το 2021 (αρ.8 παρ.4 του Ν. 3566/2007). Ειδικά οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τους 300 στο ΥΠΕΞ, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα κινητικότητας καθώς πρόκειται για εξειδικευμένα επιτελικά στελέχη, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διυπουργική συνεργασία και στη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Απαγορεύοντας οποιαδήποτε μετάταξη ή απόσπαση, το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται επίσης σε σύγκρουση με τον νόμο 4622/2019 για το επιτελικό κράτος και συγκεκριμένα με το άρθρο 19 του εν λόγω νόμου σχετικά με τις αρχές καλής διακυβέρνησης και χρηστής διοίκησης (είναι ενάντια στην αρχή της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, καθώς και στις αρχές της αναγκαιότητας και της επικουρικότητας).

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 13:06 | BM

    Η απαγόρευση των μετατάξεων για τους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ είναι εξαιρετικά άδικη και ενάντια στην αρχή ισότητας των δημόσιων υπαλλήλων. Όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα πρέπει οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ να μπορούν να αντοποκριθούν σε έκτακτες αλλαγές οικογενειακής και προσωπικής ζωής.
    Δεν θα πρέπει καθόλου να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η μετάταξη επιτρεπόταν στον προηγούμενο οργανισμό (Ν.3566/2007) και ουδέποτε προκάλεσε υπηρεσιακή δυσλειτουργία.

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 13:36 | MK

    Η απαγόρευση μετατάξεων ΑΠΟ το ΥΠΕΞ καταστρατηγεί την αρχή της ισότητας των δημοσίων υπάλληλων, είναι άδικη, ακόμη και αντισυνταγματική. Υποτίθεται ότι μετά το 2012 υπάρχει ισότητα και εξισορρόπηση σε όλα τα θέματα (μισθολογικά, ασφαλιστικά κτλ) που αφορούν όλο το δημόσιο τομέα. Όχι για το ΥΠΕΞ και κυρίως ΟΧΙ για τους Διοικητικούς Υπαλλήλους του ΥΠΕΞ. Με το ισχύον καθεστώς παρεποδίζεται η υπηρεσιακή εξέλιξη, παραβιάζεται το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή και στερούνται εναλλακτικών επιλογών οι υπάλληλοι (με μόνη επιλογή την παραίτησή τους).

  • 27 Νοεμβρίου 2024, 16:16 | ΚΙ

    Σχετικά με το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του Υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Παρεμβάσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών» και ειδικότερα ως προς το άρθρο 32 Μετατάξεις -Τροποποίηση άρθρου 331 ν. 4781/2021, προτείνεται συνδυαστικά η εξής, επιπλέον μεταβατική διάταξη που αφορά σε εσωτερικές μετατάξεις (ένταξη σε ανώτερο κλάδο):
    “Οι υπάλληλοι του κλάδου Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης (ΔΛΥ) του ΥΠΕΞ που, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, κατείχαν τίτλο σπουδών ΑΕΙ, εφόσον διαθέτουν τα υπόλοιπα ειδικά προσόντα διορισμού, μετά από συνεκτίμηση των υπηρεσιακών τους φακέλων, μετατάσσονται (εντάσσονται) αυτοδικαίως στον Κλάδο Διοικητικού Προξενικού. Οι μετατασσόμενοι στον Κλάδο Διοικητικού Προξενικού εντάσσονται, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπή και τοποθετούνται στην επετηρίδα μετά από τους ομοιοβάθμούς τους του οικείου κλάδου, εξελίσσονται δε εφεξής βαθμολογικά κατά τις διατάξεις που διέπουν τον κλάδο αυτόν. Οι υπάλληλοι μετατάσσονται (εντάσσονται) με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από αίτησή τους στη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης, η οποία συνοδεύεται από αντίγραφο του τίτλου σπουδών. Η μετάταξη (ένταξη) των υπαλλήλων στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα γίνεται με τον βαθμό που κατέχουν, με πλεονάζοντα χρόνο στον βαθμό της ανώτερης κατηγορίας τον χρόνο που έχει διανύσει ο υπάλληλος στον ίδιο βαθμό της κατώτερης κατηγορίας, εφόσον ο χρόνος έχει διανυθεί με το τυπικό προσόν (τίτλο σπουδών) που απαιτείται.”
    Η μεταβατική διάταξη είναι σε απόλυτη αρμονία με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και εν γένει με το δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο και κρίνεται σκόπιμη (προβλέπεται ρητά στον ήδη ισχύοντα νόμο), προκειμένου να μην αδικηθούν αδικαιολόγητα οι ήδη υπηρετούντες υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τους αντίστοιχους υπαλλήλους του Δημοσίου που, μετά το διορισμό τους έχοντας αποκτήσει πτυχίο ΑΕΙ μετατάσσονται αυτοδίκαια στον κλάδο ΠΕ.
    Συνδυαστικά, τονίζεται ότι οι υπάλληλοι αυτοί, με κόπο και θυσίες, απέκτησαν τίτλο σε δημόσια ΑΕΙ και στη συνέχεια, λόγω της προφανούς αδράνειας της διοίκησης να ενεργοποιήσει τη διαδικασία των εσωτερικών μετατάξεων (άρθρο 331 παρ. 3 του Ν. 4781/2021) παραμένουν, αδικαιολόγητα, βαθμολογικά σε κατώτερο κλάδο. Η αδράνεια της διοίκησης να ενεργοποιήσει το άρθρο αυτό του ισχύοντος οργανισμού (που ψηφίστηκε μόλις πριν από τρία περίπου έτη – αρκετός χρόνος για την υλοποίησή του!!!) είναι εύλογο να δημιουργεί έντονα συναισθήματα αδικίας και εγκλωβισμού στους υπαλλήλους λόγω της υπηρεσιακής βαθμολογικής υποβάθμισής τους.
    Συμπερασματικά σημειώνεται ότι, οποιαδήποτε γραπτή δοκιμασία δεν δύναται να απεικονίσει την αξία υπαλλήλων που επί 30 και πλέον έτη ευδόκιμης υπηρεσίας, αξιολογούνται υποχρεωτικά κάθε χρόνο από τον εκάστοτε προϊστάμενο Πρέσβη (χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για την σωστή, αντικειμενική και δίκαιη κρίση των προϊστάμενων) και, παρέλκει πλέον να υποβληθούν και να υποστούν τη βάσανο της γραπτής δοκιμασίας (μέσα σε μερικές ώρες!!!) ώστε να αποδείξουν το επίπεδο γνώσεών τους κατά το 50ο ή 60ο έτος της ζωής τους .
    Είναι γεγονός ότι, οι λιγοστοί προς ένταξη στην κατηγορία ΠΕ υπάλληλοι που έχουν απομείνει (εκτιμώ 15-20 περίπου) είναι μεταξύ 50 και 65 ετών και βαίνουν ολοταχώς προς τη συνταξιοδότησή τους, ως εκ τούτου, η αυτοδίκαιη εσωτερική μετάταξή (με μεταβατική διάταξη που προτείνω), θα αντισταθμίσει την προφανή αυτή δυσαρμονία που υπάρχει λόγω της αδράνειας της διοίκησης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο ισχύον οργανισμός ΥΠΕΞ, αλλά και σε σχέση με ότι ισχύει για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους γενικότερα.

  • 27 Νοεμβρίου 2024, 13:30 | ΣΥΝ

    Μετάταξη υπαλλήλων που υπηρετούν με συνυπηρέτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Αιτιολογική βάση

    Δεδομένου ότι η συνυπηρέτηση μέσω απόσπασης, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή, δεν πραγματοποιείται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, όπως θα έπρεπε, και λαμβάνει χώρα με σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως από τον φορέα προέλευσης των συνυπηρετούντων υπαλλήλων, δημιουργώντας αρρυθμίες στην οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων, προτείνεται η μετάταξη των συνυπηρετούντων υπαλλήλων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Με την παρούσα ρύθμιση και την πλήρη ένταξη των συνυπηρετούντων υπαλλήλων στην οργανωτική δομή του Υπουργείου Εξωτερικών προωθείται μια ενοποιημένη στρατηγική ανθρωπίνων πόρων και επιπλέον, ενισχύονται άμεσα οι διοικητικοί κλάδοι του ΥΠΕΞ τόσο στο εξωτερικό αλλά ιδίως στο εσωτερικό (διότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα τοποθετηθούν στις υποστελεχωμένες οικονομικές υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας).

    Τέλος, η μετάταξη των συνυπηρετούντων υπαλλήλων στο Υπουργείο Εξωτερικών ωφελεί και τους ίδιους τους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους, προσφέροντας σταθερότητα και προγραμματισμό στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

    Κατόπιν τούτου, προτείνεται η ακόλουθη προσθήκη στο άρθρο 331 του ν. 4781/21 (Α΄ 31)

    5.α) Με μόνη απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Εξωτερικών, αποσπασμένοι υπάλληλοι φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, που υπηρετούν με διαδικασίες συνυπηρέτησης στις Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, μετατάσσονται, μετά από αίτησή τους, η οποία υποβάλεται εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος στη ΣΤ1 Δ/νση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης και κοινοποιείται στην αρμόδια Δ/νση του φορέα προέλευσης, εφόσον διατέθουν τα ειδικά προσόντα που προβλέπει ο ν. 4781/21 (Α΄ 31), στους αντίστοιχους κλάδους Διοικητικού Προξενικού και Διοικητικής και Λογιστικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.
    β) Αν δεν υφίσταται κενή οργανική θέση στους ανωτέρω κλάδους, είναι δυνατή η μετάταξη των αποσπασμένων υπαλλήλων σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, με παράλληλη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων, για όσο χρόνο υφίστανται οι προσωποπαγείς θέσεις.
    γ) Οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι κατατάσσονται βαθμολογικά με βάση τα έτη προϋπηρεσίας τους στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το άρθρο 448 του ν. 4781/21 (Α΄31).
    δ) Οι υφιστάμενες αποσπάσεις των ανωτέρω υπαλλήλων στις Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας δεν θίγονται με τον παρόντα νόμο.

  • Θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά η δυνατότητα συνυπηρέτησης, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, για τους συζύγους/συμβιώντες των υπηρετούντων στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν οργανική θέση στο Δημόσιο προκειμένου να διασφαλισθεί η ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής αλλά η ίση μεταχείριση με άλλες κατηγορίες υπαλλήλων (στρατιωτικοί, ιερείς, εκπαιδευτικοί).

    Το Δ.Σ. της Ένωσης Αποφοίτων Ε.Σ.Δ.Δ.Α.

  • 27 Νοεμβρίου 2024, 10:13 | Γεώργιος Μ.

    Είναι απαράδεκτο να γίνεται διάκριση πτυχίων για να μεταταγεί κάποιος από τον κλάδο ΔΕ ΔΛΥ στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού Προξενικού από την στιγμή που στην προκήρυξη 3Κ/2021 ο αριθμός των αποδεκτών τίτλων ήταν ευρύτατος και δεν περιοριζόταν σε Νομικές, Οικονομικές και Πολιτικές επιστήμες. Μιλάμε για θέσεις διοικητικού προσωπικού από τις οποίες αποκλείονται για παράδειγμα κάτοχοι τίτλων Δημόσιας Διοίκησης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και οι υπάλληλοι που κατέχουν τους παραπάνω τίτλους, θα πρέπει να επιτύχουν σε γραπτή εσωτερική δοκιμασία (!), χωρίς καμία συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην διαδικασία, κάτι που δεν εφαρμόζεται ΠΟΥΘΕΝΑ σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο. Στον Οργανισμό του 2021 είχε υπάρξει εναρμόνιση με το υπόλοιπο δημόσιο ως προς αυτό το θέμα, η οποία βέβαια δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς αιτήσεις μετάταξης σε κλάδο ΠΕ Διοικητικού Προξενικού εκκρεμόυν εδω και 3 χρόνια. Άλλωστε, κατά δήλωση των επικεφαλής του, το ΥΠΕΞ επιθυμεί να απεμπλακεί πλήρως από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ καθώς έτσι χάνει από τον έλεγχό του ζητήματα επιλογής προσωπικού, με συνέπεια φυσικά να μην διασφαλίζεται καμία διαφάνεια.
    Όλα αυτά, συνάρτηση φυσικά με την συνέχιση της απαγόρευσης των μετατάξεων προς το υπόλοιπο δημόσιο, σκοπεύουν στο να εγκλωβίσουν τους υπαλλήλους σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η διοίκηση του ΥΠΕΞ θα έχει τον απόλυτο έλεγχο για το μέλλον τους χωρίς να λογοδοτεί πουθενά.

  • 26 Νοεμβρίου 2024, 23:11 | Νικ. Ρ.

    Άρθρο 32, παρ. 1: Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η αποδεδειγμένη ευρυμάθεια σε τομείς της Διπλωματίας, είναι θεμιτό να δοθεί η δυνατότητα μετάταξης από τον κλάδο του Διοικητικού-Προξενικού στο διπλωματικό κλάδο μέσω ειδικών, πιο απλούστερων εξετάσεων, άνευ ηλιακού ορίου. Ο πτυχιούχος διοικητικός υπάλληλος να μην μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τους υποψηφίους ακολούθους πρεσβείας που είναι εκτός ΥΠΕΞ και δεν διαθέτουν εργασιακή εμπειρία στο προκείμενο υπουργείο.

    Το Υπουργείο οφείλει να επιβραβεύει με τη δυνατότητα ανέλιξης σε ανώτερο κλάδο, όσους αποδεδειγμένα εξελίσσονται, αποκτώντας προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σχετικούς με τη διπλωματία.

  • 26 Νοεμβρίου 2024, 22:54 | ΣΑ

    Δεν είναι λογικό να απαγορεύονται οι μετατάξεις προς άλλες υπηρεσίες ιδιαίτερα όταν μεταβάλλονται επί τα χείριστα οι όροι εργασίας σε βαθμολογικό και μισθολογικό επίπεδο. Ειδικότερα για τον κλάδο ΣΓΕ:
    Υπάρχουν 150 άτομα στον βαθμό του Γραμματέα Α’ με συμπληρωμένα τα απαραίτητα χρόνια για το βαθμό του Συμβούλου και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών τα έχουν συμπληρώσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
    Παρόλα αυτά, μετά τη μεταφορά του Κλάδου στο ΥΠΕΞ οι θέσεις Συμβούλων μειώθηκαν σε 65!
    Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πολλά μέλη του κλάδου αυτού, καταδικάζονται να τελειώσουν τη σταδιοδρομία τους στο βαθμό του Γραμματέα Α΄. Αυτό είναι καταφανώς σπατάλη ανθρώπινων πόρων για το Δημόσιο, ιδιαίτερα όταν αφορά αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
    Αν το ΥΠΕΞ δεν ενδιαφέρεται για τημ αξιοποίηση των γνώσεών τους (αποφοίτηση απο ΕΑΔΔ, γλωσσομάθεια, μεταπτυχιακά) γιατί δεν τους αφήνει τουλάχιστον να μεταταγούν αλλού ώστε να προσφέρουν σε άλλο φορέα τις υπηρεσίες τους για τις οποίες τους εκπαίδευσε το Ελληνικό Δημόσιο με πόρους της ΕΕ;

  • 25 Νοεμβρίου 2024, 16:55 | Φώτης

    Πρέπει να δοθεί δικαίωμα μετάταξης των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ μέσω της κινητικότητας, δικαίωμα που έχουν με νόμο όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου.
    Είναι ένα μέτρο το οποίο θεσπίστηκε για οικογενειακούς λόγους. Η οικογενειακή κατάσταση και οι ανάγκες της ζωής μεταβάλλονται και πρέπει να έχει και ο υπάλληλος του ΥΠΕΞ την δυνατότητα να ρυθμίσει την ζωή του όπως και οι υπόλοιποι.

  • 23 Νοεμβρίου 2024, 12:51 | Στέφανος

    Η κατάργηση της δυνατότητας μετάταξης θέτει υπό αμφισβήτηση βασικές αρχές του δημοσίου δικαίου, όπως της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5 του Συντάγματος), της ισότητας ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 του Συντάγματος), της προστασίας της οικογένειας (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αρχής της αναλογικότητας (κάθε περιορισμός στα δικαιώματα των εργαζομένων πρέπει να είναι κατάλληλος, αναγκαίος και αναλογικός προς τον επιδιωκόμενο σκοπό), ενώ παραβιάζει το δικαίωμα στην κινητικότητα που είναι κατοχυρωμένο από το 2016.
    Στην περίπτωση των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ, ισχύει ότι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο ανήκει η οργανική τους θέση (ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/1401/οικ.18512/30-10-2024)

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 23:23 | ΑΒ

    Θα ήταν σκόπιμο να απαλειφθεί η διάταξη περί καθολικής απαγόρευσης των μετατάξεων σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ και να επιτραπεί η δυνατότητα μετάταξης/απόσπασης μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, καθώς οι συνθήκες ζωής μεταβάλλονται διαρκώς σε ένα όλο και πιο ευμετάβλητο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον και δεν είναι λογικό να περιορίζονται τόσο απόλυτα οι δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας των υπαλλήλων, παραγνωρίζοντας και τις ανακύπτουσες προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις..
    Θα μπορούσε αντί για καθολική απαγόρευση να επιτραπεί η μετάταξη υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, σε Ν.Π.Δ.Δ., στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να μην προκαλείται υπηρεσιακή δυσλειτουργία.
    Άλλωστε η καθολική απαγόρευση μετάταξης και απόσπασης θίγει την αρχή της ισότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
    Εξάλλου, ειδικά για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η καθολική απαγόρευση έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο περί κινητικότητας (αρ.3 ν.4440/2016) που προβλέπει ότι «στο πεδίο εφαρμογής του ΕΣΚ υπάγονται οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο ανήκει η οργανική τους θέση».

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 20:25 | MM

    Οταν ένας υπάλληλος προσλήφθηκε/πήγε στο Υπουργείο Εξωτερικών η ζωή του μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική. Αν τώρα ή στο μέλλον δεν έχει τη δυνατότητα ή τη θέληση να φύγει στο εξωτερικό, γιατί πρέπει για πάντα να είναι αναγκασμένος να μένει κάπου χωρίς δυνατότητα αλλαγής υπηρεσίας ή πόλης;

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 19:34 | ΟΚ

    Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια περι καταργησης της απαγόρευσης των μεταταξεων και των αποσπάσεων.
    Η εξαίρεση των υπαλληλων του ΥΠΕΞ από το ενιαίο σύστημα κινητικότητας ερχεται σε ευθεια αντιθεση με την αρχή της ισοτητας μεταξύ των δημοσιων υπαλληλων.
    Στην ουσία αφαιρείται ένα δικαίωμα το οποίο είναι συνυφασμένο με την ίδια την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 17:07 | Μαρία Δ.

    Η απαγόρευση μετατάξεων είναι προφανώς εσφαλμένη και πρέπει να καταργηθεί.
    Επίσης, οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό μπορούν να καλυφθούν μέσω κινητικότητας και εσωτερικών μετατάξεων αποφοίτων ΕΣΔΔΑ.

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 17:11 | Ρίτα

    Θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά η δυνατότητα συνυπηρέτησης, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, για τους συζύγους/συμβιώντες των υπηρετούντων στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν οργανική θέση στο Δημόσιο προκειμένου να διασφαλισθεί η ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής αλλά η ίση μεταχείριση με άλλες κατηγορίες υπαλλήλων (στρατιωτικοί, ιερείς, εκπαιδευτικοί).
    Η ανωτέρω ρύθμιση είναι αναγκαία καθώς σε αρκετούς φορείς ισχύουν αυστηροί περιορισμοί σε αποσπάσεις/μετατάξεις με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να μην μπορούν στην πράξη να συνυπηρετήσουν με σοβαρές συνέπειες για την οικογενειακή ενότητα και την ισορροπία επαγγελματικής/οικογενειακής ζωής. Περαιτέρω, η δυνατότητα συνυπηρέτησης που θα πρέπει αν συνδυαστεί με το άνοιγμα της κινητικότητας από και προς το ΥΠΕΞ θα βοηθήσει σημαντικά στο πρόβλημα της υποστελέχωσής του.

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 15:15 | ΚΒ

    Η απαγόρευση των μετατάξεων των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, και ειδικότερα του Κλάδου Διοικητικών Υπαλλήλων, σε άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπαλλήλους άλλων κλάδων της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων τους σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία σε διεθνείς υποθέσεις και διοικητικά καθήκοντα, είναι περιορισμένοι στο Υπουργείο τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, γεγονός που τους στερεί ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και αναγνώρισης. Αυτή η διάκριση περιορίζει την κινητικότητα και εμποδίζει την καλύτερη αξιοποίηση των προσόντων τους σε κρίσιμες θέσεις άλλων φορέων της δημόσιας διοίκησης, ενώ η άρση αυτής της απαγόρευσης θα ενισχύσει την ισότητα και την ευκαιρία εξέλιξης για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς διακρίσεις.

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 12:27 | ΝΒ

    Η απαγόρευση μετατάξεων παραβιάζει άμεσα την αρχή της ισότητας μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. Η μετάταξη επιτρεπόταν στον προηγούμενο οργανισμό (Ν.3566/2007), ίσχυε μέχρι και το 2021 και δε διατάραξε την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου. Ειδικά δε για τους αποφοίτους ΕΣΔΔΑ, η απαγόρευση περιορίζει δραματικά τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που υπάρχουν σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο. Είναι απολύτως παράνομη και παράλληλα άδικη διάταξη που πρέπει να απαλειφθεί.

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 12:30 | Κώστας Γ.

    Οι μετατάξεις εκτός ΥΠΕΞ επιτρέπονταν μέχρι το 2021 και η απαγόρευσή τους είναι εντελώς εσφαλμένη για λόγους που ανέλυσαν ήδη οι προηγούμενοι χρήστες.
    Επίσης, ο περιορισμός σε συγκεκριμένα πτυχία για τους διοικητικούς είναι αδικαιολόγητος, αφού δεν υπάρχει αποκλεισμός πτυχίων ούτε στη διπλωματική ακαδημία ούτε στην ΕΣΔΔ και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγές και καθυστερήσεις.

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 12:37 | ΑΑΑ

    Θεωρώ ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της κατάργηση της καθολικής απαγόρευσης μετατάξεων και αποσπάσεων των υπαλλήλων του ΥπΕξ. Πρέπει άμεσα να συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας του Δημοσίου.

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 11:14 | Μαρία Π.

    Την ίδια στιγμή του το ΥΠΕΞ, ορθά, ανακοινώνει σχέδιο Δράσεις για την Ισότητα το οποίο στοχεύει και ζητήματα εξισσορόπησης επαγγελματικής- οικογενειακής ζωής, συνεχίζει να διατηρεί σε ισχύ την ακατανόητη εξαίρεση των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ από οποιαδήποτε δυνατότητα μετάταξης μέσω κινητικότητας. Με άλλα λόγια, η μετάταξη δεν είναι εφικτή, ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος/α υπάλληλος του ΥΠΕΞ χρειαστεί να αλλάξει υπηρεσίας για λόγους υγείας, φροντίδας μέλους της οικογένειάς του, η για οικογενειακούς λόγους (στην περίπτωση πχ. που ο σύντροφός/συζυγός του αδυνατεί να μετακινηθεί από την δική του υπηρεσία ώστε να τον ακολουθήσει. Ειδικά, η τελευταία περίπτωση απαντάται όλο και συχνότερα καθώς πολλές δημόσιες υπηρεσίες εξαιρούνται από την κινητικότητα και το ΥΠΕΞ δεν διαθέτει κάποια ειδικότερη διάταξη που να υπερισχύει για περιπτώσεις συνυπηρέτησης.

    Επιπροσθέτα, και η αντίστροφη απαγόρευση (μετατάξεις διοικητικού προς το ΥΠΕΞ) παραμένει ακατανόητη, την ίδια στιγμή που οι προξενικές αρχές είναι σοβαρά υποστελεχωμένες και αδυνατούν να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων (βλ. νέες αρμοδιότητες που έχουν προκύψει από την καταχώρηση ληξιαρχικών πράξεων από τα προξενεία και μετακλύσεις). Ειναι χαρακτηριστικό ότι η υποστελέχωση των προξενικών αρχών είναι το νούμερο ένα επιχείρημα με το οποίο έρχονται σε επαφή οι πολίτες, όταν αντιμετωπίζουν σημαντικότατες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Σημειώνεται ότι η στελέχωση μέσω κινητικότητα μια διαδικασία ταχύτερη και οικονομική σε σχέση με τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

  • 22 Νοεμβρίου 2024, 10:02 | ΕΠ

    ‘…πτυχίο Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών Α.Ε.Ι.’

    Να ισχύσει για τους νεοπροσληφθέντες η αλλαγή αυτή που αναφέρει τα συγκεκριμένα πτυχία.
    Είναι άδικο προς τους συναδέλφους σας να εφαρμόσετε κάτι τέτοιο.
    Όταν έγινε η αποδοχή του διορισμού δεν ίσχυε αυτός ο περιορισμός στα πτυχία, οπότε πορεύτηκαν με τη δυνατότητα της αναγνώρισης των πτυχίων τους.

  • 21 Νοεμβρίου 2024, 18:24 | ΠΔ

    Θεωρείται επιβεβλημένο να καταργηθεί η καθολική απαγόρευση μετατάξεων και αποσπάσεων αλλά πρέπει
    να επιτρέπεται στους υπαλλήλους του ΥπΕξ να συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

  • 21 Νοεμβρίου 2024, 18:44 | ΣΔ

    Αναφορικά με το άρθρο 32, είναι επιτακτικό να τροποποιηθεί η ως άνω διάταξη ώστε να επιτραπεί στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών η συμμετοχή στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας αντί της καθολικής απαγόρευσης μετατάξεων και αποσπάσεων. Εναλλακτικά, προτείνεται να επιτραπεί αυτή η συμμετοχή τουλάχιστον μεταβατικά για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
    Η καθολική απαγόρευση των μετατάξεων και αποσπάσεων θίγει την αρχή της ισότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Περιττό δε να αναφερθεί ότι στον προηγούμενο οργανισμό (Ν. 3566/2007) η μετάταξη ήταν δυνατή και δεν είχε προκαλέσει καμία υπηρεσιακή δυσλειτουργία.

  • 21 Νοεμβρίου 2024, 12:39 | ΑΔ

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο περί στέρησης του δικαιώματος συμμετοχής στην κινητικότητα του δημοσίου τομέα. Πράγματι, η καθολικη απαγόρευση μετατάξεων εμποδίζει αριθμό υπαλλήλων είτε να πραγματοποιήσουν μια αλλαγή/εξέλιξη στην επαγγελματική τους πορεία στο δημόσιο τομέα είτε να ανταποκριθούν σε έκτακτες περιστάσεις που αφορούν στην οικογενειακή τους ζωή. Εκτιμώ πως η ύπαρξη αυτής της δυνατότητας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών.

  • 20 Νοεμβρίου 2024, 22:21 | ΑΑ

    Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 331 παρ 1. εδ. τελευταίο που ορίζει ότι: «ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ … [..] ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ» σε ό,τι ίσχυε με τον προηγούμενο οργανισμό του Υπεξ (αρ.8 παρ.4 του Ν. 3566/2007):
    Μετάταξη υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, σε Ν.Π.Δ.Δ., στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών.»

    Αντι της παραπάνω καθολικής απαγόρευσης μετατάξεων και αποσπάσεων, προτείνεται
    να επιτραπεί στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικού να συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.
    (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΣΤΩ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ πχ 2 ή 3)

    Επισημαίνεται ότι:
    1. Η μετάταξη επιτρεπόταν στον προηγούμενο οργανισμό (Ν.3566/2007) και ουδέποτε προκάλεσε υπηρεσιακή δυσλειτουργία.
    2. Η καθολική απαγόρευση μετάταξης και απόσπασης θίγει την αρχή της ισότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Στην αιτιολογική έκθεση για το αρθρο 33 του παρόντος νόμου αναφέρεται ως αιτία η καταργηση των εξωτερικών μεταταξεων ΠΡΟΣ το Υπεξ και ΔΕΝ αναφέρεται τίποτε για την αιτία της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ απαγόρευσης μετατάξεων ΑΠΟ το υπεξ. Σε όποιον φορέα του δημοσίου υπάρχει απαγόρευση μετατάξεων, αυτή είναι χρονικά περιορισμένη (πχ νοσοκομεία λόγω covid). Η καθολική απαγόρευση μετατάξεων δε λαμβάνει υπόψη το απρόβλεπτο της ζωής, αλλά και συχνά την προστασία της οικογένειας: Δεν επιτρέπεται καν μετάταξη κατά παρέκκλιση για λόγους υγείας ή το ότι ένας υπάλληλος μπορεί να θέλει να μεταταγεί στην επαρχία για προσωπικούς, οικογενειακούς ή άλλους λόγους. Με τη διατήρηση της υφιστάμενης διάταξης, μόνος τρόπος είναι η παραίτηση (ενώ μάλιστα ειδικά τον απόφοιτο ΕΚΔΔΑ τον πλήρωσε το κράτος ενόσω φοιτούσε στην ΕΚΔΔΑ και τον εκπαίδευσε για να γίνει δημόσιος υπάλληλος), με ό,τι αυτό σημαίνει νομικά αναφορικά με την ισότητα των υπαλλήλων.
    3. Ακόμα, οι υπάλληλοι δεν μπορούν να μεταταγούν σε καμία άλλη υπηρεσία, όπου ενδεχομένως θα εξελίσσονταν διαφορετικά. Επισημαίνεται ότι ειδικά για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, η καθολική απαγόρευση έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο της κινητικότητας (αρ.3 ν.4440/2016) που προβλέπει ότι «στο πεδίο εφαρμογής του ΕΣΚ υπάγονται οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο ανήκει η οργανική τους θέση». Ακόμη δεν μπορούν να συμμετέχουν στον διυπουργικό κλάδο στελεχών που προέβλεψε ο νόμος 4622/2019 που αξιοποιεί ιδιαίτερα τους απόφοιτους της ΕΣΔΔΑ. Ακόμα δεν μπορούν να συμμετέχουν σε κατά παρέκκλιση αποσπάσεις ή μετατάξεις (πχ. στο ίδιο το ΕΣΔΔΑ). Με την παρούσα ολική απαγόρευση μετατάξεων- αποσπάσεων, οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ που είναι παράλληλα και υπάλληλοι του ΥπΕξ χάνουν τις προαναφερθείσες αλλά και όλες τις εκτός Υπεξ ευκαιρίες υπηρεσιακής και προσωπικής εξέλιξης.
    Υπάρχουν υπάλληλοι που ουσιαστικά εγκλωβίζονται χωρίς προφανή αιτία.

  • 20 Νοεμβρίου 2024, 15:59 | Ιάκωβος Καρακίδης

    Όσον αφορά το άρθρο 32, προτείνω να απαλειφθεί η παράγραφος γ΄ διότι ως γνωστόν οι λιγοστοί εναπομείναντες υπάλληλοι του κλάδου αυτού είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο και κόπο να αποκτήσουν πτυχίο ΑΕΙ και θα ήταν δίκαιο να μεταταχθούν, χωρίς οποιαδήποτε γραπτή δοκιμασία, γιατί η αξιολόγησή τους προκύπτει ξεκάθαρα από τους υπηρεσιακούς φακέλλους που τηρεί η ΣΤ1 Δ/νση και από τα ετήσια φύλλα αξιολόγησης των προϊσταμένων τους.
    Κατά τη γνώμη μου είναι άδικο αφενός, ο Δημοσιουπαλληλικός Κώδικας ωα επιτρέπει και ορθώς το πράττει την αυτόματη άνευ οποιασδήποτε γραπτής δοκιμασίας να προβλέπει τη μετάταξη υπαλλήλων που απέκτησαν μετά τον διορισμό τους τίτλο ΑΕΙ αντίθετα, το ΥΠΕΞ να τοποθετεί, αδικαιολόγητα και προσχηματικά, εμπόδια στην εξέλιξη υπαλλήλων που επί αρκετές δεκαετίες υπηρετούν ευδόκιμα έχοντας αποκτήση με την αξία τους πια τίτλο ΑΕΙ μετά από σκληρή προετοιμασία και μόχθο. Εξάλλου, είναι άδικο και παράλογο να παραμένουν σε κλάδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) ενώ είναι κάτοχοι τίτλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΕ).
    Παρακαλώ θερμα να ληφθούν υπόψη τα ανωτέρω και να προκύψει η ανάλογη διορθωτική πρωτοβουλία ώστε να μη τροποποιηθεί προς το χειρότερο η διάταξη αυτή αλλά προς όφελος των αξιέπαινων υπαλλήλων που θα κληθούν να υποβληθούν σε μια παράλογη γραπτή δοκιμασία.