Άρθρο 31 Αποσπάσεις – Τροποποίηση παρ. 1, 3, 7 και 8 άρθρου 329 ν. 4781/2021

  1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 329 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί αποσπάσεων, προστίθενται οι λέξεις «των Κλάδων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 318» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Όταν υφίσταται ειδική υπηρεσιακή ανάγκη σε προσωπικό, επιτρέπεται η μέχρι τρεις (3) μήνες απόσπαση υπαλλήλων των Κλάδων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 318 του Υπουργείου σε διπλωματικές και προξενικές Αρχές, καθώς και Περιφερειακές Υπηρεσίες, η οποία διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Η απόσπαση μπορεί να παραταθεί, για εξαιρετικούς λόγους, πέραν του τριμήνου και μέχρι έξι (6) μήνες συνολικά, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Ο χρόνος της ως άνω απόσπασης υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην Εξωτερική Υπηρεσία. Οι Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας που χρήζουν ενίσχυσης μέσω της ως άνω διαδικασίας, γνωστοποιούνται από τη Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις. Δεν επιτρέπεται δεύτερη απόσπαση του ίδιου υπαλλήλου πριν από την παρέλευση τριών (3) ετών από τη λήξη της προηγούμενης.».

2. Στην περ. β) της παρ. 7 του άρθρου 329 του ν. 4781/2021, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο διαγράφεται, β) στο δεύτερο εδάφιο, προστίθενται οι λέξεις «Όλοι οι ανωτέρω αποσπώμενοι υπάλληλοι» και η περ. β), μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Όλοι οι ανωτέρω αποσπώμενοι υπάλληλοι λαμβάνουν τις αποδοχές και την αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή των ομοιοβάθμών τους, οι οποίοι υπηρετούν στις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές Αρχές της Χώρας, στην οποία λειτουργούν οι προαναφερόμενοι οργανισμοί ή λαμβάνουν χώρα διασκέψεις ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν αμείβονται από αυτούς. Οι ανωτέρω υπάλληλοι λαμβάνουν, επιπλέον, τα έξοδα μετακίνησής τους, εφόσον αποσπώνται για χρονικό διάστημα πέραν του έτους και δεν λαμβάνουν αντίστοιχες παροχές από τον φορέα στον οποίο αποσπώνται.».

3. Στην παρ. 8 του άρθρου 329 του ν. 4781/2021, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) το πέμπτο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής: «8. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών δύνανται να αποδέχονται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό, του οποίου μέλος είναι η Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται, μετά από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, άδεια άνευ αποδοχών μέχρι πέντε (5) έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί, με την ίδια διαδικασία, για μία ακόμη πενταετία. Οι ως άνω υπάλληλοι αμείβονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τον διεθνή οργανισμό και ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών θεωρείται πραγματική δημόσια υπηρεσία μόνον εφόσον καταβληθούν εξ ιδίων οι ασφαλιστικές εισφορές. Εάν ο υπάλληλος δεν εμφανισθεί να αναλάβει υπηρεσία εντός διμήνου από τη λήξη της άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την Υπηρεσία.».

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 13:11 | ΔΣ Ενωσης Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ)

    Για την αποτελεσματική άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας και τη σωστή προβολή των θέσεων της χώρας και των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχωράει θα πρέπει να βρίσκεται υπάλληλος του Κλάδου ΣΓΕ σε καθένα από τα υπουργεία, ώστε να προβάλλονται σωστά οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφαρμόζει η χώρα μας. Ως εκ τούτου προτείνουμε το Άρθρο 329, παρ. 5 να διαμορφωθεί ως εξής: «Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης, επιτρέπεται η απόσπαση ενός (1) υπαλλήλου του Διπλωματικού Κλάδου και ενός (1) υπαλλήλου του Κλάδου ΣΓΕ σε καθένα από τα υπουργεία και ενός (1) υπαλλήλου του Κλάδου Ο.Ε.Υ. σε καθένα από τα παραγωγικά υπουργεία.

  • 20 Νοεμβρίου 2024, 22:32 | ΝΤΔ

    Η έλλειψη δυνατότητας μετάταξης από το Υπουργείο Εξωτερικών προς άλλο Υπουργείο ή άλλο Δημόσιο φορέα, εκτός του ότι διαταράσσει τη συνθήκη ίσης πολιτείας μεταξύ των Δημοσίων Υπαλλήλων, επιπλέον λειτουργεί ως αντικίνητρο στο να διεκδικήσει ένας υπάλληλος την τοποθέτησή του στο ΥΠΕΞ. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα, να αιτηθεί υπάλληλος του ΥΠΕΞ μετάταξη, έστω και μετά από κρίση του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου και φυσικά να υφίσταται τουλάχιστον η απαραίτητη ποσόστωση επί των σχετικών ειδικοτήτων όπως ισχύει και στα άλλα Υπουργεία.

  • 20 Νοεμβρίου 2024, 14:33 | KK

    Διευκόλυνση των συνυπηρετήσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Δεδομένου ότι η διαδικασία της συνυπηρέτησης μέσω απόσπασης πραγματοποείται με σημαντικές καθυστερήσεις, προκαλεί συχνά οργανωτικά προβλήματα και δημιουργεί σημαντικές αρρυθμίες στην οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, προτείνεται η ακόλουθη τροποποίηση της παρ. (β) του άρθρου 16 του ν. 4781/21 (Α΄ 31).

    Προσθήκη του λεκτικού ‘’μετά από αίτησή τους, η οποία διαβιβάζεται, το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών, από τον φορέα προέλευσης στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών.’’, προκειμένου να ελαφρυνθεί το διοικητικό βάρος της διαδικασίας της συνυπηρέτησης και να μην διαταράσσεται η οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων με άσκοπες καθυστερήσεις.

    Κατόπιν των ανωτέρω, το σχετικό άρθρο προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής:

    β) Υπάλληλοι άλλων υπουργείων ή κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και όσων υπάγονται στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (ν. 2812/2000, Α’ 67), καθώς και ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, των οποίων ο/η σύζυγος ή το έτερο συμβαλλόμενο με σύμφωνο συμβίωσης μέρος υπηρετούν ως μόνιμοι ή με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου υπάλληλοι άλλων υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών κατά τα ανωτέρω, οι οποίοι έχουν αποσπασθεί σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται να αποσπώνται σε υπηρεσία του Δημοσίου ή ν.π.δ.δ. που βρίσκεται στο εξωτερικό, στην ίδια πόλη με την αρχή όπου υπηρετεί ο/η σύζυγος ή το έτερο συμβαλλόμενο με σύμφωνο συμβίωσης μέρος, είτε στην ίδια την Αρχή είτε σε άλλη Αρχή, και για όσο διάστημα διαρκεί η τοποθέτηση του/της συζύγου ή του έτερου συμβαλλόμενου με σύμφωνο συμβίωσης μέρους, μετά από αίτησή τους, η οποία διαβιβάζεται, το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών, από τον φορέα προέλευσης στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του, κατά περίπτωση, αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του προϊσταμένου της οικείας διπλωματικής ή προξενικής Αρχής, είτε η απόσπαση γίνεται στην Αρχή αυτή, είτε σε άλλη ελληνική υπηρεσία της περιοχής αρμοδιότητας της εν λόγω Αρχής. Για την απόσπαση υπαλλήλων που υπάγονται στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του οικείου δικαστικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Οι αποσπώμενοι υπάλληλοι λαμβάνουν, αποκλειστικά, τις αποδοχές εσωτερικού, οι οποίες καταβάλλονται από τον φορέα στον οποίο αυτοί ανήκουν και δεν δικαιούνται αποζημίωση υπηρεσίας αλλοδαπής. Αν ο αιτών την απόσπαση είναι προϊστάμενος Τμήματος, υποβάλλει αίτηση προς το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, η οποία πρέπει να γίνει δεκτή, προκειμένου να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Εφόσον ο αιτών την απόσπαση ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου Διεύθυνσης, η απόσπασή του δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) έτη.