Στο άρθρο 328 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί της αξιολόγησης των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι παρ. 1, 4 και 10 καταργούνται, β) στην παρ. 2, βα) στο πρώτο εδάφιο διαγράφονται οι λέξεις «στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε διεθνείς οργανισμούς ή διασκέψεις ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις», ββ) διαγράφεται το τελευταίο, πέμπτο, εδάφιο, γ) στην παρ. 3, γα) στο πρώτο εδάφιο, διαγράφεται η αριθμητική βαθμολογική κλίμακα, γβ) στο δεύτερο εδάφιο, i) καταργείται η περ. α), ii) στην υποπερ. γα) διαγράφονται οι λέξεις «, τις οποίες έχει αναπτύξει τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς σε συσκέψεις. Βαθμός επίτευξης των υπηρεσιακών στόχων, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο και στο Σχέδιο Δράσης», iii) στην υποπερ. γβ) διαγράφονται, στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «η οποία να ανταποκρίνεται ποιοτικά στα ανατεθειμένα σε αυτόν καθήκοντα» και στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «του ατομικού και συλλογικού φόρτου εργασίας», iv) στην υποπερ. γγ), στο δεύτερο εδάφιο, διαγράφονται οι λέξεις «κατά τρόπο που να συμβαδίζει με τα συμφέροντα της χώρας και των τομέων ευθύνης του», v) οι υποπερ. γστ) και γζ) καταργούνται, δ) στην παρ. 5, στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «και υπογράφει την έκθεση αξιολόγησης, αφού αυτή ολοκληρωθεί» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της έκθεσης αξιολόγησης», ε) στην παρ. 11, στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «σε ειδικό χώρο του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «σε ειδικό έντυπο που επισυνάπτεται στην έκθεση αξιολόγησης», στ) στην παρ. 14, στα) στο πρώτο εδάφιο, διαγράφονται οι λέξεις «ή που η υπηρεσιακή παρουσία και πορεία του αξιολογημένου υπαλλήλου δεν επαληθεύει», στβ) η λέξη «ολοκλήρωσης» αντικαθίσταται από τις λέξεις «κοινοποίησης στον αξιολογούμενο», στγ) διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο, ζ) προστίθεται παρ. 15 και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις το άρθρο 328 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 328
Αξιολόγηση
- [Καταργείται].
- Οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων της Κεντρικής και Εξωτερικής Υπηρεσίας υποχρεούνται να συντάσσουν, υπογράφουν και υποβάλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης, έκθεση αξιολόγησης, κάθε έτος, για την απόδοση των υπηρετούντων στη μονάδα τους υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και των άλλων υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών. Ειδικά όσον αφορά στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας, οι εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων τους συντάσσονται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο, από τον οικείο Πρέσβη και, στην περίπτωση Γραφείου που λειτουργεί σε προξενική Αρχή, μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της οικείας προξενικής Αρχής. Οι εκθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τοποθετηθεί σε Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ή σε Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας, συντάσσονται από τον προϊστάμενο της οικείας διπλωματικής ή προξενικής Αρχής με εισήγηση του προϊσταμένου του οικείου Γραφείου, η οποία επισυνάπτεται στην έκθεση αξιολόγησης. Σε περίπτωση απόκλισης της έκθεσης αξιολόγησης από την εισήγηση του επικεφαλής του οικείου Γραφείου, η απόκλιση αιτιολογείται ειδικώς.
- Η βαθμολόγηση των υπαλλήλων λαμβάνει χώρα στην ακόλουθη κλίμακα:
Άριστος
Πολύ καλός
Καλός
Επαρκής
Μέτριος
Ανεπαρκής/Ακατάλληλος
Η έκθεση αξιολόγησης περιλαμβάνει:
α) [Καταργείται].
β) Συνοπτική περιγραφή του ανατεθειμένου έργου και ρόλου του αξιολογούμενου για την προαγωγή συγκεκριμένων στόχων της Υπηρεσίας.
γ) Σαφείς και αιτιολογημένες κρίσεις του αξιολογητή για το σύνολο των κάτωθι κριτηρίων αξιολόγησης υποστηριζόμενες από σχετικά πραγματικά περιστατικά:
γα) Παρουσία και απόδοση του αξιολογουμένου, συνοδευόμενη από συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτέλεσε κατά την περίοδο που αξιολογείται. Ποιότητα κειμένων, ενημερωτικών εγγράφων, σημειωμάτων, τηλεγραφημάτων και προτάσεων.
γβ) Εργατικότητα, διοικητική και διαχειριστική επάρκεια του υπαλλήλου. Επίδειξη ενδιαφέροντος, πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας, ικανότητα οργάνωσης, τήρηση οδηγιών και προθεσμιών, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ανάπτυξη καινοτομίας και δεξιοτήτων, συνθετική ικανότητα και αφοσίωση κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων. Χρηστική επάρκεια γλωσσών.
γγ) Διοικητικές ικανότητες, εφόσον πρόκειται για Προϊσταμένους οργανικών μονάδων. Γνώση και προώθηση του έργου και της πολιτικής του Υπουργείου. Κύρος, σεβασμός και εκτίμηση που απολαμβάνει από τους υφισταμένους του. Ικανότητα οργάνωσης, συντονισμού και ελέγχου. Ικανότητα αξιολόγησης και αποδοτικής χρησιμοποίησης των υφισταμένων του και αξιοποίησης των διαθέσιμων μέσων. Ικανότητα λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, ιδίως σε συνθήκες κρίσης, επίδειξη ψυχραιμίας, αυτοκυριαρχίας και αντοχής.
γδ) Αίσθημα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας. Συνεργασία με συνυπηρετούντες, στην ίδια ή άλλη μονάδα, υπαλλήλους, συμβολή στη συνεργασία και βελτίωση σχέσεων με αντίστοιχες διευθύνσεις και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ελληνικούς ή ξένους επ’ ωφελεία της Υπηρεσίας. Συμπεριφορά προς τους πολίτες και άμεση εξυπηρέτηση αναγκών τους, αν ο υπάλληλος έρχεται σε επικοινωνία με κοινό, δημόσια και κοινωνική παρουσία.
γε) Ακεραιότητα χαρακτήρα, συνέπεια και εχεμύθεια.
γστ) [Καταργείται].
γζ) [Καταργείται].
- [Καταργείται].
- Ο αξιολογούμενος υπάλληλος λαμβάνει γνώση της έκθεσης αξιολόγησης. Η έκθεση αξιολόγησης συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο του υπαλλήλου.
- Ο Υπουργός συντάσσει το περιεχόμενο των εκθέσεων αξιολόγησης των Προϊσταμένων των υπηρεσιών που υπάγονται απευθείας σε αυτόν.
- Ο Υπουργός προβαίνει σε αξιολόγηση της δραστηριότητας των Προϊσταμένων των μονάδων της Εξωτερικής Υπηρεσίας (Πρεσβειών και Μόνιμων Αντιπροσωπειών) κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα, η οποία διαμορφώνεται με στοιχεία των Προϊσταμένων κατά περίπτωση Διευθύνσεων, τα οποία συγκεντρώνονται και του διαβιβάζονται με επιμέλεια της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης.
- Οι Γενικοί Διευθυντές συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης της δραστηριότητας των αναπληρωτών τους και, από κοινού με τους τελευταίους, των Διευθυντών των υπ’ αυτών Διευθύνσεων.
- Οι Προϊστάμενοι των πρεσβευτικών Αρχών υποχρεούνται να συντάσσουν έκθεση αξιολόγησης της δραστηριότητας των προϊσταμένων των έμμισθων προξενικών Αρχών της χώρας διαπίστευσής τους.
- [Καταργείται].
- Ενόψει της σύνταξης της έκθεσης αξιολόγησης, ο προϊστάμενος καλεί κατά την κρίση του τον αξιολογούμενο υπάλληλο για να συζητήσει μαζί του τρόπους και μέτρα βελτίωσης της απόδοσής του και καλύτερης αξιοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων του προς όφελος τόσο του ιδίου όσο και της λειτουργίας της οργανικής μονάδας στην οποία υπηρετεί. Η ημερομηνία της ανωτέρω συμβουλευτικής συνέντευξης, τα προτεινόμενα μέτρα βελτίωσης, καθώς και οι υπογραφές του αξιολογητή και του αξιολογουμένου, σημειώνονται σε ειδικό έντυπο που επισυνάπτεται στην έκθεση αξιολόγησης με επισημείωση αν ο αξιολογούμενος ζήτησε να υποβάλει τις απόψεις-αντιρρήσεις του. Ο αξιολογούμενος δύναται να υποβάλει απευθείας στον αξιολογητή απόψεις – αντιρρήσεις μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ολοκλήρωση της συμβουλευτικής συνέντευξης, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης αξιολόγησης του υπαλλήλου και λαμβάνονται υπόψη από τον αξιολογητή.
- Ελάχιστος χρόνος πραγματικής κοινής υπηρεσίας αξιολογούντος και αξιολογουμένου, μετά από τον οποίο επιτρέπεται η σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης, ορίζονται οι έξι (6) μήνες. Η τελευταία έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέσα σε ένα τρίμηνο από τη μετακίνηση του προϊσταμένου ή του αξιολογουμένου.
- Η Διεύθυνση Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης τηρεί το αρχείο των εκθέσεων αξιολόγησης. Αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράλειψη ή πλημμέλεια ή μη ορθή συμπλήρωση, η έκθεση αξιολόγησης επιστρέφεται στον αξιολογητή από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης για σχετική συμπλήρωση ή διόρθωση.
- Η παράλειψη σύνταξης εκθέσεων αξιολόγησης ή η μη εμπρόθεσμη σύνταξη ή η σύνταξη μεροληπτικής έκθεσης αξιολόγησης ή η σύνταξη έκθεσης με κρίσεις ή χαρακτηρισμούς που δεν αιτιολογούνται, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο παραγράφεται μετά από τρία (3) έτη από την ημέρα κοινοποίησης στον αξιολογούμενο της έκθεσης αξιολόγησης ή από την πάροδο της προθεσμίας εντός της οποίας έπρεπε να συνταχθεί.
- Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν δικαίωμα προσφυγής κατά των εκθέσεων αξιολόγησης στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, εντός δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση, προς απάλειψη πραγματικών περιστατικών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς και των αξιολογικών κρίσεων που συνδέονται με αυτά. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο εξετάζει την προσφυγή εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της. Κατά την εξέταση της προσφυγής, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο καλεί σε ακρόαση α) τον κριθέντα υπάλληλο, ο οποίος μπορεί να παραστεί είτε αυτοπροσώπως είτε μετά ή διά δικηγόρου, β) εφόσον κρίνεται σκόπιμο, υπηρεσιακά ή άλλα πρόσωπα, εξαιρουμένου του αξιολογούντος, προς παροχή πληροφοριών ή προσαγωγή στοιχείων, τα οποία και αποχωρούν πριν από την έναρξη της συζήτησης. Εάν οι λόγοι της προσφυγής κριθούν βάσιμοι, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο επισυνάπτει στο επίμαχο έγγραφο τη σχετική κρίση του περί διαγραφής στοιχείων ή του συνόλου αυτού.».