Άρθρο 24 Άδειες μητρότητας και ανατροφής τέκνου – Προσθήκη άρθρου 323 Α στον ν. 4781/2021

Μετά από το άρθρο 323 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί των αναρρωτικών αδειών, προστίθεται άρθρο 323Α, ως εξής:

«Άρθρο 323 Α

Άδειες μητρότητας και ανατροφής τέκνου

  1. Οι κυοφορούσες υπάλληλοι που υπηρετούν στην Κεντρική και στην Εξωτερική Υπηρεσία απέχουν υποχρεωτικά της υπηρεσίας σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, από τον έβδομο μήνα της κύησης και τελούν σε άδεια μητρότητας. Η άδεια αυτή παρατείνεται επί τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό, εφόσον το τεχθέν ζει, ή, διαφορετικά, επί τριάντα (30) ημέρες. Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης η άδεια λοχείας αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα για κάθε τέκνο πέραν του ενός (1). Οι τυγχάνουσες των ανωτέρω αδειών λαμβάνουν πλήρεις τις αποδοχές του βαθμού τους, εφόσον υπηρετούν στην Κεντρική Υπηρεσία, της θέσης τους δε, εφόσον υπηρετούν στην Εξωτερική Υπηρεσία.
  2. Χρήση του δικαιώματος χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών, καθώς και της άδειας των εννέα (9) μηνών με αποδοχές όπως ορίζει ο Υπαλληλικός Κώδικας, μπορούν να κάνουν οι υπάλληλοι μόνον της Κεντρικής Υπηρεσίας. Εξαιρούνται οι υπηρετούντες υπάλληλοι στην Εξωτερική Υπηρεσία με συνυπηρέτηση ή με απόσπαση οι οποίοι δεν καταλαμβάνουν οργανική θέση και δεν αμείβονται με αποζημίωση υπηρεσίας αλλοδαπής.».
  • 1 Δεκεμβρίου 2024, 20:17 | Σ.Π.

    Εγείρει ερωτηματικά ο λόγος της εξαίρεσης της 2ης παραγράφου!
    Με ποιο αιτιολογικό κρίνει ο νομοθέτης ότι για την άδεια των εννέα μηνών που προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας για όλες τις μητέρες, χρειάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών να υπάρξουν εξαιρέσεις? Τι διαφοροποιεί τις μητέρες που εργάζονται στο εξωτερικό -σε οργανική θέση- από τις υπόλοιπες? Ο προβλεπόμενος χρόνος με το παιδί είναι απαραίτητος, και εξίσου απαραίτητο είναι και το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής το οποίο δίνεται για να καλύπτει τις πάγιες ανάγκες του υπαλλήλου στο εξωτερικό και όχι για την εργασία του καθεαυτή.
    Αν περάσει αυτή η τροποποίηση ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; να απολύονται όσες μένουν έγκυες; να μην υπηρετούν στο εξωτερικό εξ αρχής; ή τελικά να μην προσλαμβάνονται καθόλου γυναίκες στο Υπουργείο Εξωτερικών;

  • 29 Νοεμβρίου 2024, 13:17 |

    Σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο, ένας πατέρας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να πάρει το 9μηνο αυτός αν η σύζυγος δεν εργάζεται, ενώ σε αυτή την περίπτωση περιστέλλεται δικαίωμα ακόμα και στην ίδια τη μητέρα. Πρόσφατα ψηφίστηκε η επέκταση δικαιώματος άδειας ανατροφής και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Το Υπουργείο πρόσφατα σύστησε γραφείο ισότητας. Εδώ η ρύθμιση φαίνεται να μεταφράζεται «ή λεφτά ή παιδιά». Τα χρήματα του επιδόματος αλλοδαπής είναι ακριβώς για να ισοσταθμίσουν τις δυσκολίες που έχει μια «νομαδική» ζωή, δεν είναι χάρισμα.
    Η απόσπαση άλλου υπαλλήλου/ ειδική αποστολή θα μπορούσε αντισταθμίζει αυτή την αδικία.

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 17:17 | Νικόλαος Αβραμίδης

    Στην Ελλάδα όπου το δημογραφικό είναι ένα μείζων θέμα, το Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να τιμωρήσει την τεκνοποίηση?
    Η εξαίρεση των υπηρετούντων υπαλλήλων σε Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας που κατέχουν οργανική θέση αντιβαίνει την αρχή της ισότητας των δημοσίων υπαλλήλων, και της μέριμνας της προστασίας της οικογενείας.
    Η προστασία της οικογένειας είναι εκ φύσεως δύσκολη υπόθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών με την αναγκαία θυσία της επαγγελματικής καριέρας του/της συντρόφου του υπηρετούντος σε ΑΕΥ υπαλλήλου. Η τοποθέτηση σε ΑΕΥ όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν απαιτεί χρονοβόρο προγραμματισμό με μεταφορά οικοσκευής, σύνταξη συμβολαίων για ενοικίαση κατοικίας, εγγραφή τέκνων σε σχολεία κ.α.
    Δεν θα ήθελα να φανταστώ μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία που θα έχει περάσει κάποια συνάδελφος να μάθει ότι περιμένει παιδί. Αντί να προετοιμαστεί για το χαρμόσυνο γεγονός και το βάρος της ευθύνης του ρόλου της ως μητέρα, θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τον σχεδιασμό της επιστροφής της στην ΚΥ και όλα αυτά στην ευαίσθητη θέση που θα βρίσκεται αμέσως μετά τον τοκετό…
    Αντί αυτής της εξαίρεσης προτιμότερο θα ήταν να προστεθεί εδώ εδάφιο που θα μέριμνα ότι όταν θα γίνεται χρήση του δικαιώματος της άδειας ανατροφής τέκνου από υπάλληλο που κατέχει οργανική θέση σε ΑΕΥ, αυτομάτως θα προκηρύσσεται απόσπαση άλλου υπαλλήλου για το διάστημα αυτό.