Στο άρθρο 323 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί των αναρρωτικών αδειών των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) διαγράφονται από τον τίτλο οι λέξεις «και άδειες κύησης και λοχείας», β) οι παρ. 1, 2 και 3 αντικαθίστανται, γ) στην παρ. 4: γα) στην περ. α) i) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «συνολικώς, αναρρωτικής άδειας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κατ’ έτος συνεχόμενης αναρρωτικής αδείας για το ίδιο νόσημα»,, ii) τα εδάφια τέταρτο και πέμπτο αντικαθίστανται, γβ) στην περ. γ) προστίθεται τρίτο εδάφιο, δ) η αρίθμηση της παρ. 8 διορθώνεται σε παρ. 7, ε) προστίθεται νέα παρ. 8, στ) η παρ. 9 καταργείται και το άρθρο 323 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 323
Αναρρωτικές άδειες
- Για τις αναρρωτικές άδειες των υπαλλήλων της Κεντρικής και της Εξωτερικής Υπηρεσίας που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εξωτερικών έως και δύο (2) μήνες κατ’ έτος, ισχύουν οι ρυθμίσεις περί αναρρωτικής άδειας του Υπαλληλικού Κώδικα.
- Σε περίπτωση συστηματικής απουσίας του υπαλλήλου με επίκληση, κατ’ επανάληψη, λόγων υγείας, η αναρρωτική άδεια χορηγείται κατόπιν γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής:
α) για τους υπηρετούντες στην Κεντρική Υπηρεσία με την υποβολή πιστοποιητικού από δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα,
β) για τους υπηρετούντες στην Εξωτερική Υπηρεσία με την υποβολή πιστοποιητικού και από δεύτερο ιατρό που ορίζεται από τον Προϊστάμενο της Αρχής,
γ) για τους Προϊσταμένους των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας με την υποβολή πιστοποιητικών δύο (2) ιατρών στην αλλοδαπή, που ορίζονται από τον νόμιμο αναπληρωτή του.
Σε περίπτωση συχνά επαναλαμβανόμενων απουσιών, λόγω αναρρωτικής άδειας, διάρκειας άνω του διμήνου μέσα στο ίδιο έτος, που προκαλούν πρόβλημα στη λειτουργία της Αρχής, ο Προϊστάμενος μπορεί να εισηγηθεί την ανάκληση του υπαλλήλου στην Κεντρική Υπηρεσία.
- Η συνεχόμενη αναρρωτική άδεια, πέραν του διμήνου, μπορεί να παραταθεί μέχρι δύο (2) ακόμη μήνες, εάν η ανάγκη παράτασης της άδειας βεβαιωθεί με νεότερη αιτιολογημένη ιατρική έκθεση, για τους υπηρετούντες:
α) στην Κεντρική Υπηρεσία και από δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα,
β) στην Εξωτερική Υπηρεσία, από έναν ακόμη ιατρό.
Η δίμηνη παράταση αναρρωτικής άδειας χορηγείται κατόπιν γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής και λαμβάνεται χωρίς περικοπή των αποδοχών, καθώς και της αποζημίωσης υπηρεσίας αλλοδαπής για τους υπηρετούντες σε Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας.
- α) Αν παρέλθει ο χρόνος της τετράμηνης κατ’ έτος συνεχόμενης αναρρωτικής αδείας για το ίδιο νόσημα και ο υπάλληλος κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Υπουργός Εξωτερικών ζητά αιτιολογημένη γνωμοδότηση τριμελούς επιτροπής για την ικανότητα του υπαλλήλου προς περαιτέρω εκτέλεση των καθηκόντων του. Η επιτροπή αυτή απαρτίζεται από τρεις καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τουλάχιστον στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, οι οποίοι ορίζονται κατά περίπτωση, ανάλογα με το νόσημα, από τον Υπουργό. Στην επιτροπή μετέχει ως εισηγητής, χωρίς ψήφο, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης. Καθήκοντα Γραμματέα εκτελεί υπάλληλος της Διεύθυνσης Προσωπικού και Διοικητικής Οργάνωσης. Ο Πρόεδρος της ανωτέρω επιτροπής καθορίζει τον τρόπο συνεδρίασής της, είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία.».
β) Η επιτροπή αποφαίνεται οριστικώς για την ανάγκη παράτασης της αναρρωτικής άδειας έως ακόμη τέσσερις (4) μήνες. Σε περίπτωση παράτασης της αναρρωτικής άδειας υπαλλήλου που υπηρετεί στην εξωτερική υπηρεσία, ο Υπουργός Εξωτερικών, μετά από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αποφασίζει για τη διατήρηση ή μη του υπαλλήλου στη θέση του στην αλλοδαπή.
γ) Σε περίπτωση νοσημάτων δυσίατων, σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, ο παρεχόμενος, κατά τα ανωτέρω, χρόνος αναρρωτικής άδειας δύναται να παραταθεί έως και τα δύο (2) έτη. Για την ανάγκη παράτασης αποφαίνεται η ως άνω Επιτροπή.
Η παράταση αναρρωτικής άδειας των περ. β) και γ) για τους υπηρετούντες στην Κεντρική Υπηρεσία λαμβάνεται χωρίς περικοπή των αποδοχών, ενώ για τους υπηρετούντες σε Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας λαμβάνεται στην περ. β) χωρίς περικοπή των αποδοχών και της αποζημίωσης υπηρεσίας αλλοδαπής, ενώ στην περ. γ) χωρίς περικοπή των αποδοχών.δ) Μετά την πάροδο του ανώτατου ορίου αναρρωτικής αδείας και σε περίπτωση ανάγκης παράτασης αυτής, ο υπάλληλος δύναται να ζητήσει τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για σοβαρούς λόγους ή την προσωρινή απαλλαγή καθηκόντων για απολύτως δικαιολογημένες ατομικές ανάγκες βάσει του άρθρου 335.
- Ο Υπουργός μπορεί να παραπέμπει και αυτεπαγγέλτως στην ως άνω επιτροπή, με το ερώτημα της απαλλαγής από τα καθήκοντά τους, υπαλλήλους, εφόσον θεωρεί ότι δεν μπορούν να τα εκτελούν λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας.
- α) Αν η ασθένεια δεν μπορεί να ιαθεί, η τριμελής επιτροπή της παρ. 4 αποφαίνεται για την πλήρη ανικανότητα του πάσχοντος υπαλλήλου προς εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.
β) Ο κρινόμενος ως πλήρως ανίκανος υπάλληλος παύεται/απολύεται, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
- Αν υπάλληλος τοποθετημένος στην Εξωτερική Υπηρεσία, του οποίου έχει ήδη προσδιορισθεί το δεκαήμερο της μετάθεσής του σε άλλη Αρχή του Εξωτερικού ή στην Κεντρική Υπηρεσία, ασθενήσει και λάβει αναρρωτική άδεια που υπερβαίνει τη διάρκεια του ανωτέρω δεκαημέρου, ως ημερομηνία παράδοσης υπηρεσίας θεωρείται αυτομάτως η τελευταία ημέρα του δεκαημέρου, εφόσον αυτή δεν τροποποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, η αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή παύει να καταβάλλεται αυτομάτως με την παρέλευση του δεκαημέρου και, εφόσον πρόκειται για υπάλληλο που μετατίθεται σε άλλη Αρχή Εξωτερικού, μέχρις ότου ο υπάλληλος αναλάβει υπηρεσία στη νέα Αρχή.
- Σε περίπτωση μη έγκρισης της αναρρωτικής αδείας ή τμήματος αυτής από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των παρ. 1, 2 και 3 ή από την τριμελή Επιτροπή της παρ. 4, ο υπάλληλος χρεώνεται με κανονική άδεια, εφόσον υπάρχει υπόλοιπο, διαφορετικά με περικοπή αποδοχών.
- [Καταργείται].».