Αρχική ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ 2024 – 2027, Ενδυνάμωση των δεσμών με την Ελληνική ΔιασποράΣτρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027
Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027
- 33 ΣχόλιαΣτρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027
Πλοήγηση στη Διαβούλευση
Αναρτήθηκε
19 Ιουλίου 2024, 11:55
Ανοικτή σε Σχόλια έως
20 Αυγούστου 2024, 15:30
Σχετικό Υλικό
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΕργαλεία
Εκτύπωση Εξαγωγή Σχολίων σεΣτατιστικά
33 Σχόλια 33 Σχόλια επι της Διαβούλευσης 582 - Όλα τα ΣχόλιαΌλες οι Διαβουλεύσεις
- Μετατροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) στην Ανώνυμη Εταιρεία “Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων” και κύρωση του Καταστατικού της
- ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ 2024 – 2027, Ενδυνάμωση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά
- Οργάνωση και λειτουργία Εθνικής Μονάδας ETIAS
- Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια-ΕΣΔΓΕΑ (2020-2024)
- Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών»
- Επείγουσες ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Εκσυγχρονισμός της Εξωτερικής Πολιτικής: Οργανισμός Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες διατάξεις
- Παροχή προνομίων και ασυλιών στις Αντιπροσωπείες της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στην Ελλάδα
- Ανασύσταση του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού και του Επιστημονικού Συμβουλίου
- Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2015/637/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ης Απριλίου 2015
Προς το ΥΠΕΞ
Από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου
Κάιρο 20/8/2024
Εισηγήσεις για το στρατηγικό σχέδιο του ΥΠΕΞ για τον Απόδημο Ελληνισμό
Αξιότιμοι κύριοι
Πρέπει αρχικά να τονίσουμε πως η προσπάθεια είναι αξιόλογη και αξιέπαινη καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διατυπώνεται μια έγγραφη και συνεκτική στρατηγική για το πως βλέπει η Μητρόπολη Μητροπολιτική Ελλάδα τον απόδημο Ελληνισμό αλλά και πως πιστεύει ότι μπορεί να τον ενεργοποιήσει και να τον εξυπηρετήσει καλύτερα.
Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η παραδοχή του ΥΠΕΞ – όπως σαφέστατα αναφέρεται στην 4η παράγραφο της εισαγωγής (σελίδα 1) – πως
« …απαιτείται χρήση διαφορετικών μεθόδων και μέσων υλοποίησης της στρατηγικής του …»
και προσθέτουμε : όχι μόνο γιατί τα χαρακτηριστικά της ομογένειας διαφοροποιήθηκαν από παλιά αλλά και διότι η μορφή και η δομή της ομογένειας διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο , από χώρα σε χώρα τόσο στα νομικά, τα φορολογικά , τα τραπεζικά αλλά και τα πολιτικά δεδομένα της χώρας υποδοχής τα οποία δεν μπορεί να μην ληφθούν υπόψη, στην εφαρμογή της στρατηγικής αυτής.
Πολυπληθείς Κοινότητες του εξωτερικού που επί δύο αιώνες διαφύλαξαν την εθνική τους ταυτότητα και την ελληνική γλώσσα, ήταν παρούσες σε όλους τους αγώνες του Έθνους και προσέφεραν Εθνικούς Ευεργέτες στην Ελλάδα, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, επενδυτές και νομοταγείς πολίτες, σήμερα λιγοστεύουν αριθμητικά, παράλληλα άλλες που τον προηγούμενο αιώνα δεν είχαν ακόμα οργανωθεί σήμερα ακμάζουν και έχουν τελείως διαφορετικές ανάγκες από τις παλαιές.
Προφανώς λοιπόν η εφαρμογή της στρατηγικής πρέπει να είναι άκρως ευέλικτη στην αντιμετώπιση τους , παράλληλα θεωρούμε ουσιαστικό να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για να μην μείνει αυτή η προσπάθεια μόνο ως ιδέα.
Στον πρώτο στρατηγικό στόχο: Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων της Ομογένειας με έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσης .
Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάποια ουσιαστική παρατήρηση εκτός – που πιστεύουμε το λάβατε υπόψη – ότι ο ιστότοπος diaspora.gr και των διασυνδεδεμένων πλατφορμών, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Επίσης το Παγκόσμιο Forum Ελλήνων Διασποράς θεωρούμε πως πρέπει να διοργανωθεί αφού ολοκληρωθεί το Μητρώο Ομογενειακών Οργανώσεων και λοιπών μητρώων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του εγχειρήματος.
Τέλος στη Δράση για την Δημιουργία του ενιαίου καταλόγου Κέντρο Μελέτης Αποδήμου Ελληνισμού, προτείνουμε όπου υπάρχουν ψηφιοποιημένα αρχεία στις κοινότητες αυτά να διασυνδεθούν άμεσα στον ενιαίο αυτό κατάλογο με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ενεργό Αρχείο Αποδήμων που να αγκαλιάζει όλη την ελληνική ομογένεια ανά τον κόσμο σε ηλεκτρονική μορφή και να είναι άμεσα διαχειρίσιμο και προσβάσιμο από όλους , και να ενισχυθεί προσπάθεια ψηφιοποίησης όσων αρχείων παραμένουν μη ηλεκτρονικά.
Στον Δεύτερο στρατηγικό στόχο: Αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.
Οι πρωτοβουλίες στήριξης και ενίσχυσης τόσο των ομογενειακών ΜΜΕ και της ΕΡΤ κλπ με διάφορους τρόπους που αναφέρονται στην σελίδα 28 είναι όλοι θετικοί , θα προσθέσουμε την ανά τακτικά διαστήματα οργάνωση σεμιναρίων ( ηλεκτρονικών αλλά και με φυσική παρουσία ) ενημέρωσης των φυσικών προσώπων που τα διαχειρίζονται για την καλύτερη υλοποίηση του στόχου.
Παράλληλα για όποιες χώρες δεν διαθέτουν τέτοια ΜΜΕ θα μπορούσε να μελετηθεί η εκπαίδευση ομογενών που ζουν μόνιμα στις χώρες αυτές και διαθέτουν τα προσόντα, για να συνεργάζονται με επαγγελματίες των Ελληνικών κρατικών μέσων – και μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης να «γεννηθούν» πυρήνες ΜΜΕ εκεί.
Στον Τρίτο στρατηγικό στόχο: Διατήρηση των στοιχείων της ελληνικότητας με την ενίσχυση της Ελληνικής Γλώσσας , Ιστορίας , παράδοσης και πολιτισμού – Προσέγγιση και ενδυνάμωση των σχέσεων με την νέα γενιά.
Σε αυτό το κεφάλαιο προτείνουμε μια στρατηγική με μεσοπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα.
Κεντρική μας ιδέα είναι η Ενίσχυση της Ελληνομάθειας και της Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στην ομογένεια να βασίζεται στην ίδια την ομογένεια.
Δηλαδή η «δημιουργία» φυσικών προσώπων της ίδια της ομογένειας για την υλοποίηση της – μετά από σχετική εκπαίδευση. Αυτό θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμα μείωση του κόστους απόσπασης Ελλήνων από την Ελλάδα, και αξιοποίηση της νέας γενιάς της ομογένειας στην χώρα που ζουν – και γιατί όχι σε γειτονική τους αν πληθυσμιακά αυτό μπορεί να γίνει.
Θεωρούμε την ίδρυση Ελληνικού Ινστιτούτου στα πρότυπα του Γαλλικού και Γερμανικού Κέντρου σωστή κίνηση με την άμεση μετατροπή των υπαρκτών στην ομογένεια Ελληνικών Πολιτιστικών Κέντρων σε παραρτήματα τους.
Πιστεύουμε πάντως πως όλες αυτές τις πρωτοβουλίες πρέπει να ξεκινούν με αποσπασμένο προσωπικό και μεσοπρόθεσμα να στοχεύετε στην ντόπια ομογενειακή βάση με αναφορά – εκπαίδευση – καθοδήγηση πάντα από την Ελλάδα.
Το μοντέλο που ισχύει σήμερα – και που από 10ετίες δεν άλλαξε – με τις αποσπάσεις, δεν το θεωρούμε κατάλληλο, σε χώρες που μπορεί να βρεθεί ντόπιο προσωπικό – κατόπιν σχετικής εκπαίδευσης.
Για του λόγου τα αληθές … ενώ σε κάποιες χώρες γίνεται συνωστισμός για να λάβουν απόσπαση Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι σε άλλες μένουν κενά . Αν κάποιος/α ομογενής όμως ζει σε μια τέτοια χώρα που έχει κενά, η εργασία του σε αυτή θα είναι ότι καλύτερο θα του προσφέρει το Ελληνικό κράτος χωρίς να χρεώνεται το επιμίσθιο ούτε τον μισθό του αναπληρωτή του αποσπασμένου από την θέση από τη οποία αποσπάται.
Στον Τέταρτο στρατηγικό στόχο: Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – Ομογένειας
Θεωρούμε την απόσπαση – όπου δεν υπάρχουν τέτοιοι – Ελλήνων κληρικών με την υποχρέωση – κατόπιν σχετικής επιμόρφωσης / εκπαίδευσης – της διδαχής της Ελληνικής γλώσσας παράλληλα του εκκλησιαστικού τους λειτουργήματος, ως ένας άριστος συνδυασμός για την υλοποίηση του στόχου αυτού.
Στον Πέμπτο στρατηγικό στόχο: Ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.
Δεν έχουμε να προσθέσουμε ή να σχολιάσουμε τίποτα, καθώς όλα μας βρίσκουν σύμφωνους.
Στον Έκτο στρατηγικό στόχο: Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές
Θεωρούμε ουσιώδες το θέμα και άριστα στοχοποιημένο. Θα πρέπει όμως να λάβουν υπόψη τους οι σχεδιαστές των πλατφορμών/ εφαρμογών πως οι διατραπεζικές λειτουργίες οφείλουν να είναι συμβατές με τα συστήματα της κάθε χώρας.
Για παράδειγμα στην ηλεκτρονική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (TAXISnet) αναγράφεται τραπεζικός λογαριασμός για την πληρωμή του φόρου μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό. Ο λογαριασμός αυτός αφορά χώρες της ζώνης SEPA (Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ) και υπάρχουν χώρες που προφανώς δεν αναφέρονται στις χώρες αυτές.
Όπως και οι δυνατότητες ηλεκτρονικής σύνδεσης με email πολλές φορές δεν υλοποιείται λόγω των firewalls κλπ . οπότε ο σχεδιασμός καλό είναι να μπορεί να συμπεριλάβει και τηλεφωνικές ψηφιακές υπηρεσίες ανάλογα με την χώρα.
Πχ Σε άλλες χώρες διευκολύνεται η επαφή με viber σε άλλες με whatsup πράγμα που τα Προξενεία σίγουρα ανά χώρα γνωρίζουν
Από την άλλη πλευρά τα Προξενεία θα μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην διασύνδεση των Ελληνικών Κοινοτήτων με όλους τους Έλληνες που διαβιούν στην εκάστοτε χώρα και δεν συμμετέχουν σε αυτές. Θα μπορούν να οργανώνουν εκδηλώσεις γνωριμίας / ενημέρωσης για τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των Προξενείων σε συνεργασία με τις ανά χώρα Ελληνικές Κοινότητες.
Αυτές είναι εν συντομία οι εισηγήσεις μας και θα είμαστε στην διάθεσή σας για την όποια διευκρίνηση / συζήτηση.
Με εκτίμηση
Χρήστος Θ. Καβαλής
Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου
ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ 2024-2027
Το προτεινόμενο στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό 2024 – 2027 είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με το σχέδιο που κατατέθηκε και αποφασίστηκε το 2000.
Επαναδιατυπώνει μεταξύ των άλλων πολλές προτάσεις, πρωτοβουλίες και δίκτυα που είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν στα πλαίσια του ΣΑΕ. πχ επιχειρηματικά δίκτυα, δίκτυα αυτοδιοίκησης, μουσείο αποδήμου ελληνισμού κλπ.
Οι προτάσεις στρατηγικής είναι πολύ γενικές, δίχως προτεραιότητες, δίχως σχήματα υλοποίησης και χρηματοδότηση για τις επιμέρους δράσεις.
Επίσης, δεν αναφέρονται στάδια υλοποίησης, στόχοι, συγκεκριμένοι πόροι και φορείς υλοποίησης των δράσεων αυτών.
Καλά είναι τα σχέδια αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει ιεράρχηση, χρονοδιάγραμμα καθώς επίσης και αναφορά στην προέλευση των πόρων.
Απουσιάζει από το σχέδιο, σχεδόν προκλητικά, κάθε αναφορά στο εκ του συντάγματος προβλεπόμενο ΣΑΕ και εκδηλώνει μια αποστροφή στους δημοκρατικούς θεσμούς εκπροσώπησης των αποδήμων. δηλ. κοινότητες, συλλόγους και ομοσπονδίες!!
Ως πυλώνας του σχεδίου, θα έπρεπε να είναι και να προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα στήριξης των ανωτέρω θεσμών, με πρόβλεψη συγκεκριμένων πόρων.
Δεν είναι θέμα να αποδεχθεί ή να απορρίψει κάποιος τις προτάσεις του σχεδίου. Σχεδόν τα πάντα που αναφέρονται είναι γενικά, χωρίς δεσμεύσεις, δίχως πόρους, δίχως χρονοδιαγράμματα, και υπάρχει παντελείς έλλειψη οποιασδήποτε μορφής ιεράρχησης ή προτεραιότητας.
Ποια είναι η χρηματοδότησή σήμερα της ΓΓ αποδήμου ελληνισμού; Από τα 20 εκ. € το 2000, τί ποσό διατίθεται; 3, 4, 5 εκ. € ;
Προφανέστατα το «στρατηγικό» σχέδιο το συνέταξε η ΓΓ αποδήμου ελληνισμού, δίχως την εμπλοκή των συναρμόδιων υπουργείων. Ως εκ τούτου, προσομοιάζει σε πλαίσιο προθέσεων και έκθεση ιδεών παρά σε σχέδιο προς υλοποίηση έως το 2027.
Τα θέματα παιδείας και πολιτισμού, αναφέρονται και αυτά με γενικές διατυπώσεις, δίχως συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την στήριξη των υφισταμένων σχολείων στα μεγάλα και υπάρχοντα προβλήματα τους.
Ως προς την υλοποίηση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων.
Οι απόδημοι Έλληνες, μέσω του ΣΑΕ, είχαμε σθεναρά και επίμονα ζητήσει την διευκόλυνση της ψήφου των εκτός Ελληνικής επικρατείας κατοικούντων Ελλήνων ψηφοφόρων και μέσω της επιστολικής ψήφου (όχι μόνο)!
Αυτό έγινε δεκτό το 2000 και η επιστολική ψήφος, ενσωματώθηκε στο σύνταγμα μας, με την τότε αναθεώρηση του, επι πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Σημίτη.
Αυτή τη στιγμή, χρειάζονται 200 βουλευτές για την υπερψήφιση του σχετικού νομού για τις επικείμενες βουλευτικές!!
Παρότι οι απόδημοι Έλληνες ψηφίζουμε στις χώρες διαμονής μας ή με επιστολική ψήφο, αυτό είναι μισή πρόοδος.
Είναι μισή πρόοδος, διότι, συνεχίζουμε να στερούμεθα του συνταγματικού μας δικαιώματος να ψηφίζουμε και να εκλέγουμε «δικούς» μας βουλευτές όπως οι υπόλοιποι Έλληνες εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δηλαδή, έχουμε το εκλέγειν ,αλλά όχι το εκλέγεσθε.
Η εκλογή δυο βουλευτών προερχομένων εκ των αποδήμων, κατ’ ουσία διορισμένων μέσω του ψηφοδελτίου επικράτειας, είναι «κοροϊδία» και σημαντική έκπτωση του δικαιώματος του εκλέγεσθε των Ελλήνων του εξωτερικού, δίχως νέες εκλογικές περιφέρειες στις χώρες διαμονής τους, πάντα βάση του καταγεγραμμένου και αναγνωρισμένου ελληνικού πληθυσμού ανά περιοχή/ περιφέρεια.
Η μικρή συμμετοχή των αποδήμων στις μέχρι τώρα εκλογικές διαδικασίες και με την χρήση της επιστολικής ψήφου, οφείλεται κυρίως στον αποκλεισμό του 80% των «παλαιών» αποδήμων και στην έλλειψη εκλογικών περιφερειών αποδήμων και ως εκ τούτου, υποψήφιων βουλευτών εκ των ιδίων των απόδημων που θα κινητοποιούσαν την διάσπαρτη Ελληνική ομογένεια.
Οι εκλογικές περιφέρειες στον απόδημο μαζί με την επιστολική ψήφο, είναι μόνιμες αποφάσεις και εισηγήσεις προς την ελληνική πολιτεία των απόδημων μέσω όλων των συνέδριων του ΣΑΕ.
Όσον αφορά το ΣΑΕ.
Είναι απαίτηση του συνόλου της ελληνικής διασποράς ότι επιτέλους πρέπει να ενεργοποιηθεί ο θεσμός του ΣΑΕ, ο οποίος άλωστε προβλέπεται και από το σύνταγμα. Υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση και παρόλα αυτά δεν ενεργοποιείται.
Ως προς την άποψη που διατυπώθηκε ότι η ΓΓ αποδήμου ελληνισμού έχει αναβαθμιστεί με την δημιουργία ενιαίας ΓΓ αποδήμου ελληνισμού και δημοσίας διπλωματίας, εμείς πιστεύουμε το εντελώς αντίθετο, ότι δηλαδή έχει υποβαθμιστεί.
Το γεγονός ότι η ΓΓ έχει χάσει την αυτονομία της, καθώς επίσης και το ότι έχει γίνει μείωση των πόρων από 20.000.000 σε 3.000.000 συνηγορούν στην άποψη μας πως πρόκειται για υποβάθμιση.
Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εκπροσώπηση των απόδημων, θα πρέπει να γίνεται θεσμικά και όχι μόνον μέσα από τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σχετικά με την άποψη που εκφράζεται στο σχέδιο:
“Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – Ομογένειας.”
Εμείς, λεμέ ΝΑΙ στην διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών με την εκκλησία, αλλά όχι ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – ομογένειας.
Ειδικά στην Σουηδία, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση ενδεχομένως με ομογενείς που κατοικούν σε χώρες άλλων ηπείρων, όπου ο ελληνισμός είναι οργανωμένος γύρο από την εκκλησία, έχουμε μια διαφορετική μορφή οργάνωσης.
Ο ελληνισμός στις χώρες της Ευρώπης είναι οργανωμένος γύρο από τους συλλόγους, κοινότητες και ομοσπονδίες.
Μωυσής Νικολαίδης
Πρόεδρος
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Η Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συλλογών Γονέων και Κηδεμόνων των Ελληνικών Σχολείων Γερμανίας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Ελλ.Σχολ. Βάδης-Βυρτεμβέργης, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Ελλ. Σχολείων Έσσης και η Ομογένεια Γερμανίας e.V, οι οποίες πια εκπροσωπούν άνω των 100 φορέων του Ελληνισμού, συνέταξαν έκθεση για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση με συγκεκριμένες προτάσεις, με σκοπό τη συνδρομή στην ενίσχυση της και στην επίλυση βασικών προβλημάτων. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης σας την παραθέτουμε στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://omogoneon.de/wp-content/uploads/Bericht-Έκθεση-για-την-Προώθηση-της-Ελληνικής-Εκπαίδευσης-στο-Εξωτερικό.pdf
Με εκτίμηση,
εκ μέρους του ΔΣ της Συνομοσμπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Ελληνικών Σχολείων Γερμανίας
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Κωνσταντίνος Καχριμανίδης Δρ. Σοφία Σφελινιώτη
ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ 2024-2027
Το προτεινόμενο στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό 2024 – 2027 είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με το σχέδιο που κατατέθηκε και αποφασίστηκε το 2000.
Επαναδιατυπώνει μεταξύ των άλλων πολλές προτάσεις, πρωτοβουλίες και δίκτυα που είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν στα πλαίσια του ΣΑΕ. πχ επιχειρηματικά δίκτυα, δίκτυα αυτοδιοίκησης, μουσείο αποδήμου ελληνισμού κλπ.
Οι προτάσεις στρατηγικής είναι πολύ γενικές, δίχως προτεραιότητες, δίχως σχήματα υλοποίησης και χρηματοδότηση για τις επιμέρους δράσεις.
Επίσης, δεν αναφέρονται στάδια υλοποίησης, στόχοι, συγκεκριμένοι πόροι και φορείς υλοποίησης των δράσεων αυτών.
Καλά είναι τα σχέδια αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει ιεράρχηση, χρονοδιάγραμμα καθώς επίσης και αναφορά στην προέλευση των πόρων.
Απουσιάζει από το σχέδιο, σχεδόν προκλητικά, κάθε αναφορά στο εκ του συντάγματος προβλεπόμενο ΣΑΕ και εκδηλώνει μια αποστροφή στους δημοκρατικούς θεσμούς εκπροσώπησης των αποδήμων. δηλ. κοινότητες, συλλόγους και ομοσπονδίες!!
Ως πυλώνας του σχεδίου, θα έπρεπε να είναι και να προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα στήριξης των ανωτέρω θεσμών, με πρόβλεψη συγκεκριμένων πόρων.
Δεν είναι θέμα να αποδεχθεί ή να απορρίψει κάποιος τις προτάσεις του σχεδίου. Σχεδόν τα πάντα που αναφέρονται είναι γενικά, χωρίς δεσμεύσεις, δίχως πόρους, δίχως χρονοδιαγράμματα, και υπάρχει παντελείς έλλειψη οποιασδήποτε μορφής ιεράρχησης ή προτεραιότητας.
Ποια είναι η χρηματοδότησή σήμερα της ΓΓ αποδήμου ελληνισμού; Από τα 20 εκ. € το 2000, τί ποσό διατίθεται; 3, 4, 5 εκ. € ;
Προφανέστατα το «στρατηγικό» σχέδιο το συνέταξε η ΓΓ αποδήμου ελληνισμού, δίχως την εμπλοκή των συναρμόδιων υπουργείων. Ως εκ τούτου, προσομοιάζει σε πλαίσιο προθέσεων και έκθεση ιδεών παρά σε σχέδιο προς υλοποίηση έως το 2027.
Τα θέματα παιδείας και πολιτισμού, αναφέρονται και αυτά με γενικές διατυπώσεις, δίχως συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την στήριξη των υφισταμένων σχολείων στα μεγάλα και υπάρχοντα προβλήματα τους.
Ως προς την υλοποίηση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων.
Οι απόδημοι Έλληνες, μέσω του ΣΑΕ, είχαμε σθεναρά και επίμονα ζητήσει την διευκόλυνση της ψήφου των εκτός Ελληνικής επικρατείας κατοικούντων Ελλήνων ψηφοφόρων και μέσω της επιστολικής ψήφου (όχι μόνο)!
Αυτό έγινε δεκτό το 2000 και η επιστολική ψήφος, ενσωματώθηκε στο σύνταγμα μας, με την τότε αναθεώρηση του, επι πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Σημίτη.
Αυτή τη στιγμή, χρειάζονται 200 βουλευτές για την υπερψήφιση του σχετικού νομού για τις επικείμενες βουλευτικές!!
Παρότι οι απόδημοι Έλληνες ψηφίζουμε στις χώρες διαμονής μας ή με επιστολική ψήφο, αυτό είναι μισή πρόοδος.
Είναι μισή πρόοδος, διότι, συνεχίζουμε να στερούμεθα του συνταγματικού μας δικαιώματος να ψηφίζουμε και να εκλέγουμε «δικούς» μας βουλευτές όπως οι υπόλοιποι Έλληνες εντός της Ελληνικής επικράτειας. Δηλαδή, έχουμε το εκλέγειν ,αλλά όχι το εκλέγεσθε.
Η εκλογή δυο βουλευτών προερχομένων εκ των αποδήμων, κατ’ ουσία διορισμένων μέσω του ψηφοδελτίου επικράτειας, είναι «κοροϊδία» και σημαντική έκπτωση του δικαιώματος του εκλέγεσθε των Ελλήνων του εξωτερικού, δίχως νέες εκλογικές περιφέρειες στις χώρες διαμονής τους, πάντα βάση του καταγεγραμμένου και αναγνωρισμένου ελληνικού πληθυσμού ανά περιοχή/ περιφέρεια.
Η μικρή συμμετοχή των αποδήμων στις μέχρι τώρα εκλογικές διαδικασίες και με την χρήση της επιστολικής ψήφου, οφείλεται κυρίως στον αποκλεισμό του 80% των «παλαιών» αποδήμων και στην έλλειψη εκλογικών περιφερειών αποδήμων και ως εκ τούτου, υποψήφιων βουλευτών εκ των ιδίων των απόδημων που θα κινητοποιούσαν την διάσπαρτη Ελληνική ομογένεια.
Οι εκλογικές περιφέρειες στον απόδημο μαζί με την επιστολική ψήφο, είναι μόνιμες αποφάσεις και εισηγήσεις προς την ελληνική πολιτεία των απόδημων μέσω όλων των συνέδριων του ΣΑΕ.
Όσον αφορά το ΣΑΕ.
Είναι απαίτηση του συνόλου της ελληνικής διασποράς ότι επιτέλους πρέπει να ενεργοποιηθεί ο θεσμός του ΣΑΕ, ο οποίος άλωστε προβλέπεται και από το σύνταγμα. Υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση και παρόλα αυτά δεν ενεργοποιείται.
Ως προς την άποψη που διατυπώθηκε ότι η ΓΓ αποδήμου ελληνισμού έχει αναβαθμιστεί με την δημιουργία ενιαίας ΓΓ αποδήμου ελληνισμού και δημοσίας διπλωματίας, εμείς πιστεύουμε το εντελώς αντίθετο, ότι δηλαδή έχει υποβαθμιστεί.
Το γεγονός ότι η ΓΓ έχει χάσει την αυτονομία της, καθώς επίσης και το ότι έχει γίνει μείωση των πόρων από 20.000.000 σε 3.000.000 συνηγορούν στην άποψη μας πως πρόκειται για υποβάθμιση.
Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εκπροσώπηση των απόδημων, θα πρέπει να γίνεται θεσμικά και όχι μόνον μέσα από τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σχετικά με την άποψη που εκφράζεται στο σχέδιο:
“Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – Ομογένειας.”
Εμείς, λεμέ ΝΑΙ στην διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών με την εκκλησία, αλλά όχι ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – ομογένειας.
Ειδικά στην Σουηδία, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση ενδεχομένως με ομογενείς που κατοικούν σε χώρες άλλων ηπείρων, όπου ο ελληνισμός είναι οργανωμένος γύρο από την εκκλησία, έχουμε μια διαφορετική μορφή οργάνωσης.
Ο ελληνισμός στις χώρες της Ευρώπης είναι οργανωμένος γύρο από τους συλλόγους, κοινότητες και ομοσπονδίες.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Ακολουθούν περιληπτικά σχόλια της υπογράφουσας αναφορικά με την δημόσια διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 (Σχέδιο), μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών για την «ενδυνάμωση των δεσμών με την Ελληνική διασπορά.»
1. Εισαγωγή – Γενικά Σχόλια
Οι δεσμοί στους οποίους αναφέρεται ο τίτλος του σχεδίου εικάζουμε ότι αναφέρονται στην Ελληνική πολιτεία, το Ελληνικό κράτος – αλλά θα πρέπει το σχέδιο αυτό να παράσχει ένα πλαίσιο για την διευκόλυνση δημιουργίας δεσμών των αποδήμων μεταξύ τους και με την Ελληνική κοινωνία και πολιτεία.
Απαραίτητο να προταθεί σχέδιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου που θα περιλαμβάνει λεπτομερή προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των δράσεων.
Θα ήταν βοηθητική μια περίληψη στα αγγλικά.
Να δοθεί έμφαση εξίσου σε όλες τις κοινότητες αποδήμων σε όλες τις ηπείρους – Ασία, Αφρική – εκεί όπου υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης και όχι μόνο στους αποδήμους των πιο αναπτυγμένων δυτικών κοινωνιών ή κρατών όπου η ομογένεια έχει ήδη οργανωμένη και ισχυρή παρουσία. Στο σημείο αυτό φαίνεται να υπάρχει κενό στο Εθνικό Σχέδιο.
Θέσπιση προγραμμάτων στήριξης τεχνογνωσίας σε βάση pro bono από αποδήμους με αποδέκτες αποδήμους/ομογενείς αλλά και φορείς στην Ελλάδα
Το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο δίνει, ρεαλιστικά, έμφαση στην χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την υποστήριξη της Ελληνομάθειας διεθνώς. Είναι απαραίτητο όμως να συμπληρωθεί από προγράμματα και μηχανισμούς που θα στηρίξουν την ουσιαστική σύνδεση των αποδήμων με την Ελλάδα που μόνο μέσω σχέσεων μπορεί να υλοποιηθεί: προγράμματα ανταλλαγών, επισκέψεις, αδελφοποιήσεις σχολείων, “buddy programs” που να ταιριάζουν οικογένειες ή παιδιά σχολικής ηλικίας του εξωτερικού με οικογένειες στην Ελλάδα βάσει τόπου καταγωγής ή ενδιαφερόντων κτλ.
2. Εισαγωγικά- Ορισμοί.
Στο κείμενο εναλλάσσονται οι όροι «διασπορά» «Απόδημος Ελληνισμός» «Έλληνες του εξωτερικού» και «ομογενείς» – πρέπει να αποσαφηνισθούν οι ορισμοί αυτοί και οι πληθυσμοί στους οποίους αναφέρονται, με συγκεκριμένα κριτήρια για κάθε πληθυσμιακή ομάδα ειδικά σε σχέση με πιθανές μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής των αναγκών όλων των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και ανάγκες ιδιαίτερες για κάθε ξεχωριστή υποομάδα Ελλήνων της διασποράς. Πρέπει να αποσαφηνισθούν οι δράσεις που απευθύνονται σε Έλληνες πολίτες, μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή κατόχους Ελληνικού διαβατηρίου από δράσεις που απευθύνονται γενικότερα στην Ελληνική διασπορά.
– Ως προς τους Έλληνες ομογενείς 2ης ή 3ης γενιάς, η πρόκληση είναι η δημιουργία συνθηκών σύνδεσης τους με την Ελλάδα .
– Οι Έλληνες απόδημοι που γεννήθηκαν και πολύ συχνά σπούδασαν στην Ελλάδα έχουν ισχυρή Ελληνική συνείδηση και εστιασμένες ανάγκες στήριξης στην σύνδεσή τους με το Ελληνικό κράτος μέσω προξενικών αρχών σε θέματα γραφειοκρατίας, φορολογίας, συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά κτλ. Από αυτούς, όσοι έχουν δημιουργήσει οικογένειες στο εξωτερικό έχουν συνήθως υψηλότερες απαιτήσεις ως προς το επίπεδο Ελληνομάθειας, αλλά και μύησης των παιδιών τους στην Ελληνική παιδεία γενικότερα.
– Οι σύγχρονες πολύ-πολιτισμικές συνθήκες διευρύνουν την κοινότητα των Ελλήνων παγκοσμίως: υπάρχουν και οι πετυχημένοι εξελληνισμένοι μετανάστες και τα παιδιά τους που ενστερνίζονται τις Ελληνικές αξίες αναγόμενοι σε άξιους και αποτελεσματικούς πρεσβευτές της Ελληνικής κουλτούρας.
3. Ενδεικτικές Προτάσεις Νιόβης Χριστοπούλου:
• Σύσταση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού με στελέχη και εκπροσώπους που θα εδρεύουν και στο εξωτερικό βάσει συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων οργανωμένων ανά γεωγραφική περιοχή αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά αποδήμων (ομογενείς, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού κα).
• Δημιουργία δικτύου και με επιστράτευση αποδήμων που διαπρέπουν στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) και των διεθνών εταιριών τεχνολογίας για την εκπαίδευση μοντέλων Τ.Ν. στην Ελληνική γλώσσα έτσι ώστε να διασφαλισθεί η χρήση της Ελληνικής γλώσσας στην Τ.Ν.
• Το νεοσυσταθέν (στις 22 Μαιού 2024) Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας ως κέντρο συσπείρωσης των καινοτόμων Ελλήνων απανταχού μέσω επιχειρηματικών κινήτρων, αλλά και ενίσχυση ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων.
• Έμφαση σε δημιουργίες κόμβων καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας για αποτελεσματική και μετρήσιμη σύνδεση των απανταχού Ελλήνων με την Ελλάδα.
• Διατάξεις που να επιτρέπουν αντιστοιχία των πλεονεκτημάτων της χρηματοδότησης μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ (501(c)(3)) έτσι ώστε να εφαρμόζονται αντίστοιχα φορολογικά κίνητρα δωρητών για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς εντός Ελλάδος.
• Στήριξη στις απόδημες και ομογενείς μητέρες μέσω προγραμμάτων που θα τις συνδέουν με Ελληνίδες μητέρες εντός των συνόρων και θα τις στηρίζουν και ενημερώνουν σε θέματα οικογένειας, Ελληνικής γλώσσας και παιδείας.
• Στήριξη αποδήμων και ομογενών γυναικών σε θέματα επιχειρηματικότητας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
• Έμφαση σε προγράμματα ανταλλαγών και θερινά προγράμματα – με συνεργασία σχολείων, Παν/ων, αθλητικών κέντρων αλλά και ιδιωτικών εταιριών. Συνεργασία δημοσίου – ιδιωτικού φορέα. Αξιοποίηση κτιρίων δημόσιας εκπαίδευσης και κατασκηνώσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού για εξειδικευμένα θερινά προγράμματα. Αδελφοποίηση σχολείων στην Ελλάδα με Ελληνόφωνα σχολεία της Ελληνικής διασποράς με στόχο προγράμματα ανταλλαγών και φιλοξενίας, διαδικτυακές επικοινωνίες κτλ. Στήριξη προγραμμάτων με αναγνωρισμένα credits για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Στήριξη charter schools στις ΗΠΑ για παράλληλη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας.
• Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων και ακριτικών περιοχών για δημιουργία παραθεριστικών «χωριών» για τους ομογενείς και με συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα και ανάληψη συγκεκριμένων υποχρεώσεων έναντι μειωμένου κόστους διαμονής κτλ.
• Έμφαση στην απευθείας σύνδεση ομογένειας με την περιφέρεια για την σύνδεση ομογενών με τόπους καταγωγής και στήριξη της περιφέρειας. Παραδείγματα: (α) Αξιοποίηση προγραμμάτων εξειδικευμένης κατάρτισης του ΔΥΠΑ για εκπαιδευτικά προγράμματα ομογενών (β) αξιοποίηση χρηματοδότησης για προγράμματα κατάρτισης όπως η «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» για σύνδεση ομογενών με την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με προγράμματα κατάρτισης, πρακτικής άσκησης στην περιφέρεια κτλ.
• Εξασφάλιση προσωρινής ασφαλιστικής κάλυψης ομογενών που διαμένουν παρατεταμένα χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα.
• Ενίσχυση του θεσμού των αποσπάσεων μέσω της αύξησης του επιμισθίου και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.
• One stop-shop υπηρεσίες για στήριξη Ελλήνων του εξωτερικού τόσο για την στήριξη τους ως μονίμων κατοίκων του εξωτερικού όσο και σε θέματα πιθανού επαναπατρισμού τους.
4. Παρατηρήσεις.
– Ως προς τις «Διαπιστώσεις» στο ΙΙ θα ήταν χρήσιμο να παρατεθούν πηγές και δεδομένα που υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις
– Ενδεικτικά ως προς το «Γενικό Πλαίσιο Διαμόρφωσης Πολιτικών» στο ΙΙΙ:
#1- σε τί αφορά η διαβούλευση και λήψη αποφάσεων στις οποίες θα έπρεπε να συμπεριληφθεί η διασπορά
#2- να αποσαφηνισθεί η έννοια αλλά και ο τρόπος εφαρμογής για «επικαιροποιημένη αποτύπωση των χαρακτηριστικών των Ελλήνων της Διασποράς.»
#3 – ως προς την στήριξη σε ομογενειακούς φορείς για την υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών- πώς ορίζεται σε αυτό το πλαίσιο η «καινοτόμος πρωτοβουλία» και τί είδους στήριξη θα παρασχεθεί
#4, 5 – να καθορισθούν ποιοτικά και άλλα κριτήρια σχετικά με δράσεις για ενίσχυση δικτύων μητροπολιτικού κέντρου και ομογένειας αλλά και ομογενειακών δικτύων μεταξύ τους
#6 -Καινοτομία : να δοθεί συγκεκριμένη κατεύθυνση στην σύνδεση της καινοτομίας με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, συνεργασίες ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, επιχειρηματικά κίνητρα, κτλ. Συνήθως τα γνήσια δίκτυα καινοτομίας του εξωτερικού δεν είναι οργανωμένα βάσει εθνικών χαρακτηριστικών. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού σκοπού (501(c)(3) στις ΗΠΑ) που με τη συνεργασία κάποιων Ελληνικών προξενείων εστιάζουν στην ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα μέσω διαγωνισμών επιχειρηματικών σχεδίων κτλ. Υπάρχουν επίσης άτυπες ομάδες Ελλήνων εργαζομένων σε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας.
#7 – ως προς την αναχαίτιση του brain drain, τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν βαθύτερα σε θέματα ανάπτυξης και αξιοκρατίας στην Ελλάδα, όπως και στις συνθήκες στο επιχειρείν. Σημαντική και η σύνδεση της Πανεπιστημιακής έρευνας με την παραγωγή. Σίγουρα, θα ήταν επιβοηθητική κάποια διευκόλυνση σε επίπεδο γραφειοκρατίας σχετικά με τις διαδικασίες επαναπατρισμού ή κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά θα πρέπει να στηθούν μηχανισμοί αντιμετώπισης δομικών προβλημάτων του επιχειρηματικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα.
#9 -Πρέπει να γίνει οργάνωση πρωτοβουλιών διασύνδεσης του Ελληνικού ακαδημαϊκού και ερευνητικού οικοσυστήματος με τα αντίστοιχα ομογενειακά βάσει γεωγραφίας αλλά και εξειδίκευσης και να γίνει κάποια επιλογή με συγκεκριμένα κριτήρια.
#10,11 – εξαιρετικά σημαντικό να αναδειχθεί η Ελληνική παιδεία γενικότερα, όχι μόνο στην Ελληνική διασπορά αλλά γενικότερα απευθυνόμενη σε ένα διεθνές κοινό, και να αξιοποιηθεί για να αναπτυχθούν δεσμοί μεταξύ των νεότερων αποδήμων και της Ελλάδας. Θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθούν ξένα εκπαιδευτικά κέντρα με έδρες Ελληνικών σπουδών ή και ενδιαφέρον γενικότερα για την ΝΑ Ευρώπη.
#13- Χρήσιμο να παρασχεθούν παραδείγματα αξιοποίησης της Διασποράς στις διμερείς διακρατικές σχέσεις. Υπάρχουν σίγουρα Ελληνοκεντρικά lobby διεθνώς – όμως η ισχύς τους ενδεχομένως θα αποδυναμωνόταν μέσα σε ένα πλαίσιο επίσημης κρατικής «αξιοποίησης» από την Ελλάδα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε τις δυσκολίες αποδήμων σε κράτη που κατά καιρούς έχουν προβληματικές διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα ή ζουν σε χώρες με έλλειμμα δημοκρατικών θεσμών.
#14- Εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για τους αποδήμους να υπάρχει επαρκής στελέχωση των προξενείων ανά τον κόσμο για, πχ, έγκαιρη έκδοση και ανανέωση διαβατηρίων αλλά και άλλες πράξεις. Σημαντική η ενημέρωση των αποδήμων γύρω από τις διαδικασίες έκδοσης Ελληνικών διαβατηρίων (προϋποθέσεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα). Η αναβάθμιση των υπηρεσιών στις Προξενικές αρχές, ειδικά σε χώρες με υψηλό κόστος διαβίωσης, απαιτεί πρωτίστως επαρκή χρηματοδότηση.
5. Στρατηγικοί Στόχοι
1ος Στρατηγικός Στόχος: αφορά σε υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας και αναδεικνύει ως κρίσιμη παράμετρο την χαρτογράφηση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελληνικής Διασποράς.
– Παρατηρήσεις:
– Στα Προξενεία μπορούν οικειοθελώς να εγγράφονται Έλληνες πολίτες αλλά πολλοί το παραμελούν ή δεν ζουν κοντά σε κάποιο Ελληνικό προξενείο. Θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα για εθελούσια εγγραφή όπως ταχύτερη έκδοση ή ανανέωση Ελληνικών διαβατηρίων κτλ.
– Διευκόλυνση και ενημέρωση για θέματα απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας ομογενών Ελληνικής καταγωγής.
– Ως προς την λειτουργία του ιστότοπου diaspora.org: τεχνική λεπτομέρεια (α) η διαθεσιμότητα και η κατοχύρωση του συγκεκριμένου domain name και η δυνατότητα αποκεντρωμένης και συμμετοχικής λειτουργίας του με ασφάλεια (β) η τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας δεδομένων και υψηλών στάνταρντ κυβερνοασφάλειας.
– Ημέρα Αποδήμου Ελληνισμού – μια ωραία πρωτοβουλία που θα πρέπει να στηριχθεί από προξενεία και πρεσβείες με τοπικούς εορτασμούς κτλ.
– Παγκόσμιο Forum Ελλήνων της Διασποράς – απαιτείται σαφήνεια ως προς τον ρόλο του και τα κριτήρια συμμετοχής ομογενειακών φορέων και αποδήμων, συχνότητα συναντήσεων κτλ.
– Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο (συνεργασία με ΑΠΘ) – σημαντικό να τηρούνται πεπραγμένα τα οποία θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους. Να δοθεί έμφαση σε διοργάνωση συνεδρίων σε ακριτικές περιοχές αλλά και σε συνεργασία με περιφέρειες και με θεματική υποστήριξης των επικαιροποιημένων προβλημάτων της σύγχρονης Ελλάδας. Να εφαρμοσθούν μηχανισμοί knowledge management ανάλογων πρωτοβουλιών ώστε να διασφαλισθεί η συνέχεια και η αξιοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών.
– Μητρώο Ομογενειακών Οργανώσεων – πρέπει να διασφαλισθεί η απόλυτη διαφάνεια με αυστηρές τεχνικές προϋποθέσεις. Απαραίτητη η αποσαφήνιση γύρω από τους χρηματοδοτικούς πόρους της δράσης.
– Μητρώο Ελλήνων της Διασποράς
Να εξασφαλισθούν οι αυστηρότερες προδιαγραφές GDPR για την εξασφάλιση των ιδιωτικών δεδομένων (όροι χρήσης, αποθήκευση κτλ), με ρητή συγκατάθεση για συμπερίληψη στο μητρώο και με δυνατότητα διαγραφής ανά πάσα στιγμή με ένα απλό αίτημα. Να καθορισθούν κίνητρα εγγραφής στο μητρώο.
– Μητρώο Ελληνικών Επιχειρήσεων
Να αποσαφηνισθεί αν και πώς είναι συμπληρωματικό με τα μητρώα Επιμελητηρίων. Κρίσιμη η διαφάνεια χρήσης και τα κριτήρια εγγραφής.
– Αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικοί, οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί με την Διασπορά – να προηγηθεί αξιολόγηση ανάλογων δράσεων στο παρελθόν [σημαντική η λεπτομερής επεξεργασία για την υλοποίηση των προτάσεων- για παράδειγμα, η φιλοξενία από Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού για mentoring πιθανώς προϋποθέτει επίλυση θεμάτων διαμονής, εισόδου σε μια ξένη χώρα (visa), κτλ. Σημαντικά επίσης ενδεχόμενα φορολογικά κίνητρα και υποστήριξη σε θέματα soft landing για εταιρίες και φορείς καινοτομίας αποδήμων.
– Enterprise Greece
Αποσαφήνιση κινήτρων για υψηλόβαθμα στελέχη (ομογενείς) για την διασύνδεση τους και συμμετοχή τους
– Help Desk ομογενειακής επιχειρηματικότητας – ποια στοιχεία δικαιολογούν την αναγκαιότητα?
– Εκτός από απλές δράσεις δικτύωσης, αποτελεσματικά θα ήταν projects που θα απαιτούσαν συνεργασία με ακαδημαϊκούς-επιχειρηματικούς φορείς αποδήμων. Ωστόσο, πώς ορίζονται οι φορείς αυτοί αφού οι διακεκριμένοι απόδημοι είναι ενσωματωμένοι στους αντίστοιχους φορείς στις χώρες διαβίωσης όχι με κριτήρια εθνικά – και δεν μπορούν να εντοπισθούν αποκλειστικά βάσει εθνικών κριτηρίων.
– Πρακτική Άσκηση Νέων Διασποράς – χρειάζονται κριτήρια πιστοποίησης και ακριβή και διαφανή κριτήρια επιλογής. Να εξασφαλισθεί η αναγνώριση της πρακτικής άσκησης από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Να προταθεί η συμμετοχή επαγγελματικών φορέων, ιατρικών και δικηγορικών συλλόγων αλλά και επιχειρηματικών επιμελητηρίων.
– Προετοιμασία επαναλειτουργίας ΣΑΕ: να αποσαφηνισθεί η σχετική αναφορά σε επαναλειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
– ΙΙ. Εικόνα της Χώρας
Συγκεκριμενοποίηση (α) κριτηρίων επιλογής επιδραστικών Ελλήνων του εξωτερικού και ομογενειακών ΜΜΕ για την ανάδειξη θέσεων της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και (β) ορισμός πλαισίου ευθυγράμμισης με Ελληνική εξωτερική πολιτική. Μηχανισμοί που να εξασφαλίζουν ανανέωση ατόμων.
Αναγκαία:
Το Sta Eliniká είναι μια καλή πρωτοβουλία, αλλά χρειαζόμαστε προσωπικούς δασκάλους, γιατί όχι μόνο διδάσκουν γλώσσα, αλλά μεταδίδουν έθιμα, παραδόσεις, εμπνέουν και βοηθούν τις κοινότητές μας να κατανοήσουν πόσο σημαντικά είναι για τη χώρα μας και για την κυβέρνησή μας.
Η Ευρώπη γίνεται ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ. Δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολη η εξέταση υπηκοότητας που πρέπει να δίνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας για παιδιά που έχουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ επώνυμα και αίμα. Δεν φταις εσύ που δεν ξέρεις τη γλώσσα, αν εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν δάσκαλοι στη διάθεσή σου. Πολλοί γονείς έχουν χάσει τη γλώσσα, αλλά όχι την αγάπη ή την περηφάνια του Έλληνα. Υπάρχουν αρκετοί αξιωματούχοι στην ήπειρό μας που μας λένε ότι παρόλο που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, δεν μπορούν να χειριστούν όλες τις ερωτήσεις.
Η δύναμή μας είναι οι νέοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απογόνων στη Λατινική Αμερική είναι άνθρωποι μορφωμένοι, με ανώτερα πτυχία, με χριστιανικά ιδρύματα, που γνωρίζουν την ιστορία της καταγωγής τους, που γνωρίζουν και είναι περήφανοι για την ιστορία που διδάσκεται εδώ. Είναι αυτοί που θα πρέπει να έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επικοινωνήσει μαζί τους η ελληνική κυβέρνηση για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν πόσο σημαντικές είναι οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων και λίγους νέους. Η παγκόσμια τάση είναι οι οικογένειες να έχουν λιγότερα παιδιά. Υπάρχουν μέρη στην πατρίδα μας που ερημώνονται, αν δεν δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά της διασποράς που ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ή/και να Γυρίσουν στην Πατρίδα τους, τότε σύντομα θα την καταλάβουν άνθρωποι που δεν διατηρούν τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας. βρίσκεται σε κίνδυνο.
Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και ταξιδιού για τα παιδιά μας που είναι κολεγιακής ηλικίας. Για να δουν μόνοι τους τις ευκαιρίες και τη ζωή στον τόπο καταγωγής τους.
Χρειαζόμαστε το πρόγραμμα κατασκήνωσης για τα παιδιά της διασποράς να επιστρέψουν
Ένα συγκεκριμένο διαδικτυακό μέρος σε πολλές γλώσσες, όπου μπορείτε να δείτε τις ευκαιρίες εργασίας, σπουδών και επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα στους συμπατριώτες της στη Διασπορά.
Ένα συγκεκριμένο διαδικτυακό μέρος σε πολλές γλώσσες, όπου μπορείτε να δείτε τις ευκαιρίες εργασίας, σπουδών και επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα στους συμπατριώτες της στη Διασπορά.
Η Λατινική Αμερική είναι μια ήπειρος γεμάτη ελληνικές ιστορίες που υπήρξαν καθοριστικές και που δεν είναι πλήρως γνωστές. Θα ήταν σημαντικό να μεταδοθεί η ζωή και η συνεισφορά τους μέσω ταινιών, ντοκιμαντέρ, εκθέσεων, εις βάθος ερευνών, χορηγίας της συγγραφής βιογραφιών, που καταδεικνύουν πώς εμείς οι Έλληνες συνεισφέρουμε εδώ και αιώνες σε αυτήν την ήπειρο.
Σε αυτό το μέρος του κόσμου, πέρα από την Κλασική Ελλάδα, η σημερινή Ελλάδα θεωρείται συχνά ως κάτι φολκλορικό και αναχρονιστικό. Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να εκτιμήσουν μια σύγχρονη χώρα, γεμάτη ζωηρή τέχνη, γεμάτη προηγμένες πολιτικές και ανάπτυξη. Γιατί είναι απαραίτητο να διαδοθεί στις γλώσσες μας αυτό που κάνουν οι σημερινοί Έλληνες στη χώρα τους και στον κόσμο.
Θα ήταν υπέροχο να ενθαρρύνουμε περισσότερα προϊόντα όπως μυθιστορήματα, ταινίες, καλλιτέχνες, που έρχονται σε αυτό το μέρος του κόσμου για να κάνουν συνεχή και διαρκή δουλειά. Να δείξουμε στη θέση ότι ο θαυμασμός που τρέφουμε για μια κλασική Ελλάδα είναι ακόμα δυνατός γιατί οι ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ συνεχίζουν να εκθαμβώνουν τον κόσμο.
Οι αξιωματούχοι που έρχονται σε μικρές χώρες όπως η δική μας δεν καταλαβαίνουν απαραίτητα ότι όσοι από εμάς διατηρούμε περήφανα την ελληνική μας κληρονομιά είναι ο λόγος της παρουσίας τους στις χώρες μας.
Υπάρχει έλλειψη διμερών εμπορικών συμφωνιών, συμφωνιών στρατηγικής συνεργασίας και βιομηχανικών συμφωνιών.
Το Περού πρόκειται να γίνει το νέο κέντρο θαλάσσιας εμπορικής κυκλοφορίας της ΑΜΕΡΙΚΗΣ, που είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για σχολεία, ανθρώπους, ιδρύματα να έρθουν, για παράδειγμα, να προωθήσουν το εμπορικό ναυτικό, τον τουρισμό, να μεταφέρουν γνώσεις για τη θάλασσα, εταιρείες και επαγγέλματα που δημιουργούνται γύρω τους. Είμαστε μια εύφορη και πολλά υποσχόμενη γη σε αυτό το θέμα.
Οι ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν το Περού με την Ελλάδα είναι πολλοί και δεν δυναμώνουν: Ο πρώτος Ευρωπαίος που είχε επαφή με την αυτοκρατορία των Ίνκας ΔΕΝ ΗΤΑΝ ο ΠΙΖΑΡΡΟ ήταν ο PEDRO DE CÁNDIA. Αυτό το ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να ξεχαστεί.
Η προσφορά του Περού στον κόσμο, στην Ευρώπη και την Ελλάδα συνεχίζεται εδώ και αιώνες, το είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα, και υπάρχουν Έλληνες που σχετίζονται με όλες αυτές τις συνεισφορές που ξεχνιούνται.
Η σχέση μεταξύ των οικογενειών που βρίσκονται στο Περού για περισσότερα χρόνια και της Ελλάδας παρά τα νέα εργαλεία και την τεχνολογία είναι πολύ δύσκολη και η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει αυτή την απόσταση, μέσω ιδρυμάτων που διευκολύνουν αυτά τα καθήκοντα.
Καλό θα ήταν να δημιουργηθεί ένα είδος ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ: χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και αφού επαληθεύσουμε την αγάπη των νέων Ελλήνων και τη δέσμευσή τους στην ταυτότητά τους, να τους δίνουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερο περιεχόμενο που συμβάλλει στην ενίσχυση ή σφυρηλάτηση του ιστορικού, πολιτιστικού, κοινωνικού τους γνώση . Μακάρι να νιώθουν ότι και η χώρα τους γνωρίζει και είναι και περήφανος γι’ αυτούς αμοιβαία.
Η Κυβέρνηση και το κράτος θα πρέπει να απαιτούν από τις ελληνικές κοινότητες των χωρών μας, μια μεγαλύτερη σχέση, μια σαφή και συγκροτημένη πρόταση για το πώς να αντιμετωπίσουν το μέλλον στις τοποθεσίες τους, κάθε χρόνο ως μέρος του σχεδίου εργασίας.
Θα ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε άμεσους συνομιλητές μέσω της τεχνολογίας με αξιωματούχους που καταλαβαίνουν πώς να προσθέσουν αυτές τις πραγματικότητες στην ελληνική πραγματικότητα, με τον δυναμισμό και την αμεσότητα που συνάδει με την εποχή που ζούμε, κάτι που είναι διαφορετικό από την παραδοσιακή λειτουργία του πρεσβείες και προξενεία που πρέπει να πάνε με διαφορετικό αλλά απαραίτητο ρυθμό.
HACCI National Federation (HNF), represents the Hellenic Australian Chambers of Commerce from Victoria, Western Australia, Northern Territory and South Australia, embodying a vast network of businesses, industries, and professionals across the continent. With thousands of members nationwide, we serve as a unified voice for the Hellenic Australian business community, dedicated to enhancing trade efficiency and bilateral relations between Greek Australian entities and Greece.
We have previously provided communication on suggestions to align with the Strategic goals
The following we seek to submit as part of this consultation;
With a centralized platform (diaspora.gr), this will enable mapping diaspora organizations and enhancing industry networks. Collaborating with established organizations like ours could offer a more resource-efficient approach by leveraging existing data, networks and processes.
The strategic plan for online consular services would significantly benefit the Australian context, where some consulates face resource shortages, leading to waiting periods of 12-18 months or more.
Centralizing and increasing access to critical services for Greeks abroad is paramount to ensure our connectivity with Greece and that our cultural ties to Greece are maintained for generations to come.
Αγαπητοί κύριοι,
Καταθέτω τα σχόλια μου για το Στρατηγικό Σχέδιο-
Α. Ίδρυση σε όλα τα προξενεία ή και πρεσβείες γραφείου τύπου ‘fast track’ που θα ασχολείται με τις υποθέσεις των ομογενών μας με τις κρατικες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ΟΤΑ στη Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό.
Β. Τακτικές επισκέψεις από κρατικά/ΟΤΑ στελέχη στα προξενεία ή πρεσβείες για επιτόπου εξέταση προβλημάτων των ομογενών μας. Τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο.
Γ. Ίδρυση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού με δικαιοδοσία στην λύση των θεμάτων των ομογενών. Πρέπει να λειτουργεί επιτελικά και οχι απλώς να πληροφορεί την Κυβέρνηση για τα θέματα των ομογενών. Επαναδραστηριοποίηση και του ΣΑΕ.
Δ. Επιστολική ψήφο χωρίς περιορισμούς και με την δυνατότητα ο ομογενής να ψηφίζει υποψήφιους από το μέρος καταγωγής του.
Ε. Ίδρυση δορυφορικής υπηρεσίας ραδιοφώνου, τηλεόρασης κλπ. Με την δυνατότητα δημιουργίας δικών του προγραμμάτων και όχι απλώς να αναμεταδίδει προγράμματα από την Ελλάδα.
ΣΤ. Ίδρυση Ολυμπιάδας Αποδήμου Ελληνισμού με αθλήματα παρόμοια με τους Ολυμπιακούς αγώνες. Συμμετέχουν ομογενείς αθλητές και αντιπροσωπευτικό γκρουπ από την Ελλάδα.
Ζ. Χρηματοδότηση προγραμμάτων προώθησης εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Δάσκαλοι, βιβλία, ειδικό τραινινγ για εκμάθηση τεχνικής διδασκαλίας Ελληνικών σαν ξένη γλώσσα, κλπ.
Η. Δημιουργία Εδρών Ελληνικών Σπουδών σε επιφανή Πανεπιστήμια στο εξωτερικό.
Θ. Προγράμματα για την δραστηριοποίηση Ελληνικής καταγωγής επιστημόνων , επιχειρηματιών κλπ., στο εξωτερικό.
Ι. Επανεξέταση της δυνατότητας έκδοσης Greek Bonds στις ΗΠΑ, ala Israel Bonds.
K. Λειτουργία investment funds στο εξωτερικό με κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για χρήση από ομογενείς επιχειρηματίες υπο την προϋπόθεση η επιχειρηματική δραστηριότητα θα γίνει στην Ελλάδα.
Είμαι στη διάθεση σας.
Με εκτίμηση,
Νίκος Παπαδόπουλος
Commander
American Legion in Greece
Investment Banker (previous Managing Director, Hellenic Development Corporation, New York)
PSG Order of AHEPA
Συμμετοχή Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής στη Δημόσια Διαβούλευση
για το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, Ενδυνάμωση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά
Νέα Υόρκη, 17 Αυγούστου 2024
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την ευκαιρία της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, Ενδυνάμωση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά, μετά από πρόταση τoυ Hellenic Congress of America και συνεδριακό διάλογο που διεξήγαμε και με άλλους ομογενειακούς φορείς, προτείνουμε και υποστηρίζουμε τα εξής θέματα για θεσμοθέτηση:
1. Επιστολική ψήφος
Να διασφαλιστεί περαιτέρω το αδιάβλητο και η μυστικότητα της ψήφου, με την αντικατάσταση των ονομάτων των ψηφοφόρων με κωδικούς.
Να δίνεται η δυνατότητα ψήφου των υποψηφίων με κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και επιλογής σταυρού προτίμησης στις εκλογικές περιφέρειες, όπως ισχύει για τους ετεροδημότες.
2. Ηµέρα Απόδηµου Ελληνισµού
To Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής εισηγήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων και στο αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών -και ήδη προχωρά προς την υλοποίησή της- τη θεσμοθέτηση «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» και προτείνει, λόγω της διαπιστωθείσης δυσκολίας του ΥΠΕΞ στην εξεύρεση κατάλληλης ημερομηνίας, την καθιέρωση ολόκληρου του μήνα Αυγούστου ως Μήνας Απόδηµου Ελληνισµού.
3. Μέριμνα Υγείας
Την παροχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) στους Έλληνες, οι οποίοι είναι κάτοικοι του εξωτερικού, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν συνταγογράφηση, να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λ.χ. ασθένειας ή ατυχήματος, κατά την παραμονής τους στη γενέτειρα.*Όπως γνωρίζετε, δεν γίνεται συνταγογράφηση χωρίς ΑΜΚΑ. Σκοπός είναι προστασία της δημόσιας και της ατομικής υγείας.
4. Φορολογικά θέµατα
Να αναγνωριστεί το αφορολόγητο στο εισόδημα και απαλλαγή φόρου για δαπάνες επισκευής ακινήτου.
Να περιοριστεί η φορολόγηση μετοικεσίας και αυτοκινήτου από το εξωτερικό.
5. Στράτευση για τους Απόδημους Έλληνες
To Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής έχει ξεκινήσει διάλογο με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος με αίτημα την παροχή διευκολύνσεων, αναφορικά με την υποχρεωτική τρίμηνη στρατιωτική θητεία για τους γεννηθέντες στο εξωτερικό Έλληνες.
6. Επενδύσεις και Γραφειοκρατία
Να γίνει θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις στην Ελλάδα, φορολογικές διευκολύνσεις και απλοποίηση-συντόμευση των διαδικασιών για τη παροχή αδειών, την έναρξη εταιρειών και τη λειτουργία επιχειρήσεων, με φορολογικούς συντελεστές 10%.
Να προστατεύονται τα κεφαλαία με ασφαλιστικές δικλείδες, διότι η προστασία των κεφαλαίων είναι το σημαντικότερο σημείο σε μία επένδυση.
7. Κτηματολόγιο και Δασαρχείο
Την πλήρη έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των Αποδήμων σχετικά με τις προθεσμίες, τους χάρτες, τις ενστάσεις και επιπλέον χρόνο «διόρθωσης» σφαλμάτων.
Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι λόγω απόστασης δεν δύνανται να επιβλέπουν και να καθαρίζουν ιδιόκτητα οικόπεδα από ξερά χόρτα, θάμνους κτλ.
8. Η Φωνή των Αποδήμων
Να ακουστεί η φωνή των Αποδήμων αμφίδρομα με της Γενέτειρας, με τη δημιουργία ενημερωτικής πλατφόρμας με τον τίτλο «Η Φωνή των Αποδήμων».
Να υπάρχει άμεση ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να ενημερώνονται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις από και προς το ελληνικό κράτος, τους φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενδεχομένως, η ίδρυση ενός Υπουργείου που να εστιάζει αποκλειστικά σε θέματα που απασχολούν τους Έλληνες του Εξωτερικού να είναι η λύση.
9. Η Ομογένεια σήμερα και η Νέα Γενιά
Να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή της Νέας Γενιάς στην ανάληψη πρωτοβουλιών για θέματα που αφορούν στην Ομογένεια.
Να γίνουν σεμινάρια ανταλλαγής ιδεών πάνω σε θέματα επιχειρηματικών δυνατοτήτων και άλλων δεξιοτήτων.
Να αυξηθεί η αμφίδρομη φιλοξενία νέων μαθητών, σε κατασκηνώσεις με ειδικά προγράμματα Γλώσσας. Επίσης, να ενισχυθεί η αμφίδρομη φιλοξενία φοιτητών σε φοιτητικές εστίες και η παρακολούθηση μαθημάτων σε θερινά ΑΕΙ για απόκτηση Credits π.χ. στην Φιλοσοφία, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
10. Συγγραφή της Ιστορίας του Απόδημου Ελληνισμού
Το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής έχει λάβει πρωτοβουλία και ήδη έχει συστήσει ομάδα Ακαδημαϊκών για τη συγγραφή της Ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής και ζητά την οικονομική και αρχειακή υποστήριξη του ελληνικού κράτους ως προς την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Απώτερος στοχος το έργο αυτό να αποτελέσει το μοντέλο για την συγγραφή της Ιστορίας του Παγκόσμιου Ελληνισμού και να διδάσκεται σε σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Να αναγνωριστεί η διαχρονική προσφορά των Ελλήνων του εξωτερικού στην ελληνική κοινωνία με την καθιέρωση ειδικών βραβείων από το Κράτος.
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος, Η Γενική Γραμματέας,
Δρ Δημήτριος Μαρκουίζος Δρ Δέσποινα Αφεντούλη
Καλησπέρα σας,
Είμαι κάτοικος εξωτερικού εδώ και 25 χρόνια και ευτυχώς δεν έχω χάσει την επαφή με τη Πατρίδα αίσθανομαι όμως τα εξής στη μακρινή μου χωρα διαμονής :
-Πρεσβεία και Προξενεία κοντά στους ομογενείς : κάποτε η Πρεσβεία οργάνωνε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις οι οποίες είχαν και σκοπό μεταξύ των άλλων να φέρνουν πιο κοντά τους Έλληνες του εξωτερικού.
-Ενίσχυση προξενικών αρχών με προσωπικό: σήμερα το προξενείο δεν ασχολείται πιά με τους συμπατριώτες του και δεν έχει όυτε τη διάθεση όυτε τον χρόνο και ενδιαφέρον για έμας τους Έλληνες. Ο Ελληνισμός θέλει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εορτασμό επετείων, μεταξύ των άλλων, για την διατήρηση των παραδόσεων στις επόμενες γενειές. Καλή η τεχνολογία (virtual consul) αλλά πρέπει να υπάρχει και προσωπική επαφή και να μπορεί κανείς να περνάει από το Προξενείο του για να συζητήσει θεμάτα που αφορούν θέματα ληξιαρχικά και πολιτογράφησης ή οποιδήποτε ζήτημα που αφορά την Ελλάδα σε κάποια στιγμή άναγκης χωρίς τόση γραφειοκρατεία.
-Διευκολύνσεις στους ομογενείς για πολιτογράφηση.
– Υποστήριξη στην Ελληνική Κοινότητα : δεν υπάρχει δάσκαλος εδώ και αρκετά χρόνια, κανένα διδακτικό και μορφωτικό υλικό δεν αποστέλλεται. Οι κατασκηνώσεις για νέα παιδιά ήταν κάποτε μια καταπληκτική ευκαιρία για μία πρώτη επαφή με την Πατρίδα.
– Υποστήριξη στην ορθόδοξη εκκλησία η οποία έχει εγκαταλειφθεί με αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια του Πατριαρχείου Αντιοχίας, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα έπρεπε να υποστηρίζει τους έλληνες ορθόδοξους.
-Οικονομική υποστήριξη σε Πρεσβείες: δεν είναι δυνατον οι Πρεσβείες να εκμεταλλεύονται την Ελληνική Κοινότητα ζητώντας χρήματα από αυτές για θέματα αρμοδιότητας της Πρεσβείας όπως διοργάνωση εκδηλώσεων.
Καλή επιτυχία.
Σχετικά με το « Στρατηγικό Σχέδιο Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό»2024-27» έχουμε να κάνουμε μερικές επισημάνσεις:
Το κείμενο της διαβούλευσης όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις δεν θα φτάσει ποτέ στο μεγαλύτερο μέρος της Οργανωμένης και μη Ομογένειας. Ο χρόνος λίγος και η προώθησή στους τελικούς αποδέκτες σχεδόν στάσιμη. Δεν υπήρξε από ότι φαίνεται ενεργοποίηση των προξενικών αρχών προς αυτή την κατεύθυνση ή ήταν ανεπαρκής. Η γλώσσα είναι άλλος ένας βασικός παράγοντας για τη μη συμμέτοχή των νεότερων γενιών σε μια τέτοια διαδικτυακή διαδικασία.
Η προσπάθεια όμως έστω και με αυτό τον «περιοριστικό» τρόπο είναι ενδιαφέρουσα και ακουμπά κάποια θέματα ζωτικής σημασίας , σύμφωνα με νέα δεδομένα ,για τον Απόδημο Ελληνισμό αν και οι κατευθύνσεις ενδυνάμωσης των δεσμών με την Ελληνική διασπορά πηγάζουν από το Μητροπολιτικό Κέντρο και η οργανωμένη ή μη ομογένεια « «αποφαίνονται» ως αποδέκτες κυρίως ων συστατικών που συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε « Ελληνικότητα».
Η ουσιαστική αμφίδρομη και αναβαθμισμένη επικοινωνία με την ελληνική διασπορά , η ενδυνάμωση του Ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο και η αξιοποίηση της Ομογένειας για την ανάδειξή θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος αποτελεί όπως τονίζεται « το Στρατηγικό Όραμα για τον Απόδημο Ελληνισμό»
Σε αυτό το πλάισιο κινήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν για μεγάλα διαστήματα και εντατικά ,θεσμοθετημένα όργανα όπως το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού . Και σε αυτές τις κατευθύνσεις οι προσπάθειες εκτός ελαχίστων περιπτώσεων δεν έτυχαν τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας. Συμφωνούμε σήμερα ότι έχει αλλάξει ο τρόπος των παροικιακών δομών και ο τρόπος λειτουργίας των οργανισμών μας .Τα προβλήματα όμως της πρώτης και δεύτερης γενιάς παραμένουν ενώ οι νεότερες γενιές έχουν αποξενωθεί από τα θέματα και τους προβληματισμούς που αναδεύονται γύρω από την οργανωμένη και μη ομογένεια και η νέο- μετανάστες ενδιαφέρονται κυρίως να σταθεροποιηθούν βιοποριστικά.
Η ανάγκη συσπείρωσης των Οργανισμών και των οργάνων που πηγάζουν από αυτά αποτελούν « Συντονιστική προτεραιότητα » πάντοτε στα πλαίσια που καθορίζονται από την οργανωμένη βάση για την ενίσχυσή τους σε όλες τις εκφάνσεις της ποαροικιακής δραστηριότητας και ύπαρξης.
Η Ελληνική διασπορά είναι ένα πανάρχαιο φαινόμενο και ως φαινόμενο διαχρονικό έχει σημαδέψει τον ελληνικό πολιτισμό από την πρώτη του εμφάνισή μέχρι σήμερα . Βρισκόμαστε σήμερα αναμφίβολα σε ένα σταυροδρόμι που θέτει επιτακτικό το ερώτημα πως μπορούμε να ανήκουμε σε δύο κράτη η σε δύο πολιτισμούς. Με άλλα λόγια πως μπορούμε ως οργανωμένη έκφραση του ελληνισμού της διασποράς να ενσταλάξουμε στην νέα γενιά την αγάπη για την Μητροπολιτική Ελλάδα και ταυτόχρονα την πίστη στις χώρες που δρούμε και αναπτυσσόμεθα .
Και η Ελληνική διασπορά μέσα από τα όργανά της ,χωρίς περιορισμούς και εμπόδια , θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι πρέπει συμβάλει στην μεταλαμπάδευση όλων εκείνων των στοιχείων που συναπαρτίζουν την ελληνική « ταυτότητα» για να κρατήσουμε κοντά στον ελληνισμό τις νέες γενιές όχι από συναισθηματικό ενδιαφέρον αλλά από την βαθιά πεποίθηση ότι η αγάπη της Ελλάδας δεν συγκρούεται ή αντιφάσκει με την αφοσίωση στην εκάστοτε χώρα που ζουν οι Έλληνες.
Και φυσικά σε αυτή τη προσπάθεια δεν μπορεί να μείνει κανένας στο περιθώριο. Η συνεργασία όλων φορέων συμπεριλαμβανόμένης και της εκκλησίας που αποτελεί αναπόσπαστο και ισχυρό κομμάτι Οργανωμένης μας ομογένειας,.
Η αποτελεσματικότητα της Οργανωμένης και διάσπαρτης ομογένειας επαφίεται στην αναγνώριση και ισχυροποίηση θεσμικών , των αντιπροσωπευτικών και μη Οργάνων της Ομογένειας ,και στην συνεργασία της με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξωτερικών και των προξενικών και διπλωματικών Αρχών μας.
Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
« Το Νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από την κυβερνητική πλειοψηφία και από τότε μέχρι σήμερα δεν ενεργοποιήθηκε ο σχετικός νόμος. (Είναι ίσως πρωτάκουστο ειδικά για μας του Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζεται ένας νόμος και να μένει ανενεργός για σχεδόν τρία χρόνια. )
Όπως έχει αναφερθεί και προηγούμενα στην πορεία για την ψήφιση του νομοσχεδίου αγνοήθηκαν οι εισηγήσεις της Οργανωμένης και μη Ομογένειας και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τεράστιες λειτουργικές και οργανωτικές αδυναμίες και περιορισμένο τον ρόλο του ΣΑΕ μόνο ως συμβουλευτικό Όργανο της Ελληνικής Πολιτείας. Πιστεύουμε μελλοντικά να γίνουν σχετικές αλλαγές για τη καλύτερη λειτουργικότητα του οργάνου και την ενίσχυση του ρόλου του σε σχέση με την ομογένεια και ελληνική πολιτεία ..Και μέσα από πλατιά κοινοβουλευτική συναίνεση να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του ΣΑΕ όπως προβλέπεται στο ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 108).
Έφτασε λοιπόν ο χρόνος να περάσουμε σε ένα άλλο στάδιο λειτουργίας του ΣΑΕ, ένα στάδιο ωρίμανσης και γόνιμης συμβολής στη λειτουργία της πολιτικής ζωής στη Διασπορά και την μητρόπολη, ούτως ώστε το ΣΑΕ να αποτελέσει την μεγάλη και αποτελεσματική γέφυρα επικοινωνίας, συγκλίσεως και συμπόρευσης των δυνάμεων του Ελληνισμού απανταχού της γης.
Αυτό το στάδιο ωρίμανσης και συνετής λειτουργίας του ΣΑΕ πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε μια περίοδο ανανέωσής των πολιτικών δυνάμεων της Ελληνικής Διασποράς , σε άμεση επαφή με την μητροπολιτική Ελλάδα και σε διαρκή συνεργασία με τους πολιτικούς της θεσμούς και εκπροσώπους . Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στην ανάγκη λήψης μεγάλων αποφάσεων με μακροπρόθεσμη επιρροή και για τούτο θα πρέπει να σκεφτούμε συστηματικά και πολύπλευρα για τα ζητήματα πού μας απασχολούν και που προσδιορίζονται στις σχετικές ενότητες του Στρατηγικού Σχεδίου του ΥΠΕΞ
Το μέλλον ανήκει σε ελληνισμό δραστήριο , δημιουργικό , ένα ελληνισμό οι φορείς του οποίου θα πετύχουν να φέρουν την νέα γενιά σε βαθιά και δημιουργική επαφή με την Ελλάδα , μια επαφή ικανή να επιφέρει πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα.»
Ψήφος Αποδήμων:
Ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εμφανίζεται « κολοβός» ενώ αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών που είναι εγγεγραμμένοι στα εκλογικά δημοτολόγια να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονή τους στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.
Η τελευταία εξέλιξη για την επιστολική ψήφο στις τελευταίες ευρωεκλογές είναι θετική , όμως το ζητούμενό για το ΣΑΕ είναι και η επιστολική ψήφος για τις εθνικές εκλογές , η κατάργηση περιοριστικών όρων συμμετοχής στις εκλογές αλλά και η εκλογή αντιπροσώπων των αποδήμων μέσα από εκλογικές περιέργειες του απανταχού ελληνισμού και όχι από το επικρατείας.
Ναι στη συνταγματική ισότητά της ψήφου για τους Έλληνες μέσα και έξω από την ελληνική επικράτεια. Ναι στη κοινοβουλευτική συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων που θα πρέπει να έχει στόχο τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού δίνοντας το δικαίωμά του εκλέγειν και εκλέγεσθε από τον τόπο διαμονής τους χωρίς διαχωριστικές μπάρες συμμετοχής.
( Απαραίτητη προϋπόθεση η καταγραφή όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της Ελλάδος για το σωστό προγραμματισμό… )
Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού
Η Ενσωμάτωση της ΓΓΑΕ σε άλλες υπηρεσίες , η υποβάθμιση του ρόλου του ΣΑΕ που λειτουργούσε ως θεσμικό όργανο της Ομογένειας και η μη ενεργοποίηση των διαδικασιών για την επαναλειτουργία του , οι περιοριστικοί όροι για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού , σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ελληνομάθεια, τον πολιτισμό , το αθλητισμό ,την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη , την στήριξη των εθνικών μας θεμάτων στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην σημερινή ομογενειακή δομή κατά πολιτεία ή περιφέρεια και όχι συγκροτημένα σε παγκόσμια κλίμακα. Πολλά θέματα σε σχέση με την πατρίδα , φορολογικά εκπαίδευσης , μεναστών – νέο-μεταναστών είναι ακόμα στο επίπεδο της ασαφούς πληροφόρησης
Στα πλαίσια των γιορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση γινόταν προσπάθειες από το ΣΑΕ, Φορείς της Ομογένειάς και ελλαδικού χώρου να συμβάλλουν στην προσπάθεια μεγαλύτερης δυνατής σύμπνοιας για την ευρύτερη ενεργοποίηση του Ελληνισμού σε ζητήματα μέσα και έξω από την Ελλάδα. Οι προσπάθειες όλων συντάχτηκαν διαχρονικά και επανήλθαν με την πρωτοβουλία του Ομ. Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ι. Τουλουμάκου και 28 άλλων πανεπιστημιακών και τη στήριξη της ομογένειας και ΟΜΜΕ να αναδείξουνε την αναγκαιότητα Ίδρυσης Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.
Η ίδρυση του Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού θα ενισχύσει τις θέσεις της γενέτειρας με τον Απόδημο Ελληνισμό σε θέματα που αφορούν άμεσα την πατρίδα και την ομογένεια και να αντιμετωπιστούν από κοινού και οργανωμένα η ρύθμιση των σχέσεων ,λειτουργικά προβλήματα , σημαντικά ζήτημα εθνικής επιβίωσης και τις προκλήσεις του αιώνα που διανύουμε.
Η ομογένεια μας , μια Ελλάδα έξω από την Ελλάδα , μια Ελλάδα εκατομμύριών ομογενών , δικαιωματικά χρειάζεται τη συγκέντρωση υπηρεσιών που τους αφορούν σε μια υπηρεσία σε ένα κεντρικό φορέα , σε «ένα Αυτόνομο Υπουργείο που θα αναφέρονται για την γρήγορη και αποτελεσματική επίλυσή τους.
Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές
Συμφωνούμε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ομογενών για αποτελεσματική και γρήγορη επίλυση προβλημάτων τους σε θέματα που τους αφορούν χρησιμοποιώντας τις νέες συνθήκες ψηφιακής τεχνολογίας . Χωρίς ‘όμως έμπειρο και ενισχυμένο προσωπικό τα προβλήματα δεν θα εξαλειφτούν. Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί είναι η απαλλαγή από τις χρονοβόρες διαδικασίες.
Αξιοποίηση της Παρουσίας του Ομογενειακού στοιχείου για της ενίσχυση της Εικόνας της Χώρας
Η ομογένεια όπως και στο παρελθόν ενισχύει πάντα δημοκρατικά τα όργανα εκείνα που έχουν στόχο και εργάζονται για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής μας και την ενδυνάμωση της εικόνας της χώρας μας. Απαραίτητη και ουσιαστική η αμφίδρομη πληροφόρηση.
Ελληνομάθεια/Συμβολή της ελληνικής Πολιτείας
Σύμφωνά με τις ανάγκες και απαιτήσεις της τοπικής Κοινωνίας νεότερες γενιές οδηγήθηκαν και οδηγούνται καθημερινά σε κατευθύνσεις που πλάθονται στον περίγυρο της Αυστραλέζικής κοινωνίας , όπου οι αφομοιωτικές τάσεις της είναι μια πρακτική όπου ‘άμεσα πλην σαφώς ακολουθείτε και όπου ακόμα γλώσσες με εμπορική σημασία παρωθούνται περισσότερο σα βάρος των λεγόμενων «κοινοτικών » γλωσσών. Το πρόβλημα λοιπόν διευρύνεται με κάθε νέα γενιά , που ενώ στην πλειοψηφία της υπερήφανα αυτό-προσδιορίζεται σαν Ελληνική χάνει τα βασικά στοιχεία ελληνικότητάς : Τη γλώσσα κατά πολύ, τα ήθη , τα έθιμα και το θρήσκευμα σε μικρότερούς βαθμούς.
Έτσι σήμερα τα προβλήματα απαιτούν διαφορετικής τάξης προγραμματισμό και δράση για να διατηρήσουμε σε κάποια βαθμό και τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.
Η εκπαίδευση οφείλει να αποτελεί τον κύριο μοχλό δημιουργικής Ελληνικής παρουσίας για την περιφέρεια Ωκεανίας και όχι μόνο και πρέπει να αποτελεί το κεντρικό πεδίο δράσης όλων των Φορέων. Η Ελληνική εκπαιδευτική παρουσία χρειάζεται συντονισμό με στόχο την αποτελεσματικότερή οργάνωσή της,
Χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες από τους φορείς και τα θεσμικά όργανά με στόχο την καθολική συνεργασία της ομογένειας στον τομέα της ελληνομάθειας και όχι μόνο και φυσικά με την άμεση στήριξη και αρωγή της ελληνικής πολιτείας.
Παρεμβατική Δράση της Ομογένειας /Τεχνολογικές /ψηφιακές εξελίξεις
Η Ομογένεια πρέπει να ενεργοποιήσει την παρεμβατική της δράση όχι απλώς αφορμώμενη από τις καλές προθέσεις και ανιδιοτελή συμμετοχή συγκεκριμένων ατόμων αλλά με την οργανωμένη και συστηματική προβολή της ελληνικής παρουσίας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του διαδικτύου ,της δορυφορικής τηλεόρασης και άλλων ΟΜΜΕ. Αυτή η παρέμβαση πρέπει να αποβλέπει στην βαθιά δομή των εξελίξεων , να την προετοιμάζει και να προλειαίνει το έδαφος για συγκεκριμένα προγράμματα δράσης του « Στρατηγικού Σχεδίου Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό»2024-27» . Με τις νέες τεχνολογίες και τα σημερινά δεδομένα μπορούν να υλοποιηθούν μερικώς οι κατευθύνσεις για την αναφορά , καταγραφή και οργάνωση και δικτύωση του Ομογενειακού Οργανωμένου ελληνισμού αλλά και της διάσπαρτης επιχειρηματικής , εκπαιδευτικής και επιστημονικής ομογένειας και όχι μόνο..
Ελπίζουμε να ενισχυθούν όλα τα προγράμματα εφόσον στοχεύουν στην αντιμετώπιση τις ανάγκες τόσο της Οργανωμένης και μη της διασποράς όσο και της Ελλάδας. Παλιότερά οι προσπάθειες για τα ίδια θέματα , σε διαφορετικές συνθήκες, που προωθήθηκαν από το θεσμικό όργανο των Αποδήμων το ΣΑΕ, δεν βρήκαν ανταπόκριση η αγνοήθηκαν από την ελληνική πολιτεία.
ΣΑΕ Ωκεανίας και ‘Άπω Ανατολής
Σύδνεϋ 16/8/24
Επιτέλους μετά από πολύ καιρό ένα ολιστικό σχέδιο που εντάσσει τον ελληνισμό της διασποράς στο οπτικό πεδίο της ελληνικής πολιτείας, από το οποίο ομολογουμένως απουσίαζε για αρκετά χρόνια. Το σχέδιο αγγίζει σχεδόν κάθε πλευρά του ελληνισμού της διασπορά, εμπλέκει τα αρμόδια Υπουργεία ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους και αναμφίβολα περιλαμβάνει αρκετά θετικά στοιχεία, όπως: την ενθάρρυνση της διασύνδεσης του ελληνικού ακαδημαϊκού και ερευνητικού οικοσυστήματος με αντίστοιχα ομογενειακά δίκτυα και την ανάπτυξη συνεργασιών, την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, τη δημιουργία ιστότοπου αλλά και τη γενικότερη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την εξυπηρέτηση των αποδήμων, τη συνεργασία με Κέντρα Μελέτης Απόδημου Ελληνισμού, τα προγράμματα ανταλλαγών και φιλοξενίας μαθητών, φοιτητών, ερευνητών κλπ.
Υπάρχουν, ωστόσο, και αρκετά στοιχεία που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία ειδικά όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων. Θα ήθελα εδώ πολύ σύντομα να επισημάνω ορισμένα:
1)Μελέτη για προοπτική ίδρυσης Ελληνικού Ινστιτούτου παγκόσμιας εμβέλειας στα πρότυπα του Γαλλικού και Γερμανικού Ινστιτούτου (Goethe)
o Η αναγκαιότητα ενός τέτοιου οργάνου έχει επισημανθεί αρκετές φορές τα τελευταία 20 χρόνια. Η δημιουργία του είναι εντελώς απαραίτητη και θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα.
2) Χαρτογράφηση της Ομογένειας και των κομβικών δράσεών της – Έχουν γίνει και στο παρελθόν ανάλογες προσπάθειες καταγραφής και χαρτογράφησης
o Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ιστότοπου (με σχετικά ανοιχτή πρόσβαση) έτσι ώστε να μην ξεκινάμε κάθε δεκαετία από την αρχή.
3) Δημιουργία Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Νοτίου Ημισφαιρίου/Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Πολιτισμού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποδήμου Ελληνισμού Νοτίου Ημισφαιρίου
o Σχετικά με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψιν η μοναδική Έδρα Νεοελληνικών στην Αυστραλία, όπως και η Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (MGSANZ) το επιστημονικό όργανο των Νεοελληνιστών Αυστραλίας. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο συνεργασιών με αμοιβαία οφέλη και γι’ αυτό απαιτείται καλή γνώση των προτεραιοτήτων και στραηγικών στόχων των εν λόγω πανεπιστημίων.
Επίσης θα ήθελα προσθέσω δύο ακόμη συγκεκριμένους στόχους:
•Στοχευμένη χρηματοδότηση τμημάτων Νεοελληνικών Σπουδών, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν με κάποια μορφή αναγώρισης από την ελληνική πολιτεία, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής προοπτικής που απώτερο στόχο έχει να καταστήσει δυνατή την σταθεροποίηση προγραμμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
•Ενίσχυση των προγραμμάτων Νεοελληνικών σπουδών, που έχουν διδακτικές ανάγκες, με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, ή με μεταδιδακτορικούς φοιτητές, που θα περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα αλλά και επαγγελματικές ευκαιρίες για τους ενδιαφερομένους συμπεριλαμβανομένων Μοριοδοτησεις και αναγνώριση θητείας διδασκαλίας.
Αντώνης Δρακόπουλος (Αναπλ. Καθηγητής)
Επικεφαλής Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Σύδνεϊ
1.Υλοποίηση συμφωνιών μεταξύ περουβιανών και ελληνικών πανεπιστημίων για ανταλλαγή πτυχιακών φοιτητών σε επαγγέλματα όπως π.χ. μετάφραση, τουρισμός, γαστρονομία, διεθνών επιχειρήσεων μεταξύ άλλων.
2.Προώθηση ελληνικής γαστρονομίας με έναν σεφ που θα περιοδεύει την Νότιο Αμερική για να εκπαιδεύει άλλους μάγειρες και κοινό στην ελληνική κουζίνα.
3.Μαθήματα ελληνικής γλώσσας μέσω της εμπειρίας στην Ελλάδα για ενδιάμεσο επίπεδο και προχωριμένους.
4.Μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στις πληροφόριες πτυχιακών και μεταπτυχιακών υποτροφιών ελληνικών πανεπιστημίων.
5.Ευκολίες ώστε έλληνες αθλητές του εξωτερικού, με δυνατότητες, μπορέσουν να ενταθούν σε ελληνικές ομάδες σε διάφορους αθλητικούς κλάδους.
6.Νομικό πλάισιο και διευκολύνσεις για την προώθηση της εποχιακής εργασίας, κατά προτίμηση σε έλληνες γεννημένοι στο εξωτερικό, το καλοκάιρι στην Ελλάδα σε ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα εστιατόρια, κλπ. Με αυτόν τον τρόπο θα μαθαίνουν και καλύτερα την ελληνική γλώσσα.
Θα ήθελα να εκφράσω ορισμένα παράπονα και ανησυχίες σχετικά:
1. Ελληνικών Σχολείων στο Εξωτερικό:
Η ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας στις κοινότητες των αποδήμων. Ωστόσο, η συνεχής μείωση των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό αποδυναμώνει αυτή την προσπάθεια και αποξενώνει τους απόδημους από τις ρίζες τους.
2. Ανεπαρκής Υποστήριξη στις Κοινότητες των Αποδήμων:
Οι κοινότητες των αποδήμων συχνά νιώθουν ότι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη και προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας.
3. Γραφειοκρατικά Εμπόδια:
Πολλοί απόδημοι Έλληνες αντιμετωπίζουν σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια όταν προσπαθούν να διατηρήσουν δεσμούς με την πατρίδα τους, είτε την εκπαίδευση των παιδιών τους.
Ονομάζομαι Πετράκης Ιωάννης και είμαι κάτοικος Αμερικής εδώ και 30 χρόνια . Το βασικότερο πρόβλημα είναι η εκμάθηση της γλώσσας μας . Χωρίς την γνώση της Ελληνικής δεν μπορεί να συνεχίσει ο Ελληνισμός . Νομίζω η Ελληνική πολιτεία πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που της αρμόζει και να κάνει τα πάντα για να διαδοθεί η γλώσσα μας στις καινούργιες γενιές . Τίποτε άλλο δεν είναι τόσο σημαντικό !
Με εκτίμηση ,
Πετράκης Ιωάννης
Καθηγητής , Παγκόσμιας Ιστορίας & Πολιτικών Επιστημών
La Habra City School District
Ειμαι Ο Χαραλάμπος Ζαφειροπουλος μεταναστης στης Αμερικής για τα τελευταία 47 χρόνια,και σαν πρώην πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου του Union Νέας Υερσευς Θα ηθελα εκφράσω Μία πρόταση η οποία θα μπορούσε να ήτανε υψίστης στρατηγικης εξωτερικής πολιτικής την οποίαν πρωοθησα δια Αλληλογραφίας πριν αρκετά χρόνια στον υπουργειον Παδειας όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμαλής και του ζητούσα εκείνη την εποχή όπως μεριμνήσει για τα ελληνικά σχολεία στην στελέχωση αυτων με διδασκάλους από την Ελλάδα για την διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας κουλτούρας και ιστορίας μας. Δυστυχώς ήταν μια «φωνή βοώντος εν τη έρημο» Ελπίζω ότι θα λάβετε υπόψη σας αυτή την πρόταση μου γιατί είναι αλήθεια ότι άλλες εθνόκαι γείτονες νε μας εδώ στην Αμερική προωθούν τα συμφέροντα τους μέσα από την εθνική εκπαίδευση των νέων τους με ημερησια σχολεια.Εδω στην Αμερική Αυτό θα μπορούσε να γίνει ο μοχλός για την στήριξη όλων των εθνικό μας συμφερόντων και ιδανικών μέσα από Την ελληνική παιδεία ακομα και με ομογενείς Αμερικανούς. Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι η έδρα Ελύτη στο πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey η οποία στηρίζεται μόνο και αποκλειστικά από τους ομογενείς χωρίς καμία κρατική χορήγηση από το ελληνικό κράτος.Ας σκεφτουμε σοβαρα για Ελληνικα Σχολεια στην διασπορα και εδρες Ελληνικων γραμματων ιδιαιτερος εδω στην Αμερικη.Η Φιλελληνος νεολαια μας ειναι το στηριγμα στον μελλον.Ευχαριστω.
Χαραλαμπος Ζαφειροπουλος.
Επιχειρηματιας
Ενδιαφερον κείμενο τα περί Στρατηγικής για την Ομογένεια που για πρώτη φορά επιχειρείται μια ειλικρινής προσπάθεια στην σύσφιξη των σχέσεων Μητρόπολης και ελληνικής ομογένειας.
Η προσπάθεια είναι ιδιαιτέρως ενδιαφερουσα γιατί θέτει σαν στόχο ενα over all πλάνο και σχέδιο ιδιαίτερα μέσω μιας τεχνικής πλατφόρμας για πολλα ομογενειακά θέματα.
Οι προτασεις μου για την καλλίτερευση των σχέσεων μεταξύ Μητρόπολης και Ομογένειας είναι οι κατωθι;
1. Επαναλειτουργία του ΣΑΕ, σήμερα και Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
2. Δημιουργία Υπουργείου Ομογένειας
3. Δημιουργία ενός αυτοτελούς τηλεοπτικού σταθμού με παγκόσμια δορυφορική εμβέλεια που θα λειτουργεί ως σταθμός Ομογενών που θα ασχολείται με θέματα πολιτισμού, ιστορίας και γλώσσας.
4. Δημιουργία έδρας Ομογένειας σε ελληνικό πανεπιστημιο με σκοπό την ακαδημαϊκη έρευνα γύρω από θέματα Ομογένειας, αγοράς εργασίας, Ομογενειακής πολιτικής και διπλωματίας κλπ
5. Διευκολύνσεις στη πολιτογράφηση νέων ατομων ελληνικής καταγωγής σαν επισης μερος λύσης στο οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
6. Δημιουργία υπηρεσίας Οδηγός του Ομογενή αντίστοιχη με τον Οδηγό του Πολίτη
7. Δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές
8. Πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και σεμινάρια στην Ελλάδα με την βοήθεια εκπαιδευτικού προσωπικού on line
9. Αναφορά από την κάθε κυβερνηση και την προεδρία της χώρας σε θέματα Ομογένειας μια φορά το χρόνο σε στιλ ”Η κατάσταση στην Ομογένεια”.
10.Θεματική Συζήτηση στην ΒτΕ κάθε χρόνο για την Ομογένεια όπως και τα μέτρα που προτείνονται από όλα τα πολιτικά κόμματα, τους στόχους και τον προϋπολογισμό για να επιτευχθούν.
Οπωσδηποτε τα παραπάνω όπως και το στρατηγικό σχέδιο που προτάσσεται έχει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΠΝΟΙΑΣ των πολιτικών κομμάτων της ΒτΕ.
Μέχρι τώρα δυστυχώς όπως και σε πολλα αλλά ζητήματα κόμβους για την Πατρίδα το ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν έχει καταλαβει την σημασία της ΕΝΟΤΗΤΑΣ στα εθνικα συνφεροντα παρά αναλίσκεται στην αντιπαλότητα, την μικροπολιτική, το πολιτικό συμφέρον και το διχασμό.
Η βάση δηλαδη της επιτυχιας αυτών των μεγαλοπνοων και αναγκαίων στρατηγικών είναι η εσωτερικη πολιτική συνοχή στην ΒτΕ πραγμα που δυστυχώς δεν το εχουμε διαπιστωσει μεχρι σήμερα.
Ελπιζω όμως ότι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό θα ωριμάσει σύντομα μπροστά στις ανάγκες της Πατριδας και των συμφερόντων της.
Σωτηρης Δελης
επ μέλος της Σουηδικής Βουλης
επ μέλος ΠΑΔΕΕ
Εξαιρετική η δουλειά που έχει γίνει με το Στρατηγικό Σχέδιο και τις δράσεις που προτείνει. Ως μόνιμος κάτοικος του εξωτερικού εδώ και 15 χρόνια, θα ήθελα να καταθέσω και εγώ με τη σειρά μου κάποιες σκέψεις με τη μορφή προτάσεων.
Βελτιωμένη ψηφιακή παρουσία
Δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας: Ανάπτυξη μιας πλατφόρμας all-in-one που περιλαμβάνει φόρουμ, εργαλεία δικτύωσης, καταχωρίσεις εκδηλώσεων και εκπαιδευτικούς πόρους, με σκοπό την εξασφάλιση συνεχούς και δυναμικής σχέσης με τη διασπορά.
Στοχευμένα προγράμματα για τη νεολαία:
Προγράμματα Youth Ambassador: Καθιέρωση προγραμμάτων όπου τα νεαρά μέλη της διασποράς μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές, προωθώντας τον ελληνικό πολιτισμό και σχηματίζοντας δίκτυα νέων παγκοσμίως.
Κατασκηνώσεις τεχνολογίας και καινοτομίας: Οργάνωση κατασκηνώσεων τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα για νέους της διασποράς, ενισχύοντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ισχυρότερους δεσμούς με τη χώρα.
Επαγγελματική και Οικονομική Ένταξη:
Επενδυτικά Ταμεία Διασποράς: Δημιουργία επενδυτικών κεφαλαίων ειδικά για επιχειρηματίες και επαγγελματίες της διασποράς για την υποστήριξη επιχειρηματικών εγχειρημάτων που ωφελούν τόσο την Ελλάδα όσο και τις κοινότητες της διασποράς.
Προγράμματα ανταλλαγής θέσεων εργασίας: Ανάπτυξη προγραμμάτων ανταλλαγής θέσεων εργασίας που επιτρέπουν σε επαγγελματίες της διασποράς να εργαστούν προσωρινά στην Ελλάδα, μοιράζοντας την τεχνογνωσία τους ενώ αποκτούν εμπειρία στην ελληνική αγορά.
Πρωτοβουλίες Πολιτιστικής Διατήρησης:
Διαδραστικά Εργαλεία Εκμάθησης Γλωσσών: Παροχή διαδραστικών και παιχνιδιοποιημένων εργαλείων εκμάθησης γλωσσών προσαρμοσμένα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες της διασποράς για να διασφαλιστεί η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.
Ετήσια Πολιτιστικά Φεστιβάλ: Υποστήριξη και προώθηση ετήσιων πολιτιστικών φεστιβάλ σε διάφορες χώρες με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό για τον εορτασμό και τη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων και εθίμων.
Βελτιωμένες Προξενικές Υπηρεσίες:
Εικονική Βοήθεια 24/7: Εφαρμογή εικονικού γραφείου βοήθειας 24/7 για τα μέλη της διασποράς ώστε να λαμβάνουν βοήθεια σε πραγματικό χρόνο με προξενικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης για νομικές και διοικητικές διαδικασίες.
Κινητές Προξενικές Μονάδες:
Consulate on Wheels: Δημιουργία κινητών προξενείων που επισκέπτονται περιοδικά περιοχές με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό, παρέχοντας προξενικές υπηρεσίες και υποστήριξη απευθείας εντός αυτών των κοινοτήτων.
Pop-Up Consular Events: Διοργανώστε pop-up προξενικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια μεγάλων ελληνικών φεστιβάλ και συγκεντρώσεων στο εξωτερικό για επιτόπια προσφορά υπηρεσικών και επικοινωνία με τη δισπορά.
Μηχανισμοί ανατροφοδότησης και βελτίωσης:
Τακτικές έρευνες και κανάλια ανατροφοδότησης: Εφαρμογή τακτικών ερευνών και μηχανισμών ανατροφοδότησης για τη συλλογή πληροφοριών από τη διασπορά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και τους τομείς προς βελτίωση.
Πίνακας ελέγχου απόδοσης: Δημιουργία ενός δημόσιου πίνακα ελέγχου που παρακολουθεί βασικούς δείκτες απόδοσης για προξενικές υπηρεσίες, παρέχοντας διαφάνεια και υπευθυνότητα.
Ένταξη με τις Τοπικές Αρχές:
Συνεργασία με Τοπικές Κυβερνήσεις: Ανάπτυξη συνεργασιών με τοπικές κυβερνήσεις σε χώρες με μεγάλες ελληνικές κοινότητες για την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών και την καλύτερη υποστήριξη των αναγκών της διασποράς.
Τοπικά Κέντρα Υποστήριξης: Δημιουργήστε τοπικά κέντρα υποστήριξης στις μεγάλες πόλεις για να προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με την ένταξη, νομικά ζητήματα και κοινοτικές δραστηριότητες, διασφαλίζοντας ότι τα μέλη της διασποράς έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένη υποστήριξη.
Κι αυτό γιατί όποιος ελέγχει το παρόν, καθορίζει το μέλλον!
Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ αποδήμων και Εθνικού Κέντρου, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, και η οργανική ένταξη του Απόδημου Ελληνισμού στην Εθνική ζωή της Ελλάδας θα πρέπει και μπορεί να γίνει με τους ανάλογους θεσμούς, ή άλλες οργανωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις όπως π.χ.:
1. Η αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού σύμφωνα με τις αναγκαιότητες που προκύπτουν από μια νέα εθνική στρατηγική.
2. Δικαίωμα επιστολικής ψήφου, του εκλέγειν και του εκλέγεστε, σε όλους ανεξαιρέτως Έλληνες πολίτες που ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας, χωρίς όρους και αστειους περιορισμούς.
3. Η ίδρυση ενός αυτοτελούς τηλεοπτικού σταθμού με δορυφορική εμβέλεια που θα λειτουργεί ως σταθμός Αποδήμων, και που θα εκπέμπει σε όλο τον κόσμο, και θα ασχολείται με θέματα κουλτούρας, αποδήμων και γλώσσας.
4. Η αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων του Εξωτερικού σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία, ο ρόλος της οποίας στον τομέα αυτόν, όπως και σε άλλους που αφορούν την πολιτιστική και κοινωνική ζωή των Αποδήμων, θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί το μέγιστον.
5. Διευκολύνσεις στη πολιτογράφηση νέων ελληνικής καταγωγής, πράγμα που θα βοηθούσε σημαντικά και στο οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
6. Η θέσπιση μιας Παγκόσμιας Συνάντησης Νέων στην Ελλάδα, η ίσως υπό μορφή Παν-Ελληνικών Ολυμπιακών αγώνων κλασσικού αθλητισμού και κουλτούρας, ίσως ανά τετραετία, με τη συμμετοχή νέων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις Ελληνικές Κοινότητες του Εξωτερικού.
7. Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να συντάσσει και εκφωνεί στο τέλος εκάστου έτους στη Ελληνική Βουλή, έκθεση «Περί της Καταστάσεως του Έθνους», στην οποία θα γίνεται εκτενής αναφορά και σε όλα τα θέματα των Αποδήμων Ελλήνων.
Μόνο με μία τέτοια πολύπλευρη, ή παρόμοια ένταξη των Απόδημων στην εθνική ζωή των Ελλήνων, θα είναι δυνατόν να ζητηθεί η έμπρακτη συνδρομή από όσους θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην ίδρυση και λειτουργία θεσμών, ή σε πρωτοβουλίες που υπαγορεύουν οι αναγκαιότητες της εθνικής στρατηγικής.
Γειά σας.
Ονομάζομαι Κοντός Δημήτριος και είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.
Έχω κληρονομήσει μια οικία από τους γονείς μου.
Αυτή είναι μόνιμος κάτοικος εσωτερικού.
Έκανα αίτηση να ενταχθώ στο πρόγραμμα „Οικονομώ Αυτονομώ“ .
Η απάντηση ήταν αρνητική με την εξήγηση ότι
δεν δικαιούμαι διότι είμαι κάτοικος εξωτερικού.
Αν καταλαβαίνω καλά την ελληνική γλώσσα,
η λέξη Αυτονομώ αναφέρεται στην οικία.
Μου είναι λίγο δύσκολο να καταλάβω το σκεπτικό των αρμοδίων,
να εξαιρούν από το πρόγραμμα τους μονίμους κατοίκους του εξωτερικού.
Το σύνολο των αποδήμων Ελλήνων, κατά πως πάντα αναφέρεται,
είναι 10 εκατομμύρια.
Ένα ποσοστό από αυτούς, κατά τον ένα η άλλο τρόπο έχουν κληρονομήσει
ή και αγοράσει κάποια οικία στην Ελλάδα και θα ήθελαν, όπως πχ εγώ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Σειρά προτεραιότητάς να έχει ο μόνιμος κάτοικος της Ελλάδος.
Τα κέρδη από την συμμέτοχή των αποδήμων για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας
δεν χρειάζεται να είναι κανείς Αϊνστάιν για να το καταλάβει.
Α, να μην το ξεχάσω.
1. Τα χρήματα που έρχονται από την ΕΕ για το πρόγραμμα, εμπεριέχουν ένα τοσοδούλη ποσό από τους φόρους που έχω και εγώ πληρώσει.
2. Είμαι και εγώ ένας περήφανος Έλλην, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, μονίμως σκεπτόμενος και επισκεπτόμενος το εσωτερικό, και που πληρώνει ευχαρίστως τους αναλογούντες φόρους στην Ελλάδα.
Ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα.
Η ΑΙΤΙΑ του αποκλεισμού είναι που ενδιαφέρει
Με εκτίμηση και την ελπίδα ότι κάποιος αρμόδιος θα κάνει τον κόπο να το διαβάσει
Δημήτριος Κοντός
Καλησπέρα,
Αρχικά θα πρέπει να στελεχωθούν και να αναπτυχθούν τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας των Πρεσβειών με Συμβούλους και Γραμματείς Επικοινωνίας που θα ενώσουν με δράσεις την ομογένεια και θα προωθήσουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Σε άλλες χώρες αυτά τα τμήματα παίζουν ένα νευραλγικό ρόλο για την Πολιτιστική διπλωματία και την προώθηση ή βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, μαζί με τους ομογενείς!
Επίσης, θα πρέπει να στελεχωθούν τα Προξενικά Γραφεία ώστε να μπορούν οι ομογενείς να κάνουν τις δουλειές τους με το Κράτος πιο γρήγορα.
Θα πρεπει να ενισχυθουν τα Ελληνικα σχολεια με καταλληλα κτιρια και διδακτικο προσωπικο στα διαφορα κρατη της Ευρωπης αλλα και σε αλλα μερη. Επισης Ελληνικα σχολεια σε μερη οπου διψουν για τα Ελληνικα γραμματα, οπως την Κατω Ιταλια. Προσκληση σε μαθητες με Ελληνικη καταγωγη απο διαφορα μερη του κοσμου να περασουν λιγες μερες στην Ελλαδα, σε κεντρα οπου θα βελτιωσουν τα Ελληνικα τους και θα επισκεφτουν καποια αξιοθεατα. Τα κεντρα αυτα δεν χρειαζεται να ειναι στην Αθηνα, αλλα κοντα σε αρχαιολογικους χωρους.
Για να ερθουν τα λεφτα των αποδημων Ελληνων στην Ελλαδα θα πρεπει το «Brain Drain» να γινει «Brain Gain». Για να γινει αυτο πρεπει πρωτα να δημιουργηθει σοβαρη Ελληνικη Πολεμικη Βιομηχανια. Αυτο θα βοηθησει αφ’ ενος την ικανοτητα της Ελλαδας να παραγει τα δικα της οπλα, αλλα και το δημογραφικο με την επανοδο χιλιαδων Ελληνων στην πατριδα.
Πολλές πλατφόρμες για δευτερύεοντα θέματα (που όμως θα καταναλώσουν πολλά χρήματα και οργανωτικούς πόρους) και λίγη μέρινα για τα σημαντικά:
– αντί να φτιάχνουμε πλατφόρμες καταγραφής, ας δώσουμε χρήματα για τα ελληνικά σχολεία και για καλούς δασκάλους σε αυτά. Ας μη χρειάζεται να μαλώνουμε κάθε χρόνο με τους κρατικούς αρμόδιους (που κι αυτοί λειτουργούν υπό την έλλειψη χρημάτων) για το πώς θα καταφέρουμε να μην ανοίξουμε καινούρια τμήματα και να μη διευρύνουμε το τι μαθαίνουν τα παιδιά
– αντί να φτιάχνουμε φόρουμ ενημέρωσης των νέων που έχουν μεταναστεύσει για τα ανεπαρκέστατα κίνητρα επιστροφής τους, ας ακούσουμε τι πραγματικά ζητάνε από την Ελλάδα (καλούς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα τους προστατεύουν από την εργοδοτική αυθαιρεσία, οικογενειακή στήριξη, νομικό πλαίσιο υπέρ των εργαζομένων κ.λπ.) και ας τα χρηματοδοτήσουμε
– αντί να φτιάχνουμε μητρώα οργανώσεων και αδελφοποιήσεις πόλεων, ας στηρίξουμε τους έλληνες του εξωτερικού για να ενταχθούν και να αναδειχθούν στους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς της χώρας υποδοχής τους (συνδικάτα, δήμοι, βουλή κ.λπ.)
– αντί να πληρώνουμε πλατφόρμες καταγραφής των ομογενειακών οργανώσεων (έλεος! έχουμε μετατρέψει το αυτονόητο σε στρατηγική δέσμευση!) ας τις ενισχύσουμε οικονομικά για να παίξουν τον ρόλο τους. Με χρήματα για μετακλήσεις καλλιτεχνών από τη Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και για αποστολή καλλιτεχνών της ομογένειας στην Ελλάδα. Με χρήματα για εκδόσεις και παρουσιάσεις της ελληνικής λογοτεχνίας και του ελληνικού κινηματογράφου. Με χρήματα για εκδηλώσεις. Αντ’ αυτού με το στρατηγικό σχέδιο που προτείνετε, φοβάμαι ότι οι πρέσβείες θα συνεχίσουν να ζητάνε από τις Ελληνικές Κοινότητες να τσοντάρουν ακόμη και για τις δικές τους εκδηλώσεις, ελλείψει πόρων.
Σοβαρευτείτε λίγο, βάλτε στην άκρη τους επιτήδιου που θέλουν να φάνε φράγκα κάνοντας άλλη μια πλατφόρμα και δώστε χρήματα που θα πιάσουν τόπο.
Κατ’αρχην να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην κυβέρνηση και σε σας προσωπικά γι’αυτην την πρωτοβουλία.
1) όταν γνωριστήκαμε στις Βρυξέλλες σας εξέθεσα το πρόβλημα των υπαλλήλων και συνταξιούχων των ευρωπαϊκών οργάνων που καλύπτονται ασφαλιστικά από το ταμείο τους, αλλά το ταμείο τους δεν αναγνωρίζεται και εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι με πλείστα προβλήματα!
2) οι περισσότερες μόνιμες αντιπροσωπείες στα όργανα της ΕΕ έχουν ένα διπλωμάτη που ασχολείται με την προώθηση των υπηκόων τους σε υψηλόβαθμες θέσεις, αναγνωρίζοντας ότι αυτό εξυπηρετεί εθνικά συμφέροντα. Χρειάζεται να το πράξει και η Ελλάδα.
3) ο εθνικός μας πλούτος είναι ο πολιτισμός μας και η γλωσσα μας.
Χρειάζεται εθνικό σχέδιο για την οργανωμένη προώθηση της γλώσσας μας.
Περισσότερα μπορώ να αναπτύξω προφορικά.
4) υπάρχουν Έλληνες του εξωτερικού που έχουν βραβευθεί με μετάλλια από άλλα κράτη.
Θα πρέπει να γίνει απογραφή τους και δικτύωση για να χρησιμεύσουν ως άτυποι πρέσβεις των ελληνικών συμφερόντων.
Ελπίζω αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία να τελεσφορήσει και μπορείτε να υπολογίζετε στην αρωγή μας.
Θα ήθελα να εκφράσω ορισμένα παράπονα και ανησυχίες σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού:
1. Υποτίμηση Οικονομικής Συμβολής: Παρά το γεγονός ότι οι απόδημοι Έλληνες συνεισφέρουν σημαντικά στα δημόσια ταμεία μέσω εμβασμάτων και επενδύσεων, συχνά δεν λαμβάνουν την αναγνώριση και την προσοχή που αξίζουν από την ελληνική πολιτεία.
2. Μείωση Ελληνικών Σχολείων στο Εξωτερικό: Η ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας στις κοινότητες των αποδήμων. Ωστόσο, η συνεχής μείωση των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό (ιδιαίτερα στη πόλη του Μονάχου που είναι από τις λίγες πόλης σε όλο τον κόσμο που τα σχολεία πληρώνονται από το Βαυαρικό κράτος) αποδυναμώνει αυτή την προσπάθεια και αποξενώνει τους απόδημους από τις ρίζες τους.
3. Ανεπαρκής Υποστήριξη στις Κοινότητες των Αποδήμων: Οι κοινότητες των αποδήμων συχνά νιώθουν ότι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη και προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας.
4. Έλλειψη Πολιτικής Ενσωμάτωσης: Υπάρχει η κριτική ότι οι απόδημοι Έλληνες δεν έχουν επαρκή εκπροσώπηση και συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες της Ελλάδας, γεγονός που τους απομονώνει από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
5. Γραφειοκρατικά Εμπόδια: Πολλοί απόδημοι Έλληνες αντιμετωπίζουν σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια όταν προσπαθούν να διατηρήσουν δεσμούς με την πατρίδα τους, είτε αυτό αφορά τις οικονομικές τους δραστηριότητες, είτε την εκπαίδευση των παιδιών τους και κυρίως από την στάση των προξενικών αρχών που δεν λειτουργούν σωστά και παιδεύουν όλο τον Ελληνισμό. Η Ελλάδα καταβάλει υπέρογκα ποσά σε ενοίκια που επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους!
Με την σειρά μου θα ήθελα να παραθέσω το εξής πρόβλημα: Αποφυγή διπλής φορολόγησης στο εξωτερικό.
1ο ζήτημα είναι ότι φορολογούμαστε για ένα εισόδημα που μάλλον δεν γνωρίζει η πολιτεία ότι εδώ ζούμε και έχουμε έξοδα , καθώς είχα στη Γερμανία επιστροφή φόρου αλλά στην Ελλάδα έπρεπε να καταβάλλω 2.500€ φόρο.
2ο ζήτημα είναι η διαδικασία καταβολής δικαιολογητικών για την αποφυγή διπλής φορολογίας , καθώς η κάθε εφορία σε κάθε νομό, ζητάει διαφορετικά έγγραφα, μια αναδιοργάνωση σε πανελλαδικό επίπεδο είναι αναγκαία θεωρώ. Δεν είναι τυχαίο που είμαστε οι μόνοι πολίτες στην Γερμανία που πρέπει να κάνουν αυτές τις διαδικασίες . Θεωρώ ότι θα έπρεπε η εφορία να είναι σε θέση να λάβει ότι πληροφορίες χρειάζεται για εμένα από μόνη της, καθώς διανύουμε το 2024 και το Ίντερνετ πλέον κάνει θαύματα .
3ο ζήτημα είναι ο χρόνος που λαμβάνει η διαδικασία καθώς πολλές φορές η ζήτηση της Apostille ειναι τόσο μεγάλη (και πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ) πράγμα που το καταστεί αδύνατον να συμβεί στα χρονικά πλαίσια που δίνονται .
Ένα άλλο ζήτημα είναι η ψήφος. Καθώς πολλές φορές είναι αδύνατο να πάμε στο προξενείο , ίσως θα ήταν καλό η ψήφος να μπορεί να δίνεται ηλεκτρονικά από κάποια πλατφόρμα τύπου gsis – taxisnet.
Ευχαριστώ
Συγχαρητήρια για αυτή τη κίνηση! Προσωπικά θα ήθελα να αναφερθώ στις Υπηρεσίες Δημοσίου, οι οποίες μας ταλαιπωρούν και στο εξωτερικό! Πολυπλοκότητα, καθυστέρηση και δικαιολογητικά έναντι δικαιολογητικών για εμάς και τα τέκνα μας! Η ψηφιοποίηση πρέπει να προχωρήσει τουλάχιστον για όσους διαμένουμε εκτός Ελλάδας, απο το σπίτι μας χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουμε στη Πρεσβεία για να το κάνει ηλεκτρονικά η υπάλληλος!Εξάλλου τα παράβολα πληρώνονται κανονικότατα ηλεκτρονικά,γιατί υποχρεωνόμαστε να μπαίνουμε σε τόση μεγάλη ταλαιπωρία για ένα «σκανάρισμα»? Τέλος, οι Πρεσβείες θα έπρεπε να ενισχυθούν με προσωπικό!
Με μεγάλη χαρά, το http://www.grland.info, το νο1 ενημερωτικό μέσο για Έλληνες και φιλέλληνες στη Γερμανία, υποστηρίζει πλήρως το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 που παρουσίασε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτή η πρωτοβουλία ενδυναμώνει τους δεσμούς με την ελληνική διασπορά και προσφέρει σημαντική στήριξη και ενίσχυση στους Έλληνες του εξωτερικού.
Συγχαρητήρια για αυτή την εξαιρετική κίνηση!
Παραμένουμε στην διάθεσή σας.
Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στην ενδυναμωση των σχεσεων με τους ομογενείς μας
Καλησπέρα σας.Η διασπορά είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιδερμικά.Η ελληνική πολιτεία χρειάζεται να δει το ζήτημα ολοκληρωμένα όχι μόνο στο πολιτικό σκέλος (ψήφος αποδήμων) αλλά και στο οικονομικό και στο πολιτιστικό.Ένα πρώτο ζήτημα θα ήταν το κράτος να επενδύσει 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού στη διασπορά και σε ένα βάθος δεκαετίας να λάβει το 1,5% κέρδος.Να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και στην ενέργεια και να οριστεί ένα ποσοστό επί των κερδών ότι θα επιστρέφει στην Ελλάδα.
Δηλαδή εάν έχω ένα ιδιωτικό δάσος και πουλάω τα καυσόξυλα, εάν έχω ένα λατομείο και πουλάω τα πετρώματα , ένα ποσοστό θα έρχεται στην Ελλάδα.Παράλληλα ένα ταμείο διασποράς θα μαγνητίσει και τους φιλέλληνες αλλοδαπούς εάν δημιουργηθεί.
Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν μουσεία με αρχαιότητες από την Ελλάδα σε ξένες χώρες. Αρχαία από αρχαιοκαπηλίες που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και δεν είναι σημασίας όπως τα ελγίνεια μάρμαρα , θα μπορούσαν να σταλούν στο εξωτερικό και να δημιουργηθούν μουσεία.
Επίσης θα μπορούσε να ειδωθεί η δημιουργία αμιγώς ελληνικών χωριών όπου υπάρχει η δυνατότητα.
Η επιστροφή στην Ελλάδα με κίνητρα όπως το δικαίωμα εδάφους στους απογόνους των επαναπατρισθέντων (τακτική και έκτακτη χρησικτησία).
Επίσης δημιουργία μονάδων ελλήνων στρατιωτών σε κρίσιμες περιόδους όπως ήταν ο ιερός λόχος του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην επανάσταση του 21.
Η δημιουργία εράνων με αυταπόδεικτο περιεχόμενο (π.χ. η αγορά μιας φρεγάτας).
Δημιουργία / υποστήριξη ενός HALC σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία κτλ έτσι ώστε οργανωμένα οι Έλληνες του εξωτερικού να προωθούν συντονισμένα και οργανωμένα τα εθνικά συμφέροντα υπό την καθοδήγηση ενός οργάνου σα το HALC που θα παίρνει οδηγίες από Ελλάδα.
Δημιουργία ενός στρατηγικού στόχου. Αυτό λείπει. Τι θέλουμε να επιτύχουμε σαν Έλληνες του εξωτερικού.
Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
ο χώρος του Αποδήμου Ελληνισμού απαιτεί μια σύγχρονη προσέγγιση και μια νέα καταγραφή.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσοι και σε ποιο σημείο του πλανήτη, Έλληνες, διαπρέπουν στα γράμματα και στις τέχνες.
Η Ελλάδα, ως μια χώρα παροχής υπηρεσιών, καλείται να αναδείξει αυτό το υπέροχο ανθρώπινο δυναμικό και να τους έχει πρεσβευτές της.
Επίσης, να υπάρξουν πιο πολλές πολιτιστικές δράσεις που να φέρνουν κοντά τους ομογενείς μας με την πατρίδα.
Να δοθούν επιχειρηματικά κίνητρα για να έρθουν τα λεφτά των Ελλήνων του εξωτερικού στην πατρίδα τους.
Όραμα και τόλμη για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.
Κων/νος Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος
Bravoo