1. Στην παρ. 2 του άρθρου 396 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί μεταθέσεων των υπαλλήλων του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «πέντε (5) έτη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έξι (6) έτη», β) διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο, γ) στο υφιστάμενο τρίτο εδάφιο, προστίθεται η λέξη «σύμφωνη» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού που υπηρετούν σε Αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, παραμένουν στην ίδια Αρχή για τρία (3) τουλάχιστον έτη και όχι περισσότερα από έξι (6) έτη. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου και ανώτατου αυτού ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.».
2. Στο πρώτο και στο τρίτο εδάφιο της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 396 του ν. 4781/2021, η λέξη «δεκαετή» αντικαθίσταται από τη λέξη «δωδεκαετή» και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού μετατίθενται, υποχρεωτικώς στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχώς σε δύο (2) θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο (2) τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αίτησής του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει δωδεκαετή συνεχή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτησή του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.».
Δεν συντρέχει λόγος να αντιδιασταλούν οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ, οι οποίοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις υπαλλήλων του κλάδου Διοικητικού-Προξενικού, προς τους υπολοίπους συναδέλφους του κλάδου τους, καθόσον τούτο θα εισήγε δυσμενή διάκριση μεταξύ υπαλλήλων του αυτού κλάδου. Επιχειρήματα περί ανωτερότητας των εν λόγω αποφοίτων ως προς την επιστημονική κατάρτιση δεν είναι πειστικά, καθόσον θα ηδύναντο να υποστηριχθούν τα όμοια και για υπαλλήλους του ιδίου κλάδου οι οποίοι κατέχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών ή προπτυχιακό τίτλο από συγκεκριμένες πανεπιστημιακές σχολές (πχ Νομική), προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα σε καθήκοντα συναφή προς τον απαιτούμενο για τον διορισμό τίτλο σπουδών και ούτω καθεξής. Αρκούν οι προβλέψεις του ισχύοντος Οργανισμού ΥΠΕΞ αναφορικά με την βαθμολογική κατάταξη και ένταξη τους σε μισθολογικά κλιμάκια.
Συμφωνώ με τα προηγούμενα σχόλια σχετικά με την αναγκαιότητα συμπερίληψης της αποφοίτησης από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) στα κριτήρια που λαμβάνει υπ΄όψιν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τις μεταθέσεις του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού.
Σημαντικό θα ήταν να συμπεριληφθεί ρητά η αποφοίτηση από την ΕΣΔΔΑ στα κριτήρια που λαμβάνει υπόψη το Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τις μεταθέσεις του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού (άρ. 396 ν. 4781/21). Αυτή τη στιγμή στα κριτήρια των μεταθέσεων συμπεριλαμβάνονται τα σεμινάρια της Διπλωματικής Ακαδημίας αλλά όχι η αποφοίτηση από την ΕΣΔΔΑ. Στον Κλάδο Διοικητικού Προξενικού υπηρετούν περίπου 20 απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Αποφοίτων Ε.Σ.Δ.Δ.Α.
Στην φράση της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 396, «Υπάλληλος του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει δωδεκαετή συνεχή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτησή του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.» να προστεθεί η φράση «εκτός αν διανύει δοκιμαστική υπηρεσία»
Είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) στα κριτήρια που λαμβάνει υπόψη το Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τις μεταθέσεις του Κλάδου των Διοικητικού Προξενικού.
Η ΕΣΔΔΑ είναι μια από τις παραγωγικές σχολές του Δημοσίου Τομέα που με ένα εντατικό πρόγραμμα δεκαοκτώ (18) μηνών καταρτίζει και παράγει εξειδικευμένα επιτελικά στελέχη ταχείας εξέλιξης. Με δεδομένη την έλλειψη θέσεων Προισταμένων για τον Κλάδο Διοικητικού Προξενικού στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρά με ελάχιστες εξαιρέσεις, η ακόλουθη ρύθμιση είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει προκειμένου να συμβαδίσει το Υπουργείο Εξωτερικών με τις πρόνοιες του ιδρυτικού νόμου της ΕΣΔΔΑ όσον αφορά στους διοικητικούς υπαλλήλους αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ.
Προτείνεται, λοιπόν, στο άρθρο 396 (Μεταθέσεις Διοικητικού Προξενικού), παρ. 7, να προστεθεί ως σημείο ‘’ζ. η αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ)’’.