- Στην παρ. 1 του άρθρου 393 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί ειδικών προσόντων διορισμού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) αντικαθίσταται, β) στην περ. β) το δεύτερο εδάφιο διαγράφεται, γ) στην περ. γ), οι λέξεις «πολύ καλή» διαγράφονται και, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι υποψήφιοι για τον Κλάδο Διοικητικού Προξενικού πρέπει να διαθέτουν, εκτός από τα γενικά προσόντα του άρθρου 319, και τα εξής ειδικά προσόντα:
α) πτυχίο Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμο ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής,
β) άριστη γνώση της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας,
γ) γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στα αντικείμενα επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και υπηρεσίες διαδικτύου.».
- Η παρ. 2 του άρθρου 393 του ν. 4781/2021 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. α) Η πρόσληψη σε θέσεις του Κλάδου Διοικητικού Προξενικού διενεργείται με γραπτό διαγωνισμό κατά τα οριζόμενα στον ν. 4765/2021 (Α΄ 6). Οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε πίνακες με βάση τη βαθμολογία στη γραπτή εξέταση. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών ορίζονται τα εξεταζόμενα μαθήματα για τον διαγωνισμό, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου.
β) Κατά την πρώτη εφαρμογή, είναι δυνατή η πρόσληψη από τους πίνακες επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της υπό στοιχεία 2Γ/2022 πρόσκλησης-προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. (Α.Σ.Ε.Π. 75), εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1.».
Γιατί δεν υπάρχουν στα αποδεκτά πτυχία εκείνα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, που είναι απολύτως σχετικά με το αντικείμενο εργασίας του ΥΠΕΞ;
Προτείνουμε σχετικά με τα ειδικά προσόντα διορισμού, το εδάφιο α), να αντικατασταθεί με αναφορά στους τίτλους πτυχίων, πέραν της νομικής και πολιτικής επιστήμης, που προβλέπονται στον πίνακα του ΑΣΕΠ (αριθμ. Πρόσκλησης/προκήρυξης 2γ/2022) σχετικά με την ειδικότητα «ΠΕ οικονομικού», κωδ. Τίτλου 131, λόγω του μεγάλου πλήθους Α.Ε.Ι. και των διαφοροποιήσεων στους τίτλους των πτυχίων που απονέμουν σήμερα.
Κατ’ αντιστοιχία και το άρθρο 32, σχετικά με τις εσωτερικές μετατάξεις (σημείο 3.α).
Στην περίπτωση α της παραγράφου 1 θα ήταν σκόπιμο αντί της απαρίθμησης συγκεκριμένων πτυχίων, δεδομένης της ύπαρξης ποικίλων τίτλων που απονέμονται σήμερα από τα ΑΕΙ, να γίνει αναφορά σε πτυχία κατεύθυνσης Νομικής ή Πολιτικών ή Διεθνών ή Οικονομικών ή Διοικητικών Επιστημών ή της ιδιότητας του αποφοίτου της ΕΣΔΔΑ.
Η ιδιότητα του αποφοίτου της ΕΣΔΔΑ, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να τύχει ειδικής μνείας, ως στοιχείο επαρκές για τον διορισμό σε οργανική θέση του κλάδου Διοικητικού-Προξενικού, ασχέτως του πρώτου πτυχίου του αποφοίτου, καθώς σε άλλη περίπτωση το Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα μπορεί να δέχεται αποφοίτους ΕΣΔΔΑ στον κλάδο Διοικητικού-Προξενικού παρά μόνον αν το πτυχίο τους ανήκει στα ορισθέντα για το διορισμό στο κλάδο.
Το παρόν άρθρο θα πρέπει να λάβει υπόψη την παράγραφο 1 του άρθρου 14 στο ΠΔ 85/2022 (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο), όπου επιτρέπεται να περιοριστούν τα αποδεκτά πτυχία μόνο σε πτυχία διοικητικής και οικονομικής κατεύθυνσης, για τον γραπτό διαγωνισμό 2Γ/2022 και άλλους γραπτούς διαγωνισμούς.
Πέραν του αντικειμένου της πληροφορικής, όπου η αποκτηθείσα πανεπιστημιακή εξειδίκευση είναι όντως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής σε εισαγωγικές εξετάσεις, δεν υπάρχει κανένας άλλος κλάδος και αντικείμενο στο ΥΠΕΞ που να δικαιολογεί αποκλεισμούς και περιορισμούς στις εισαγωγικές εξετάσεις. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιος να γίνει διπλωμάτης, ΟΕΥ ή Επικοινωνίας, μέσω εξετάσεων στις οποίες επιτρέπονται όλα τα πτυχία. Δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται για την εκτέλεση διοικητικών εργασιών, ας μην βαυκαλιζόμαστε.
Δεδομένης της αναγκαιότητας τοποθέτησης του κατάλληλου ατόμου στην κατάλληλη θέση για την αμεσότερη και ορθότερη στελέχωση του ΥΠ.ΕΞ. αδιαμφισβήτητα οι κάτοχοι πτυχίων Ν.Ο.Π.Ε. είναι ήδη έτοιμοι για να στελεχώσουν τις εν λόγω θέσεις χωρίς περαιτέρω εκπαίδευση.
Η διάκριση αυτή υπήρχε στο παρελθόν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Σαφώς θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην ειδικότητα των διοικητικών -εν γένει- κι όχι αυτή να αποτελεί δεξαμενή για κάθε λογής άσχετα πτυχία.
Θα ήταν σκόπιμο στην παρ. 1.α όπως διευκρινιστούν οι τίτλοι σπουδών καθώς η συγκεκριμένη διατύπωση είναι περιοριστική και φαίνεται να αποκλείει πτυχία δημόσιας διοίκησης, διοίκησης επιχειρήσεων, διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών κ.α., τα οποία αρκετές φορές έχουν προέλθει από διασπάσεις τμημάτων πολιτικών και οικονομικών επιστημών και σαφέστατα ανήκουν σε αυτούς τους κλάδους επιστημών.
Επίσης, σκόπιμο μάλλον θα ήταν στην παρ. 1.β να απαλειφθεί το ή γαλλικής γλώσσας, καθώς φαίνεται αρκετά αναχρονιστικό
Στα αποδεκτά πτυχία, γιατί δεν υπάρχουν εκείνα από τα Τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, πού είναι τα πλέον σχετικά με τις θέσεις; ειδικά οι απόφοιτοι με ειδίκευση «πολιτικής και διπλωματίας», για πού ακριβώς προορίζονται, αν όχι για τον κλάδο Διοικ./προξενικού του ΥΠΕΞ;
Το άρθρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση ορίζοντας ως αποδεκτούς τίτλους σπουδών μόνο πτυχία συναφή με το αντικείμενο των θέσεων όπως είχε γίνει και στην προκήρυξη 3Κ/2021 του ΑΣΕΠ.
Επιπλέον θα πρέπει να τεθεί περιορισμός και στους αποδεκτούς μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους όπως ισχύει σήμερα για τον κλάδο ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού τόσο για το γραπτό διαγωνισμό 2Γ/2022 όσο και για μεταγενέστερους γραπτούς διαγωνισμούς.
Οι προτεινόμενες αλλαγές στο συγκεκριμένο άρθρο είναι προβληματικές καθώς δημιουργούν έναν παράλογο, ακατανόητο και άδικο διαχωρισμό μεταξύ των υποψηφίων υπαλλήλων των διαφορετικών κλάδων του Υπουργείου, χωρίς να διασφαλίζεται η τήρηση των αρχών της καλής νομοθέτησης.
Συγκεκριμένα δημιουργείται η αντίφαση πως για την εισαγωγή στον διπλωματικό κλάδο στις αντίστοιχες εξετάσεις δεν υφίσταται περιορισμός αποδεκτών πτυχίων ενώ στον κλάδο Διοικητικού – Προξενικού μπαίνει για πρώτη φορά ο ακατανόητος περιορισμός της παραγράφου 1. Αυτή η διάταξη δίνει ένα αυθαίρετο παράλογο πλεονέκτημα σε κατόχους πτυχίων συγκεκριμένων ειδικοτήτων δημιουργώντας προσχηματικούς περιορισμούς πτυχίων που δεν εξυπηρετούν ούτε την σύγχρονη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα ούτε την καλύτερη στελέχωση αυτού του κλάδου υπαλλήλων
Το δεύτερο και επί του πρακτέου σημαντικότερο πρόβλημα που δημιουργεί η συγκεκριμένη διάταξη προκύπτει από την παράγραφο 2 εδάφιο β του άρθρου, το οποίο παρεμβαίνει ουσιαστικά στη διαδικασία προσλήψεων μέσω του Διαγωνισμού 2Γ του ΑΣΕΠ δημιουργώντας υποψήφιους 2 ταχυτήτων, καθώς υποψήφιοι που πέτυχαν στον ίδιο διαγωνισμό και βρίσκονται στους ίδιους πίνακες επιτυχόντων καλούνται να προσληφθούν με διαφορετικά κριτήρια διορισμού για τις ίδιες θέσεις (Διοικητικού – Προξενικού) στις διαδοχικές προκηρύξεις του 2Γ!!!!!!!
Συγκεκριμένα οι εν λόγω θέσεις δόθηκαν στην προκήρυξη 3ΓΒ του διαγωνισμού 2Γ σε επιτυχόντες που κατείχαν οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ, ενώ στην επικείμενη επόμενη προκήρυξη του ίδιου διαγωνισμού, σε περίπτωση μη απόσυρσης των αλλαγών στο συγκεκριμένο άρθρο, θα δοθούν οι θέσεις με βάση τις αναφερόμενες περιοριστικές διατάξεις για τους τίτλους πτυχίων που θα γίνονται αποδεκτά, γεννώντας μια εξόφθαλμη και άδικη ανισότητα μεταξύ των επιτυχόντων,
Για αυτούς τους λόγους οι αλλαγές στο συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να αποσυρθούν ή έστω προς αποκατάσταση της αδικίας προς τους επιτυχόντες του 2Γ να αφαιρεθεί από το εδάφιο β της παραγράφου 2 η φράση «εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1» και να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια πρόσληψης που ισχύουν για τους διοριστέους της 3ΓΒ προκήρυξης.
Με το παρόν άρθρο δημιουργείται: α) ΠΑΡΑΔΟΞΟΣ και ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΣ περιορισμός των εν δυνάμει συμμετεχόντων ατόμων, καθώς στην Διπλωματική Ακαδημία δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τη συμμετοχή συγκεκριμένων πτυχίων, άρα κρίνω ότι είναι ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ να υπάρχει ο συγκεκριμένος περιορισμός σε υπαλλήλους διοικητικού/προξενικού που δεν ασκούν διπλωματία,
β) ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ 2 ταχυτήτων στην συγκεκριμένη ειδικότητα, από την ίδια λίστα επιτυχόντων ατόμων. Ειδικότερα, στην 3ΓΒ/2023 οι θέσεις για την ειδικότητα Διοικητικού/Προξενικού δόθηκαν σε επιτυχόντα άτομα από οποιοδήποτε πτυχίο χωρίς κανένα περιορισμό.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην εξέταση γνώσεων, που περάσαμε την προαπαιτούμενη βάση όλα τα επιτυχόντα άτομα, είχαμε κληθεί να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που αφορούν Διεθνείς Οργανισμούς, όπως όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως εφόσον ανταποκριθήκαμε με επιτυχία υπάρχει ήδη σχετική προυπάρχουσα γνώση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι, σε Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό στο έργο των διοικητικών προξενικών αρχών σε πεδία όπως, οι θεωρήσεις εισόδου (VISA, συνδράμουν συνεχώς εδώ και χρόνια αστυνομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν έχουν ΚΑΜΙΑ προαπαιτούμενη πανεπιστημιακού επιπέδου γνώση.
Συνεπώς η απόσυρση της σχετικής παραγράφου με την προασχηματική εξειδίκευση των αποδεκτών τίτλων κρίνεται επιβεβλημένη.
Η έννοια των ‘αποδεκτών τίτλων’ είναι αναχρονιστική και η επίκλησή της στερείται νοήματος από τη στιγμή που πραγματοποιούνται εξετάσεις, στις οποίες οι απόφοιτοι εν λόγω σχολών διατηρούν, ούτως ή άλλως, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η φράση της περίπτωσης α του άρθρου 1 «πτυχίο Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών…»,να γίνει» πτυχίο ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών ή ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ Επιστημών…», και αυτό επειδή η πλειοψηφία των πτυχίων και σχολών οικονομικής κατεύθυνσης σήμερα (σε ελληνικά και ξένα ΑΕΙ) έχουν ποικίλους τίτλους και πολύ μικρό ποσοστό αυτών φέρει τον τίτλο «Οικονομικής Επιστήμης» ή «Οικονομικών Επιστημών».
Το άρθρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση ορίζοντας ως αποδεκτούς τίτλους σπουδών μόνο πτυχία συναφή με το αντικείμενο των θέσεων όπως είχε γίνει και στην προκήρυξη 3Κ/2021 του ΑΣΕΠ.
Επιπλέον θα πρέπει να τεθεί περιορισμός και στους αποδεκτούς μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους όπως ισχύει σήμερα για τον κλάδο ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού τόσο για το γραπτό διαγωνισμό 2Γ/2022 όσο και για μεταγενέστερους γραπτούς διαγωνισμούς.
Με την παρούσα ρύθμιση δημιουργείται το εξής παράδοξο: Απόφοιτοι πχ θετικών επιστημών να είναι ικανοί να υλοποιούν την εξωτερική πολιτική μέσω της εισαγωγής στη Διπλωματική Ακαδημία, αλλά να μην μπορούν να εισαχθούν στον Κλάδο Διοικητικού Προξενικού και να κάνουν προξενικά ή οικονομικά στο ΥΠΕΞ. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση γιατί να υπάρχουν περιορισμοί στον Κλάδο Διοικητικού Προξενικού αλλά όχι στους Διπλωματικούς, ΟΕΥ, Επικοινωνίας κτλ.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν περιορισμοί στα πτυχία για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις στη Διπλωματική Ακαδημία και στην ΕΣΔΔΑ, δεν βλέπω το λόγο γιατί να υπάρξει τέτοιος περιορισμός για διορισμό στον κλάδο ΠΕ διοικητικού.
Να υπάρξει πρόνοια τα ειδικά ακαδημαϊκά προσόντα που σωστά θα προβλέπονται (πτυχίο Νομικής ή Πολιτικών ή Οικονομικών Επιστημών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμο ή ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής) να μην εφαρμόζονται στους αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ που διατίθενται προς διορισμό στο Υπουργείο Εξωτερικών.