- Στην παρ. 5 του άρθρου 355 του ν. 4781/2021 (Α΄ 31), περί αποχώρησης λόγω ορίου ηλικίας, διαγράφονται οι λέξεις «μετά από τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών, να παραταθεί ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό επί δύο (2) το πολύ έτη και πάντως όχι πέραν του εξηκοστού εβδόμου έτους της ηλικίας τους.»
- Στην παρ. 5 του άρθρου 363 του ν. 4781/2021, περί αποχώρησης λόγω ορίου ηλικίας, διαγράφονται οι λέξεις «μετά τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών, να παραταθεί ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας με βαθμό Ειδικού Νομικού Συμβούλου ή Νομικού Συμβούλου Α’ επί δύο (2) το πολύ έτη και πάντως όχι πέραν του εξηκοστού εβδόμου (67ου) έτους της ηλικίας τους.
- Στην παρ. 5 του άρθρου 373 του ν. 4781/2021, περί αποχώρησης λόγω ορίου ηλικίας, διαγράφονται οι λέξεις «μετά από τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών, να παραταθεί ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων με βαθμό Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή Συμβούλου Α’, επί δύο (2) το πολύ έτη και πάντως όχι πέραν του εξηκοστού εβδόμου (67) έτους της ηλικίας τους.».
- Στην παρ. 5 του άρθρου 381 του ν. 4781/2021, περί αποχώρησης λόγω ορίου ηλικίας, διαγράφονται οι λέξεις «μετά τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών, να παραταθεί ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του Κλάδου Ο.Ε.Υ. με βαθμό Γενικού Συμβούλου Ο.Ε.Υ. Α’, επί δύο (2) το πολύ έτη και πάντως όχι πέραν του εξηκοστού εβδόμου (67ου) έτους της ηλικίας τους.»
- Στην παρ. 5 του άρθρου 389 του ν. 4781/2021, περί αποχώρησης λόγω ορίου ηλικίας, διαγράφονται οι λέξεις «μετά από τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς δημόσιας υπηρεσίας» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Με διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί, λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών, να παραταθεί ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία υπαλλήλων του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Α’, επί δύο (2) το πολύ έτη και πάντως όχι πέραν του εξηκοστού εβδόμου (67ου) έτους της ηλικίας τους.».
Η προτεινόμενη απαλοιφή της φράσης «συμπλήρωσης 35ετούς δημόσιας υπηρεσίας» κρίνεται ως προβληματική, όπως εξάλλου και η χωρίς περιορισμό και συγκεκριμένα κριτήρια 2ετής παράταση στην ενεργό υπηρεσία. Ως εκ τούτου, προτείνεται η διατήρηση της φράσης «συμπλήρωσης 35ετούς δημόσιας υπηρεσίας» και η πρόβλεψη ετήσιου ορίου 3 υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν 2ετή παράταση.
γιατι προκειμενου για την αποχωρηση υπαλλήλων του κλάδου ΣΓΕ απαιτείται η συμπλήρωση 35ετουσ πραγματικήσ ΚΑΙ συντάξιμησ δημόσιασ υπηρεσίασ στον κλάδο, σύμφωνα με το άρθρο 389 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ?
Η διάταξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα γενικά οριζόμενα περί αποχώρησησ των δημοσίων υπαλλήλων ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΈΝΑ ΚΛΆΔΟ Ο ΟΠΟΊΟΣ ΑΚΌΜΗ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΊ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΌ ΜΙΣΘΟΛΌΓΙΟ