• Σχόλιο του χρήστη 'Δελιβασίλης Κωνσταντίνος' | 12 Μαΐου 2016, 08:47

    Στο άρθρο 7 και στις παραγράφους 6α & β του παρόντος νόμου, αναφέρεται ο αγροδιατροφικός τομέας ως επιλέξιμος κλάδος στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων, χωρίς να διευκρινίζεται εάν συμπεριλαμβάνετε ο πρωτογενής τομέας και κυρίως όλοι οι κλάδοι της ζωικής παραγωγής (Χοιροτροφία – Πτηνοτροφία – Βοοτροφία – Αιγοπροβατοτροφία) ως επιλέξιμοι κλάδοι σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά την γνώμη μου πρέπει να συμπεριληφθούν όλοι οι κλάδοι του πρωτογενή τομέα της ζωικής παραγωγής και κυρίως ο κλάδος της Χοιροτροφίας, έτσι ώστε να επωφεληθούν και αυτοί από την δυνατότητα η οποία δίνεται στο Άρθρο 5 – Παράγραφο 1 του παρόντος νόμου, σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων. Στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου, θα πρέπει να δοθεί ΠΑΡΑ πολύ μεγάλη βαρύτητα στους κλάδους της πρωτογενής παραγωγής χοιρινού κρέατος (Χοιροτροφία) και συμπαραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας από την αξιοποίηση της παραγόμενης βιομάζας, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος νόμος να αποτελέσει ένα απόλυτα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο για αυτούς τους κλάδους το οποίο θα πρόκειται να λύση τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στον κλάδο της χοιροτροφίας, ενώ παράλληλα βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αυτών. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις και δεδομένης της κυριολεκτικής έλλειψης στρατηγικού και επενδυτικού σχεδιασμού του Υ.Π.Α.Α.Τ τα τελευταία 15 χρόνια ήταν αδύνατον να υλοποιηθούν. Ως βασικότερο κίνητρο το οποίο θα πρέπει να δίδεται από τον παρόν νόμο στον κλάδο της Χοιροτροφίας και της συμπαραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας, είναι η ενίσχυση επί των επενδυόμενων κεφαλαίων για την κάλυψη όλων των επενδυτικών αναγκών μίας ανάλογης επιχείρησης, η οποία στοχεύει στην άριστη περιβαλλοντική διαχείριση μέσω της συμπαραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση της παραγόμενης βιομάζας (λύματα χοιροτροφίας). Οι σημαντικότεροι λόγοι για την ένταξη αυτών των δύο κλάδων στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων είναι οι εξής παρακάτω: (1) Η κάλυψη της όλο και πιο φθίνουσας αυτάρκειας σε χοιρινό εγχώριο κρέας της Ελληνικής αγοράς, δεδομένης της καταγραφής του εγχώριου προϊόντος η οποία εμφανίζει κάθε χρόνο περεταίρω μειώσεις, αυξάνοντας έτσι τις ετήσιες εισαγωγικές δαπάνες της χώρας. (2) Η συμβολή του κλάδου στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση της εθνικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από τις δραστηριότητες παραγωγής κρέατος και συμπαραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας και έπειτα από την προσφορά ποιοτικών προϊόντων στην Ελληνική αγορά. (3) Η συμβολή του κλάδου από τον συνδυασμό του με τον κλάδο των Α.Π.Ε (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για την περιβαλλοντική διαχείριση και εκμετάλλευση των παραγόμενων αποβλήτων, γεγονός το οποίο εκτός από το ότι ενισχύει τον κλάδο των Α.Π.Ε, ταυτόχρονα συμβάλει στην σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής μίας χοιροτροφικής επιχείρησης καλύπτοντας πλήρως της ανάγκες θέρμανσης και ενέργειας. (4) Το άριστο επίπεδο βιωσιμότητας μίας ανάλογης επιχείρησης όσων αφορά το θέμα των αποσβέσεων όλων των επενδυόμενων κεφαλαίων και κατ’ επέκταση την μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής των παραγόμενων προϊόντων.