Αρχική «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)»Κεφάλαιο 04 – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣΣχόλιο του χρήστη ΟΜΟΠΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ | 18 Απριλίου 2017, 14:54
Σχετικά με την ενότητα 4- Άρτος & Αρτοπαρασκευάσματα, α. 38. Ορθώς γίνεται μνεία στην παρ. 1, όπου εφαρμόζεται η κείμενη εθνική (Ν. 3526/2007) και ενωσιακή Νομοθεσία ( Καν. ΕΕ 1169/2011), όπως κάθε φορά ισχύουν. Εσφαλμένα γίνεται η αναφορά – κατά παράβαση της εθνικής νομοθεσίας και ταυτόχρονα σε αντίθεση με την παρ. 1, στην παρ. 5. Λεπτομερέστερα, ακολουθούν οι διατάξεις της Εθνικής Νομοθεσίας, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν μπορούν τα προϊόντα αρτοποιίας που αναλύονται στην παρ. 4 να διατίθενται χύδην από καταστήματα λιανικής πώλησης. Ως εκ τούτου, η παρ. 5 των νέων κανόνων ΔΙΕΠΠΥ, πρέπει να απαλειφθεί . 1)ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΡΕΣΚΟΥ ΑΡΤΟΥ ΑΠΟ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΚΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ α) Να συσκευάζονται στον χώρο παραγωγής τους όταν αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος β) Να συσκευάζονται σε χαρτοσακούλα ή σε κατάλληλο υλικό με αναγραφή των κάτωθι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: 1) Επωνυμία και διεύθυνση του παραγωγού 2) Ονομασία προϊόντος 3) Καθαρό βάρος 4) Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 5) κατάλογος συστατικών Τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι ιδιοκτήτες πρατηρίων άρτου που παραλαμβάνουν ασυσκεύαστο άρτο και δεν τηρούν τα ως άνω αναφερόμενα παραβατούν έναντι του νόμου 3526/07 Διάθεση διατηρημένων προϊόντων αρτοποιίας και αρτοπαρασκευασμάτων 1.Τα διατηρημένα προϊόντα αρτοποιίας συσκευάζονται υποχρεωτικά στο χώρο έψησής τους αφού αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στην συσκευασία αναγράφονται οι πληροφορίες που ορίζει το α.1 και οι κανόνες επισήμανσης και, σε εμφανή θέση, οι ενδείξεις «διατηρημένος άρτος από κατεψυγμένη ή με άλλη μέθοδο συντηρημένη ζύμη» ή «αρτοπαρασκεύασμα από κατεψυγμένη ή με άλλη μέθοδο συντηρημένη ζύμη» ή «αρτοσκεύασμα από κατεψυγμένη ή με άλλη μέθοδο συντηρημένη ζύμη». Οι ενδείξεις αυτές συμπληρώνονται από την ένδειξη της χρησιμοποιούμενης μεθόδου συντήρησης, η οποία μπορεί να είναι κατάψυξη, ταχεία κατάψυξη ή συντήρηση σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα, καθώς και από τις τυχόν συνθήκες συντήρησης και χρήσης. 2. Τα προϊόντα αρτοποιίας που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή και προέρχονται από μη ολοκληρωμένη έψηση ζύμης, πωλούνται υποχρεωτικά σε συσκευασία στην οποία αναγράφονται, με ευδιάκριτα γράμματα και σε ορατό σημείο αυτής, εκτός από τις άλλες υποχρεωτικές ενδείξεις και η ένδειξη «άρτος μερικώς ψημένος από κατεψυγμένη ή με άλλη μέθοδο συντηρημένη ζύμη» ή «αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσκεύασμα, μερικώς ψημένο από κατεψυγμένη ή με άλλη μέθοδο συντηρημένη ζύμη». Στη συσκευασία προϊόντος αρτοποιίας που προέρχεται από την τελική έψηση του αντίστοιχου μερικώς ψημένου−κατεψυγμένου προϊόντος τίθεται η ένδειξη «άρτος προερχόμενος από μερικώς ψημένη ή μερικώς ψημένη και κατεψυγμένη ζύμη» ή «αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσκεύασμα από μερικώς ψημένη ή μερικώς ψημένη και κατεψυγμένη ζύμη». Η ίδια ένδειξη τίθεται στο χώρο πώλησης, με μεγάλα και ευκρινή γράμματα, σε πινακίδα με διαστάσεις τουλάχιστον 50Χ30εκατοστών του μέτρου. Για την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Μούσιος Κώστας Κεβρεκίδης