Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με διετή περίοδο χάριτος για την απόσβεση του κεφαλαίου και εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεολυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε ετών.
Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται ειδικότερα:
Ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, και οι οποίες ληξιπρόθεσμες οφειλές δημιουργήθηκαν μετά την 01.1.2008
Οφειλές συμβάσεων δανείων που έχουν καταγγελθεί μετά την 01.1.2008 ή θα καταγγελθούν εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου και εφόσον η οφειλή από τη σύμβαση δανείου δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα
Για τις παραπάνω ληξιπρόθεσμες οφειλές διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας κι ανατοκισμού από 1.1.2008 εφόσον δεν έχουν καταβληθεί.
Στην παραπάνω ρύθμιση υπάγονται και όλα τα δάνεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, Συνεταιρισμοί, Ενώσεις Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Κοινοπραξίες, ομάδων παραγωγών γεωργικών-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, κλπ.), με εξαίρεση όσα δάνεια είναι εγγυημένα. (Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διεύρυνση της ρύθμισης και σε εγγυημένα δάνεια).
Με το σχέδιο νόμου θα τίθεται προθεσμία δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου εντός της οποίας θα μπορεί ο δανειολήπτης να υποβάλλει αίτηση στην τράπεζά του για την υπαγωγή του στις παραπάνω ρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας αυτής και για ένα ακόμη μήνα, δηλ για τρείς (3) μήνες συνολικά θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν αφορούν τα ομολογιακά δάνεια που έχουν συναφθεί με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Για τις ενήμερες οφειλές
Όσον αφορά τις ενήμερες οφειλές θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, οι οποίες επαπειλούνται με πρόσκαιρη αδυναμία ικανοποίησης των υποχρεώσεών τους, όπως αυτή θα προκύπτει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασία, να επιτυγχάνουν για ένα ορισμένο ποσόν δανείου την αναστολή της περιοδικής εξόφλησής του για μία διετία, με την καταβολή μόνο συμβατικών τόκων γι’ αυτή την περίοδο και με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου.
Το ποσόν, τα ακριβή κριτήρια και η διαδικασία υπαγωγής θα καθορισθούν σε συνέχεια της διαβούλευσης και της αναμενόμενης αποστολής στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα και μετά από συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος για τυχόν επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών.
Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ασαφές και πρόχειρο απο τη στιγμή που δε διευκρινίζεται εάν και εφόσον η διετής περίοδος χάριτος θα είναι μέ ή χωρίς κεφαλαιοποίηση τόκων.
Όσο γίνεται αυτή η διαβούλευση, οι τράπεζες απειλούν ότι θα κλείσουν αλληλόχρεους και θα τους μετατρέψουν σε δάνεια τακτής λήξης με μεγαλύτερο επιτόκιο και πιέζουν ότι σε περίπτωση άρνησης μου θα μου τα κάνουν απαιτητά και πρέπει να απαντήσω μέχρι αύριο για να αλλάξουν την σύμβαση με δικούς τους όρους,παρότι είμαι ενήμερος χωρίς δυσμενή και έχω πληρώσει όλες τις επιταγές μου.
Τον τελευταίο καιρό βιάζονται πολύ και θέλουν να κλείσουν ακόμη και ενήμερες κάρτες ειδικά σε πελάτες που δεν έχουν ακίνητα.
Αδιαφορούν όλο αυτό το διάστημα για την κίνηση στην αγορά, παραπονιούνται ότι χάσανε τα bonus τους και ακυρώνουν συμβάσεις ακόμη και με μια δύο δόσεις για να εκβιάσουν τον πελάτη να δεχθεί τους όρους τους.
Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο θα βοηθήσει τους μικρούς επιχειρηματίες όπως εγώ,που για να είμαι συνεπής τόσο καιρό, έχω αγωνιστεί πολύ και βλέπω ότι δεν αντέχω άλλο.
Καταλαβαίνω ότι δεν μπορώ να πληρώσω τη επόμενη επιταγή μου και έχω ήδη ζητήσει να την αλλάξω σε συνεννόηση με τον προμηθευτή μου,αυτό δεν είναι πάντα εύκολο,ειδικά αν είναι σε πλαφόν ή έχει αλλάξει πολλά χέρια.
Σε ότι αφορά τον Τειρεσία πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθεί.
Στην περίπτωση μου π.χ. αναφέρει λάθος στοιχεία ο λευκός και ακόμη δεν έχω καταφέρει να λύσω το θέμα, σκέφτομαι ότι και μήνυση να κάνω δεν θα έχω λύση, αφού οι ιδιοκτήτες του Τειρεσία είναι και μέτοχοι των τραπεζών.
Φυσικά ακόμη και να σβηστούν οι κακοπληρωτές, οι τράπεζες τους έχουν στα αρχεία τους και μεταφέρουν πληροφορίες η μια στην άλλη.
Είκοσι χρόνια συνέπεια ξαφνικά δεν μετράει για αυτούς, ξαφνικά ο τομέας των εμπορικών καταστημάτων είναι επισφαλής όπως μου είπαν,και ας είσαι κερδοφόρος σε όλες τις χρήσεις όπως εγώ.
Άσχετα από τα μέτρα αυτά, πρέπει να δοθούν και χρήματα σε μικρομεσαίους για να κινηθεί η αγορά την περίοδο των εορτών η οποία το τελευταίο διάστημα έχει χάσει από πελάτες ακόμη και τους δημόσιους υπάλληλους.
Τι γίνεται αλήθεια με τα δάνεια του ΤΑΜΕΊΟΥ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ που τα πήραν οι τράπεζες για να κλείσουν δικές τους επισφάλειες όπως καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες με μικρή καθυστέρηση;
Επίσης για δείτε πόσοι σφράγισαν επιταγές επειδή την ημέρα εμφάνισης της επιταγής η τράπεζα πήρε μέσα από τον λογαριασμό τους χρήματα για δόση κάρτας π.χ. ή τόκους δανείου οδηγώντας η ίδια τον πελάτη της στη μαύρη λίστα;
Πάντως έχω χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον μου, γνωρίζω πολύ καλά ότι οι τοκογλύφοι τράπεζες δεν θα αφήσουν κανένα νομοσχέδιο που δεν τους εξυπηρετεί να ψηφιστεί και ξέρω πως μέχρι να γίνει κάτι, οι περισσότεροι θα έχουν ήδη καταστραφεί .
ΑΓΓΕΛΟΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Ποιό το νόημα της ρύθμισης όταν η επιχείρηση έχει ούτως ή άλλως πέσει έξω? Το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η επιχείρηση αυτή, έχοντας κερδίσει χρόνο, να προσπαθήσει μέσω πιστώσεων που θα λάβει από την αγορά να εξοφλήσει τα δάνειά της στις τράπεζες, και για τα οποία έχει εγγυηθεί ο ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο προσωπικά, με απώτερο στόχο να σώσει το προσωπικό του ακίνητο που βρίσκεται στο απυρόβλητο των προμηθευτών της. Θα σταματήσει να πληρώνει τις Ασφαλιστικές εισφορές, τον ΦΠΑ και τους εργαζόμενούς νομίζοντας ότι μπορεί να μην πιαστεί, να αποφύγει την πληρωμή ΚΑΙ να σώσει το σπίτι του αφού τα χρήματα αυτά θα τα προωθεί σε εξόφληση των δανειακών του υποχρεώσεων. Τέλος σε συνάρτηση με επιθετικές κινήσεις που ενδεχομένως θα κάνει προκειμένου να μην έχει αποθέματα και να δημιουργήσει μια παραπλανητική εντύπωση στην αγορά και κυρίως στους προμηθευτές του θα μειώσει τις τιμές πώλησης κάτω από τα λελογισμένα επίπεδα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους επιχειρούν στον ίδιο κλάδο και είναι ακόμα υγιείς. Συγκεντρωτικά όλα τα παραπάνω θα δημιουργήσουν έναν ακόμη φαύλο κύκλο, αφού προμηθευτές δεν θα πληρώνονται και θα γίνουν και αυτοί προβληματικοί, το κράτος δεν θα εισπράττει τους φόρους που αναλογούν, οι μισθωτοί θα εργάζονται αλλά δεν θα αμείβονται, και σε τελική ανάλυση θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες κεφαλαίου στην συνολική οικονομία.
Αν δεν έχει ουσιαστικά πέσει έξω η επιχείρηση, αλλά έχει πέσει θύμα μιας προσωρινής άρρυθμης κατάστασης, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό προϊόν ή υπηρεσία που να έχει ζήτηση, έχω την ακράδαντη πεποίθηση ότι πρώτη η ίδια η τράπεζά του θα επιδιώξει μια ρύθμιση των οφειλών ,προκειμένου να αποφύγει την υπαγωγή της χρηματοδότησης σε καθυστέρηση, που σημαίνει ότι το ισόποσο του δανείου θα αφαιρεθεί από τα κέρδη ΚΑΙ θα πρέπει να υποκατασταθεί από τους μέτοχους προκειμένου η τράπεζα να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Υπάρχει φυσικά τράπεζα που δεν το κάνει αυτό και αναγκάζεται να προβαίνει σε συνεχείς αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, νομίζω όμως ότι απώτερος στόχος είναι να αποκτήσει μελλοντικές υπεραξίες αγοράζοντας τώρα σε πλειστηριασμούς, κυριολεκτικά κοψοχρονιά, τις περιουσίες των οφειλετών της. Εκεί μπορεί να επέμβει ο νομοθέτης..
Επίσης θέλω, προκειμένου να προχωρήσω στις προτάσεις μου, να υπενθυμίσω ότι τα λεγόμενα φέσια τελικά τα πληρώνουν οι καλοπληρωτές μέσω επιτοκιακής επιβάρυνσης, οπότε έχουμε πάλι μείωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων επιχειρήσεων. Επίσης οι τράπεζες έχουν ευθύνη και για δάνεια που έδωσαν χωρίς κανέναν έλεγχο μέσα στην φρενίτιδα του ανταγωνισμού, αλλά και δάνεια που έδωσαν σε απατεώνες, οι οποίοι φυσικά ουδέποτε σκόπευαν να τα επιστρέψουν.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
-Προαπαιτούμενο είναι η δυνατότητα εξυγίανσης και επιβίωσης της επιχείρησης και όχι ο χρόνος που έγινε το δάνειο ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Συνεπώς ο χρόνος δημιουργίας ληξιπρόθεσμης οφειλής δεν πρέπει να παίζει κανέναν ρόλο.
-Η αίτηση προς την τράπεζα θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πλήρη εικόνα της επιχείρησης, τα αίτια που οδήγησαν στην ταμειακή στενότητα, τις προτάσεις για την εξυγίανση και το ταμειακό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του δανείου, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 10 χρόνια. Τυχόν ψευδή στοιχεία να έχουν αυστηρότατη ποινική αντιμετώπιση Αν υπάρχουν ήδη ή μπορούν να προσφερθούν επαρκείς εξασφαλίσεις (δηλαδή προσημειώσεις σε συνάρτηση με την εμπορική αξία μείον οφειλές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο ίση με το ποσό του δανείου) η πρόταση θα γίνεται υποχρεωτικά δεκτή από την τράπεζα, με την προϋπόθεση ότι από την στιγμή αυτή καμία επιπλέον προνομιούχα επιβάρυνση των ακινήτων δεν θα είναι δυνατή, οπότε το κράτος ΚΑΙ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απεμπολούν τα σχετικά δικαιώματά τους. Επίσης όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης ή του εγγυητή θα δεσμεύονται ώστε να μην μπορεί να γίνει πώληση ή μεταβίβαση ή να προστεθούν βάρη στα ακίνητα. Αν το ποσό δεν επαρκεί ή δεν υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις και η τράπεζα δεν θεωρεί την επιχείρηση βιώσιμη, το δάνειο θα εκχωρείται στο δημόσιο σε αξία ανάλογη του ποσού που εικάζεται ότι θα εισπραχθεί και θα καθορίζεται από ειδική επιτροπή του υπουργείου οικονομικών και ΤτΕ έχοντας ως βασικό κριτήριο τις προϋποθέσεις με τις οποίες δόθηκε η χρηματοδότηση με ταυτόχρονη μεταβίβαση όλων των εγγυήσεων. Οπότε αν πχ δόθηκε το δάνειο χωρίς καμία εμφανή αξιολόγηση σε άπειρο επιχειρηματία χωρίς επιχειρηματικό σχέδιο η τράπεζα δεν θα εισπράξει παρά ελάχιστο ποσοστό του δανείου. Στη συνέχει το κράτος, με δικά του πλέον κριτήρια, θα αποφασίσει πώς θα γίνει η αποπληρωμή του χρέους της. Η ενέργεια αυτή μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης ειδικών ομολόγων, ή σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού, όπου ο ομολογιούχος ή η εταιρεία θα μπορεί να κερδίσει από το ενδεχόμενο μεγαλύτερο ποσό επανείσπραξης του δανείου. Η ενδιάμεση περίπτωση, δηλαδή να μην υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ενώ η τράπεζα θεωρεί την επιχείρηση βιώσιμη ρυθμίζεται ούτως ή άλλως από την ίδια την αγορά. Στην χειρότερη περίπτωση θα αντιμετωπιστεί όπως η επιχείρηση που δεν κρίνεται βιώσιμη.
-Επιδότηση του επιτοκίου, ειδικά στις παραγωγικές ή τουριστικές επιχειρήσεις.
-Κατάργηση της εισφοράς 0,6% (αφού είναι παντελώς παράλογο να φορολογείσαι για τους τόκους που πληρώνεις) ή έστω εξορθολογισμός τους σε εύλογο ποσοστό πχ 5% επί των τόκων που καταβάλλονται. Οπωσδήποτε κατάργησή του για τις μη ενήμερες οφειλές. Αντ΄ αυτού ο τόκος υπερημερίας να αποτελεί κρατικό έσοδο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την κατάργηση της εισφοράς και προκειμένου οι τράπεζες να μην έχουν κανένα κίνητρο να οδηγήσουν το δάνειο σε καθυστέρηση.
Απαγόρευση στις τράπεζες να αγοράζουν ακίνητα μέσω πλειστηριασμών. Να απαγορεύεται η αγορά περισσότερων του ενός ακινήτου εντός πέντε ετών από το ίδιο πρόσωπο ή εναλλακτικά να μπορεί να γίνει η αγορά ακινήτου σε πλειστηριασμό μόνο όταν αυτό καλύπτει τις στεγαστικές ή επαγγελματικές ανάγκες του αγοραστή. Αυτό θα δώσει ένα τέλος στην δυσπιστία των οφειλετών, ότι δηλαδή το ακίνητό τους θα αποτελέσει πηγή πλουτισμού για τις τράπεζες ή τα κοράκια, ενώ θα δώσει ώθηση στις τράπεζες να διαπραγματευτούν την απ’ ευθείας αγορά του προσημειωμένου ακινήτου από τον οφειλέτη σε ρεαλιστική τιμή, χωρίς όμως να δίνεται αμνηστεία στους υπερήμερους οφειλέτες, εις βάρος των συνεπών στις υποχρεώσεις τους επαγγελματιών. Δραστική μείωση των αμοιβών συμβολαιογράφων, κλητήρων και δικηγόρων. Όλα τα έξοδα να βαρύνουν τον επισπεύδοντα, χωρίς δυνατότητα αναζήτησής τους από τον οφειλέτη.
-Σε ακραίες κοινωνικές περιπτώσεις, όταν δηλαδή η οικονομική αδυναμία οφείλεται σε βαριά ασθένεια ή και θάνατο του επιχειρηματία, θα πρέπει να δύνεται η δυνατότητα αναστολής οποιασδήποτε πληρωμής για 2 τουλάχιστον χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων όμως καμία πώληση ή επιβάρυνση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη δεν θα επιτρέπεται χωρίς την άδεια της τράπεζας. Επίσης θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές που θα βοηθούν την μεταβίβαση της επιχείρησης σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Υποχρεωτική μελλοντικά η ασφάλιση των δανείων για αναστολή ή απαλλαγή καταβολής των δόσεων σε περίπτωση βαριάς ασθένειας ή θανάτου.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ: Έχει ενδιαφέρον από κοινωνιολογική πλευρά η άποψη της πλειοψηφίας του λαού, ότι δήθεν ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ είναι καταστροφή και εργαλείο του Διαβόλου! Απλώς προφανώς όλοι προτιμάνε να μην γνωρίζει κανείς την οικονομική τους συμπεριφορά, και να πιστώνονται χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος. Αυτό θα οδηγούσε σε υπέρμετρη επιβάρυνση του κινδύνου του εκάστοτε πιστωτή και τελικά σε αύξηση του κόστους δανεισμού ή και κατάρρευσης του συστήματος, αφού κανείς δεν θα δάνειζε (βλέπε κατέθετε τα χρήματά του) κάποιον ο οποίος θα δάνειζε με την σειρά του χωρίς κανέναν έλεγχο. Στην πραγματικότητα θεωρώ ότι είναι προτιμότερη η επιμήκυνση της διατήρησης των στοιχείων στην βάση δεδομένων. Όταν κάποιος δεν έχει εγγραφές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ αναρωτιέσαι για το χρονικό διάστημα που είναι στην αγορά, αν είναι δηλαδή καινούργια επιχείρηση. Αντίθετα κάποιος που είχε δυσμενή προ 15ετίας χωρίς υποτροπή κρίνεται οπωσδήποτε θετικά. Επίσης θα έπρεπε να επιβληθεί η πρόσβαση στα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ σε οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, προκειμένου η αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου να μπορεί να γίνεται καλύτερα και από τις επιχειρήσεις ή τους ιδιώτες, με προφανή οφέλη για την υγιή οικονομία (πχ ο εκμισθωτής πριν νοικιάσει το ακίνητό του θα έπρεπε να γνωρίζει την συναλλακτική συμπεριφορά του υποψήφιου ενοικιαστή. Απίστευτα πολλά δάνεια έχουν καταστεί επισφαλή επειδή ο ενοικιαστής δεν πλήρωνε το νοίκι του χρηματοδοτημένου ακίνητου). Σε γενικές γραμμές οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους λειτουργίας του ΤΕΙΡΕΣΙΑ που αφορά την ποσότητα των πληροφοριών που καταγράφονται και τον χρόνο που διατηρούνται θα έχει μόνο αρνητικό αντίκτυπο για την πραγματική οικονομία, ενώ σημειώστε ότι για να έχει κοινωνικό χαρακτήρα το μέτρο, δηλαδή να είναι ευχαριστημένοι αυτοί που «βλάπτονται» από την καταχώρηση των στοιχείων τους δεν θα αρκεί τίποτα λιγότερο από την κατάργησή του.
Τέλος θέλω να τονίσω οτι το πρόβλημα της ρευστότητας δεν έχει καμιά σχέση με την ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες. Κακώς δίνεται η εντύπωση ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα βελτιωθεί η ρευστότητα της αγοράς. Εικάζω δε ότι όσο πιο επαχθείς θα είναι οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες, τόσο θα χειροτερεύσει η κατάσταση.
Βασική πηγή έλλειψής της ρευστότητας είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε συνδυασμό με το EURO. Για την περίοδο Ιαν-Σεπ 2009 ανήλθε στα 18.332 εκατ. € ενώ την ίδια περίοδο του 2008 ανήλθε στα 24.542 εκατ. €. Τι σημαίνει αυτό? Το τραγικό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και το κυριότερο ότι τα χρήματα βγήκαν από την χώρα ως εμβάσματα προς τους προμηθευτές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Επομένως ΑΥΤΑ τα χρήματα λείπουν από την αγορά. Απλώς πήραμε χαμπάρι μόλις τώρα την έλλειψή τους επειδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2008 αναπληρώνονταν με τα δανεικά ,που αφειδώς χορηγούσαν οι τράπεζες, και τα οποία όμως στο μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνονταν στην κατανάλωση και στην χρηματοδότηση μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, ανατροφοδοτώντας έτσι τον φαύλο κύκλο. Τα EURO ευθύνεται ως προς την αδυναμία του ελληνικού κράτους να αποκαταστήσει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας με την υποτίμηση του νομίσματος και την έκδοση (πληθωριστικού) χρήματος. Επίσης ευθύνεται για τα χαμηλά επιτόκια που προσέφερε στις ελληνικές επιχειρήσεις (σημειώνοντας ότι πριν από το EURO υπήρχε υποτυπώδης χρηματοδότηση της κατανάλωσης) σε σχέση με τα προϊσχύοντα επιτόκια της δραχμής, μέσω της ψευδαίσθησης που έδωσε ότι το δανεικό χρήμα είναι τσάμπα. Το πάρτυ όμως τελείωσε. Καμία νομοθετική ρύθμιση, στα πλαίσια της παρούσας διαβούλευσης δεν θα αποκαταστήσει την έλλειψη ρευστότητας, και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στην κοινωνία.
αφού διευκρινισθει αν καλύπτει τις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων, σκόπιμο είναι να προβλεφθεί αν καλύπτει τα δάνεια του Ο.Ε.Κ, στα οποία το επιτόκιο είναι επιδοτούμενο από το Ελληνικό Δημόσιο και τι θα γίνει με την επιδότηση περαιτέρω. Η οριοθέτηση της καθυστέρησης στις 90 ημέρες, πιστεύω ότι είναι τοποθετημένη σε πρώιμο στάδιο. Οι καταναλωτές ή οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρόσκαιρη καθυστέρηση με ρύθμιση οφειλών, παράλληλη με την εξυπηρέτηση των δανείων, χωρίς να προσφύγουν σε δυσμενείς για το μέλλον για αυτούς λύσεις ως η «πτώχευση – ρευστοποίηση». Εξάλλου στην τρίμηνη καθυστέρηση ελάχιστες εώς καμία τράπεζα δεν καταγγέλλει τη σύμβαση.
εγω ανησυχω που δεν λεει κανεις τιποτα για ρυθμιση των οφειλων,καθε πρωι,οι πρωινες εκπομπες μιλανε για τις συνταξεις κ το δεχομαι αυτο,αλλα ας πουνε κατι κ για τα δανεια,ετσι ωστε να ξερει ο κοσμος τι να κανει,οι τραπεζες απ τη μερια τους δε σταματανε τα τηλ.,τις απειλες,τα εξωδικα,τι θα γινουν ολα αυτα,στην αρχη τα ειπανε πολυ καλα κ πηρε τα πανω του ο κοσμος,οπως κ γω φυσικα,αλλα δε μ αρεσει η καθυστερηση που υπαρχει.ας βγει καποιος να πει κατι για τα καταναλωτικα,τις καρτες,τα στεγαστικα,κατι πριν ειναι αργα………
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ
ΠΟΣΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟ.ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΜΑΣ ΔΥΕΛΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΑΜΕ ΜΑΣ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΑΝ
ΤΟ ΔΟΚΙΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΑΣ
ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΑΜΕ.
Αντιμετώπιση των εταιριών που ήδη έχουν το πρόβλημα και πως θα βοηθηθούν.
Τρόποι και λύσεις έτσι ώστε να μειωθεί το πρόβλημα στο μέλλον.
Για να βρεις τις λύσεις του προβλήματος πρέπει πρώτα να δεις τις αιτίες. Είναι άραγε η παγκόσμια οικονομική κρίση υπεύθυνη, ή μια σειρά πραγμάτων που μας έχουν φτάσει ένα σκαλί πριν από τη πτώχευση των εταιριών μας, ένα σκαλί πριν από την πτώχευση του κράτους.
Δυστυχώς πολίτες και πολιτικοί ‘ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ’ με τα ίδια δεδομένα. Εχουμε το ίδιο οικονομικό πρόβλημα με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ αλλά και από ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ..
Πρόβλημα ….
-Τι θα κάνει το κράτος για να πληρώσει τις χρωστούμενες εισφορές στο Ι.Κ.Α;
-Τι θα κάνει το κράτος για να πληρώσει τα ….. χρωστούμενα στις ……;
-Τι θα κάνει το κράτος για να μειώσει το έλλειμμα ;
-Τι θα κάνει το κράτος για να……. ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ τα κλεμμένα …. ;;;;;;;;; Ποια ;;;;;… τα έχει ξεχάσει ήδη !!!
Λύσεις…..
Α)Άμεση ή έμμεση φορολογία. Επιπλέον δανεισμός. Επί του πρακτέου.
Στα λόγια μόνο… γιατί είναι δύσκολο στη πράξη.
Β)Πάγωμα μισθών του δημοσίου (δεν ξέρουμε πόσος τελικά είναι ο Μ.Ο των μισθών του δημοσίου μαζί με όλα τα επιδόματα /(κόλπα) …. Και πράγματι πρέπει και να σκεφτούμε πολύ μιας και τα παλικάρια στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δουλεύουν πολύ. 4-5 ώρες την ημέρα όταν πάνε στη δουλειά τους , αν δεν βρέχει, δεν έχει πολύ ήλιο, δεν έχουν ψώνια, ή είναι κουρασμένοι από την πολύ ΑΠΡΑΓΙΑ.
Γ)Πάταξη της φοροδιαφυγής
Δύσκολο κομμάτι μιας και ο Ελληνας έχει πάρει καλά μαθήματα από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Βάλτε ελεγκτικούς μηχανισμούς στις εφορίες. Ελέγξτε τους κλέφτες, όχι 1/3 η εφορία και 2/3 ο εφορας. Είναι σε όλους μας γνωστά αυτά. Βρείτε τους κλέφτες, αποδώστε δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν σε κλέφτες πολιτικούς να πληρώνουμε και τις συντάξεις τους για να περνάν καλύτερα.
Πως θα βρούμε τους φορο-διαφεύγοντες αφού η Ελλάδα έχει γίνει χώρα φιλοξενίας, κρατουμένων, διαρρηκτών, κυνηγημένων, απόρων, αστέγων όλων των γειτονικών και μη χωρών.
Μιας και η Ελλάδα είναι η χώρα του παρα-οικονομίας, του μαύρου χρήματος, η χαρά των μεταναστών που τους χαϊδεύουμε τα αυτιά.
Δ)Πάταξη της εισφοροδιαφυγής
Πολύ δύσκολο θέμα, αφού πρώτο το ίδιο κράτος είναι ο βασικός οφειλέτης. Αφού οι νόμοι εκτός του ότι δεν τηρούνται, έχουν και βασικά προβλήματα γνωστά σε όλους.
Εταιρίες/ Πολίτες
Ανάλογα είναι τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες και οι πολίτες. Δεν είναι μόνο ο Τειρεσίας, είναι και η προσπάθεια επιβίωσης των εταιριών που σε πολλές περιπτώσεις έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση προσωπικού. Απολύσεις (και εγώ αναγκάστηκα) που είναι ένα μεγάλο αγκάθι, που πλέον στα 52 μου χρόνια ξαναδουλεύω όπως τα πρώτα χρόνια, 20 ώρες την ημέρα για να καλύψω τα κενά της μείωσης του προσωπικού. (και που αν θα είχα κάποιο κέρδος) πάλι θα έβαζα συνέταιρο στη τσέπη μου το κράτος της άνισης μεταχείρισης πολιτών.
Ας δούμε όμως τις πιθανές ανάσες με ρυθμίσεις για αναζωπύρωση της αγοράς που θα μπορούσαμε να έχουμε αν :
Α) Τράπεζες :
– Μείωση των επιτοκίων
– Ουσιαστικός έλεγχος στις παράνομες και ασύδοτες πρακτικές τους, στις ατασθαλίες του τρόπου λειτουργίας τους, και στις τοκογλυφικές πρακτικές τους στα έξοδα δανείων, έξοδα φακέλων, στους τόκους υπερημερίας, στις χρεώσεις επιταγών/ αναλήψεων, μεταφορών κλπ
Παρόλα αυτά τους προσφέραμε 28 δις.
Β) ΤΕΜΠΕ
Ενισχύθηκε η ρευστότητα με τα άτοκα δάνεια του ΤΕΜΠΕ . Εγινε κάποιος έλεγχος ποιοι τελικά τα πήραν; Εγώ ενώ είχα όλες τις προδιαγραφές απορρίφθηκα από την τράπεζα Πειραιώς. Δεν ήμουν πελάτης αυτής της τράπεζας. Τι τα έκαναν; Τα έριξαν στη αγορά ή τα τοκίζουν; Τα έριξαν στη αγορά ή τα έβγαλαν στο εξωτερικό ;
Γ) ΕΣΠΑ, επιδοτήσεις
Καλές είναι αλλά οι επιδοτήσεις να δίνονται σωστά. Να δίνονται μαζί με μια μελέτη της νέας επιχείρησης και όχι έτσι στον αέρα. Να δίνονται εκεί που πρέπει και όπως πρέπει όχι γιατί είχα ένα οικόπεδο, είμαι και γνωστός με το δήμαρχο, το τραπεζίτη και είναι ευκαιρία να χτίσω ένα σπίτι «τζάμπα» (Ετσι έγινε με τις υπερτιμολογήσεις) το ονομάζω νοικιαζόμενο για 5 χρόνια, βγάζω και κανένα φράγκο, το νοικιάζω σε tour operator σε τιμή αστεία –Τι είχα, τι έχασα-Κάνοντας ζημιά στο πραγματικό επιχειρηματία.
Δ) Τειρεσίας
Ο Τειρεσίας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ευνοεί απατεώνες , πρέπει να υπάρξουν συστήματα ελέγχου. Πρέπει να προστατεύονται οι τίμιοι επιχειρηματίες.
Ε) Φ.Π.Α, Ι.Κ.Α, Φ.Μ.Υ (Υποχρεώσεις στο δημόσιο)
Να μην προπληρώνει η επιχείρηση αυτές τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Είναι γνωστό ότι η εξόφληση τιμολογίων γίνεται πλέον πολύ αργότερα από την έκδοσή τους. Μέσος χρόνος είσπραξης είναι 5-6 μήνες.
Στ) ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ
Να υπάρξει καλύτερη χρέωση στις επιχειρήσεις από τη ΔΕΗ. Δεν σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι βιομηχανίες. Δεν μπορεί να εξακολουθούμε να πληρώνουμε πιο ακριβό ρεύμα.
Να παγώσουν οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ, μέχρι να ορθοποδήσει το κράτος και οι πολίτες.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
-Να μην υπάρχει αυτή η τόσο Ελεύθερη αγορά. Ο καθένας κάνει ότι θέλει.
Να υπάρξει έλεγχος στις τιμές super markets, στην ένδυση, υπόδηση κλπ.
Δεν μπορεί να είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες σε είδη πρώτης ανάγκης και από τις τελευταίες στις αμοιβές/ μισθούς. Ναυτεμπορική 23/11 Μια από τις ακριβότερες χώρες στην Κοινότητα σε βασικά είδη διατροφής είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Εurostat για το 2008.
-Πάταξη της φοροδιαφυγής με λογικούς ελέγχους σαν πρώτη φάση. Όχι μόνο σε επιχειρήσεις αλλά και στα φυσικά πρόσωπα.
-Δεν μπορεί ο αγρότης που δηλώνει το ‘σχεδόν τίποτα’ να είναι κάτοχος μεγάλης περιουσίας, καταθέσεων, αυτοκινήτων, τρακτέρ κλπ.
-Δεν μπορεί ο μετανάστης που δηλώνει το ‘τίποτα’ να έχει ενοίκιο, αυτοκίνητο, nova κλπ. Να βρεθούν λύσεις να καταχωρούνται όλοι όσοι προσφέρουν εργασία. Να μην υπάρχουν τα μαύρα λεφτά, να μην υπάρχει το παραεμπόριο.
– Δεν μπορεί ο γιατρός να δηλώνει ότι θέλει. Δεν μπορεί ο αρχιτέκτωνας, ο μηχανικός αλλά και ο υδραυλικός, ηλεκτρολόγος κλπ να κάνει ότι θέλει.
-Δεν μπορεί να ψάχνω ατελείωτα να βρίσκω ειδικότητες που να παρέχουν αποδείξεις/ τιμολόγια. (δεν είναι δουλειά του πολίτη αυτή).
-Ελεγχος στους εφοριακούς/ πολεοδόμους / και σε όσους τα ‘παίρνουν’ . Η μισή Ελλάδα πληρώνει και η άλλη μισή τα παίρνει και αυτό είναι σε όλους γνωστό.
Πιστεύω ότι ακόμα έχομε τη διάθεση και την αντοχή να παλέψουμε μαζί. Όμως από παντού ‘μπάζει’. Ο Ελληνας ζει πλέον σε τρομερή ανασφάλεια. Ανασφάλεια από την ώρα που φεύγει από το σπίτι του … Ανασφάλεια στο δρόμο, ανασφάλεια στη δουλειά του, στη βόλτα του. Ανασφάλεια για τη ζωή του, τις αρχές του, τα ήθη και τα έθιμά του, για τα παιδιά του, για τους συνταξιούχους γονείς του. Ανασφάλεια για το αύριο, το σήμερα, το τώρα…
Δεν ξέρω αν όλοι ζούμε στην ίδια χώρα. Δεν ξέρω γιατί όλοι δεν βλέπουμε τα ίδια πράγματα !!!
Katargiste amesos me nomo tis metaxronologimenes
metavivasimes epitages.
aftes eine mia apo tis megaliteres aities tou provlimatos aftin tin
stigmi.
oi trapezes ploutizoune ek tou asfalous me ta plafon
epitagon, kai o kosmos katastrefete apo alisidotes
antidrasis.
Eno yparchon tosa pola kai kala europaika mesa endiamesis
chrimatodotisis!!!
sto kato kato an den mporoume na proteinoume kati kalo…
as antigrapsoume enan tetion tropo sinalagis apo tous
eterous mas!!!
ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’80 ΠΗΡΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΟΝΑΔΕΣ(ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙς) ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΤΕ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΣΕ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ.Κ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2001 ΚΑΙ 2004 ΝΑ ΤΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΝ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ(ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ,ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΕΤΕ 350€ ΣΥΝΤΑΞΗ).ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΜΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ 1 ΔΙΣ ΚΕΡΔΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΑΜΗΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ.
ποτε θα ψηφιστει το νομοσχεδιο αιμοραγουμε συνεχως
Ta metra afta einai themita kai kalws tha anakoufisoun mia merida tis ellinikis epixeirimatikotitas pou to exei megali anagki. Eina ikana afta ta metra mona tous na anakoufisoun tin agora olokliri kai na mas valoun se troxia anaptiksis? safws kai oxi. Perimenw apo eidika afto to ipourgeio na piesei kai na kataferei terasties tomes sto elliniko oikonomiko sistima pou einai eite o dimosios tomeas i to meros tou idwtikou tomea pou sinalassetai me ton dimosio – oi gnwstoi se olous katastevastes/paragwgoi energeias/efoplistes/»mesites»
Perimenw na dw ti metra tha parthoun apo ena ipourgiko team me megales pergamines kai gnwsi (opote to signwmi den ta kataferame den tha einai dikaiologia this time) na dwsei zwi kai pragmatiko rolo se foreis opws to ESPA kai to TANEO xwris gia mia akoma fora na diorisei asxetous anthrwpous se kairies theseis epeidi kapote ipirskan se mia neolaia kai meta gramateis sto politiko grafeio tou prothipourgou. Se afto to lathos exei idi arxisei na pernei kai i twrini kivernisi paroles tis thavmasies prwtovoulies peri anoixtis ekdilwsis endiaferontos. Akoma, an stoxos einai na spasete to kartel ton trapezwn mporeite anoixta na prokalesete enan polemo toimwn mesw ATE,NBG etc Afto to anagkilate kai perimenw na dw kai egw pote I ethniki trapeza tha riksei ta epitokia ton pistwtikwn kartwn. Den einai duskolo egxeirima, alla deixnei na pernei para polu kairo…..giati?
En oligois, oloi xeirokrotoume to nomosxedio alla ipenthimizoume oti to parwn nomosxedio den lunei pragmatika provlimata, apla kanei pio apala ta simptomata. Apaitisi ton kairwn einai oi tomes.
Telos, koino erwtima se ipourgeio anagwnistikotitas kai ipourgeio ergasias…..pote tha vrethei ekeini i genaia kivernisi pou tha metraei tin apodotikotita ton dimosiwn ipallilwn kai tha arei tin monimotita tou? Mono etsi tha ginei o dimosios tomeas adagwnistikos i toulaxiston aftoxrimatodotoumenos….
Peimenoume loipon na doume tomes….oxi alla ektakta metra….arketa.
να μπορουν οσοι εχουν περιουσιακα στοιχεια να κανουν ρυθμισεις με τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ .ΕΓΩ ΧΡΩΣΤΑΩ 100.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 500,000.
Στο νομοσχέδιο πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να περιληφθεί διάταξη που να ορίζει ότι: όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ρύθμισαν τις οφειλές τους κατά το το 2002 ή το 2004 και καταβάλλουν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ που ρύθμισαν κατά τα έτη αυτά, αφαιρείται για αυτούς το ποσό όλων των τόκων (συμβατικών υπερημερίας και τόκων από ανατοκισμό κλπ) όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και πληρώνουν μόνο το κεφάλαιο όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την τελευταία ρύθμιση αφαιρουμένων των ποσών που μέχρι σήμερα έχουν καταβάλλει προς εξόφληση δόσεων, από το αρχικό ποσό του κεφαλαίου που ρύθμισαν. Με αυτό τον τρόπο και η τράπεζα και το κράτος θα εισπράξει χρήματα (που από τους γηραιούς κτηνοτρόφους και αγρότες δεν θα πάρει ποτέ σε διαφορετική περίπτωση, καθόσον εκεί που έφτασαν τα δάνεια με τους τόκους και τα πανωτόκια κανείς αγρότης και κτηνοτρόφος δεν σκέφτεται να δώσει ούτε ένα ευρώ) και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κλείσουν επιτέλους την καρτέλα τους στην Αγροτική τράπεζα που μέχρι σήμερα ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΡΟΥΦΗΞΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ και κατ΄ αυτόν τον τρόπο και οι γηραιότεροι θα ζήσουν με καθαρό μέτωπο στην μικρή τους κοινωνία και οι νεότεροι θα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.
Π.Χ. κάποιος κτηνοτρόφος ή αγρότης που ρύθμισε το ποσό των 65.000 ευρώ κατά την τελευταία ρύθμιση κι έδωσε για τοκοχρεωλυτικές δόσεις μέχρι σήμερα ποσό 17000 ευρώ, να μην πληρώσει κανένα τόκο αν καταβάλλει εφάπαξ το ποσό των 63.000 – 17000 = 46.000 ευρώ.
Με λίγα λόγια να θεωρηθεί άτοκο το ποσό της ρύθμισης αν ο κτηνοτρόφος ή αγρότης καταβάλλει άμεσα το ποσό του κεφαλαίου της ρύθμισης.
ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΑΣ
Είναι δυνατόν κ. Πρωθυυπουργέ και κα. Υπουργέ νε δίνονται χρήματα από προγράμματα (ΤΕΜΠΜΕ κ.λ.π.) σε ανθρώπους και επιχειρήσεις που δεν τα έχουν ανάγκη; ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΙς ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!!! Ας γίνει μια καταγραφή σε όλη την Ελλάδα , γιατί εμείς στην περιφέρεια είμαστε παραμελλημένοι (ως συνήθως)…
Θέλετε ενίσχυση της αγοράς;
Αφήστε όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί πωλώντας υπηρεσίες ή αγαθά με μια απλή ενημέρωση της εφορίας. Απαλλάξτε το νέο (όχι μόνο τον ηλικιακά νέο) επιχειρηματία για 3 χρόνια από οποιαδήποτε φορολογία. Πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, διατηρεί βιβλία και δεν φορολογείτε για 3 χρόνια. Το κράτος παίρνει το ΦΠΑ (δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό!!!), η αγορά (προμηθευτές κτλ) βλέπει ζεστό χρήμα και η ανεργία μειώνεται. Αφήστε αυτόν που έχει τη δυνατότητα (χρήμα και θάρρος) να αναλάβει το ρίσκο. Σε μια εποχή που το κράτος ψάχνει για χρήματα θα πρέπει να βάλει πρώτα από όλα στο χορό αυτούς που έχουν χρήματα. Καλά εγώ δεν έχω χρήματα αλλά έκανα μια σκέψη για όσους φουκαράδες τα έχουν στην Ελβετία. Βέβαια η εξαγγελία ενός τέτοιου μέτρου δεν ξέρω αν γίνει πιστευτή, μια που η αναξιοπιστία του κράτους δεν αφορά μόνο τους ξένους επενδυτές αλλά και τους απλούς πολίτες.
κ.Υπουργε,
Εχω μια ατομικη επιχ/ση απο το 2007 με αντικειμενο τις ενοικιασεις αυτ/των.Τα αυτ/τα αγοραστηκαν με δανεια απο διαφορες τραπεζες(που οι αντιπροσωπειες αυτ/των συνεργαζονται)και ολα πηγαιναν καλα μεχρι τον Σεπτεμβριο του 2008 οταν ο tour operator του εξωτερικου που συνεργαζομουν (XL Group)κυρυξε πτωχευση,με αποτελεσμα τα 25.000 ευρω που μου οφειλε για το καλοκαιρι του 2009 να μην τα εισπραξω ποτε.Αντιλαμβανεστε τον αντικτυπο που ειχε το συμβαν αυτο στην νεα μου επιχειρηση.Καθυστερησα να πληρωσω καποιες δοσεις στις τραπεζες,με αποτελεσμα σημερα να απαιτουν το συνολικο ποσο των δανειων που ανερχεται στα 90.000 ευρω περιπου.Φυσικα προσπαθησα να κανω επαναδιαπραγματευση των υπολοιπων των οφειλων μου,αλλα οι τραπεζες δεν δεχτηκαν.Δεν δεχτηκαν ουτε την περιπτωση δανειοδοτησης μου για τις λιξιπροθεσμες οφειλες τον περασμενο Νοεμβριο που ανερχονταν στο μυθικο ποσο των 20.000 ευρω!!γιατι οπως μου ανεφεραν ημουν καταχωρημενος στον ΛΕΥΚΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ λογω διμηνης καθυστερησης!!Απο τοτε μεχρι και σημερα προσπαθω να παραμεινω ενεργος στην αγορα,αλλα με τις αγωγες που εχω απο τις Τραπεζες ειναι αδυνατον να ανταπεξελθω,καθως εχουν γινει απαιτητα ολα τα ποσα,με αποτελεσμα να κινδυνευω να χασω το σπιτι μου.Οι νεοι επιχειρηματιες δυστυχως σε αυτη τη χωρα ειναι καταδικασμενοι να αποτυχουν.ΤΕΜΠΕ και ΕΣΠΑ ειναι προγραματα που απευθυνονται σε οσους δεν εχουν αναγκη.Ελπιζω και αγωνιω για την κατανοηση σας στην αντιμετωπιση των πραγματικων προβληματων της κοινωνιας.Βαλτε φρενο στην αυθαιρεσια των τραπεζων.Θα ειμαστε ολοι μαζι σας.Και εσεις θα μεινετε για παντα μαζι μας.Εκει που σας τοποθετησαμε με την ψηφο μας.Βοηθηστε ολους εμας που πραγματικα εχουμε προβλημα.Εμας που στηριζουμε αυτο που λεγεται Ελλαδα.
Προχωρηστε στην σωστη κατευθυνση.Παρτε την κατασταση στα χερια σας.
Θελουμε ΑΜΜΕΣΑ λυσεις.
Σας ευχαριστω..
Όλα ξεκινάνε από την αυθαιρεσία κάποιων κρατικών λειτουργών από τον κλητήρα κάποιου υπουργείου μέχρι τον ίδιο τον Υπουργό. Μιλάμε για απίστευτες μίζες από εξοπλισμούς οπλικών συστημάτων, από εξοπλισμό και αναλώσιμα νοσοκομείων, από εξοπλισμό και αναλώσιμα δημοσίων υπηρεσιών και πολλά άλλα. Οι κομπίνες αυτές κατατάσονται από πολύ μικρές έως τεράστιες. Αν αυτά τα χρήματα που έχουν κλαπεί από κάποιους όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν και κυκλοφορούσαν στην αγορά τότε τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Τα μαγαζιά θα δουλεύαν καλύτερα επειδή θα κυκλοφορούσε περισσότερο χρήμα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επίσης θα δουλεύαν καλύτερα για τον ίδιο λόγο. Λόγω του μεγαλύτερου τζίρου το κράτος θα εισέπρατε περισσότερα από ΦΠΑ και φορολογία. Έτσι το κράτος θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερους μισθούς στους υπαλλήλους οι οποίοι με τη σειρά τους θα ξόδευαν περισσότερα. Το κράτος επίσης δεν θα δανειζόταν ή θα δανειζόταν λιγότερο και με καλύτερους όρους οπότε πάλι θα περίσσευαν χρήματα για τους πολίτες. Οι ασφαλιστικές υπηρεσίες δεν θα είχαν προβλήματα.
Θα μπορούσα να γράφω για πολλή ώρα τα θετικά αν δεν κλέβαν τα χρήματα του κοσμάκη κάποιοι.
ΑΡΑ, ΕΛΈΓΞΤΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ, ΒΡΕΊΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΑ ΚΛΟΠΗΜΑΙΑ, » ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΞΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ΄΄.
ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΔΗΘΕΝ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ.
ΑΙ ..ΤΗΡ ΠΙΑ
Ενίσχυση της αγορας. Καλά ακούγετε. Δεν είναι τόσο δύσκολο αν πράγματι το θέλετε.
1. Ξεκινήστε με τις δηλώσεις πόθεν έσχες που ήδη έχετε (βουλευτών, δημοσιογράφων,δικαστικών και δημοσίων υπαλλήλων) (ώσπου να σας υποβάλλουμε σαν πολίτες και εμείς τις δικές μας)
2.Μετα ελέγξτε και το κολωνάκι
3.Αντί να αυξάνετε τους φόρους, για να ξαναμαζέψετε χρήματα, για να τα ξαναγυρίσετε σε εμας (αγορά – παιδεία και ότι άλλο σκεφτείτε), αφήστε τα στην αγορά. Κάποια θα γίνουν ακίνητα (και θα εισπράξετε φόρους), κάποια αυτοκίνητα (και θα εισπράξετε φόρους), κάποια τυρόπιτες-σάντουιτς και καφέδες (και αν προσπαθείσετε μπορείτε και πάλι να εισπράξετε φόρους)
4. Φοβάμαι ότι αν τα μαζέψετε, θα γίνουν «αναψυκτήρια»
Είμαι από τους ανθρώπους που δεν χρωστούν στις τράπεζες γιατι όπως έλεγε και ο παππούς μου, οι τράπεζες ανοίγουν ομπρέλλα μόνο το καλοκαίρι
Προσπαθώ να καταλάβω και δεν τα καταφέρνω, οπότε άν μπορείτε πείτε μου – γιατί ένας άνθρωπος έλληνας 27 χρονών (πιθανά το παιδί μου -ειμαι 52 χρονών) να ανοίξει ιδιωτική επιχείρηση και να πάρει ρίσκο?
-Επειδή την πρώτη χρονιά θα πρέπει να καταβάλλει φόρο 40% +προκαταβολή 60% = 64% των όποιων πιθανών κερδών αν πάει καλά?
-Επειδή επιθυμεί την περιπέτεια και θέλει να βάλει στο κεφάλι του όλη εκείνη την στρατιά των απερίγραπτων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων δήθεν ελεγκτών
-Επειδή κάθε λίγο και λιγάκι θα αλλάζουν τα δεδομένα, ανάλογα το πώς ξυπνάει κάθε πρωί η Διοίκηση?(πολιτικοί,επιτροπές κλπ)
Αν βρείτε λίγο χρόνο παρακαλώ απαντείστε μας
Ευχαριστώ
nai
Είμαι και εγώ ένα από τα θύματα της οικονομικής κρίσης.
Ένα χρόνο τώρα παλεύω με νύχια και με δόντια να κρατηθώ στην αγορά και να μην γραφτεί το όνομα μου στον Τειρεσία ,γιατί θα σταματήσει η χρηματοδότηση από τις τράπεζες με τα πλαφόν επιταγών που έχω.
Έχω μια επιχείρηση εξοπλισμού ξενοδοχείων.
Είμαι έτοιμος να υπογράψω συμβόλαια με τους πελάτες μου για την προμήθεια των εξοπλισμών των ξενοδοχειακών μονάδων τους.
Όλοι περιμένουμε να ανοίξουν τα προγράμματα χρηματοδότησης [ΕΣΠΑ],κάτι που έπρεπε να γίνει χθες, όχι αύριο.
Έχω βάλει δυο φορές ενέχυρο το αυτοκίνητο μου, έχω υποθήκη το σπίτι μου
Παρακαλώ μάλλον σας ικετεύουμε κάντε κάτι άμεσα τώρα.
Καταστρέφονται οικογένειες χωρίζουν ζευγάρια διαλύονται επιχειρήσεις καθημερινά.
Μην μένετε στα λόγια και στις διαβουλεύσεις δώστε εντολή τώρα
Σας μιλάει ένα απελπισμένος καθώς έχει περάσει από το μυαλό μου ότι δεν θα μπορέσω να αντέξω έναν τέτοιο εξευτελισμό και θα βάλω τέλος στην ζωή μου.
ΣΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ.
Σαν πολίτης αυτής της χώρας καθημερινά η μόνη αίσθηση που έχω είναι ότι με κοροιδεύουν.Μου λέτε για ενίσχυση ρευστότητας δίνοντας παράταση για την εξόφληση των επιταγών.Μήπως κύριοι η έλλειψη ρευστότητας δεν οφείλετε στην έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών;Δώστε τους λοιπόν και άλλη παράταση.
Και η προηγούμενη κυβέρνηση ενίσχυσε την ρευστότητα με τα άτοκα δάνεια του ΤΕΜΠΕ μόνο που οι περισσότεροι που τα πήραν τα έχουν στην τράπεζα και τα τοκίζουν.
Κύριοι σας ευχαριστώ πολύ που δίνετε βήμα να εκφράζουμε τις απόψεις μας αλλά δεν μπορώ να αποβάλλω την αίσθηση της κοροιδίας.
Να περιμένω στο τέλος της δημόσιας διαβούλευσης να λάβεται υπ’όψιν τις απόψεις των πολιτών μήπως και διώξω την αίσθηση μου;
Ευχαριστώ.
Η <>.Με αυτη την φραση ξεκιναω την τοποθετηση μου για να μην ξεχναμε, οτι αυτο το συνθημα, μαζυ συχρονος και η συνολικη προγραματικη προταση του ΠΑΣΟΚ και του συμερινου πρωθυπουργου Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, επεισε τους πολιτες και οδηγησε την αξιωματικη αντιπολιτευση στην κηβερνηση.Βεβαια μην ξεχναμε και τους λογους που κατερευσε ο καραμανλης και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,που κατα την γνωμη μου το τελικο χτηπημα,το εφαγε απο την επιλογη του να διαθεση τα 28δισ για στηρηξη της οικονομιας απο τις τραπεζες.ΛΟΙΠΟΝ κηρια υπουργος,ειμαστε σε ενα τελμα και η κυριοτερη αιτια που βρισκομαστε σε αυτη την κατασταση ειναι οι τραπεζες.Εχουν κανει εγκληματα ειδικα τον τελευταιο χρονο.Δεν μπορουμε να τους ανεχθουμε αλλο.Η στοχευουμε να φηγουμε απο την σημερηνη ζουγκλα,οπου κυριαρχια εχει το<> και κανει οτι θελει με την ισχη που εχει,η θα πιαστουμε χερι,χερι και θα ενσωματοθουν και αυτοι οι κηριοιΓΑΛΑΖΩΕΜΑΤΟΙ που δεν τους πιανει τιποτα,στο πλαισιο τις συνολικης οφελειας και της συνολικης ανατασης,και φησικα στο πλαισιο της ισονομιας των ισων δηκαιωματων και υποχρεωσεων και της συνεισφορας στο κοινωνικο συνολο. ΠΡΩΤΑΣΕΙΣ. .Να δημειουργηθει ΤΗΡΕΣΕΙΑΣ και για τις τραπεζες οπου θα καταγραφωνται ολες οι καταχρηστικες συμπεριφορες των τραπεζων σε ανοιχτη δημοσια εκθεση μεσω διαδυκτιου,οπου θα αναγραφωντε οι κυρωσεις,και φυσικα με αναδρομικη ισχη 10ετειας,ετσι ωστε να δημιουργηθει βαση για αποζημιωσεις για ολες τις καταστρωφες και ηθικες βλαβες που εχουν δημειουργησει.
.Να εχει η επιχειρηση τον πρωτο λογο με την καταθεση ενος σχεδειου -προταση, διοτι μονο αυτη ξερει τις πραγματικες τις αναγκες,ετσι ωστε να ειναι μια βιοσημη ρυθμηση που να βαλει <> για οριστικη απαλαγη απο τον βραχνα της αναζητησης χρηματων.το 90%της σκεψης και του χρονου το αφειερωνουμε σε αυτην την κατευθυνση,ειδηκοτερα τον τελευταιο χρονο.Πως ειναι δυνατον με αυτες τις συνθηκες να δημιουργηθη προοδος, αναπτυξη,εξελιξη,απασχοληση,ευημερεια της καθε μοναδας ξεχωρηστα και κατ’επεκταση του συνολου.Μην το αφηνενεται στην κριση τους,θα τα θαψουν ολα.Ακομη το σπουδαιοτερο με αυτον τον τροπο μετα απο την<>του τελευταιου ετους και οχι μονο. Με αυτον τον τροπο θα ξεκινησουμε απο μηδενικη βαση οπου ολοι διχως δικαιολογιες και προσχηματα θα αναλαβουμε τις ευθυνες μας,αισθανομενοι οτι η ελλαδα και αγαπαει και δεν καιει τα παιδια τις,και εχουμε και εμεις ολοι ευθυνη να την προσεξουμε.
.Ειναι γεγονος οτι οι επιταγες ειναι ενα νομισμα με δυο οψεις οπου αφενος μεν το συνολο των συναλλαγων στην ελλαδα κηνειτε με αυτον τον τροπο αλλα παραλληλα πολλες οι παρενεργειες ειδηκοτερα τον τελευταιο χρονο.Δεν μπορει να καταργηθει κατι εαν δεν αντικατασταθει με κατι αλλο ποιο χρησιμο και πιο αποδοτικο,διχως ενδιαμεσω σταδιο εφαρμογης.Η δικη μου προταση ειναι να προχωρησετε στην θεσπιση και εφαρμογη ετσι ωστε το ιδιο το τιμολογιο οπου θα αναγραφετε ο συμφωνηθεντας χρονος πληρωμης να αποτελει χρηματοδοτικος τιτλος και να εκχωρειτε.Καταλαβαινουμε ολοι οι ενασχωλουμενοι τη λυτρωση θα εχουμε απο την εφαρμογη ενος τετοιου μετρου και φησικα την μεγαλη ωφελεια του δημοσιου οπου τιποτα δεν θα μπορει να κρηφτει πλεων.Φυσικα μην ξεχναμε με οτι με αυτον τον τροπο θα αφερεθει απο τις τραπεζες ενα ακομη ισχηρο οπλο διοτι οπως γνωριζουμε ολοι τα μπλοκ αυτοι τα εκδιδουν,και ενας ακομη λογως ομηρειας και εξαρτησης.
.ΤΕΜΠΕ.
ΝΑ δωθει δυνατοτητα σε πρωτο χρονο αμεσα με καποια κρητηρια που θα δενουν με ολη την λογικη και φηλοσοφεια των παραπανω που προανεφερα,με την εγκυιση του δημοσιου και των διαθεσημων των ΕΣΠΑ ΧΑΜΗΛΟΤΟΚΑ ΕΩΣ ΑΤΟΚΑ μακροπροθεσμα,κεφαλαιων κινησης με ορο την διατηρηση των θεσεων εργασιας και δημειουργειας νεων θεσεων εργασιας.Προταση μου 50.000ευρω για την διατηρηση των υπαρχωντων θεσεων και 50.000για την διμηουργειας καθε καινουργιας.ΑΝΤΗΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ με αυτον τον τροπο τα μεγιστα οφελη για τις Μ.Μ.Ε. επιχειρησεις, αλλα και για την ανεργια,για τα εσοδα του δημοσιου και των ασφαλιστηκων ταμειων.Πρεπει να το καταλαβετε καλα,οτι με εξαιρεση μια μεριδα γνωστων αγνωστων που ειναι ομως πολυ γνωστοι σε εσας,και εχει την δυνατοτητα να επηβειωνει με ολες τις καταστασεις ολοι οι αλλοι δεν εχουμε πλεων αλλη φοροδοτικη δυνατοτητα. Οσα μετρα καταστολης και να εφαρμοστουν εαν δεν δημειουργηθει νεος πλουτος. Ο <> και δεν ξερουμε τη μας ξημερωνει την επομενη μερα.
.ΕΣΠΑ.
ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ οι δεσμευσεις των χρησεων 2ισχειουν σημερα και να συνδεθει με το ΤΕΜΠΕ ο απαραιτητος δανεισμος, σε συνδιασμο παντοτε τοσο με την βιοσημοτητα οσο καιμε τις θεσεις εργασιας,καθως επισης και την περεταιρω οθηση που θα δωσει μια επενδυση σε μια επιχειρηση.(Προσωπικα αποκλειωμε διοτι εχω εναρξη 05.02.2007).
Ειστε η τελευταια ελπιδα και οι ευθυνες σας τεραστιες.Στο χερι σας ειναι να γραψετε και εσεις την δικια σας <>εχετε την απεριοριστη στηριξη της μεγαλης πλειοψηφειας αρκει να προχωρησετε με συνεπεια.
Έχει πάρει η μητέρα μου δάνειο 600.000 ευρώ για ανέγερση κτίσματος,στο οποίο έκανε τα κατασκευαστικά,αγόρασε και τον εξοπλισμό καταστήματος.Πλήρωσε μέσα σε 2 χρόνια 150.000 ευρώ και έχει βρεθεί 1 χρόνο μετά να χρωστά 850.000 στην τράπεζα….Αντί δηλαδή να έχει φτάσει τις 450.000, χρωστάει τα διπλά,γιατί τα λεφτά που έδωσε πήγανε λέει στους τόκους(κοινώς δύο χρόνια πλήρωνε τόκους μπροστά και το κεφάλαιο έμεινε ανέπαφο,και αφού βγήκε ληξιπρόθεσμο το δάνειο της χρεώσανε κι άλλους τόκους).
Εγώ είμαι εγγυητής καθώς μου ανήκει το οικόπεδο. Η μητέρα μου μετά από ένα τροχαίο έχει μείνει σχεδόν τρελή και κατάκοιτη.Και όταν πάω στην τράπεζα για λεπτομέρειες,π.χ. τη φύση του δανείου (επαγγελματικό,στεγαστικό,είναι ένα,είναι δύο κτλ),γελάνε και μου λένε ρώτα τη μάνα σου…Αυτοί το βγάζουν το ακίνητο στον πλειστηριασμό…
Το κτίσμα μαζί με την επιχείρηση αν βγούνε στον πληστειριασμό θα βγούνε για 600.000.Κοινώς και να βγει στον πλειστηριαμό όλη η περιουσία μου,πάλι δεν ξεχρεώνω,αφού αντί για 600.000 ευρώ(750.000 με τους τόκους) έχω ουσιαστικά χρεωθεί 1.000.000!!!!!(περιληπτικά όλα αυτά)ΤΟΚΟΣ 40%!!!!!!!!ΕΛΕΟΣ…
Ψάχνω απεγνωσμένα να το πουλήσω σε τιμή που μου επιτρέπει να ξεχρεώσω,αλλά όσοι ενδιαφέρονται μαθαίνουν για τον πλειστηριασμό και περιμένουν να το πάρουν από εκεί φθηνά…
Έτσι,οδηγούμαι αυτομάτως στην πτώχευση….
Πήγαμε στο δικαστήριο με την τράπεζα και ο δικαστής έβγαλε απόφαση να τα βρούμε…Πώς να τα βρούμε αφού το τμήμα ληξιπρόθεσμων δανείων δεν μπορεί να κάνει αναδιαπραγμάτευση και η τράπεζα αρνείται;Που πλέον δεν έχω τα λεφτά ούτε για δικηγόρο;;;;
Νομίζω ότι το να βγει ένας νόμος που θα μας προστατεύει από αυτές τις πρακτικές(να δίνεις χρήματα και να μην χαμηλώνει το κεφάλαιο) και να κάνουμε αναδιαπραγμάτευση των δόσεων,με περισσότερα χρόνια θα ήτανε χρήσιμο,ΑΦΟΥ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. Δεν ζητώ να μου χαριστεί κάτι,μια λογική αναδιαπραγμάτευση ζητάω.
Οι τράπεζες μια χαρά ενισχύθηκαν με 28 δις!Γιατι είναι επιχειρήσεις που κινδύνευαν,εμείς τι είμαστε;Να τραβάμε τα μαλλιά μας δηλαδή…
Επίσης τα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ και οι χορηγήσεις του ΤΕΜΠΜΕ αποδείχθηκαν απάτη,καθώς τα λεφτά έχουν δοθεί σε ανθρώπους χωρίς προβλήματα,οι οποίοι τα πήραν έτσι επειδή τα έδινε η τράπεζα στους καλούς της τους πελάτες με την ευλογία του κράτους.Και άνθρωποι αυτοί πήρανε κι ένα διαμερισματάκι ακόμη….
Και μετά αναρωτιούνται στη ΝΔ για τα σκάνδαλα…εμένα δεν άγγιξε ούτε το Βατοπέδι ούτε η Siemens,ΕΜΈΝΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΊΝΩ ΚΆΘΕ ΜΈΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΒΟΗΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΩ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ και δίνανε τα λεφτά στις τράπεζες με πείραξε.
Πιστεύω ότι γνωρίζετε τα προβλήματα αυτά,καθώς τα έχει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού.Αναμένουμε να δούμε αν η ελπίδα που μας έδωσε ο Παπανδρέου σε εκείνη την ομιλία του στην ΔΕΘ, και χοροπηδούσαμε στους καναπέδες που επιτέλους κάποιος είδε το πρόβλημα, θα υλοποιηθεί και θα λύνει πραγματικά το πρόβλημα.
Η κατάσταση σε οτι αφορά την συμπεριφορά των τραπεζών προς τους Δανειολήπτες – Επιχειρηματίες έχει ξεφύγει εντελώς!!!
To S.O.S που εκπέμπω για μέτρα και παραμέτρυς προστασίας έναντι των
διαθέσεων των Τραπεζών είναι ταυτόχρονα και μια φωνή διαμαρτηρίας.
* Φρένο οποσδήποτε στους ξαφνικούς αιφνιδιασμούς με την μείωση δίχως
κανένα σοβαρο λόγο των ορίων για κεφάλαια κίνησης των ενήμερων πελατών,
διότι απο εδώ πιστεύω ξεκινά το έλλειμα ρευστότητας για την ΜΜΕεπιχ/ση
* Ρητή απαγόρευση μέσω του νομοσχεδίου προς τις Τράπεζες να ζητούν
πρόσθετες εξασφαλήσεις για υφυστάμενες συμβάσεις κεφαλαίων κίνησης με
πρόσχημα την ανανέωση των ορίων ( παρότι τα μειώνουν !!!), και όμως αν
ειναι δυνατον απο τον περασμένο Φεβρουάριο πιέζουν και το κάνουν!!!
Πρός τι άραγε τα 28 Δις που το κράτος διέθεσε απλόχερα στις Τράπεζες
με σκοπο να τα περάσουν στην Ελληνικη πραγματική οικονομία.
* Ο χρόνος των δύο μηνών ως περιθώριο για υπαγωγή στην ρύθμιση ειναι
λίγος και θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τις Τράπεζες.
* Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να καθυστερήσει,κάθε μέρα είναι κέρδος!!
Με την ευχή για την επιτυχία του νομοσχεδίου,και συγχαρητήρια για την
ιδέα της δημόσιας διαβούλευσης!
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
ΕΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΒΓΟΥΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ ΤΩΝ ΩΦΕΙΛΩΝ , ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΓΙΝΕ – ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ;; ,
ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΩΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΤΗΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΕΙΤΕ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΛΠ, ΤΟΤΕ ΝΟΜΙΖΩ
ΟΤΙ ΜΑΤΑΙΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ .
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΕΛΟΥΝ
ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΠΥΓΜΗ. ΚΥΡΙΩΣ ΠΥΓΜΗ !
ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ;
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΠΑΝΩ Σ’ΑΥΤΟ .
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ , ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ Ή ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΘΕΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑ…. ‘H KATI AΛΛΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ;
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΚΕΡΔΟΣ΄΄ 23-11-09.
΄΄…Στα 1.010 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο 9μηνο του 2009.΄΄
Άμοιρε μικροεπιχειρηματία,πόσα από αυτά είναι δικά σου;
-Εσύ πήρες εγγύση 28 δις;
-Σου χάρησε το κράτος εργοδοτικές εισφορές ή σε ψάχνει το ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΑΕΕ;
-Πόσο ΦΠΑ πλήρωνες και πληρώνεις άμοιρε-θύμα και πόσο θα πληρώσουν οι υπερκερδισμένοι;
-Τι έλεγχοι κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου,μήπως κάτι ξέχασες,μήπως ο λογιστής έκενε λάθος;
-Τόλμησε ποτέ μην εφαρμόσεις απόφαση δικαστηρίου[αλοίμονό σου]…
-Έκανες 14 προτάσεις στην πολιτεία αν και χορτάτος,και αυτή σου κάνει δεχτές τις 11;
Τι άλλο θέλεις δύσμοιρε;
Παρακαλούμε κ.Υπουργέ για το αυτονόητο όχι δεν επαιτούμε,είμαστε περήφανοι.Το κράτος έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να μας στηρίξει να μας βοηθήσει όπως ΚΑΙ τις τράπεζες.Αναμένουμε με αγωνία…
Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει να προχωρήσει άμεσα και να εξετασθεί η περίπτωση στην περίοδο χάριτος να μην πληρώνονται ούτε οι τόκοι, μιας και στα ανοιχτά επαγγελματικά δάνεια, ούτως ή άλλως, μπορείς να πληρώσεις μόνο τους τόκους, κάτι που στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι, επίσης, δύσκολο.
κ Υπουργέ,
Μήπως θα μπορούσε ο χρόνος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να είναι 60 ημέρες και να υπαχθούν σε αυτή τη ρύθμιση και τα ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ ΔΑΝΕΙΑ.
Γιατί να μένουν εξω από τη ρύθμιση??
Βάλτε τέλος στην αχαρακτήριστη και ασύδοτη συμπεριφορά των Τραπεζών κάθε μέρα χρεώνουν και διαφορετικό, έξοδα τήρησης λογαριασμού, έξοδα δανείου, έξοδα φακέλλων, τόκους υπερημερίας κλπ , βοηθώντας τους επιχειρηματίες συμβάλετε στην ανάπτυξη της χώρας,τα ποσά που φεύγουν για τις υποχρεώσεις έναντι των Τραπεζών θα ανακούφιζαν τον επιχειρηματικό κόσμο, και βοηθούσαν στην ανάκαμψη της αγορά.
Τι σκέφταστε γαι τα Τέλη Παρεπιδημούντων από 1-1-2010, για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις?? θα πρέπει να συνεχιστούν τα μειωμένα τέλη και για το 2010.
κ.Υπουργέ
Η ευαισθησία που δείχνετε είναι ζηλευτή,απλά την θέλουμε και πράξη.
ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΛΑ:
1.-Πού έφταιξε ο άμοιρος μικροεπιχειρηματίας όταν η οικονομική κρίση προήλθε όχι από την παγκόσμια αλλά την εσωτερική;
2.-Από ένα κράτος θεατή,ανάλγητο,που ΟΥΔΕΠΟΤΕ ενδιαφέρθηκε σοβαρά για τα πολλαπλά προβλήματα που προέκυπταν από τον ασύδοτο δανεισμό που προσέφεραν οι τραπεζίτες,πώς προστατεύτηκε;
3.-Αμφισβητείται ή όχι ότι οι ελάχιστες παρεμβάσεις που έγιναν για την ανακούφιση των ΄΄άμοιρων΄΄ έγιναν ή μισές,ή προς όφελος των τραπεζών,ή για να υπάρξει όφελος η διαδικασία ήταν χρονοβόρα και αμφίβολη;
Θυμάστε τι καταγγέλατε ως αντιπολίτευση π.χ.για τις εισπρακτικές εταιρίες [Μάρτιο 2009 κοιν.εκπρ.κ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Χ.στην Βουλή;],για το τραπεζιτικό σύστημα που το θέλατε μοχλό ανάπτυξη και όχι καταπίεσης κλπ;Δεν πιστεύω να τα ξεχάσατε,άλλωστε είναι ωμά ακόμα.
4.-Αλήθεια εάν δεν λάβετε ΑΜΕΣΑ μέτρα,από πού θα εισπράξετε φόρους,επιβαρύνσεις,θα μειώσετε την ανεργία,θα τονώσετε την αγορά;
Πώς εάν δεν ρυθμίσετε ΟΛΑ τα ληξιπρόθεσμα χρέη με ένα και απλό τρόπο:Βάλετε χέρι χωρίς οίκτο στις τράπεζες είναι η πληγή που έχει μολύνει τον ασθενή και κακόμοιρο,απροστάτευτο μικροεπιχειρηματία.
-Φτάνει πια στην ασυδοσία τους,την ιδιότυπη ασυλία τους.Τα χρήματα που δάνεισαν πώς τα έβγαλαν; ΔΕΝ δέχονται τώρα ούτε καν συζήτηση για ρύθμιση!!!!Αυτοί είναι οι κοινωνικοί εταίροι;
Αν είχαν οι ίδιες οι τράπεζες μεριμνήσει να ρυθμίσουν τα χρέη των πελετών τους που παρακαλούσαν πριν 1-2 χρόνια,θα υπήρχε τέτοια κρίση,τέτοια ανεργία,τέτοια ανέχεια;
ΓΙΑΥΤΟ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ.
κ.Υπουργέ, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές , τον ρόλο του Τειρεσία και τις επιπτώσεις του στην επιθυμητή ρευστότητα στην αγορά
1. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ? ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΝΟΜΟΣ ?
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ?
ΑΛΛΩΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΕΡΟΥΜΕ ΓΝΩΜΗ , ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ?
2. ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΙΚΑΝΕΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΥΠΟΠΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΓΕΛΘΟΥΝ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ?
3.Επειδή δεν είδα ούτε άκουσα εάν προβλέπονται κυρώσεις στις τράπεζες σε περίπτωση πού δεν συμορφωθούν με τα προβλεπόμενα στο υπο συζήτηση νομοσχέδιο, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ , Η ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ τον οποίο σχεδιάζετε?
4.Επειδή ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ…. ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΠΑΓΙΩΘΕΙ (ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΜΟ) και άρα άλλη μιά φορά θα αισθανθούμε αβοήθητοι και απροστάτευτοι απέναντι στην κατάφωρη παραβίαση κανόνων δικαίου και ισονομίας στη χώρα μας.
5.Επειδή παρά τις πολλαπλές επισημάνσεις και τοποθετήσεις ενός μεγάλου αριθμού σχολιαστών, φαίνεται να ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΝΑ ΧΑΙΔΕΥΕΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΑ- ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΑ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!
6.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΔΙΚΑΣΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΤΑ ΥΠΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΤΣΙ ΕΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ κ. Υπουργέ να νομοθετήσετε άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες σχετικά με την εφαρμογή των ιφιστάμενων νόμων και ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟ ΚΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙΛΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΩΝ ΜΕ ΑΥΤΕΣ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΠΟΤΕ ΑΝΑΣΕΝΕΙ ΚΑΙ ΟΜΑΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ !
Φοβάμαι οτι ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ, ταλαιπωρούν την νομοθετική εξουσία την οποία τη φθείρουν και την καθιστούν αναξιόπιστη , αφού τα όποια νομοθετικά μέτρα θα είναι πάλι αντιφατικά πολύπλοκα και αντικείμενο αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, έτσι ωστε σε 4 χρόνια – αν όχι λιγότερο , θα λέμε πάλι τα ίδια.
Τόσο γρήγορα ξεχάσαμε τα προηγούμενα νομοθετήματα του 2000 και του 2004 τα οποία καταστρατηγήθηκαν και προκλητικά και αυθαίρετα δεν εφαρμόστηκαν απο τις τράπεζες ?
Καταρχήν συγχαρητήρια για την διαδικασία αυτή της δημόσιας διαβούλευσης. Σας επιτρέπει να μαθαίνετε τα προβλήματα των ανθρώπων από τους ίδιους & όχι όπως θα τα φανταζόσασταν από μονοί σας. Μπράβο.
Κάποιες τράπεζες (κυρίως ιδιωτικές & μικρές) προτιμούν να αντικαταστήσουν τα «ακάλυπτα» δάνεια τους με αυτά του ΤΕΜΠΕ ώστε να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο τους.
Έτσι πιέζουν για ταχεία εξόφληση δανείων, εν μέσω κρίσης, Ώστε να δώσουν τα περιορισμένα κεφάλαια τους σε άλλους μέσω ΤΕΜΠΕ. Σημειώστε παρακαλώ ότι τα δάνεια αυτά οι ίδιες ανανέωναν επί πολλά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ταχεία αποπληρωμή πιέζουν για υπέρογκα «Βάρη» σε ακίνητα & ταυτόχρονα αυξάνουν το επιτόκιο στο μέγιστο νόμιμο (περίπου 11-12%). Δηλαδή, στην πράξη, το ΤΕΜΠΕ βοηθά στο να πάρουν δάνεια κάποιες επιχειρήσεις τα οποία στερούν από άλλες!!
Νομίζω ότι ο θεσμός του ΤΕΜΠΕ δόθηκε με επιπόλαιο τρόπο. Έτσι στην Πράξη οι τράπεζες μετατρέπουν χωρίς κόστος ασφαλίστρων τα δάνεια τους σε εγγυημένα από το Κράτος. Το Κράτος αναλαμβάνει όλο το ρίσκο & οι Τράπεζες την χωρίς ρίσκο διαφορά επιτοκίων δανεισμού-δανειοδότησης!!!. Η Αγορά δεν ωφελείτε αφού όσα δάνεια δίνονται μέσω ΤΕΜΠΕ σε κάποιους, σχεδόν άλλα τόσα στερούνται από κάποιους άλλους!! Δηλαδή το ΤΕΜΠΕ Ωφελεί κυρίως τις Τράπεζες.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟΣΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΕΜΠΕ, ΟΣΟ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ. Δηλαδή να πάρει εγγυήσεις από το Κράτος για όσο χρήμα ρίξει στην Αγορά & όχι για να μηδενίσει το ρίσκο των υφιστάμενων δανείων της κάνοντας στην Ουσία το Κράτος εγγυητή.
Ακόμη να δοθούν & άλλα κίνητρα στις Τράπεζες να ρίχνουν δάνεια (φορολογικά, κρατικές εγγυήσεις). Ομοίως να δοθούν αντικίνητρα (φορολογικά, οικονομικά) για όσες δεν αυξάνουν το σύνολο των χορηγημένων δανείων.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
σίγουρα κάθε νομοσχέδιο το οποίο κινείται στα πλαίσια της διόρθωσης αδικιών και ανισοτήτων, βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση.
Όμως δεν μπορώ να κατανοήσω το γεγονός του να καταβάλλουμε τόση μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην πληγούν οι τράπεζες, φροντίζοντας όλες οι διατυπώσεις και τα κριτήρια εφαρμογής της πρότασης του Νόμου, να δίνουν την δυνατότητα της αντιμετώπισής τους, εξ΄απαλών ονύχων.
Δεν είναι παραδεκτό, ότι οι τράπεζες κινούνταν και κινούνται πάντοτε, ΠΛΕΟΝ του νόμιμου δικαιοπρακτικού επιτοκίου, πέραν του οποίου η οποιαδήποτε χρηματική συνδιαλλαγή συνιστά το ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ;
Δέν είναι κατανοητό ότι τα υπερκέρδη τους, δημιουργήθηκαν από τότε που εφαρμοζόταν η πολιτική του μηνιαίου ανατοκισμού και κεφαλαιοποίησης των τόκων(πανωτόκια), πολιτική η οποία αύξαινε με ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ το χρεωστούμενο κεφάλαιο;
Άν λοιπόν οι τράπεζες με σαφή ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ παράβαση του νόμου, καθώς και με την αδιαφορία τους και απροθυμία τους να εφαρμόσουν το νόμο και να διαγράψουν από τις συμβάσεις τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους, συσσώρευαν υπερκέρδη, τα οποία εκ των υστέρων τα ξαναπούλαγαν με τους ίδιους ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ όρους, πώς εφαρμόστηκε τότε ο ισχύων ΝΟΜΟΣ;
Γιατί δεν κατασχέθηκαν τα υπεξαιρεθέντα αυτά ποσά υπέρ των θιγόμενων δανειοληπτών, ή έστω υπέρ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ σαν προϊόντα εγκλήματος;
Ποιός φρόντισε να εφαρμοστεί ο ΝΟΜΟΣ; Και ποιός θα μας διαβεβαιώσει, ότι ένας νέος νόμος (έστω και δίκαιος και ορθός), θα εφαρμοστεί;
Οι Τράπεζες έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι αποτελούν κινητήριο μοχλό της Ελληνικής Κοινωνίας! Ότι αποτελούν εταίρο και στήριγμα της Ελληνικής Διοίκησης! Ότι έχουν αγοράσει κρατικό χρέος(ομόλογα και έντοκα γραμμάτια)και με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν την ρευστότητα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ!
Άν τα παράνομα εισπραχθέντα ποσά, είχαν κατασχεθεί υπέρ του δημοσίου, οι δανειακές του υποχρεώσεις θα είχαν ελαχιστοποιηθεί και τα μεγέθη του ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ δεν θα ήταν σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη.
Άν είχε γίνει αναδιανομή των υπεξαιρεθέντων μέσω σχεδίων κοινωνικής στήριξης και αναπτυξιακών πρακτικών και αν δεν είχαν οδηγηθεί τόσες βιώσιμες και δραστήριες παραγωγικά και εξαγωγικά επιχειρήσεις στο μαρασμό και στο κλείσιμο από τις παράνομες και ΑΝΗΘΙΚΕΣ πρακτικές των τραπεζών, μέσω κατασχέσεων, ρευστοποιήσεων κλπ., η πορεία της οικονομίας θα ήταν πραγματικά αναπτυξιακή.
Πώς είναι δυνατόν οι τράπεζες να αντιμετωπίζονται από την διοίκηση σαν κοινωνικοί εταίροι και άξιοι συνομιλητές όταν αυτές οι ίδιες ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; Τι ακριβώς θα έχανε ο τόπος με το κλείσιμο μίας τράπεζας και τι με το κλείσιμο μιας ισχυρής και εξαγωγικά προσανατολιζόμενης επιχείρησης;
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ; (ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΒΕΒΑΙΩΣ!)
Κύριε υπουργέ, σας παρακαλούμε πολύ, εφαρμόστε το νόμο!!!
Κύριε υπουργέ, σας ικετεύουμε, στηρίξτε τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΙΣΤΟ αυτής της ταλαίπωρης της Ελληνικής Κοινωνίας, για πραγματική ΑΝΑΠΤΥΞΗ και κυκλοφορία του Παραγόμενου Πλούτου, για την αναθέρμανση της αγοράς και κατά συνέπεια της ίδιας της Οικονομίας ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, αλλιώς θα έχετε τα ίδια ή και χειρότερα, (δεδομένων των συνθηκών) αποτελέσματα με τους προκατόχους σας!!!
Δημοκρατία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι, το να συσκέπτονται πέντε λύκοι και ένα πρόβατο και να συζητούν για ΤΡΟΦΗ!!!
Με εκτίμηση στο έργο σας (και ας μου συγχωρεθεί το επιθετικό ύφος…)
Η λέξη «οριακή» δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Αν δεν γίνει άμεσα ρηξικέλευθη παρέμβαση θα γίνουμε μάρτυρες δραματικών γεγονότων στο άμεσο μέλλον. Τι νόημα έχει η ύπαρξη τραπεζών με ένα έθνος σε εξαθλίωση. Αν μας κλείσουν όλες τις ΜΜΕ οι τράπεζες (γιατι για εκεί το πάνε)τι θα κάνετε με τους ανέργους, τι θα κάνετε με τους νέους ανθρώπους. Έχετε αλήθεια συνειδητοποιήσει ότι είστε η τελευταία μας ελπίδα?
Το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά συντηρήται από τις τράπεζες και την εμπορική τους πολιτική. Δημιουργούν προβλήματα ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν και η κυριολεκτικά γκαστερική συμπεριφορά τους μας ξεφτιλίζει επιχειρηματικά και μας καταρρακώνει ως προσωπικότητες. Μας απομιζούν και μας στραγγαλίζουν και μας έχουν στοχοποιήσει όλους αδιακρίτως και ενώ παρακαλάμε να πληρώσουμε και προτείνουμε λύσεις οι τράπεζες αρνούνται κάθε πρόταση και μοιάζουν σαν να θέλουν να εξαφανίσουν όλους τους μικρομεσαίους. Δεν ειμαστε όλοι απατεώνες ούτε και θα γίνουμε επειδή μας εξωθούν στα άκρα, χρειαζόμαστε όμως συμπαράσταση που να συνίσταται στα εξής:
1. Κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
2. Πάγωμα καταβολής τοκοχρεολυσίων για ένα έτος
3. Λελογισμένη χορήγηση καρνε επιταγών. Δε φταιν οι τίμιοι επιχειρηματίες που χρειάζονται επιταγές για τη δουλειά τους αν οι τράπεζες έδιναν αφιδώς καρνε στον οποιονδήποτε. Φαίνεται σαν να τιμωρούνται οι τίμιοι.
4. Να σταματήσει η αυθάιρετη, χωρίς λόγο και αιτία, μονομερής εφαρμογή όρων δανειακών συμβάσεων που προβλέπουν την υποχρεωτική παροχή από τον οφειλέτη εμπράγματων εγγυήσεων. Να σταματήσουν να μας απειλούν με καταγγελία συμβάσεων και αντιδικία αν δεν δυνάμεθα να προσκομίσουμε ακίνητα για προσημείωση. Τα αρχικά δάνεια μας τα έδιναν ανοιχτά, αν δεν έχουμε δυσμενή στοιχεία δεν πρέπει να ενεργοποιούν εν μέσω κρίσης μονομερώς όρους της σύμβασης.
5. Να αναγνωρίσουν οι τράπεζες συνυπευθυνότητα για τα δάνεια που χορηγήθηκαν. Μόνοι μας τα πέρναμε? Με τί κριτήρια έδιναν τις εγκρίσεις? Πως εκταμίευαν τόσα χρήματα αν δεν ήμασταν βιώσιμοι? Ως τα μέσα του 2008 που μας παρακαλούσαν για χορηγήσεις ήμασταν αξιόπιστοι και 3 μήνες αργότερα χάσαμε την αξιοπιστία μας?
6. Να ισχύσουν σοβαρές ρυθμίσεις για όλες τις συνεπείς, ως την έναρξη της κρίσης, επιχειρήσεις (κατά τα πρώτυπα των ρυθμίσεων που κάνει το ΙΚΑ), που θα αφορούν στην πληρωμή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, άλλων εκκρεμοτήτων με την εφορία και ασφαλιστικούς φορείς.
7. Να αντικατασταθεί ο Τειρεσίας με αξιόπιστο σύστημα που δεν θα ευννοεί τους απατεώνες και θα τσακίζει τους τίμιους.
8. Στο φορολογικό νομοσχέδιο να ληφθεί υπόψη ότι πολλά καταναλωτικά δάνεια προς ελευθ. επαγγελματίες δόθηκαν καταχρηστικά από τις τράπεζες, αντί επαγγελματικών δανείων, λόγω υψηλότατων επιτοκίων και άρα μεγάλων περιθωρίων κέρδους για τις τράπεζες. Παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη ότι καταναλωτικά δάνεια που μας χορήγησαν αναγκαστικά, χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή υποχρεώσεων των εταιριών, για ΦΠΑ, άλλους φόρους, μισθούς κλπ. και θα είναι κατάφορη αδικία, μετά τον τραπεζικό εκβιασμό να πάρουμε καταναλωτικά δάνεια, να θεωρηθούν και ως τεκμήριο διαβίωσης. Έλεος!
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΜΗΚΙΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕ ΑΠΟ 3 ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ…ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΣ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ. ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ …ΑΠΛΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
Νομιζω οτι οι οφειλες και τα χρεη, ειναι εν μερει αποτελεσμα της ελλειψης ρευστοτητας,η ριζα(ριζες)ομως του προβληματος βρισκονται αλλου.Αρα η ρυθμιση τους ειναι μεν θεμα προς επιλυση,δεν ειναι ομως μετρο λυσης της ελλειψης ρευστοτητας,είναι κατι διαφορετικο.——-Είναι φανερο ότι η ριζα της ελλειψης ρευστοτητας είναι στο ότι δυστυχως το μεγαλυτερο μερος του συνολικου κεφαλαιου που θα επρεπε να κυκλοφορει στην αγορα για να υπαρχει ρευστοτητα(υγεια),είναι μαζεμενο (και ακινητοποιημενο) απο πολύ λιγα ατομα,καθως ,ειδικα με την καθιερωση του ευρω, ηταν σχεδον παιχνιδακι για τα -διαφορετικης εστω διαβαθμισης-αρπακτικα να το μαζεψουν.Σε κανενα ευνομουμενο και προηγμενο κρατος δεν θα μπορουσε να συμβει αυτό , εδώ όμως εγινε καθως απ’τη μια υπηρξε αδιαφορια και ανοχη από τους υπευθυνους -με αποτελεσμα να καταρρευσουν μεχρι και οι υποτυπωδεις εισπρακτικοι μηχανισμοι-και απ΄την άλλη οι πολιτες ειμασταν (και μειναμε) ανεκπαιδευτοι στην διαχειριση τοσο μεγαλης αξιας νομισματος.Ετσι τα χρηματα αλλαξαν χερια με πολυ μεγαλη ταχυτητα και χωρις να το αντιλαμβανομαστε βρισκομασταν να μην μπορουμε να καλυψουμε ουτε τις μισες αναγκες μας,ουτε καν τις βασικες και ανελαστικες.Ετσι μεγαλωσε ο δανεισμος σε όλα τα επιπεδα,η φοροδιαφυγη και η μη πληρωμη υποχρεωσεων κ.λ.π.
Το προβλημα θα ειχε κορυφωθει νωριτερα αλλα ως Ελληνες οι περισσοτεροι ειχαμε καποιο ειδος «καβατζας»και ετσι πολλα διαμερισματα,οικοπεδα,καταθεσεις αλλα και δανεια,καρτες κ.λ.π. μπηκαν στην «Ελληνικης κοπης»ρευστοτητα,όμως τωρα τελειωσαν και αυτά,μαζευτηκαν κι’αυτά.—–Ο.Κ.,σιγουρα παντα υπαρχει λυση,δυσκολη μεν αλλα υπαρχει,πρεπει όμως να συνειδητοποιησουμε την ακριβη πραγματικοτητα,να οπλιστουμε με υπομονη-όχι φυσικα σαν ιδιοτητα (θα ηταν γελοιο να μας εχουν ρημαξει και να κανουμε υπομονη)αλλα σαν εργαλειο -και κυριως να κινητοποιηθουν οι κρατικοι φορεις,σταματωντας κατ’αρχην αυτή την ληστεια που γινεται και φορολογοντας μεχρι και 80% αναδρομικα μεσω του ποθεν εσχες τις μη τεκμηριωμενες μεγαλες περιουσιες.Τουλαχιστον υπαρχουν θετικες ενδειξεις.
——Μερικα παραδειγματα: α)Καθως πολλοι εχουν εγκαταλειψει τεχνικα και αγροτικα επαγγελματα εχουν στραφει στην δημιουργια «ευκολης»ατομικης επιχειρησης,καθως υπαρχει και η κρατικη επιδοτηση.Ομως για αμεσο εισοδημα στρεφονται κυριως σε αμεσης εισπραξης επιχειρησεις με αποτελεσμα να ανοιγουν συνεχως ,δίπλα στα ηδη υπαρχοντα,επιδοτουμενα! Σουβλατζιδικα,Τυροπιταδικα,Ψιλικατζιδικα κ.λ.π. χωρις να υπαρχει σχεδιασμος και μελετη από τον φορεα που δινει την επιδοτηση και με αποτελεσμα το μοιρασμα του μεροκαματου με το διπλανο προυπαρχον καταστημα,και καθως η πιτα δεν μπορει να μεγαλωσει σαν συνεπειες εχουμε το τσιμπημα των τιμων,καθως το μεροκαματο μειωνεται συνεχως,την μη αποδοση του Φ.Π.Α. και αλλων υποχρεωσεων,την με μαθηματικη ακριβεια εισοδο στον Τειρεσια και την τελικη αποτυχια και απογοητευση και με αρκετες νεες υποχρεωσεις και χρεη στην πλατη.Θα επρεπε τουλαχιστον να υπαρχει καποια μελετη της αγορας και καθοδηγηση από τον φορεα που δινει την επιδοτηση προς τον επιδοτουμενο.——-β)Λεγεται και ετσι είναι,ότι η βαρεια βιομηχανια μας είναι ο Τουρισμος και λογικα θα επρεπε να υπαρχει μεγαλος συνωστισμος κεφαλαιων ως προς το ποια θα πρωτοεπενδυθουν.Εδω όμως η χωρα αιμορραγει δινοντας υπερογκες επιδοτησεις που με τις αναλογες υπερτιμολογησεις δινουν ,σχεδον παντα στους ιδιους δωρεαν ξενοδοχειακες υπερμοναδες και άλλες τουριστικες επιχειρησεις,με τα δε αγροτουριστικα προγραμματα,εκτος απο τους σωστους επαγγελματιες,δεν ειναι λιγοι οσοι εχτισαν τις τριωροφες βιλλες τους με επιδοτηση,δηλαδη με δικα μας χρηματα και συνηθως ειναι αυτοι που ληστευουν συστηματικα το κρατος.Ακομη και πρωην τριτοκοσμικες χωρες και με σχετικα λιγοτερο δημοκρατικα από εμας καθεστωτα εχουν ξυπνησει και καλουν ξενα κεφαλαια,πολλες φορες και μαυρα,να επενδυσουν δινοντας τους φτηνη γη και απλες διαδικασιες.Ξερουν όμως ότι το γιγαντιαιο ξενοδοχειο ή εργοστασιο δεν μπορει να φυγει και δημιουργουνται εκατονταδες και χιλιαδες θεσεις εργασιες και πολλαπλα ωφελη για το κρατος.Εδω αντιθετα, αφου τους επιδοτουν,μετα χρησιμοποιουν ανασφαλιστο και κυριως φτηνο προσωπικο…….
Ευχαριστω,
τ.φ.
κ.Υπουργέ,
Τολμήστε για να σώσετε πραγματικά την χώρα από την το οικονομικό χάος.
-Μην καθυστερείτε άλλο,κάθε μέρα που περνά,προστίθονται νέοι δυστυχισμένοι ,δεν το βλέπετε,δεν το αντλαμβάνεστε;
-Σώσετε νοικοκυριά – ανθρώπους-επιχειρήσεις από τα αδυσώπητα και αλύπητα νύχια του τραπεζιτικού συστήματος που είναι η κύρια πληγή του προβλήματος.
-Οι υποτιθέμενοι ΄΄εταίροι΄΄ τραπεζίτες δεν φώναξαν για την έκτακτη φορολογία που επιβάλλατε και ίσως αυτό να σας επηρέασε.
-Όμως αναλογιστήκατε η κερδοφορία τους που οφείλετε;
Μόνο στην καλή στρατηγική τους ή ΚΑΙ στους καταχρηστικούς όρους που ΑΚΟΜΑ έχουν με την ευλογία της Τράπεζας Ελλάδος,τα πανωτόκια,τα δυσθεόρατα επιτόκια χορηγήσεων,στους ανατοκισμούς,στην εκμετάλλευση του αδαούς πελάτη τους και τώρα θύμα τους;
-Η πολιτεία ως συνήθως ΑΠΟΥΣΑ σε όλα αυτά,απλά διαπιστώσεις.
Ήρθε η ώρα μιας δίκαιης και αντικειμενικής λύσης για το καλό και του κόσμου και των τραπεζών.
ΠΡΟΤΑΣΗ:
1.-Ακύρωση ως μηδέποτε γενόμενη η σύμβαση που περιέχει καταχρηστικούς όρους.Το κεφάλαιο που χορηγήθηκε -χωρίς τους τόκους-να επιστραφεί σε δέκα χρόνια με περίοδο χάριτος 2 χρόνια.Γιατί η τράπεζα να παρανομεί και χωρίς συνέπεια;
2.-Όσες συμβάσεις έληξαν-δεν περιέχουν καταχρηστικούς όρους-θα εξοφλείται το κεφάλαιο με τους ευρωπαϊκούς τόκους-όχι όποτε μας βολεύει θα επικαλούμαστε την Ευρώπη-σε δέκα χρόνια με περίοδο χάριτος 2 χρόνια.
3.-Κατάργηση ΤΕΙΡΕΣΙΑ και η Τράπεζα της Ελλάδος θα τηρεί πελατολόγιο-ποινολόγιο ανάλογο με την εμπορική συμπεριφορά κάθε προσώπου και ανάλογα θα το εκτιμά η τράπεζα.
4.-ΤΟ ΤΕΜΠΤΕ;να χορηγεί δάνεια στις επιχειρήσεις ανάλογα με τον τζίρο τους με 2Οετή αποπληρωμή ανεξάρτητα από ζημιογόνες χρήσεις και ΧΩΡΙΣ ουδεμία μεσολάβηση για γνώμη-παρακράτηση τράπεζας.
Η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΥΜΑΤΑ ΕΠΙΤΑΓΩΝ) ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΣΤΗ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΩΣ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ Η ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ
κ.Υπουργέ
Γνωρίζετε όπως και όλοι μας ότι αργείτε σε θέματα που δεν έπρεπε.Οι φωνές δεν είναι μόνο δικιές μας,αλλά και πλήθους στελεχών σας.
-Ο κόσμος περιμένει κάθε μέρα,μέρα με την ημέρα,αλλά μέχρι στιγμή μάταια.Περιμένουμε και θα περιμένουμε.
-Λύση απλή και εύκολη.
-Παγώσετε τις δόσεις των ληξηπρόθεσμων δανείων.[Αλήθεια στην Αμερική,Ιταλία κλπ που συνέβη οι τράπεζες εκεί ΔΕΝ είχαν πρόβλημα,όπως επικαλούνται οι δικιές μας ;]
-Ρυθμίστε τα χρέη ώστε να πληρώσει ο οφειλέτης αυτό που ισχύει σε όλη την ευρώπη και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του με περίοδο χάριτος.
-Δημιουργήσετε ένα ποινολόγιο για εκ δόλου ασυνεπείς,απατεώνες κλπ και ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
-Χρηματοδοτήστε τις βιώσιμες προβληματικές επιχειρήσεις και όχι αυτές που που δεν έχουν ανάγκη.
-Ακούστε μας επιτέλους,όπως ακούσατε τους τραπεζίτες και ικανοποιήσατε ,όπως έγραψε ο τύπος,11 από τα 14 αιτήματά τους !!!!!!!
-Τι έμεινε λοιπόν για τον άμοιρο οφειλέτη-μικροεπιχειρηματία να του ρυθμίσετε;Αυτά που ίσως θα σας πείσουν οι τραπεζίτες;
-Αν το κάνετε έτσι σύντομα ο κόσμος θα αγανακτήσει γιατί κουράστηκε,προδόθηκε.
Έχετε την στήριξη της μη ευημερούσας κοινωνίας ,αλλά της αγωνιούσας που είναι το 80 %,τι περιμένετε;
κ.Υπουργέ,
Ας μην εθελοτυφλούμε.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά.
Καθαρά και ξάστερα,ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΛΕΤΕ ΧΕΡΙ ΣΤΙΣ ΑΣΥΔΟΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΤΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ,ΟΥΤΕ ΑΝΑΚΑΜΨΗ.
-Η ασυδοσία τους είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ στην ΕΥΡΩΠΗ.Παρακαλούσαν και έδιναν-έδιναν ασύστολα.Τώρα σφίγγουν με μέγγενη τον λαιμό του άμοιρου θύματός τους που η οικονομική κρίση τον εξαθλίωσε.
-Γιατί ικανοποιείτε τα 11 από τα 14 παράλογα αιτήματά τους και δεν τους καλείτε να πληρώσουν τις ασυδοσίες – παρανομίες τους και να αναλογιστούν ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
-Σε μέρος του κόσμου έχουν τέτοιο άσυλο οι τράπεζες;
Απλά και καθαρά.
Ψηφίστε νόμο που θα σώσει κόσμο,θα μειώσει την ανεργία,θα ζωντανέψει την αγορά.
Το πώς θα είναι ο νόμος γνωρίζετε πολύ καλά.Ως αντιπολίτευση τα λέγατε πολύ ωραία,απλά ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΑ.
-ΜΠΟΡΕΙΤΕ έχετε -σας δώσαμε-160 έδρες !!! Τι περιμένετε;
Κύριοι,
Διαβάσαμε την πρόταση Νόμου για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και θέλαμε να σας αναφέρουμε την περίπτωσή μας και την πιθανή ξεκαθαρισμένη διόρθωση του νόμου.
Συγκεκριμένα έχουμε μια Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία με έργα ιδιωτικά και είχαμε άριστη συνεργασία από το έτος 2000 με την ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ με αλληλόχρεο λογαριασμό μας ύψους (300.000) ευρώ με εγγυήσεις επιταγές πελατών μας και εγγυήσεις επιχειρηματικών ακινήτων μας . Όμως το έτος 2004 από αδυναμία πληρωμής από τους πελάτες μας των επιταγών τους που βρισκόντουσαν στον αλληλόχρεο λογαριασμό μας στην Τράπεζα ΚΥΠΡΟΥ βρεθήκαμε με χρέος προς την Τράπεζα ύψους (287.000) ευρώ (από τις ακάλυπτες επιταγές των πελατών) και η Τράπεζα μας έκλεισε τους λογαριασμούς μας και ζητούσαν να τους εξοφλήσουμε με (50.000) ευρώ το μήνα , που εμείς αδυνατούσαμε να πληρώσουμε. Τότε η Τράπεζα ΚΥΠΡΟΥ άρχισε τα αλλεπάλληλα προγράμματα πλειστηριασμών , τεράστια δικαστικά έξοδα , τόκοι υπερημερίας ανατοκιζόμενοι και λοιπά έξοδα , που ενώ μέχρι σήμερα τους έχουμε πληρώσει το ποσό των (300.000) ευρώ , το χρέος μας σήμερα προς τη Τράπεζα είναι διπλάσιο και πλέον από το αρχικό.
Για αυτό προτείνουμε ότι «να υπαχθούν στην περίπτωση των ρυθμίσεων και οφειλές που έχουν καταγγελθεί πριν από την 1/1/2008 και από το υπόλοιπο αρρύθμιστο σε εκκρεμότητα χρέους που μένει μετά την 1/1/2008 να ρυθμιστεί όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου».
Αυτό θα είναι επωφελεία τόσο της εταιρείας μας όσο και της Τράπεζας και εφόσον ρυθμιστούν να σταματήσουν οι δικαστικές ενέργειές τους , οι πλειστηριασμοί και τα λοιπά έξοδα.
Σαφως και πρεπει η ρυθμιση να περιλαμβανει και τα δανεια προηγουμενων ρυθμισεων και αυτων με εγγυηση του δημοσιου.Διοτι σκοπος σας ειναι οπως προαναφερετε η αναθερμανση της αγορας σε μια περιοδο εξαιρετικης οικονομικης δυσμενειας παγκοσμιως ,καθως και η προστασια του δανειοληπτη.Η κριση τους ακουμπαει ολους,ειτε εχουν δανειο τραπεζικο ειτε οφειλες στην εφορια.Οι επιχειρηματιες και οι αγροτες ζητουν να εχουν προσβαση στην δυνατοτητα περιοδου χαριτος εως οτου επανελθει στην αγορα ρευστο και περιοριστει η κυκλοφορια ακαλυπτων επιταγων.Γιατι αν μη τι αλλο τωρα πρεπει το κρατος να σταθει αρωγος στις προσπαθειες ανακαμψεις της αγορας με μια τετοια ρυθμιση και να προστατεψει τους δανειοληπτες απο τις κατασχεσεις των υποτιθεμενων πιστωτικων ιδρυματων που εχουν καταστρατηγησει καθε νομο.
ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
Eκτός από τα τραπεζικά θέματα, θέλω να αναφέρω ότι και το ίδιο το κράτος μέσω των εφοριών, θα βοηθούσε ποικολοτρόπως αν μειώσει στο μισό το ποσοστό της προσαύξησης στο εισόδημα,ΦΠΑ κλπ το οποίο σήμερα είναι 1% το μήνα. Θα δοθεί ένα πολύ καλό παράδειγμα αλλά θα δώσει και ανάσες σε χιλιάδς φορολογούμενους.
Οι τράπεζες σε κανένα σημειο της λειτουργείας τους δεν εχουν σταθεί διπλα στον επιχειρηματία, ειτε σαν σύμβουλοι ειτε σαν βοηθοι στην αναπτυξη.
Περαν των επιτοκιων, το προβλημα με τα πανωτοκια που κανει τον δανεισμο αβάσταχτο , ειναι στημένοι στην πορτα και με την πρωτη δυσκολια σε πεταν απο το συστημα χωρις δευτερη κουβεντα. Ειναι δεκαδες οι επιχειτησεις που σε μια δυσκολη στιγμη βρηκαν τις τραπεζες απεναντι τους, και αντι να λυσουν το προβλημα το διογκωσαν και το εκαναν ανεπιλυτο.
Τι γινεται με τα δανεια των ιδιωτων αγροτων,που ρυθμιστηκαν(πτηνοτροφικες και αλλες επιχειρησεις) με το νομο 3259/2004(ο οποιος τροποποιησε διαταξεις του ν.2912/2001),ειχαν περιοδο χαριτος 2 ετη και ηταν με εγγυηση δημοσιου?Ειναι καιρος η ΑΤΕ να ειναι αυτο που λεει η ονομασια της και οχι μια ακομη εμπορικη τραπεζα που τοσα χρονια με τα πανωτοκια αναγκασε χιλιαδες αγροτες να οδηγηθουν στη χρεωκοπια και ακομη δε μπορουν να ξαναστησουν τις επιχειρησεις τους,εχοντας μαλιστα γνωση η ΑΤΕ των προβληματων ρευστοτητας των αγροτων(ποσο μαλλον των συνταξιουχων).Εξεταστε λοιπον ,κυριοι των υπουΡγειων και των επιτροπων,τα θεματα απο πλευρας των αγροτων και επιχειρηματιων και οχι απο την πλευρα των τραπεζων(γιατι αυτες υπερκαλυπτονται απο τις επισφαλειες και τους τοκους).Και τελος,ειτε ενα δανειο εχει την εγγυηση του δημοσιου ειτε οχι δεν παυει να ειναι δανειο σε μια δυσκολη οικονομικη περιοδο για την ελληνικη οικονομια οπου το ρευστο ειναι δυσευρετο κυριοι των υπουργειων.Ειναι καιρος πλεον οτι εχει εγγυηση του δημοσιου να μην εξαρειται των ρυθμισεων.
Ειναι και αυτο ενα ειδος τραπεζας με τις επισφαλειε του και τους τοκους του.
Οι Τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν τις επισφάλειές τους σε προσωρινή και οριστική καθυστέρηση.
Στη φάση της προσωρινής καθυστέρησης οι Τράπεζες θα πρέπει να ορίσουν την δυνατότητα αναδιάρθρωσης της οφειλής. Ενδεχομένως και ανάλογα με το κλάδο δραστηριότητας που ανήκει η επιχείρηση, να πρέπει αντί να προχωρήσει σε κλείσιμο του λογαριασμού η Τράπεζα, να μελετηθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις επιχειρηματικών χορηγήσεων και να γίνει η διάκριση αν με αναδιάρθρωση των οφειλών του ( πχ ενδεχόμενη μικρή αύξηση του ορίου του, μετατροπή των βραχυχρόνιων οφειλών σε μεσομακροπρόθεσμες, δυνατότητα ανάπτυξης ενός επιχειρηματικού νέου πλάνου με στόχο ρευστοποίηση κάποιων από τις παγιοποιήσεις του ή άλλο) , ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στη δυσκολία που έχει βρεθεί στη παρούσα συγκυρία. Πριν από μερικά χρόνια και στην έξαρση της ανάπτυξης επιχειρηματικών δανείων, οι Τράπεζες διαφήμιζαν τη δυνατότητα να σταθούν στις επιχειρήσεις ως σύμβουλοι και όχι απλώς ως δανειστές. Στη πράξη η ανάπτυξη συμβουλευτικής από πλευράς τραπεζών δεν υπήρξε και ήταν απλώς μια διαφημιστική καμπάνια. Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η δυνατότητα συμβουλής ή ρύθμισης με συγκεκριμένο στόχο θα αποτελούσε πολλές φορές ανακούφιση, καθώς ο επιχειρηματίας δεν έχει πάντα τη δυνατότητα να υποστηρίξει τις επιχειρηματικές επιλογές του μέσα από οικονομοτεχνικές αναλύσεις ή ολοκληρωμένη γνώση του κλάδου ή εν γένει της αγοράς, γιατί δεν είναι επιστήμονας και ενδεχομένως δε μπορεί να επιβαρυνθεί με την αμοιβή κάποιου φερέγγυου συμβούλου.
Γιατί να μην αναλάβουν τον ρόλο αυτό οι Τράπεζες? .Άλλωστε η μη αποπληρωμή οφειλών και η δημιουργία επισφαλών χαρτοφυλακίων δεν είναι ωφέλιμη και για τις ίδιες.
Ενδεχομένως για κάποιες επιχειρήσεις να πρέπει να ενεργοποιηθεί από τις ίδιες τις Τράπεζες και η δυνατότητα να αποτελέσουν ένα όχημα υποστήριξης με πολύ τεχνοκρατικές προτάσεις ( ίσως μέσω κάποιου μοντέλου venture capital και για πολύ μικρές επιχειρήσεις).
αυτό το σχόλιο είναι για τα Υπουργεια Οικονομικών και Υποδομών αλλά μπορεί να περάσει και από εδώ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ η παράνομη ενέργεια των αναδόχων της Εθνικής οδού να εισπράτουν διόδια από ΑΜΕΑ γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους Νόμους που θεσπίζει το ελληνικό κράτος βασιζόμενοι σε περίεργες συμβάσεις. Αν η Εθνική Οδός έχει πάψει να θεωρείται ελληνικό έδαφος και δεν έχουν ισχύ οι Νόμοι να ανακοινωθεί επίσημα. Παρακαλώ να διευκρινιστεί νομοθετικά η υποχρέωση απαλλαγής διοδίων των ΑΜΕΑ από άπαντες. Είναι ντροπή να οδηγηθούμε πάλι σε ευρωπαικούς θεσμούς και να εξευτελίζεται η χώρα.
Αγαπητή κα Κατσέλη,
Θερμά συγχαρητήρια για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών καθώς και για τη γενικευμένη αμνηστία από τα αρχεία του Τειρεσία, όλων των καταγραφών δυσμενών δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2008 και αφορούν οφειλές πού είτε έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου.
Πιστεύω επίσης ότι ένα πολύ καλό μέτρο για να κινηθεί η ελληνική αγορά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ύφεσης, που θα έχει την καθολική υποστήριξη όλων των νοικοκυριών και τεράστιο πολιτικό όφελος για το ΠΑΣΟΚ είναι το εξής:
Μείωση στις τιμές των τροφίμων που διακινούν οι μεγάλες αλυσίδες «Super Markets». Όλοι γνωρίζουμε ότι 10-20 μεγάλες αλυσίδες Super Markets που ελέγχουν την ελληνική αγορά, εμφανίζουν μεγάλα κέρδη εδώ και πολλά χρόνια και φαίνεται αυτό από την γρήγορη εξάπλωσή τους στην ελληνική και ξένη αγορά και από τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδουν στο τέλος κάθε χρόνου οι έλληνες παραγωγοί προμηθευτές (Βιομηχανίες) για αυτές τις αλυσίδες. Το τελευταίο μάλιστα έχει ως επακόλουθο την μετακύλιση του κόστους αυτού στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων τους που ζητούν οι παραγωγοί κάθε χρόνο (μια και δυο φορές τον χρόνο).
Πολλοί πιστεύουν ότι εάν η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατορθώσει να μειώσει τις τιμές των τροφίμων που πωλούν οι εγχώριες και ξένες αλυσίδες super markets, δεν θα χρειαστεί να δοθούν μεγάλες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο και κατά συνέπεια στον Ιδιωτικό Τομέα, όσο διαρκεί η οικονομική ύφεση στη χώρα μας. Ο κόσμος ζητάει να διατηρούνται σταθερά οι τιμές και όχι να ακριβαίνουν κάθε λίγο. Δεν έχει καμία αξία η αύξηση των μισθών και των συντάξεων εάν παράλληλα ακριβαίνουν οι υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κ.λ.π.) καθώς και οι τιμές των τροφίμων που διακινούν οι μεγάλες αλυσίδες «Super Markets».
Αυτό που χρειάζεται είναι «Πολιτική Βούληση».
Δεν μπορεί το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα να στοιχίζει δύο και τρεις φορές ακριβότερα από ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όταν μια ελληνική οικογένεια θέλει από 800 € και παραπάνω σε μηνιαία βάση, για αγορές τροφίμων, μια μείωση των τιμών τους κατά 10 -15 % από τις μεγάλες αλυσίδες Super Markets, αμέσως αυτό θα τονώσει την αγορά, και ο τρόπος είναι πολύ απλός:
Αυτό θα έχει σαν συνέπεια οι καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα είδη, να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες (Αγορά ή κατασκευή κατοικίας, Τουρισμός, Παιδεία, Ψυγαγωγία, Υγεία, Ιδιωτική Ασφάλεια, καταθέσεις κ.λ.π.), που σημαίνει πολύ απλά νέα έσοδα για το κράτος από το Φ.Π.Α.
Οι έλληνες παραγωγοί προμηθευτές (Βιομηχανίες) των αλυσίδων αυτών θα είναι ευχαριστημένοι γιατί και τα προϊόντα θα προωθούνται με γρηγορότερο ρυθμό και δεν θα μένουν στις αποθήκες τους αδιάθετα
Οι έλληνες παραγωγοί προμηθευτές (Βιομηχανίες) των αλυσίδων αυτών δεν θα έχουν κίνητρο να συσκευάζουν για λογαριασμό των αλυσίδων Super Markets non name προϊόντα ή με την φίρμα της αλυσίδας Super Market.
Τέλος μαζί με τα ανωτέρω καθώς η «διακίνηση των φαρμάκων και ο έλεγχος της φαρμακευτικής αγοράς» και η «έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης» μπορεί να αποτελέσουν την ατμομηχανή για να μπορέσει η Ελληνική Οικονομία να βγεί από την ύφεση που προκάλεσε κυρίως η διακυβέρνηση της χώρας απο την Ν.Δημοκρατία σε αυτά τα 5,5 χρόνια.
Μήπως ξεχνάμε ότι οι προηγούμενοι Υπουργοί Οικονομικών επί Ν. Δημοκρατίας κ.κ. Αλογοσκούφης και Παπαθασίου δεν έλεγαν ακόμη και μέχρι τις εκλογές της 4 Οκτώβρη 2009 ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην Ελληνική Οικονομία και ότι κινδυνολογούν αυτοί που λένε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην Ελληνική Οικονομία?
Σήμερα τι έχουν να ειπούν για τα χάλια που έφεραν την Ελληνική Οικονομία?
Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο Ελληνικός Λαός και όχι να βγαίνουν τα Στελέχη της Ν. Δημοκρατίας και να ζητούν και τα ρέστα για αυτά που η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήδη έχει κάνει μέσα στις 50 ημέρες που κυβερνά την χώρα.
Συνεχίστε το έργο σας και να ξέρετε ότι ο κόσμος είναι μαζί σας!