Άρθρο 1. Πεδίο Εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:09 | ELENA Χ.

    Αξιότιμοι κύριοι,
    πριν από οποιοδήποτε σχόλιο,θα ήθελα να προχωρήσω στις παρακάτω επισημάνσεις-ερωτήσεις.Πως είναι δυνατόν σε περίπτωση δικαστικής διαφοράς με πιστωτικό ίδρυμα,σε πανομοιότυπες περιπτώσεις,να εξάγεται απόφαση από δικαστήριο των Αθηνών διαφορετική από δικαστήριο της επαρχίας.Πως είναι δυνατόν απόφαση εφετείου Αθήνας να δικαιώνει δανειολήπτη και απόφαση εφετείου Θράκης ,να εξάγει αρνητική για τον δανειολήπτη απόφαση.ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ «ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ» ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ !!! Πως είναι δυνατόν να κλείνει αλληλόχρεος λογαριασμός φυσικού προσώπου παντελώς αναιτιολόγητα και να προχωρά το πιστωτικό ίδρυμα με διαδικασίες «express», στην καθολική «καταστροφή»,της επιχείρησής του.ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ!!!Πως είναι δυνατόν ο εν ενεργεία Διευθυντής υποκαταστήματος πιστωτικού ιδρύματος να έχει συντελέσει στην παραπάνω καταστροφή, διαπράττοντας απάτη και πλαστογραφία κατά συρροή με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική βλάβη(ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ),στον εν λόγω λογ/σμό και να μην ευθύνεται η τράπεζα.
    …Κατ’αρχήν θα πρέπει ,ΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ και να μην «ΕΠΑΝΑΠΑΥΟΝΤΑΙ» στην καταβολή ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ,ασήμαντων αναλογικά, με τα οφέλη που αποκομίζουν από την ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ μεσω των δανειακών τους υποχρεώσεων.Επί παραδείγματι χρέωση τηλεφωνικών εξόδων 220,οο euro σε μία ημέρα…
    ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ,ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

    ΕΛΕΝΑ Χ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:03 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    καλημερα σε ολους

    Ειμαι και εγω ενας απο τους πολλους συμπολιτες μας οι οποιοι ειναι υπερχρεωμενοι . Αυτη τη στιγμη που γραφω ειμαι ανεργος παλευοντας για να φερω σε περας τις οικονομικες μου υποχρεωσεις, αλλα και τις δανειακες οπως μπορω μιας και ειναι σε καθυστερηση διαρκως .

    Η αποφαση η οποια πηρε η κυβερνηση ειναι μια πολυ καλη ενναλακτικη λυση για να μπορεσουν χιλιαδες νοικοκυρια να ορθοποδησουν και να βγουν απο το φαυλο κυκλο των δανειων .

    Αυτο που πρεπει να γινει ειναι μια πολυ καλη οργανωση και κυριως η ολη διαδικασια να ειναι απλη για το καθενα μας .

    Πρεπει να υπαρξει μεγαλη προσοχη και ελεγχος απο τη κυβερνηση ωστε ακομα και για το πιο απλο και αγραμματο να ειναι εφικτη η διαδικασια και να μη πνιγουμε στη γραφειοκρατεια.

    Ποσες γριουλες δε θα βρισκουν ακρη και εκει ειναι που πολυ καλοθελητες θα θελησουν να προσφερουν τις υπηρεσιες τους για να κερδοσκοπησουν παλι σε βαρος αθωων .

    Ελπιζω παντως ολα αυτα που γραφονται να γινουν ενας οδηγος για τη νεα κυβερνηση που διχνει τουλαχιστον πιο κοντα στο καθε πολιτη απο την αρχη .

    Αν αυτα τα 28 δισ ευρω που δοθηκαν στις τραπεζες ειχαν δοθει τουλαχιστον ενα μεριδιο στο κοσμο ισως τα πραγματα να ηταν καλυτερα .

    Ετσι κλεινοντας αυτο το αρθρο θα ηθελα να ελπιζω οτι ολα θα μπουν σε μια σειρα ωστε να μπορεσουμε ολοι να βγουμε απο το περιθωριο και απο το φοβο που μας εχει γινει βιωμα καθε φορα που χτυπαει το τηλεφωνο και βλεπουμε ΑΠΟΚΡΥΨΗ γνωριζοντας οτι στην αλλη γραμμη ειναι μια εταιρια η τραπεζα που το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να φωναζουν και να σε εκμηδενιζουν σαν ανθρωπο .

    Αυτα τα λιγα

    Ενα μεγαλο Μπραβο στο ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και στην ομαδα του που εχουν τουλαχιστον το κουραγιο να σκεφθουν το πολιτη και να κοιταξουν καταματα τα πραγματικα προβληματα του κρατους.

    Φιλικα

    Γιωργος

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:42 | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ – ΒΟΛΟΣ

    Κύριοι,
    Το Δικηγορικό μου Γραφείο ειδικεύεται σε θέματα Τραπεζικού Δικαίου. Για το λόγο αυτό έχω την τιμή να σας καταθέσω τις κάτωθι προτάσεις: Το πεδίο εφαρμογής του Νόμου θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τα Επαγγελματικά Δάνεια, όσο και τα προσωπικά-καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
    Να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εταιριών και επαγγελματιών {έμποροι-ελεύθεροι επαγγελματίες} και φυσικών προσώπων {νοικοκυριά}.
    1. Για τα επαγγελαμτικά δάνεια, να υφίστανται ρυθμίσεις, διαγραφή τόκων, μείωση κεφαλαίου έως και 50%, και ρύθμιση της υπολοίπου οφειλής από 5-25 έτη.
    2. Για τα προσωπικά-καταναλωτικά δάνεια και κάρτες να υφίστανται ρυθμίσεις, διαγραφή τόκων, μείωση κεφαλαίου έως και 80%, και ρύθμιση της υπολοίπου οφειλής από 5-25 έτη.
    Με τιμή
    Γιωργος Κ. Πλιάτσικας
    Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος
    Εταιρικού, Τραπεζικού & Χρηματοοικονομικού Δικαίου

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:34 | Γιαννης Τριανταφυλλου

    Επικροτω την προταση νομου ως προς την αρχικη της φιλοσοφια»Ρυθμιση των
    χρεων».Εστιαζω & προτεινω.
    Α. ΟΛΩΝ των χρεων,ανεξαρτητως(τραπεζες,δημοσιο,ασφαλ.ταμεια)προς ενα
    ΝΕΟ ΠΙΣΤΩΤΗ(τραπεζα της Ελλαδος,αλλο κρατικο φορεα)διοτιειναι
    προφανες το γραφειοκρατικο-νομικο κολλημα που θα προκυψει αν ο οφειλετης κινηθει τμηματικα εχοντας να αντιμετωπισει τις νομικης φυσεως τρικλοποδιες που θα εφευρουν οι τραπεζες για να συνεχισουν να του κανουν τη ζωη δυσκολη.
    Τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα Κα Υπουργε.
    Ο οφειλετης θελει να εχει να αντιμετωπισει ΕΝΑ λογαριασμο-με βαση τις πραγματικες του οικονομικες δυνατοτητες(σημερινες)ουτως ωστε να συνεχισει ηρεμος την επαγγελματικη του δραστηριοτητα, να καλυπτει τα εξοδα της οικογενειας του¨συμβαλοντας ετσι & στην ανορθωση της υπολοιπης οικονομιας.
    Πραγματικα πιστευω πως δεν θα χρειαζοταν να λαβετε κανενα αλλο μετρο υπερ της ρευστοτητας της αγορας εαν το συγκεκριμενο νομοσχεδιο εφαρμοστει καθολικα & αμμεσα.
    Β.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΤΕΙΡΕΣΙΑ(ποιον εξυπηρετει αλλωστε?)
    Γ.Συμμετοχη ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ κριτηριων στο σχετικο νομοσχεδιο,οπως οικογενειακη κατασταση(τριτεκνοι,πολυτεκνοι,ΑΜΕΑ κλπ).
    Δ.Η παραγραφος 4 του αρθρου 1,απαλλαγη απο τα χρεη μονο ΜΙΑ φορα υποδηλωνει ποσο προσεκτικα πρεπει το υπουργειο να προσεγγισει το τεραστιο αυτο οικονομικο προβλημα της Εληνικης κοινωνιας.
    Σας ευχαριστω για την φιλοξενεια,ευχομενος ο ορος ηλεκτρονικη δια κυβερνηση να γινει & ΠΡΑΞΗ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:50 | Κατσαρος Σωτηρης

    Τα πρόστιμα του τελωνείου είναι εξοντωτικά και παράλογα σε βαθμό αποπνιγμού του πολίτη.
    Χαρακτηριστικά σας αναφέρω για ένα πρόστιμο 9.000 ευρώ !!!! το οποίο μου επεβλήθη απλώς και μόνον επειδή οδηγούσα ενός φίλου μου το αυτοκίνητο τό οποίο είχε ξένες πινακίδες.
    Αυτό το πρόστιμο επεβλήθη σε μένα «εξ αδιαιρέτου» με τον κάτοχο του αυτοκινήτου, ερήμην μου, και τώρα έχει φθάσει να είναι 25000 ευρώ μετα απο 10 χρόνια !!
    Αυτό είναι καθαρή απόπειρα εξόντωσης της ζωής μου κι εσείς είσαστε οι φονιάδες.
    Ούτε ό Αλή Πασάς δεν έκανε τέτοια πράγματα για τα λεφτά.
    Φυσικά ούτε έχω να πληρώσω αλλά ούτε και διατίθεμαι να πληρώσω τέτοιο παράλογο ποσό για τό τίποτα !!
    Ούτε έχω περιουσία για να μου τήν πάρετε εσείς. Αλλά ούτε και θα αποκτήσω για να την δώσω σε σάς και τήν αδικία σας.
    Δεν πρόκειται να πληρώσω ποτέ τέτοιο άδικο πρόστιμο.
    Απλώς η αδικία αυτη με ωθεί να πιστεύω ότι δεν έχετε κανέναν σεβασμό για την ζωή μου ούτε για το μέλλον μου.
    Οί πρακτικές σας των προστίμων του τελωνείου είναι τύπου Τουρκοκρατίας, εξοντωτικά χαράτσια.
    Δεν είμαστε Ευρώπη.
    Κι αυτό το «εξ αδιαιρέτου» φυσικά είναι μεγάλη αδικία και βλακεία κατα την γνώμη μας. Μόνον για τα λεφτα ενδιαφέρεστε και η ζωή μας μπορεί να πάει στην χρεοκοπία. Ομως εσείς θα χρεοκοπήσετε πρίν απο μένα όπως φαίνεται.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:59 | Κώστας Παπαδόπουλος

    Είναι αρκετά προφανές ότι το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου επί της ουσίας ωφελεί τις Τράπεζες (αν εξαιρέσουμε τα θετικά μέτρα για την α΄ κατοικία).
    Ο λόγος είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις αδυνατούν επί ένα χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών να αποπληρώσουν τις δόσεις τους ή οποιαδήποτε δόση, λόγω και της οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης σταθερά αυξανόμενης ανεργίας.
    Άρα τα πιστωτικά ιδρύματα που διασφάλιζαν την κερδοφορία τους με το να καταγράφουν και κάποιες επισφάλειες (ή ακόμα χειρότερα είχαν μεταβιβάσει τα δικαιώματα είσπραξης σε εισπρακτικές εταιρείες έναντι εξευτελιστικά μικρού ποσοστού της οφειλής), τώρα τους δίνεται ένα ακόμα ανέλπιστο δώρο: Από οφειλέτες που λόγω αντικειμενικής αδυναμίας δεν θα εισέπρατταν ούτε ένα ευρώ, έχουν τη δυνατότητα στη χειρότερη περίπτωση να εισπράξουν ένα 10% του οφειλόμενου ποσού και με κρατική σφραγίδα (μετά την περσινή και σκανδαλώδη στήριξη των 28 δις ).
    Καταθέτω τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις:
    1. Άμεση οριστική απαλλαγή από τα υπόλοιπα οφειλών για δανειολήπτες σε αδυναμία αποπληρωμής:
    a. Με οφειλόμενα ποσά έως ενός ποσού (3000 ευρώ πχ)
    b. Με ετήσιο εισόδημα μικρότερο ή ίσο του διπλάσιου της συνολικής οφειλής.
    2. Αφού συνυπολογιστούν οι συνολικές τοκοχρεωλυτικές δόσεις που έχει καταβάλει ο δανειολήπτης ως τη χρονική στιγμή του διακανονισμού, πλήρης απαλλαγή από την οφειλή , αν αυτές είναι αθροιστικά μεγαλύτερες ή ίσες του 1/3 του αρχικού δανείου.
    3. Διαγραφή από τον Τειρεσία αμέσως μετά την ολοκλήρωση διαδικασίας απαλλαγής των οφειλών.
    4. Απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής σε όλα τα στάδια (μια αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ένα και μόνο κρατικό φορέα).
    Κύριοι της Κυβέρνησης,
    ο λαός σας έδωσε την αμέριστη εμπιστοσύνη του με συντριπτική πλειοψηφία,
    Αξιοποιήστε λοιπόν αυτή τη δημόσια συζήτηση για πραγματική δίκαια λύση στο μέγιστο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, γιατί κανείς εξαθλιωμένος οφειλέτης δεν έχει από μόνος του τη δυνατότητα καλύτερης νομικής υποστήριξης από οποιαδήποτε Τράπεζα που πληρώνει τις υπηρεσίες πολυμελών team εξειδικευμένων νομικών.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:31 | Ειρήνη Λογοθέτη

    Το νομοσχέδιο φαίνεται με την πρώτη ματιά να είναι καλό ωστόσο χρήζει περρισότερης βελτίωσης ειδικά στο σημείο της επαφής με τις τράπεζες,οι οποίες είναι αμείλικτες και όχι ιδιαίτερα διαπραγματεύσιμες.
    Αλλά δεν βλέπω να γίνεται καθόλου μνεία στο συγκεκριμένο σημείο για τις λεγόμενες εταιρίες ενημέρωσης και διαχείρησης ληξιπρόθεσμων οφειλών,οι οποίες οργιάζουν παρά το Ν.3758/2009.Μάλιστα δεν γνωρίζουν καθόλου το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και τηλεφωνούν εκβιάζοντας για οφειλές που έχουν αποπληρωθεί και παραβιάζοντας και το ιδιωτικό απόρρητο και την υγεία ατόμων που πάσχουν απο σοβαρές παθήσεις.
    Ας λάβει κάποιο μέτρο η σημερινή Κυβέρνηση προς αυτή τη κατεύθυνση γιατί ούτε και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις θα λύσει το πρόβλημα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών και οι αυτοκτονίες απο υπέρογκα χρέη θα αυξάνουν σημαντικά.
    Η πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική που προωθεί η Κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να γίνουν κάποιες διορθώσεις και να μην υπάρξουν προχειρότητες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.Πρέπει επιτέλους οι τράπεζες να μην μένουν στο απειρόβλητο και να μάθουν να τηρούν τους νόμους χωρίς να τους προσαρμόζουν κατα το δοκούν στα μέτρα τους.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:30 | Δημήτρης Ευγενίδης

    Πολύ αξιόλογη προσπάθεια ρύθμισης ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, που δημιουργήθηκε από την ανεξέλεγκτη εμπορική πολιτική των Τραπεζών.
    Επί της ουσίας (ως προς το άρθρο 1):
    Η φράση στο άρθρ.1 εδαφ. β΄: «χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα» είναι αόριστη. Τελικά, θα κληθεί να την προσδιορίσει το Δικαστήριο που θα επιληφθεί της υπόθεσης κι αν τυχόν απορριφθεί η αίτηση ως αφορώσα εμπορικά χρέη, ο οφειλέτης θα έχει υποστεί τη βάσανο και το διασυρμό της προηγούμενης εξάμηνης διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού!
    Αραγε ένας γιατρός, δικηγόρος ή μηχανικός, υπάγεται στη ρύθμιση?
    Μήπως οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες (έμποροι, βιοτέχνες κλπ), που είναι φυσικά πρόσωπα, δεν έχουν υποθηκεύσει την πρώτη κατοικία τους για να χρηματοδοτηθούν για την επιχείρησή τους? Ουσιαστικά αυτοί δεν είναι που έχουν το πρόβλημα?
    Προτείνω, η ρύθμιση να εφαρμοστεί και στα φυσικά πρόσωπα, που είναι ταυτόχρονα ελεύθεροι επαγγελματίες,είτε είναι έμποροι είτε όχι.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:59 | ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

    Είναι πολύ θετικό που υπάρχει η διάθεση για την διευθέτηση αυτών των θεμάτων.Όλοι εμείς όμως οι πολίτες ακούμε και παρατηρούμε με επιφύλαξη, γιατί το παρελθόν μακρινό και πρόσφατο, μας έχει δείξει ότι δυστυχώς η διάθεση παραμένει, απλά διάθεση και δεν γίνεται πράξη με ουσιαστικό αποτέλεσμα.Είναι σίγουρο ότι αρκετοί από τα άτομα που χειρίζονται τα θέματα αυτά, δεν γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, ίσως έχουν μια εικόνα αλλά δεν γνωρίζουν το μέγεθος αυτής της εικόνας και του προβλήματος.
    Όταν σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο με μια αρκετά μεγάλη μερίδα πολιτών χρεωμένη ή υπερχρεωμένη (και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά και τις πλάγιες μεθόδους των τραπεζών να οφεληθούν εις βάρος των καταναλωτών) μας παρουσιάζουν οι τράπεζες τα υπερκέρδη τους, αυτό μόνο οργή μπορεί να μας προκαλέσει.Οργή για αυτούς που με πλάγιες και πολλές φορές ύποπτες μεθόδους προσπαθούν να μπουν στην τσέπη μας και να τη λεηλατήσουν, αλλά και οργή γι’αυτούς που όφειλαν να μας προστατεύσουν και δεν το έκαναν.
    Αντίθετα είδαμε να προστατεύονται με μεγάλα ποσά (ενίσχυσης) αυτοί που λεηλατούν τους πολίτες, απλοί πολίτες είμαστε, αφελείς δεν υπήρξαμε ποτέ.
    Εμείς λοιπόν οι πολίτες θεωρούμε ότι η κρίση θα πρέπει να αγγίξει και τις τράπεζες όπως αγγίζει τις υπόλοιπες επίχειρήσεις.
    Δεν θέλουμε να βλέπουμε υπερκέρδη στις τράπεζες γιατί ξέρουμε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τη δική μας λεηλασία.
    Αυτό που ζητούμε είναι να βάλετε ουσιαστικό φρένο στη λεηλασία των τραπεζών.
    Οι νόμοι είναι ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί όταν αγγίζουν όλους τους πολίτες και όλες τις επιχειρήσεις.
    Δεν είναι εύκολο, δεν έχει προσπαθήσει όμως κανείς γι’αυτό.Εμεις ζητούμε να προσπαθήσετε και ευχόμαστε να έχετε καλά αποτελέσματα γιατί γνωρίζουμε ότι τα καλά αποτελέσματα θα οφελήσουν τον πολίτη αλλά και το κράτος.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:36 | elengeorgiou

    παρακαλω οποιος ξερει ας απαντησει.αν κατατεθει στην βουλη και ψηφιστει ποσο καιρο μετα θελει για να αρχισει να εφαρμοζεται??ρωταω γιατι πιστευω οτι θα αρχισουν πλειστηριασμους αμεσα οι τραπεζες.πιστευετε μεχρι τελη νοεμβρη??μακαρι για να σωθουμε..

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:51 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΡΑΜΗΣ

    Εγω χρωσταω σε πια τράπεζα (μια απο τις πολλές δηλαδή)
    9,000 ευρω περίπου…..
    ζήτησα από 440 ευρω το μήνα δόση να μου κάνουν μια μικρότερη γύρω στα 150 ευρω ώστε να μπορω να αναποκριθώ.
    Η απάντηση τους ήταν ότι για να μπορεσω να επαναδιαπραγματευτώ τη δόση του δανείου θα πρέπει τώρα να βάλω υποθήκη ακίνητο.
    Μονά ζυγά δικά τους δηλαδή…
    Υποθήκη δεν έχω να βάλω τα 440 ευρω δεν μπορώ να τα δίνω οπότε σταμάτησα να τους πληρώνω και ας κάνουν ότι θέλουν.
    Εγώ όμως είμαι από του τυχερούς μέσα στην ατυχία μου γιατί δεν έχω τίποτα στο ονομά μου ….όλοι αυτοί όμως που έχουν ένα σπιτάκι?

    θα πέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι η υπερχρέωση των νοικοκυριών είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και επιτέλους θα πρέπει να γίνει κάτι πριν είναι πολύ αργά.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:09 | ΜΑΥΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Σήμερα μέσα στο κλίμα της απαισιοδοξίας που επικρατεί στην ελληνική αγορά με την ακρίβεια να θερίζει κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό, με την υπερχρέωση των νοικοκυριών (δανεισμό), με την ανεργία που οι συνέπειες της αγγίζουν κάθε ελληνική οικογένεια, με το κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την αδυναμία του κράτους να εισπράξει έσοδα λόγω της πτώσης του τζίρου των επιχειρήσεων και της φοροδιαφυγής, η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτώβρη 2009 αλλάζει την ιστορία της χώρας μας και επαναφέρει το κλίμα αισιοδοξίας σε όλους μας, γιατί η χώρα μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.

    Όλοι γνωρίζουν ότι η οικονομία επηρεάζεται από το κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

    Σε περιόδους κάμψης της οικονομίας είναι τραγικό λάθος η περιστολή της κατανάλωσης που βυθίζει ακόμη πιο βαθιά την οικονομία και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μπορέσει να βγει από το τούνελ της ύφεσης.

    Όμως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα όπως :

    Υποστήριξη, κατανάλωση και διαφήμιση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. τρόφιμα, ενδύματα, έπιπλα, υποδήματα, τουρισμός κ.λ.π.) σαν μόδα στην ελληνική κυρίως αγορά αλλά και στην παγκόσμια αγορά (κυρίως όπου υπάρχει ελληνική ομογένεια αλλά και έντονο τουριστικό ρεύμα για την χώρα μας).

    Συγκράτηση τιμών των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών (τουρισμό, υπηρεσίες κλπ.) σε συμφωνία με όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους ώστε να επανέλθει το κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά.

    Ας τονισθεί ξανά ο ρόλος των Εθνικών μας Ευεργετών και ας αναλάβουν ξανά τις ευθύνες τους όλες οι παραγωγικές τάξεις δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης για τους συμπολίτες μας ανέργους, διότι ξεχνούν ότι σε λίγο η κρίση στην Ελληνική Αγορά θα συμπαρασύρει και αυτούς αφού δεν θα υπάρχουν καταναλωτές.

    Ας ελαχιστοποιηθεί η μετακίνηση των παραγωγικών μονάδων σε χώρες γειτονικές εκμεταλλευόμενες το φθηνό εργατικό κόστος θυμίζοντας τους, ότι οι δυνητικοί τους καταναλωτές για τα παραγόμενα προϊόντα είναι κυρίως οι Έλληνες καταναλωτές και όχι το φθηνό δυναμικό στις χώρες που εγκαθιστούν τις μονάδες τους μία και δεν έχει το δυναμικό αυτό την ίδια αγοραστική δύναμη με αυτή των δικών μας καταναλωτών.

    Ας επιβληθεί σε κάθε εισαγωγή και πώληση προϊόντος που προέρχεται από χώρα με φθηνό εργατικό κόστος ένα τέλος υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων μας (ΙΚΑ ,ΤΕΒΕ, Ταμείο Εμπόρων κ.λ.π.), σαν ελάχιστη προσφορά για τους ανέργους που δημιουργεί η αθρόα και ανεξέλεγκτη εισαγωγή αυτών των προϊόντων.

    Τέλος ας μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και χορηγήσεων από τις Ελληνικές Τράπεζες που δημιουργούν πρόσθετα βάρη τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις που ενώ ευκαιριακά δημιουργούν κέρδη στους μετόχους των τραπεζών συντελούν όμως σε παράταση της ύφεσης της οικονομίας και σε τελική ανάλυση μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει και αυτές.
    Για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις:
    · Καμία φορολόγηση στα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών εφόσον διατηρούν τις θέσεις εργασίας για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η ύφεση και πληρώνουν κανονικά το ΦΠΑ.
    · Αύξηση φορολογίας και ΦΠΑ από τον τζίρο αγορών που γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου από το εξωτερικό (αγορές -εισαγωγές από το εξωτερικό μόνο και όχι εξαγωγές).
    · Διαγραφή χρεών προς την εφορία εφόσον διατηρούν τις θέσεις εργασίας για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η ύφεση και πληρώνουν κανονικά το ΦΠΑ.
    · Επιδότηση ενοικίων των εν λόγω επιχειρήσεων για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η ύφεση με παράλληλη συγκράτηση τιμών σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Δημοτικά τέλη, ταχυδρομικά και τηλεπικοινωνιακά τέλη) εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές διατηρήσουν σταθερές τις τιμές των προϊόντων τους ή τις μειώσουν και διατηρούν ή δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης.
    Για τις μεγάλες επιχειρήσεις:
    · Με νόμο μείωση του ποσοστού από τα κέρδη των επιχειρήσεων που δίνονται ως διανομή στους μετόχους αν δεν διασφαλίζουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ύφεση με παράλληλη αύξηση του εν λόγω ποσοστού αν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
    · Ειδικότερα για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις εμπορικές και βιομηχανικές να ισχύουν στην Ελλάδα οι ίδιες τιμές στα προϊόντα τους που έχουν σε όλη την Ευρώπη (λαμβάνοντας υπόψη τους κατώτερους μισθούς που ισχύουν στις χώρες αυτές και στην χώρα μας) και δίνοντας τους φορολογικά κίνητρα (μείωση φορολογίας αν διασφαλίζουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ύφεση και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης).

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:07 | Γ.Κ.

    Νομίζω ότι η φιλοσοφία του σχεδίου ε΄ναι προς την σωστή κατεύθυνση.
    -Η κυβέρνηση έχει ισχυρότατη πλειοψηφία και η φωνή του λαού ακούστηκε ηχηρά.Να μην ενδώσει λοιπόν σε πιέσεις τραπεζιτών που τόσα χρόνια αφαίμαξαν τον κόσμο.Έχουν άλλωστε την πρωταρχική ευθύνη για την για το κατάντημα της οικονομίας.
    -Ο νόμος να είναι λοιπόν απλός και εύκολος στην εφαρμογή του.

    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ:

    1.-Πώς ένα αγράμματος,ή που ζει σε χωριό,ή που δεν γνωρίζει τίποτα για την λειτουργία του συστήματος θα τρέξει για δικηγόρους ,έγγραφα συμβιβασμού σε τράπεζες κλπ;
    2.-Αυτός που φοιτοζωεί οικονομικά,δεν έχει ΟΥΤΕ ένα ευρώ πώς θα προσφύγει στους συμβιβασμούς,δικαστήριο;
    3.-Γιατί θα πρέπει να εξευτελίζεται κάποιος που χρωστά να αποδείξει ούτε στερείται πόρων ή ορισμένων πόρων και τελικά δεν είναι σίγουρο πώς θα το πετύχει;
    4.-Μέχρι να συμβούν οι συμβιβασμοί,δικατήρια κλπ έχετε σκεφτεί πόσο θα τοκιστούν οι καθυστερημένες δόσεις;
    5.-Γιατί δεν απεικονίζεται ΚΑΙ η τεράστια ευθύνη των τραπεζών με τα υπέρογκα επιτόκια που ΔΕΝ έχουν συμμορφωθεί σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις;
    6.-Μέχρι πότε η Τράπεζα Ελλάδος θα δίνει ευχές και συστάσεις στς τράπεζες και ΠΑΝΤΑ θα νύπτει τας χείρας της.Μήπως ΥΠΕΧΕΙ ποινικές -αστικές ευθύνες παράβασης καθήκοντος;
    7.-Με τι ΄΄όπλα΄΄ να παλέψει ο άμοιρος υπερχεωμένος που χάνεται στην κυριολεξία στον κυκεώνα της τραπεζιτικής ολιγαρχίας,ένας ανύμπορος και ανυπεράσπιστος πολίτης μποστά στον οργανωμένο,αχάριστο και άλπηστο τραπεζίτη;

    ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ.

    -ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.
    -Δηλαδή σβύσιμο ΟΛΩΝ των χρεών των στεγαστικών δανείων εκτός αυτών που σύμφωνα με τα εισοδήματά τους έχουν να πληρώσουν τα μισά εντός 25 ετών με ευρωπαϊκό επιτόκιο πάντα σταθερό και περίδο χάριτος ένα χρόνο.
    -Σβύσιμο ΟΛΩΝ των καταναλωτικών δανείων-καρτών-επισκευαστικών κλπ και όσοι έχουν να πληρώσουν να πληρώσουν το 20% του αρχικού κεφαλαίου σε 10 χρόνια με περίοδο χάριτος δύο ετών χωρίς τόκους.

    -Τα οφέλη για τους δανειστές έίναι εμφανή.

    -Τα οφέλη για τις τράπεζες θα είναι:
    1.-Αποφυγή δικαστικών διενέξων με πληρωμές δικηγόρων.
    2.-Αποφυγή πληρωμών σε εισπρακτικές εταιρίες.
    3.-Μείωση γραφειοκρατίας άρα χρόνου και εργατοωρών.
    4.-Ξεκαθάρισμα πελατών-λογαριασμών.
    5.-Θα φανεί πραγματικά το κοινωνικό πρόσωπο των τραπεζών και ΔΕΝ θα είναι πλέον ΕΧΘΡΟΙ με το δανειολήπτες τους που χρωστούν.
    6.-Θα μπορεί κάθε τράπεζα να λάβει κρατική εγγύηση -όπως τα 28 δις-για όσο ποσό χάρισε με την αντίστοιχη απαλλαγή από φόρους κλπ ευεργετήματα.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΉΜΑ;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:25 | Γιωργος

    ΣΤΑ ΠΡΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗς ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΩΤΙΣ ΚΑΝ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΕΔΙΝΑΝ ΑΦΕΙΔΩΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΣΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ. ΚΑΚΩΣ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ (ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ) ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΓΑΛΑ ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΩΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΝΑ ΤΑ ΕΞΟΦΛΗΣΩ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 10-15 ΕΤΩΝ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΠ ΟΤΙ ΑΝ ΤΑ ΡΥΘΜΙΖΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΒΑΛΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΟΣΗ. ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΟΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΙΤΗΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΗ Η ΔΟΣΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΝΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ?ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΜΜΕ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΚfW DAB κτλ.
    ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΔΕΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ 28 ΔΙΣ.ΟΣΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΥΘΕΡΕΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΦΤΗΝΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:46 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΕΒΡΩΝΙΔΗΣ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Κατά την γνώμη μου μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην οριοθέτηση του πεδίου εφαρμογής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Η γενικόλογη και αρκετά «αφηρημένη» έννοια των χρεών «…που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα…», κινδυνεύει να οδηγήσει σε σύγχυση τα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την ερμηνεία και την εξειδίκευσή τους, με ενδεχόμενο την εμφάνιση νομολογιακών «ακροβατισμών», οι οποίοι – σε τελική ανάλυση- ουδόλως θα εξυπηρετήσουν τον κοινωνικό σκοπό του νομοσχεδίου αυτού. Ειδικά από την στιγμή όπου δημιουργείται ειδική εξαίρεση στο εδ. 3 της παρ 1 του άρθρου, ότι «Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.», τότε αυτομάτως, όλες οι υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις πάσης φύσεως δανειστών και από κάθε δυνατή αιτία, φαίνεται ότι μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις αυτές!!. Τα αποτελέσματα για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου είναι προφανέστατα. Το νομοσχέδιο κινδυνεύει να επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά, που επιδιώκει!!
    Γνωρίζετε για παράδειγμα ποια θα είναι η τύχη διαφόρων ιδιοκτητών ακινήτων, τα οποία ενοικιάζουν σε κάποιους για κατοικία, οι οποίοι ξαφνικά κινδυνεύουν να βρεθούν σε δυσχερέστατη θέση όταν κακόβουλοι ενοικιαστές χρησιμοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού προκειμένου να απαλλαγούν από το χρέος τους; Με βάση την διατύπωση αυτή φαίνεται να το δικαιούνται!!! Η μήπως αφήνουμε το βάρος στα ελληνικά δικαστήρια να ξεκαθαρίσουν τις έννοιες;
    Θα ήταν καλό να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στην επεξεργασία και την τελική διατύπωση του άρθρου αυτού, το οποίο, καθορίζοντας το πεδίο εφαρμογής του παρόντος νομοσχεδίου, αποτελεί ουσιαστικά και την βάση αυτού. Αστοχη και κακή διατύπωση αυτού του άρθρου ακυρώνει ολόκληρο το νομοσχέδιο, ασχέτως των λοιπών διατάξεων αυτού. Ας επαναδιατυπωθεί λοιπόν το πεδίο εφαρμογής, ρητά και με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς να θεωρείται «αυτονόητο» ότι αφορά μόνον τις σχέσεις των φυσικών προσώπων με τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως εμφανίζεται στις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:24 | Αγγελής Νίκος

    Είμαι ένας πρώην Αθηναίος 45 ετών που λόγω του διορισμού της συζύγου μου «αυτοαποκεντρώθηκα» και ζω στη στην Καλαμάτα τα τελευταία δέκα χρόνια. Εχω δύο ανήλικα παιδιά και ζώ ενοικιάζοντας σε υψηλή κατά τη γνώμη μου τιμή ένα διαμέρισμα.
    Τα τελευταία 3,5 χρόνια ασκώ το επάγγελμα του ταξιτζή έχοντας επενδύσει για την αγορά της άδειας και του αυτοκινήτου 130.000€ (σε ότι αφορά το «κόστος» της άδειας μιλάμε για ύπέρογκο ποσό όπως συνηθίζεται με την ευλογία ή τα στραβά μάτια της πολιτείας) με την προοπτική όχι της απόσβεσής του αλλά της επίτευξης ενός ικανοποιητικού μισθού προκειμένου να συμβάλλω στην κάλυψη των αναγκών διαβίωσης της οικογένειάς μου.
    Στην πορεία όμως παρουσιάστηκαν διάφορα οικονομικά προβλήματα οφειλόμενα:
    1) στην αδυναμία πλήρους ελευθερίας στην άσκηση ενός «ελεύθερου επαγγέλματος» λόγω των περιορισμών που προκύπτουν από την αναχρονιστική νομοθεσία και το συμφεροντοσκοπικό κανονισμό λειτουργίας
    2) σε διάφορες υψηλού κόστους βλάβες του αυτοκινήτου
    3) στην αύξηση (ειδικά το 2008) της τιμής του πετρελαίου και των λιπαντικών και κατά συνέπεια του κόστους συντήρησης
    4) στις διαρκείς αναπροσαρμογές των ήδη υψηλών ασφαλίστρων μετά την ένταξη του ΤΣΑ στον ΟΑΕΕ, καθώς και στην αμείλικτη επιβολή προστίμων από την 1η ημέρα καθυστέρησης της πληρωμής ειδικά την τελευταία χρονιά που και ο δικός μας κλάδος πλήτεται από την κρίση
    5) ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΙΣΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 2010 ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΛΑΔΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
    Τα παραπάνω προβλήματα προκάλεσαν την ανάγκη χρηματοδότησης είτε μέσω δανείου είτε μέσω ανάληψης μετρητών από πιστωτικές κάρτες με αποτέλεσμα σήμερα που τα υπόλοιπά μου βλέπουν το λεγόμενο «ταβάνι» να βρίσκομαι σε μια ιδιαίτερη δυσμενή θέση καθώς καμία τράπεζα δεν θέλει να στηρίξει με χαμηλότοκο επαγγελματικό δάνειο τους ταξιτζήδες που δεν μπορούν να προβούν σε προσημείωση ακινήτου.
    Επειδή αγαπώ το επάγγελμά μου και επιθυμώ να συνεχίσω να παρέχω τις υπηρεσίες μου τόσο στους «έχοντες» όσο και στους «μή έχοντες» πελάτες παρακαλώ να μελετήσετε τα παραπάνω και να βοηθήσετε και το δικό μας κλάδο προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε κάπως καλύτερες μέρες ρυθμίζοντας τα εξής:
    1) Δυνατότητα χαμηλότοκων δανείων για τους αυτοκινητιστές
    2) Ηπιότερη εισπρακτική πολιτική του ΟΑΕΕ
    3) Δυνατότητα διακαιολόγησης των επαγγελματικών μας δαπανών
    4) Δυνατότητα απόσυρσης αυτοκινήτου μετά τα 5 χρόνιαή ανάλογα με τα διανυθέντα χιλιόμετρα
    Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την προσοχή σας και παραμένω στη διάθεσή σας για όποια διευκρίνιση.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:18 | Τσακίρης Νικόλαος

    Κύριοι,

    Όλα είναι θέμα παιδείας. Καμία τράπεζα δεν δίνει χωρίς να κερδίσει και καμία τράπεζα δεν έχει συναίσθημα.
    Αυτός-η που χρεώθηκε το ήξερε εκ των προτέρων ότι αν δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δανεικά θα έχει συνέπειες. Και όμως χρεώθηκε.
    Κάποτε με νόμο του αποθανόντος Κουτσόγιωργα διορίσθηκαν κατά προτεραιότητα όσοι είχαν παιδιά και όσοι δεν είχαν παιδιά επειδή σκέπτονταν ότι είναι δύσκολο να τα ζήσουν δεν διορίζονταν.
    Έτσι και τώρα πάρα πολλοί ανοίχθηκαν (αγόρασαν μεγάλα σπίτια, έκαναν επιχειρήσεις με δάνεια, χωρίς δικά τους χρήματα, ελπίζοντας στη θεά τύχη και χρησιμοποιώντας το δάνειο για καλή ζωή, κλπ) και τώρα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, ανεβάζοντας βέβαια πολύ τον πήχυ διαβίωσής τους συγκρινόμενοι μάλιστα με κατέχοντες.
    Αυτά πρέπει εμείς να τα πληρώσουμε;
    Το μέτρο θα είναι δίκαιο αν αντιμετωπίσει ανθρώπους που λόγω υγείας αδυνατούν να εργασθούν και όχι ανθρώπους που δηλώνουν ταμείο ανεργίας αλλά τα προηγούμενα χρόνια είχαν μεγάλο εισόδημα χωρίς να σκεφθούν ότι μπορεί κάποτε να συμβεί κάτι.
    Δεν χρεώθηκα από τράπεζα γιατί είμαι καλά και σκέπτομαι πως η τράπεζα δεν είναι μητέρα μου.
    Αντίθετα θεωρώ πως το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της τράπεζας πρέπει να είναι υπό έλεγχο και να υπάρχουν κυρώσεις.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:42 | Ειρήνη

    Κατ’άρχήν δείχνει μια καλή πρόταση στο συνολό της. Δεν μπορώ να σχολιάσω ανα παράγραφο. Μου φαίνεται αρκετά γραφειοκρατικό και νομίζω πως θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει μια κλιμάκωση ποσών για τα οποία θα πρέπει να απευθύνεται ο υπόχρεως στο δικαστήριο. Δηλαδή θεωρώ πως για οφειλές έως 15-20.000Ε ο δανειολήπτης θα πρέπει να έχει κάποιον άλλο πιο εύκολο τρόπο να αποδείξει την οικονομική αδυναμία του και να αιτηθεί μια ευνοϊκή ρύθμιση ή και πάγωμα για ένα χρονικό διάστημα.
    Επίσης θεωρώ δίκαιο να υποχρεωθούν δια νόμου οι Τράπεζες να πιστώσουν τους δανειοληπτικούς λογ/σμους αναδρομικά με όλες τις καταχρηστικές χρεώσεις που έχουν εφεύρει όπως έξοδα φακέλλου, τόκους ανατοκισμού, ασφάλεις (που δεν εξυπηρετούν επι της ουσίας τον πελάτη) κ.λ.π.
    Όπως επίσης πως μέχρι ψηφίσεως του νομοσχεδίου θα πρέπει να παγώσουν όλες οι ενέργειες απο μέρους των Τραπεζών (κατασχέσεις, διαταγές πληρωμών, …) και των δικαστικών επιμελητών.
    Και σαφώς δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ενα όπλο για τους καθ΄έξιν κακοπληρωτές αλλά ένα δεκανίκι για εκείνους που για απρόβλεπτους και αστάθμητους παράγοντες βρέθηκαν απο την μια στιγμή στην άλλη με μειωμένα ή χωρίς έσοδα.
    Ευχαριστώ για το βήμα

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:03 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να προωθήσετε προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο που ως σκοπό έχει την απομάκρυνση της «οικονομικής αγχόνης» των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.
    Η κατάσταση της οικονομίας παγκόσμια είναι σε ισχυρή ύφεση. Πόσο μάλλον για τη μικρή μας χώρα, στην οποία όλα τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε πρόβλεψη αλλά και σχεδιασμός ώστε να μη φτάσει η χώρα σήμερα συνολικά, απο το Κράτος μέχρι το σύνολο των πολιτών σ’ αυτή τη δυσμενή κατάσταση.
    Ως λύση, ανάμεσα σ’ αυτά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιό σας, προτείνω τα εξής, τα οποία θέλω να πιστεύω οτι είναι πραγματοποιήσιμα και ταυτόχρονα θα δώσουν μια νέα πνοή στην οικονομία αλλά και την κοινωνία της χώρας μας.
    1. Δεδομένου οτι συμμετέχουμε στην ΟΝΕ, τα κράτη-μέλη, ίδρυσαν και στηρίζουν την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα η οποία πλέον ρυθμίζει τα σχετικά με την οικονομία των κρατών. Μέχρι σήμερα, η ΕΚΤ, δεν στήριξε με τις πολιτικές της κανένα κράτος-μέλος, αντίθετα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, δυσχέρανε τη λειτουργία της αγοράς συνολικά. Παράλληλα, παροτρύνει τα κράτη-μέλη, όταν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να προσφεύγουν σε δανεισμό απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή απο την Παγκόσμια Τράπεζα ή απο άλλες πηγές. Αυτό ως πρακτική μπορεί να θεωρηθεί απλά ως απαράδεκτη. Στην παρούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση, θα πρέπει με πρωτοβουλία των κρατών-μελών να ζητηθεί και να υλοποιηθεί η πρόταση για «κοπή» νέου χρήματος με σκοπό την αύξηση κατά 100% των μισθών των εργαζομένων. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρόκειται να προκαλέσει τάσεις εμφάνισης πληθωριστικών φαινομένων, δεδομένης της ήδη πληθωριστικής παρουσίας του ευρώ στο σύνολο της αγοράς. Σήμερα, τα 100 ευρώ δεν έχουν απολύτως καμμία αγοραστική αξία, δεδομένης της ακρίβειας και της στασιμότητας των μισθών. Παράδειγμα, με τη μετάβαση στο ευρώ το 2000, ο μισθός των 100.000 δρχ, μετατράπηκε αυτόματα σε 300 ευρώ. Αλλά, το ψωμί απο 100 δρχ, έφτασε να πωλείται περίπου 1 ευρώ, δηλαδή 340 δρχ περίπου. Το συγκεκριμένο στοιχείο έχει απόλυτη εφαρμογή σε όλα τα προιόντα και τις υπηρεσίες. Αυτό εξάλλου το έζησε ο έλληνας πολίτης σε όλη του τη δυναμική. Ετσι, δεν θα προκαλέσει κανένα δυσμενές αποτέλεσμα στην οικονομία η τόνωσή της για έστω περιορισμένο χρονικό διάστημα ο διπλασιασμός των μισθών με το «νέο» χρήμα που θα παραχθεί και θα διανεμηθεί απο την ΕΚΤ προς τα κράτη-μέλη με μοναδικό σκοπό την συγκεκριμένη πράξη της αύξησης των μισθών. Αυτό το μέτρο θα τονώσει απόλυτα την αγορά αλλά και θα δώσει μια νέα πνοή στους εργαζόμενους βάζοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια για μια νέα οικονομική διαχείριση συνολικά και απο το κράτος αλλά και απο τα νοικοκυριά.
    2. Να αναλάβει το Κράτος και η Πολιτεία το σύνολο των βαρών των νοικοκυριών αλλά και των μικρών επιχειρήσεων που έχουν σημαντικό πρόβλημα οικονομικό αλλά και επιβίωσης, ξεπληρώνοντας τα χρέη τους στις ιδιωτικές τράπεζες. Ταυτόχρονα να ιδρύσει μια νέα Κρατική Τράπεζα που ως σκοπό θα έχει τη διαχείριση της οικονομικής δυσχέρειας. Ετσι, είναι φανερό οτι οι δανειακές υποχρεώσεις των πολιτών αλλά και των μικρών επιχειρήσεων θα μεταφερθούν στο κράτος με το οποίο πλέον ο κάθε πολίτης θα συναλάσσεται και θα πρέπει με βάση μια ανάλογη κατά περίπτωση ρύθμιση θα προγραμματίζεται η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων.
    Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε ως πολίτη να εκφράσω τις απόψεις μου και εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας προσωπικά ως μια νέα υπουργό αλλά και συνολικά ως μια νέα κυβέρνηση η οποία εμπνέει το όραμα και την ελπίδα στον ελληνικό λαό.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:04 | ΙΩΣΗΦ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Έχουμε γίνει μια κοινωνία υπερκατανάλωσης, μια κοινωνία που έχει μάθει να ζει δανεικά. Θεωρούμε απαραίτητα για την διαβίωσή μας τα κινητά με λογαριασμούς 100€, 200€, 300€ (και παραπάνω), το καινούργιο αυτοκίνητο των 2000, 3000, 4000cc (ξεχνώντας το ασθματικό 127 των παιδικών μας χρόνων), το home cinema (που πας ρε κακόμοιρε, είχες και στο χωριό σου home cinema?), τον καφέ των 8€, τα εορτοδάνεια, τα διακοποδάνεια…

    Οι επιχειρήσεις, από το μικρότερο κατάστημα με κλωστές, ως το μεγαθήριο με τα χιλιάδες υποκαταστήματα λειτουργούν με δανεικά. «Στοκάρουν» με δάνειο από την τράπεζα. «Τζιράρουν» μεταχρονολογημένες επιταγές. Χρωστάνε χρήματα στους υπαλλήλους τους, χρωστάνε ένσημα στο ΙΚΑ, χρωστάνε της Μιχαλούς.

    Και κανένας δεν προβληματίζεται. Κανένας δεν φώναξε στον «κακόμοιρο» που χρωστάει το κινητό των 500-600€, και γκρινιάζει επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τα κοινόχρηστα. Κανένας δεν έπιασε αυτόν που πήρε εορτοδάνειο για να πάει Χριστούγεννα στην Βιέννη να του πεί «πλήρωσέ τα τώρα 3πλά, ηλίθιε, νεοέλληνα, θύμα του εαυτού σου».

    Και όλοι λένε για τις τράπεζες (η απόλυτη ασυδοσία) που τους έδιναν κάρτες επί καρτών για να ξεπληρώσουν τις κάρτες που βγάλανε όταν πήγαν να αδυνατίσουν 47 κιλά, που τα είχαν πάρει τρώγοντας και πληρώνοντας τους λογαριασμούς με άλλες κάρτες.

    Δεν θέλω φυσικά να παραγνωρίσω ότι πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση από συνθήκες και περιστάσεις στις οποίες δεν έφταιγαν καθόλου. Και αυτοί οι άνθρωποι ΠΡΕΠΕΙ πραγματικά να βοηθηθούν να στηριχθούν στα πόδια τους και να ανακάμψουν.

    Πρέπει όμως, όλοι οι ηλίθιοι, χωρίς καταναλωτική παιδία, που δεν τους έμαθαν ούτε οι γονείς τους και ούτε η ζωή, να ξοδεύουν μόνο όσα έχει η τσέπη τους, όχι μόνο να μήν βοηθηθούν, αλλά και να τιμωρηθούν για την ηλιθιότητά τους.

    Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να πληρώσω εγώ τα Σαββατοκύριακα για σκί στον Παρνασσό ή όπου αλλού, του κάθε βλαμένου γύφτου, που «φλασάρει» την πιστωτική του κάρτα, ακόμα και για να αγοράσει την βενζίνη για να φτάσει εκεί.

    Αν αυτό θεωρείται κοινωνική πρόβλεψη και αλληλεγγύη, τότε παρακαλώ μην με ενοχλείτε. Στο κάτω κάτω της γραφής, δέν χρωστάω πουθενά.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:59 | eleni georgiou

    πρεπει καποια στιγμη να πληρωσουν και οι τραπεζες,οι οποιες ειναι ασυδοτες.
    οταν δεν τηρουν τον κανονα της τραπεζας της ελλαδος.ΟΧΙ δανεισμο πανω απο το 40% του εισοδηματος σου.ΑΥΤΕς ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ??ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ
    εδω δεν υπαρχει δολος??.αλλα σου λεει δεν μπορει??δεν πειραζει θα του παρουμε το σπιτι

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:28 | K.Frangos

    Ποιός ή ποίοι επι τέλους ειναι οι εισηγητές του ….νομοσχεδίου ?
    Μήπως θα πρέπει να τους απομακρύνετε το ταχύτερο για να μή κινδυνεύσετε να βρεθείτε στη θέση των μέχρι προχθές κυβερνώντων που δήθεν παραπλανήθηκαν οι υπουργοί τους ?
    Οπως βλέπετε ο σημερινός λαός μας ευτυχώς δεν είναι αυτός της 10ετίας του πενήντα!
    Για ποιά εξώδικη επίλυση και διακανονισμό μιλάτε όταν έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και προγράμματα επισπευσμένων πλειστηριασμών εις βάρος καταληστευθέντων και ανίσχυρων να αντιδράσουν πολιτών?
    Μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με τη δαμόκλειο σπάθη στον ώμο του ?
    Τι κάνουν οι δικαστές και γιατί δεν ελέγχουν τους λόγους επίσπευσης, τον χρόνο και τον λόγο καθυστέρησης καταβολής της δόσης, αλλά κυρίως εάν η οφειλή είναι καλυμένη και πόσο κινδυνεύει η απαίτηση της τράπεζας ?
    Οπως γνωρίζτε η κάθε οφειλή είναι κατά κανόνα πολύ μικρότερη των εγγυήσεων! Είναι ηθικό για ψήλου πήδημα να καταγγέλλεται, η ούτως ή άλλως καταχρηστική και σε πολλά σημεία παράνομα συμφωνημένη σύμβαση στεγαστικού δανείου, πιστωτικής κάρτας, ανοικτού δανειακού λογαριασμού κλπ. χωρίς να έχει χορηγηθεί το συμφωνημένο ποσό του δανείου και χωρίς να έχει εξαντληθεί το συμφωνημένο όριο πίστωσης ?
    Είναι ή δεν είναι κατάχρηση της εξουσίας των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών όταν αυτές κάνουν χρήση καταχρηστικού όρου της ….λεγόμενης σύμβασης δανείου και καταγγέλλουν όποτε θέλουν ακόμα και χωρίς λόγο τη σύμβαση εν γνώσει τους οτι καταστρέφουν τον δανειολήπτη και ….πελάτη τους ? Εκτός εάν τον βλέπουν σαν το θύμα ενός προαναγγέλθέντος θανάτου και ετοιμάζουν τα …κοράκια για την είσπραξη οποιουδήποτε ποσού το οποίο θα καταφέρουν με κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο να του αποσπάσουν!
    Ποιός συνεχίζει να συμφωνεί με το περιβόητο » ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό «?
    Επειτα απο όλα αυτά μπορεί να ελπίζει κανείς σε διαδικασία εξώδικης επίλυσης και ρεαλιστικού διακανονισμού ?

    Μπορείτε εάν θέλετε να επιμείνετε στην άρση της τελεσιδικίας τίτλων και διαταγής πληρωμής, όταν αυτοί προέκυψαν απο παράνομα συμφωνηθέντα στοιχεία και καταχρηστικούς όρους συμβάσεων ?
    Τότε θα δείτε σε μιά νύχτα την ανάσα της αγοράς!

    Σταματήστε αυτούς που εφαρμόζουν το δόγμα της επίθεσης σαν τη καλύτερη άμυνα και παίζουν εκ του ασφαλούς στη πλάτη ανίσχυρων να αντιδράσουν πολιτών και ασχοληθείτε περισσότερο με τις παρανομίες των τραπεζών. Τακτοποιείστε τις και οι φιλότιμοι και νομοταγείς στη πλειοψηφία τους πολίτες όχι μόνο θα βρούνε τρόπο να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά στα πλαίσια της εμπιστοσύνης που θα ανακτήσουν προς το κράτος μας, θα μπορέσουν να συνεχίσουν να συμβάλουν στην επιθυμητή ανάκαμψη της οικονομίας μας παράγοντας και όχι απο το περιθώριο που θα τους οδηγήσει η εφαρμογή ενός ακόμα νομου όπως αυτό που σχεδιάζεται.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:05 | ΓΙΑΝΝΗΣ Π.

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΧΡΕΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΤΑ ΧΕΗ ΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΡΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΞΩΦΛΗΣΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΕ ΤΑΞΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΖΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΘΑ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ. ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ (ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΣΗ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ) ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΤΟ ΑΓΧΟΣ. ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΤΑΚΤΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:11 | Δήμος Γεώργιος

    Επιπλέον θα πρέπει να ρυθμιστεί και νομοθετικά και το ύψος των επιτοκίων που επιβάλλουν οι τράπεζες στην Ελλάδα γιατί η ψαλίδα των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων είναι απίστευτη και δεν δικαιολογείται παρά μόνο για αισχροκέρδεια. Δεν αρκεί να μπαλώνουμε λάθη προηγούμενων δεκαετιών και τα αίτια να παραμένουν άθικτα. Βασικό αίτιο υπερχρέωσης των πολιτών είναι η πολιτική των τραπεζών. Τέτοια επιτόκια έχουν στην Ευρώπη? Αν συνεχίσουμε έτσι μπορούμε να ξεχάσουμε έννοιες όπως ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη κλπ. Σύγκληση με την Ευρώπη δεν πρέπει να έχουμε μόνο στα έξοδα… αν και τώρα θα πρέπει να την επιδιώκουμε αφού οι τιμές των τροφίμων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ότι στην Ελλάδα.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:12 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ

    Προκειμένου να διασφαλιστεί οτι το μέτρο δεν θα χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους πρέπει να τεθεί κάποιος «ορισμός» που να συγκεκριμενοποιεί ποιούς δανειολήπτες που περιέπεσαν σε αδυναμία αφορά. π.χ. οτι αφορά τους δανειολήπτες που κατα την διάρκεια του δανεισμού επέδειξαν συνεπή συναλλακτική συμπεριφορά, διαχειρίζονται με επιμέλεια το οικογενειακό τους εισόδημα και αποφεύγουν την υπερχρέωση.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:00 | andreas

    Θα ήθελα με αυτήν την επιστολή λόγω και της ιδιότητά μου ως Λογιστής να επισημάνω οτι το νομοσχέδιο για να είναι προς την σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και όλους εκείνους που βρίσκονται στην δυσχερή θέση με τις τράπεζες (κινδυνεύοντας να χάσουν την μοναδική τους κύρια κατοικία), γιατί σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής τους έκαναν το λάθος να υπογράψουν για κάποιον άλλο επιταγές ευκολίας , ή
    να μπούνε εγγυητές σε κάποια δάνεια τρίτων. Η ενέργεια αυτή έγινε ή λόγω άγνοιας των επιπτώσεων ή θεωρώντας οτι ο λήπτης του δανείου θα εκπληρώσει τελικά τις υποχρεώσεις του (καλή τη πίστη).Δεν ειναι λοιπόν δυνατόν και το θεωρώ αδιανόητο να εξαιρεθούν απο αυτην την διάταξη περιπτώσεις για τις οποίες δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, αυτού που υπόγραψε επιταγές ευκολίας ,η μπήκε εγγυητής σε δάνεια τρίτων (μη συγγενικών προσώπων)και για τα οποία δεν είχε ο ίδιος όφελος. Τέλος έχω να επισυμάνω οτι τέτοιες περιπτώσεις έφεραν ανθρώπους ώστε να φτάσουν σε κατάσταση αυτοκτονίας ,εμφραγμάτων,αλλά και τόσο χαμηλής αυτοεκτίμησης ώστε πλέον να είναι αδύνατη η ομαλη διαβιώσή τους σε μια τόσο απάνθρωπη κοινωνία η οποία δεν μεριμνά τους αδυνάτους.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:21 | Δήμος Γεώργιος

    Δεν χρωστάω σε κανέναν και δοξάζω το θεό γι’ αυτό.
    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί απόλυτα να μη γίνει πεδίο δράσης για τους πάσης φύσεως φοροφυγάδες που εδώ και δεκαετίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και θα μπορούσαν βάσει της φορολογικής τους δήλωσης να ισχυρίζονται αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους. Χρειάζονται πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για να μην ευνοήσει και πάλι το κράτος αυτούς που συνειδητά φοροδιαφεύγουν και κανένα μέτρο μέχρι στιγμής δεν τους έθιξε ούτε στο ελάχιστο.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:01 | ΣΥΡΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

    1. Πολλοί οφειλέτες έχουν αποπληρώσει τα καταναλωτικά δάνεια και η τράπεζα ζητά τόκους για τους οποίους ο καταναλωτής δεν ενημερώθηκε ποτέ και αυτοί οι τόκοι επανατοκίζονται και ξεπερνούν πολλές φορές δτο διπλάσιο της δόσης που πλήρωνε ο καταναλωτής για το δάνειό του.
    Σε αυτή την περίπτωση τι θα γίνει?
    2.Πολλοί καταναλωτές έχουν αποπληρώσει το στεγαστικό τους και στην ίδια τράπεζα είχαν καταναλωτικό δάνειο το οποίο έχει αποπληρωθεί όμως υπάρχουν οι τόκοι που αναφέρονται στην παρ.1 και η τράπεζα δεν άρει την υποθήκη αν δεν πληρωθούν και αυτοί οι τόκοι που δεν αφορούν το στεγαστικό.Αυτό δεν είναι παράνομο?
    3.Πολλοί καταναλωτές βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και δεν πλήρωσαν κάποιες δόσεις καταναλωτικού δανείου με αποτέλεσμα η Τράπεζα να κάνει απαιτητό όλο το ποσόν. Όταν ο καταναλωτής ζήτησε διαπραγμάτευση με την τράπεζα ,το χρονικό περιθώριο αποπληρωμής ήταν τόσο σύντομο και το ποσόν της δόσης υπέρογκο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Σε αυτές τις περιπτώσεις τι θα γίνει?

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 11:40 | ΜΑΡΙΑ

    ΚΑΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΆΡΞΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:34 | Γιαννηs κοντοπουλοs

    TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ…ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ.ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ.Η ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΝΑ ΤΑ ΕΚΠΟΙΟΥΝ ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ.Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ.ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:29 | Γιώτα

    Ήμασταν μία οικογένεια μεγαλοαστική με πολύ καλά εισοδήματα. Μέσα από την εργασία των γονιών μου φιάξαμε δύο αξιόλογα σπίτια. Κύρια κατοικία και εξοχική. Με δάνεια βέβαια τα οποία πληρώναμε πάντα και ήμασταν στις χρυσές λίστες των τραπεζών. Πάντα ήμασταν δύο και τρεις δόσεις μπροστά. Ο πατέρας μου, με επαγγελμα που απαιτούσε πολύμηνα ταξίδια, αρρώστησε. Από τα υψηλά μας εισοδήματα φτάσαμε στο σημείο να ζούμε από δύο συντάξεις των γονιών μου και εμάς ακόμα να σπυδάζουμε. Η πάθηση του πατέρα μας δεν του επέτρεπε να εργαστεί μια και μέρα παραμέρα χρειαζόταν αιμοκάθαρση. Τα δένεια δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν αν δεν παίρναμε κι άλλα δάνεια. Το ένα σπίτι αγοράστηκε απ τον αδερφό μου όταν έπιασε δουλειά. Καινούριο δάνειο. Η μητέρα μας αρρώστησε κι εκείνη. Πολύ σοβαρά. Τη χάσαμε πρόσφατα.Παρόλο που κι εγώ και ο αδερφός μου δουλέυουμε αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε. Τώρα πουλήσαμε το σπίτι μας για να καλύψουμε τουλάχιστον το ένα στεγαστικό και να μην μας το φάνε για ψίχουλα.Είμαστε όλοι υπερχρεωμένοι γιατι είμαστε οικεγένεια και δεν μπορούσαμε ούτε τους γονείς μας να αφήσουμε όντας και άρρωστοι ούτε την περιουσία που μεπολύ κόπο φιάξαμε να τιναχτεί στον αέρα
    Σας αναφέρω το παράδειγμά μου για να καταλάβουν όλοι και να πειστούν ακόμα κι εκείνοι που αντιδρούν πόσο χρήσιμο είναι αυτό το μέτρο. Δυστυχώς η ζωή δεν τα φέρνει όπως τα υπολογίζουμε.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:29 | Εύη, Κολωνός

    Κύριοι της Κυβέρνησης
    Κύριοι των Τραπεζών

    Ζητούμε ένα τρόπο :
    1) να πληρώνουμε λιγότερους τόκους
    2) να πληρώνουμε σε μία τράπεζα
    3) να πληρώνουμε ένα δάνειo

    Οι τράπεζες δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Όταν μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας παρακαλούσαν να πάρουμε δάνειο, να βγάλουμε κάρτα κλπ. δεν γνώριζαν ότι θα έρθει η μέρα που δεν θα μπορούν να εισπράξουν τα χρήματά τους;

    Τώρα ζητούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μειώσουν τα επιτόκια και να αναλάβει μία τράπεζα όλο το βάρος, και εμείς να έχουμε μία δόση μειωμένη και μέχρι το 1/3 του μισθού μας.
    Όπως υπάρχει ένας ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ που μας φακελώνει, να υπάρχει και μία τράπεζα που να μας βοηθήσει να ξεχρεώσουμε
    Ευχαριστώ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:06 | μαρία

    τι προβλέπεται για τους χρεωμένους καταναλωτές οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων και καρτών παίρνοντας από τη μια κάρτα μετρητά για να πληρώσουν την τις άλλες με αποτέλεσμα να χρεώνονται συνεχώς γιατί δεν τους φθάνει ο μισθός για να ζήσουν και να πληρώσουν και τις δόσεις; γιατί να μην υπάρξει μια περίοδος χάριτος 2-3 ετών; τι γίνεται με το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τις τράπεζες;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:10 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΓΟΡΑΣΑΜΕ ΜΕ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ 80 ΤΜ ΤΟ 2004 ΑΞΙΑΣ 100000 ΕΥΡΩ.ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΑΝ ΩΣ ΤΟ 2006 ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ.ΤΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΑΠΟ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ.ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΑΝΕΙΑ ΑΝΑΒΑΛΛΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ (ΓΙΑ ΟΤΙ ΛΕΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ). ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΕΝΑ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΧΕ ΑΝΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ 180000 ΕΥΡΩ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΑ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΔΕΧΟΜΑΣΤΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΛΕΓΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ 2 ΜΙΣΘΟΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΗΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ. ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ 320000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ 3500 ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΟΦΕΙΛΗ.ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ! ΕΝΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΟΤΑΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 3500 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΝΟΥΜΕ 1000? ΟΤΑΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ? ΕΞΥΠΗΡΕΤΩ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗΣ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟΥ. ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ (ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΩΡΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ .ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:41 | Μουρ Σουζαν

    Θα ηθελα να προτεινω μακροπροθεσμα πληρωμη των χρεοι για τον εξεις λογο,κατα την διαρκεια της ιστοριας υπηρχαν οικονομικα προβληματα και κρισες. Η οικονομικη κατασταση θα ξεπεραστει αλλα αν οι τραπεζες δεν βοηθανε στις ρυθμησες των χρεων ο κοσμος θα χασει την επιστοσυνη του προσ αυτους και δεν θα υπαρχει πιστωτικη δραστηριοτητα. Αυτο σημαινει οτι οι τραπεζαες θα εχουν μονημη μειωση κερδων.
    Εγω προσωπικα εχω μεγαλο χρεως επειδη εστησα ενα κεντρο ξενων γλωσσων απο καταναλωτικα δανεια και πιστωτικες καρτες. Δεν ηθελε καμια τραπεζα να μου χρηματοδωτηση παρολο που σαν καθηγητρια εχω 30 χρονια πειρα στη διδασκαλια αγγλικων και ειμαι και αγγλιδα και πτυχιουχος.Οπως διποτε το ρισκο ηταν δικο μου αλλα εκει που αρχισα να εχω προοδος ερχεται η οικονομικη κριση. Ποιος με βοηθαει τωρα?

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:38 | MARIA IRAKLIO KRITI

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
    είμαι μια πολίτης, με μέτρια μόρφωση, για αυτό και δεν θα απευθυνθώ σε εσάς με τον εύγλωττο τρόπο πολλών από τους προηγούμενους πολίτες. Είμαι μια πολίτης που χαρακτηρίζω την ζωή μου γενικώς χαμηλού βιοτικού επιπέδου και δυστυχώς με ελάχιστες ελπίδες καλυτέρευσης σε αυτή την χώρα που ζούμε. Θα ήθελα πραγματικά να πιστέψω σε εσάς και στις προθέσεις σας. Θέλετε να βοηθήσετε ανθρώπους σαν και εμένα? Καταργήστε την γραφειοκρατία, Κινηθείτε υπέρ του απλού πολίτη, Κυνηγήστε τα οργανωμένα συμφέροντα και όλους τους οργανισμούς που πλουτίζουν εις βάρος μας, στην προκειμένη περίπτωση τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Έχετε παρακολουθήσει με τι τρόπους καταχρεώνουν τους απλούς πολίτες που έχουν 1 ή 2 πιστωτικές κάρτες αλλά πάραυτα τους βγάζουν άλλες 10? Έχετε δει τα επιτόκια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με αυτά της Ελλάδας? Γιατί οι τράπεζες έβγαζαν προσωπικά, καταναλωτικά και άλλα τέτοια δάνεια σε πελάτες που δεν είχαν τις προϋποθέσεις? Γνωρίζετε ότι ένας μέσος Έλληνας χρωστά τουλάχιστον σε 4 -5 τράπεζες από 2 κάρτες και 1 δάνειο? Εάν τα αθροίσουμε, αυτό σημαίνει ότι το χρέος αντιστοιχεί σε περίπου 10 πιστωτικές κάρτες και 5 δάνεια. Και αυτό γιατί δυστυχώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της ζωής. Σίγουρα τα γνωρίζετε και για αυτό ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια. Πώς όμως εγώ μια απλή πολίτης που δεν έχω καμία προοπτική, θα αντιμετωπίσω αυτές τις τράπεζες σε δικαστικές αίθουσες για να διακανονίσω τα χρέη μου? Έχω σταματήσει να πληρώνω εδώ και 10 μήνες, έχω αλλάξει τηλέφωνο και κρύβομαι από τους δικαστικούς κλητήρες και τα εξώδικα. Δεν ξέρω πια πόσο είναι το χρέος μου γιατί θέλω να κρυφτώ από αυτό. Είμαι διατεθειμένη να τα μαζέψω όλα σε ένα και να δίνω μια δόση που να μου επιτρέπει να ζω αξιοπρεπώς χωρίς να ντρέπομαι και χωρίς να κρύβομαι. Φροντίστε να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που να τα χειριστεί όλα αυτά έξω από τους τραπεζικούς οργανισμούς, διαφορετικά ο μόνος κερδισμένος πάλι θα είναι οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να ακουστώ. Εύχομαι αυτή η χώρα κάποτε να ισορροπήσει και να ξαναγίνουμε περήφανοι που ζούμε σε αυτήν.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:29 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΖΟΥΡΤΙΔΟΥ

    ειναι γνωστο οτι τα ινστιτουτα αισθητικης εχουν εξαπατησει καταναλωτες με την ανοχη των τραπεζων υπερχρεονωντας τους.
    Η προηγουμενη κυβερνηση νομοθετησε δινωντας το δικαιωμα υπαναχωρησης στους καταναλωτες αλλα ο νομος δεν εχει αναδρομικη ισχυ αφημωμτας ομηρους στιε τραπεζες χιλιαδες καταναλωτες
    οι οργανωσεις καταλωτων εχουν δεμενα τα χερια και δεν μπορουν να βοηθησουν.
    Προτεινω να διαγραφουν τα χρεη στο συνολο τους οταν ο καταναλωτης εχει προσφυγει σς οργανισμους προστασιας καταναλωτη.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:10 | Καναριδης Νικολαος.

    Πιστευω οτι θα πρεπει να ελεγχθει ποιοι (επιχειρησεις η» ιδιωτες)
    δεν εμφανιζαν προβλημα (Τειρεσια η» αλλο)μεχρι τον Ιουλιο του 2008.
    Αν εμφανιζεται το προβλημα μετα απο αυτην την ημερομηνια, θα πρεπει
    να τυχουν ιδιαιτερης μεταχειρησης διοτι οντος θα ειναι προβληματα λογω κρισης.Δοτι ο χειμωνας που μας περασε ηταν ο πιο δυσκολος που εχουμε βιωση,ιδιος στο λιανικο εμποριο.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:12 | Ellinos Anonymou

    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΣΟΥΡΑ? ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ (ΙΣΩΣ) ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΛΙ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΕΓΩ.
    ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ – ΜΗΠΩΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΟΔΗΓΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΟΤΑΝ Η ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ <> ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ? ΘΑ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ Ή ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ?
    ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΑΞΗΔΕΣ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:04 | φιλιππος

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΟΣ ΜΕ 750 ΕΥΡΟ ΜΥΣΤΟ Κ ΕΧΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΧΡΕΥ 30,000 ΕΥΡΟ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΤΙΚΕΣ Κ ΚΑΤΑΝΑΛΟΤΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟ ΝΑ ΠΛΙΣΟ ΤΟ 10 ΤΗΣ 100 ΑΝ ΝΑΙ ΠΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Κ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Κ ΑΝ ΟΧΙ ΤΗ ΚΑΝΟ ….

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:05 | Παναγιώτα Γιώτη-Δακτυλά

    Είναι μία κίνηση ναι μεν σχετικώς θετική, αλλά για μία μόνο κατηγορία οφειλετών.Τα επαγγελματικά δάνεια -π.χ.- πού αναφέρονται;
    Εκτός αυτού, θεωρώ πως θα προσθέσει προβλήματα ο τρόπος με τον οποίο προτίθεται το νομοσχέδιο να οδηγήσει στην όποια λύση, καθώς διάκειται ουσιαστικά υπέρ του πιστωτή (κατά κύριο λόγο υπέρ των τραπεζών) κι όχι υπέρ του οφειλέτη, ο οποίος είναι καταχρεωμένος ΚΑΙ λόγω των πράξεων του πιστωτή (απανωτοί ανατοκισμοί, χρέωση χρήσης ΑΤΜ κ.λπ.). Για παράδειγμα, στο άρθρο4-γ αναφέρεται ότι το σχέδιο διευθέτησης οφειλών γίνεται σύμφωνα με τα συμφέροντα του πιστωτή…
    Κάτι άλλο, που επίσης δεν λαμβάνεται υπόψην στο νομοσχέδιο, είναι η δυνατότητα που έχει ή ΔΕΝ έχει ο οφειλέτης να πληρώσει δικηγόρο, η παρουσία και συμμετοχή του οποίου είναι παραπάνω από αναγκαία, αφού ποιος απλός πολίτης έχει την απαραίτητη γνώση της όποιας Δικονομίας;
    Μία ακόμη επισήμανση αφορά την προσπάθεια (ή τις προσπάθειες) συμβιβασμού του οφειλέτη με τον πιστωτή – στη δεδομένη περίπτωση με τις τράπεζες: Ίσως αυτή η προσπάθεια έχει γίνει μόνο προφορικά (πιθανότατα κι επανειλλημένα) καθώς λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι μπορούν & πρέπει να πράξουν σε αυτές τις περιπτώσεις και, φυσικά, οι πιστωτές δεν ενημερώνουν τους οφειλέτες προς το συμφέρον των δεύτερων ποτέ…
    Ο «Παναγιώτης, 28-10-09,@23:19» έχει κάνει μία πολύ σωστή τοποθέτηση επ΄αυτών…
    Επίσης, αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχει αναφορά για διάφορα άλλα, όπως αναδρομική μείωση επιτοκίων & διάθεση των 28 δις που δόθηκαν στα τραπεζικά ιδρύματα για τακτοποίηση λογαριασμών αλλά παρουσιάστηκαν σαν κέρδη των τραπεζών.
    Τέλος, ας έχετε υπόψη σας ότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι -συχνά- αλληλένδετη με την οικογένεια του επιχειρηματία, την οποία και συντηρεί

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:16 | Βασίλης

    Πολύ θετική η προσπάθεια σας , να βοηθήσετε κάποιους οι οποίοι δεν έχουν ελπίδα.
    Έχω κάποια ερωτήματα:

    1.Ποιά τα κριτήρια για να μπει κάποιος στην ρύθμιση;
    Όταν λέτε «Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.»,τι εννοείτε;Πρέπει να μην πλήρώνει κάποιος για μήνες;Πρέπει να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα τα χρέη;Δεν είναι ξεκάθαρο για μένα αυτό.
    2.Όταν λέτε εφαρμόζονται οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα,τι εννοείτε;Θα είναι σαν δηλώνει πτώχευση ο οφειλέτης;Αν ναι δεν νομίζω ότι βοηθάτε την κατάσταση έτσι.

    Θέλουμε ξεκάθαρα πράγματα και ουσιαστικές λύσεις για όλους.

    Ευχαριστώ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:28 | Χαράλαμπος

    Νομίζω ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυθνση καθώς προσπαθεί να ανακουφίσει τους δανειολήπτες που πράγματι βρίσκονται σε δυσκολία χωρίς όμως να δημιουργήσει ψυχολογία τύπου «δεν πληρώνω» κάτι που θα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα το τραπεζικό σύστημα με ότι αυτό συνεπάγεται. Όσον αφορά το συγκεκριμένο άρθρο νομίζω ότι πρέπει να διευκρινιστεί τί θεωρείται επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:02 | ΣΑΒΒΑΣ

    ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ;
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 10:43 | Μπαλκής Θωμάς

    Γιατί δεν επεκτείνεται το νομοσχέδιο και ως προς τα χρέη προς το δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία από περιορισμένη επαγγελματική δραστηριότητα, έτσι ώστε να εισρεύσουν άμεσα στα κρατικά ταμεία χρήματα τα οποία διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο ίσως θα γίνει στην Ελλάδα η πρώτη δίκαια αναδιανομή εισοδήματος , πρός ώφελος της πραγματικής οικονομίας.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:42 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Είμαι πολύτεκνος με 6 παιδιά και ζω το δικό μου Γολγοθά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πολύ θετικό μέτρο θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ κάποια πράγματα που με αφορούν άμεσα.
    Τι γίνεται με τα χρέη που μπορεί να βαρύνουν κάποιον ο οποίος έχει βρεθεί ως εγγυητής από παλαιότερη εμπορική δραστηριότητα? Στην δική μου περίπτωση είχα ΕΠΕ στην οποία οι Τράπεζες με υποχρέωναν να υπογράφω και ως εγγυητής. Εκτός των Τραπεζών με εκβιάζουν με προσωποκράτηση ή και πλειστηριασμό πιστωτές για απλήρωτες επιταγές καθότι ήμουν διαχειρηστής της ΕΠΕ. Στην προσπάθεια μου να τους ικανοποιήσω όλους και για να μην μείνουμε στο δρόμο εγώ και η οικογένεια μου, προσπάθησα να κάνω κάποιους συμβιβασμούς. Τα ποσά όμως και οι δόσεις ήταν εξοντωτικές. Πήρα καταναλωτικά δάνεια, χρησιμοποίησα κάρτες για να μπορώ να πληρώνω δόσεις και συμβιβασμούς. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Τα χρέη δεν μειώθηκαν λόγω τόκων, εξόδων κλπ. Προστατεύεται η κύρια κατοικία μου? Μπορώ τουλάχιστον να ελπίζω ότι δεν θα βρεθούμε στους δρόμους?

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:40 | Γιώργος

    Είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που πρέπει όμως οπωσδήποτε να προσεχτεί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει boomerang, είναι η διαδικασία διεκπεραίωσης.
    Οι αγκυλώσεις των γραφειοκρατικών υπηρεσιών πρέπει να ξεπεραστούν ώστε ο κόσμος, που είναι χιλιάδες δανειολήπτες, αν εμπλακούν σε κυκεώνα «εγγράφων επί εγγράφων» και «υπαλλήλων επί υπαλλήλων», κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστεί αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, θα καταλήξει πιθανώς σε φιάσκο.
    Γνώμονας σε αυτές τις πρωτοβουλίες, που επικροτούνται από το σύνολο της κοινωνίας, είναι η «ά μ ε σ η εξυπηρέτηση του πολίτη» και όχι και η επιπλέον ταλαιπωρία που μπορεί να υποστεί.
    Είμαι σίγουρος πως η κυβέρνηση θα μεριμνήσει αναλόγως.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:13 | George farmakides

    Πρεπει να αναφερεται και σε πιστωτικες καρτες αλλα στην ρυθμιση χρεων να συμπεριλαμβανονται και οι εγγυητές,και γραμματια. επιταγες μεταχρονολογημενες

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 09:20 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΝΑΟΓΛΟΥ

    Για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει αποκλεισμός αυτών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα διότι αυτά καλύπτουν αποκλειστικά καταναλωτικές και όχι επιχειρηματικές τους ανάγκες.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 08:06 | andreas

    thetikes ekselikseis sta oikonomika ths xwras mas.mhpws prepei sto nomo na symperilhfthoyn agrotokthnotrofika daneia ta opoia exoyn rythmistei edw kai kapoia xronia alla den mporoyn na apoplhrothoyn logw twn xamhlwn timwn twn proiontwn kai aykshshs toy kostoys paragwghs?