Άρθρο 1. Πεδίο Εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 00:58 | ΚΑΚΙΤΣΗΣ ΦΩΤΗΣ

    Ολοι πιστευουμε σε μια πιο απλη ζωη.Ολοι θελουμε να λυθουν τα προβληματα μας γρηγορα και χωρις χασιμο χρονου.
    Θελω να πω ενα μεγαλο μπραβο σε ολους εσας που επιτελους μετα απο δεκαετιες δωσατε λογο στον πολιτη.
    Η δικια μου προταση ειναι πολυ απλη.Το κρατος εχει τρεις(3) τραπεζες που μπορουν να λυσουν το προβλημα των υπερχρεωμενων νοικοκυριων:την Εθνικη,το Ταχυδρομικο Ταμιευτηριο και την Αγροτικη.
    Δωστε λοιπον μια κατευθηντηρια γραμμη σ’αυτες τις τραπεζες να μαζεψουν ολα τα χρεη του καθενος μας σε μια δοση ιση με το 60% του μηνιαιου μισθου.
    Για παραδειγμα θα δωσω τα δικα μου στοιχεια.Εγω χρωσταω γυρω στις 70000 ευρω.Η δοσεις που μου ερχονται να πληρωσω ειναι γυρω στις 2.300 ευρω το μηνα(!!) την στιγμη που το εισοδημα μου (μηνιαιως)ειναι 1500 ευρω.Πως λοιπον θα μπορεσω-αν μπορεσω-καποια στιγμη στο μακρινο μελλον να πω οτι ξεχρεωσα?
    Οταν ζητας απο τις τραπεζες που ηδη εχεις δανεια και καρτες να στα μαζεψουν ολα σε ενα σου αρνουνται λογω παλαιοτερων χρεων και ενδεχομενως στον Τειραισια.Αρα τι κανεις?αυτο που κανει πλεον ο καθενας μας…αφηνει απληρωτα χρεη και μαζευονται,μαζευονται μεχρι να σε πνιξουν.
    Ενω αν οι τραπεζες σε στηριζανε και στα μαζευανε ολα σε ενα με μια δοση των χιλιων(1000)ευρω και αυτες θα πληρωνοντουσαν και εγω θα ειχα λεφτα να πληρωσω και τις αλλες υποχρεωσεις (ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ-κοινοχρηστα-ενοικια).
    Πρεπει να γινουν ολα απλα για να ειναι και αποδοτικα για ολους.
    Σας ευχαριστω πολυ
    Κακιτσης Φωτης

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 00:46 | nidriotis anastasios

    Η γενική κατεύθυνση του μέτρου είναι σωστή. Το πρόβλημα έγκειται στην εφαρμογή του, αν δεν αποσαφηνιστούν 2-3 σημεία.
    Συγκεκριμένα:
    Μεγάλη προσοχή στον καθορισμό των δικαιούχων καθώς η τράπεζα δίνει κεφάλαια που πρέπει να επιστραφούν. Δεν επιτρέπεται να γίνει το μέτρο εργαλείο σε επιτήδειους που θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν για να γλυτώσουν τις οφειλές τους ενώ δεν θα έπρεπε.
    Να εξεταστεί το θέμα των αμοιβών των δικηγόρων.
    Ορισμός χρονοδιγράμματος της διαδικασίας και αυστηρή τήρησή του.
    Ωστόσο, αν και το κακό έχει ήδη γίνει με τις τράπεζες, θα πρέπει να γίνει η μέγιστη προσπάθεια πρόληψης στο μέλλον. Δηλαδή εποπτεία, εποπτεία και εποπτεία. Δεν μπορεί όταν όλα πάνε (φαινομενικά) καλά να επιτρέπεται η άκρατη δημιουργία κλίματος ευφορίας και να αφήνουμε τις τράπεζες να περνούν το μήνυμα της ευτυχίας της κατανάλωσης με δανεικά. Στραφείτε στην κατεύθυνση της αλλαγής της νοοτροπίας με την οποία μας εμπότισαν οι τραπεζίτες. Καταναλώνουμε με αυτά που έχουμε και δανειζόμαστε αυτά που άμεσα μπορούμε να επιστρέψουμε και μαθαίνουμε να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτά που μπορούμε να έχουμε και όχι με αυτά που μας φορτώνει η ψευδαίσθηση του δανεικού χρήματος.
    Γιατί όταν έρχονται τα δύσκολα, οι τραπεζίτες δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Όταν είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η κοινωνικοοικονομική συνοχή, τότε κλείνουν την πόρτα και ξεχνούν ότι αυτοί μας δάνεισαν, αυτοί μας φόρτωσαν ένα σκασμό προιόντα χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προυποθέσεις.
    Βοηθήστε λοιπόν τώρα όσους έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανάγκη, αλλά φροντίστε στο μέλλον να μην υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις που να χρειαστούν την βοήθειά σας. Τολμήστε να τα «βάλετε» με τους ηθικούς αυτουργούς γιατί μόνο για την τσέπη τους ενδιαφέρονται και αυτή η τσέπη έχει μεγάλο βάθος. Μειώστε το…

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 00:09 | Γεωργια

    τομική αξιολόγηση του κάθε φακέλλου, και υποβολή πρότασης απο αυτόν, εξατομικευμένης προς την τράπεζα, για τον τύπο της αναχρηματοδότησης και εξόφλησης των χρεών. Ετσι και ο πελάτης και η τράπεζα παρακολουθούνται στενά εαν και οι δυο τηρούν τους όρους της συμφωνίας.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 00:10 | Alekos Stamou

    Καλημέρα, αν θέλετε ρίξτε μια ματιά εδώ: http://prasinigata.blogspot.com/2009/10/blog-post_29.html
    ειλικρινά δεν ξέρω πόση βάση έχουν όσα περί «δικαιοπρακτικών ορίων επιτοκίων» ισχυρίζεται ο αρθρογράφος.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 23:34 | ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ Κ.

    Θα προτείνω μια διευκρίνηση-επέκταση:
    ¨¨4.Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά και αφορά χρέη και προς περισσότερες απο μια τράπεζες ή και εταιρίες ή και οργανισμούς,που έχουν δανείσει με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο η νομίμως απαιτούν ποσά από υπαλλήλους,τους συνεργάτες τους, πελάτες τους κ.α.¨¨.
    Γιατί θεωρώ οτι θα πρέπει να δούμε και την ανθρώπινη πλευρά μιας επαγγελματικής συναλλαγής όπως π.χ. του ασθενούς ή και των συγγενών του που χρωστούν μεγάλα ποσά σε ξενοδ.. συγνώμη …νοσοκομεία ή έχουν πάρει δάνεια από τις εργασίες τους και αδυνατούν να αποπληρώσουν.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 23:21 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ΟΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1>ΟΣΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 13000 ΕΥΡΟ ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΩ ΤΑ ΧΡΕΗ
    2>ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 13000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΤΟ 30% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΣ ΤΟΥ (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ 30% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΑΖΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ <>-ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΟ ΔΟΥ Η ΤΡΑΠΕΖΑ)
    3>ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΛΩΝ (ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ)ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΟ 30%ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 22:31 | Παναγιώτης Κ.

    Βασικές αρχές της διαδικασίας απαλλαγής από χρέη με γνώμονα την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης που αξίζει ο πολίτης:

    1) Απλοποίηση της διαδικασίας κατάθεσης σχετικής αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία απευθείας από τον ενδιαφερόμενο χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων (πχ δικηγόρων) με τα εξής απλά δικαιολογητικά: α. έσοδα, β. εκκαθαριστικό εφορίας, γ. έντυπο Ε9, δ. υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχουν έσοδα από άλλη πηγή, σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης θα απορρίπτεται η αίτηση, ε. αποδεικτικά χρεών από τις τράπεζες, στ. υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών αποδέχεται την εκποίηση της περιουσίας μέχρι του ποσού αποπληρωμής των χρεών
    2) Το δικαστήριο καθορίζει το απαιτούμενο (ρεαλιστικό) ποσό διαβίωσης με βάση ορισμένα κριτήρια (έγγαμος, άγαμος, τέκνα κλπ)
    3) Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία για την αποπληρωμή των χρεών, το υπόλοιπο να παραγράφεται.
    4) Καθαρή και ρητή αναφορά στο νόμο ότι η πρώτη μόνιμη κατοικία δεν εκποιείται προς αποπληρωμή των χρεών, χωρίς «παραθυράκια», υποσημειώσεις κλπ!

    Η πρόταση αυτή είναι εφαρμόσιμη άμεσα σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους που δεν μπορούν να αποκρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 22:59 | kostaki fotini

    γιατι δεν προβλεπεται και ρυθμιση για τα χρεη προς τους ασφαλιστικους οργανισμους(ΙΚΑ, ΤΕΒΕ….);;;;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 22:54 | ΖΩΡΖΟΥ ΦΕΜΗ

    Παρ. 2α: Θα πρέει να διασαφηνιστεί τι εννοείται ως «επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμής»

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 21:25 | konstantinos 1

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ .ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.¨
    ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕ ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΔΟΥΛΕΙΩΝ ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟ.ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ,ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΙΟΓΚΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΏΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.ΕΤΣΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΟΜΠΑΖΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΑΜΟΙΡΟΙ ΕΥΘΥΝΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΥΤΕ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΟΠΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ,ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΑΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ Α)ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Β) ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΕΠΟΠΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,Γ)ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΧΡΕΩΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ. ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΕΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ.ΘΕΩΡΩ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΆ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.Δ) ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΑΦΗ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΜΗΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΧΤΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΛΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΦΟΡΑΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΑ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ $Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΕΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟΥ 10% ΣΕ ΥΨΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΣΤΟ 40% ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥΣ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ,ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ΡΗΤΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ.
    ΤΕΛΟΣ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΩΣ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 20:28 | dimitris

    Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 50.000Ε ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΣΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΟ ΤΟ ΒΓΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΟΣΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΙΣΤΩΤΗΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 70.000Ε 0 ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ 650Ε ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 450Ε ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΠΟΤΕ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΛ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΟΙΓΟΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΥΤΟΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΙΓΟΡΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 20:58 | xrisa

    Είμαι μητέρα 2 ανήλικων παιδιών , πριν 3 χρόνια έκανα το βήμα να ξεκινήσω μια μικρή επιχείρηση , τα πράγματα δεν πήγαν καλά άρχισαν να μου αφήνουν φέσια και εγω για να τα βγάλω περά άρχισα να δανείζομαι από τις τράπεζες ( αφου τα δάνεια τα έδιναν απλόχερα και με μεγάλη ευκολία) .
    Με απείλησαν και χτύπησαν μεσα στον γραφειο μου για να μην κινηθώ δικάστηκα για να διεκδικήσω τα χρήματα που μου χρωστούσαν, ποσό οφειλής? 120.000 ευρώ , ταυτόχρονα έρχεται και το ΣΔΟΕ, και μου βάζει πρόστιμο γιατί λέει δεν ειχα τιμολογήσει έγκαιρα τους απατεώνες που δεν με πλήρωναν ( δηλαδή αφου δεν έχεις πληρωθεί πρέπει να τιμολογήσεις και να βρεις να πληρώσεις και το ΦΠΑ του τιμολόγιου ) κάθε μερα μου εμεναν ολο και περισσότερες επιταγες στα χερια μου απληρωτες ( ακάλυπτες ) που όμως εγω επρεπε να κόψω το λαιμό μου να πληρώσω τα δάνεια και τις επιταγές.

    Το αποτέλεσμα ειμαι χωρις δουλεια , τα παιδια μου στην μητέρα μου που είναι ανάπηρη, εγω να ψαχνω δουλεια και χρηματα να καλυψω τα χρέη μου. Ζητησα από την τραπεζα ρυθμιση από το Μάιο του 09 και μου ειπαν ότι δεν μπορουν να το κανουν στις καρτες και καταναλωτικά δανεια , όπως επισης για να αλαξει ο χρονος αποπληρωμής του στεγαστικου μου για να μειωθει η μηνιαία δοση πρεπει να αλαξουν την συμβαση να παω ξανα για την προσημείωση του ακινήτου να πληρωσω τα εξοδα να πληρώσω και για την προσημείωση στο υποθηκοφυλακείο καθώς επίσης και να εξοφλήσω τις ληξιπρόθεσμες όφειλες. Αν αυτά θα ζητούν από ολους του πολίτες που εχουν δάνεια καρτες κ.α να πληρωσουν και να εξοφλησουν τα ληξιπρόθεσμα τους για να γινει ο διακανονισμός τοτε δεν θα μπορέσει να γινει τιποτα.
    Και κατι ακόμη , Εσεις από τις εισπρακτικές εταιρείες αφήστε τον κοσμο να λειτουργήσει , να σκεφτεί , να δουλέψει , να κοιμηθεί , να ξεκουραστεί αφήστε τους δεν προσφέρετε τιποτα παραπάνω από το να μας ρίχνετε την ψυχολογια και να τα κανετε χειρότερα , ουτε να δουλέψουμε ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ!!!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 20:20 | Γεωργία Π.

    α) απλούστευση διαδικασιών (μη χρειαστεί να ξοδέψουμε περισσότερα σε δικηγόρους – δικαστήρια)
    β) κατοχύρωση της 1ης κατοικίας
    γ) οι 2 κρατικές τράπεζες να ανοίξουν το δρόμο προσφέροντας με την εγγύηση του δημοσίου δάνεια συγκέντρωσης οφειλών με ευνοικότερους όρους. Αναγκαστικά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες όταν δουν οτι μειώνεται το πελατολόγιο τους
    δ) κάποια στιγμή θα πρέπει να δωθεί και μια παροχή στους δημοσίους υπαλλήλους. Μπορεί να μην αρεσει αυτό σε πολλούς αλλα και αυτοί είναι υπάλληλοι των 1000 ευρω (δεν ανήκουν ολοι στις εφορίες και στις καλοπληρωμένες υπηρεσίες). Είναι οι μόνοι που προπληρώνουν τους φόρους και οι τελευταίοι που δέχονται τυχόν ευνοικές ρυθμίσεις. Με εγγύηση τη μονιμότητα του μισθού να δωθούν δάνεια και σε αυτούς.
    ε) ο δημοσιος υπάλληλος δεν μπορεί να πάρει το μισθό του τη μέρα που κατατίθεται στην τράπεζα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Eurobank – o μισθός κατατίθεται στις 22 κάθε μήνα και ο μισθωτός δεν μπορεί να σηκώσει τα χρήματά του πρις τις 27. Είναι σωστό αυτό?
    στ) να σταματήσει το credit system και ο λευκός Τειρεσίας των τραπεζών. Κατ’αρχήν καταπατούνται προσωπικά δεδομένα. Ο κάθε υπαλληλος μπορεί να μπει στο σύστημα και να δει τα δάνεια που διαθέτει ο καθένας. Τουλάχιστον σε αυτό το μεσοδιάστημα που η πλειοψηφία θέλει πλέον να κλείσει τις υποχρεώσεις της (όλοι πλεον έχουμε πάρει το μάθημα μας) το credit system και ο Τειρεσίας είτε λευκός είτε μαύρος δεν εξυπηρετεί. Αλλωστε με τη συγκεντρωση όλων ο καθένας πλεον θα κανει το ανάλογο κουμάντο του και με μια τραπεζα.
    ζ) να εφαρμοστεί και στην πράξη η κατάργηση όλων των παράνομων χρεώσεων των τραπεζών. Εκει πια πρέπει να μπει και το μαχαίρι στο κόκκαλο. Δεν είναι δυνατό να υπαρχει η απαίτηση από τον απλο πολίτη να είναι συνεπής και νόμιμος και σωστός, όταν το σύστημα και οι τράπεζες που ανήκουν σε αυτό είναι σημαιοφόροι στην παρανομία – τοκογλυφία – εξαπάτηση.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 19:58 | Λεωνίδας Χ.

    Πρέπει να ορισθούν καλύτερα οι εξαιρέσεις.Πρόστιμα και χρηματικές
    ποινές προς ποιούς;΄π.χ΄Θα μπορούσε να ορισθεί μόνο προς το Δημόσιο
    και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.Η μετατραπείσα σε χρήμα
    ποινή φυλάκισης περιλαμβάνεται;Ή προβλεπόμενη σε σύμβαση ποινική
    ρήτρα, που κατέπεσε, περιλαμβάνεται;Οι προσαυξήσεις των ασφαλιστι-
    κών εισφορών;
    Η παραπομπή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα θα έπρεπε να
    γίνεται πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον με αναφορά συγκεκριμένων
    κεφαλαίων του Κώδικα.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 19:15 | παυλος

    τα 28 δισεκατομυρια ευρω που εδωσε η νεα δημοκρατια στις τραπεζες να τις υποχρεωση το πασοκ να διαγραψουν ολα τα χρεη αυτων δανεια-καρτες που χρωστανε, να κλεισουν τις εισπρακτικες εταιρειες τους και να μειωσουν τα επιτοκια δανειων & καρτων στα ευρωπαικα επιπεδα.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 19:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Άρθρο 1. Πεδίο Εφαρμογής
    Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009
    1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

    3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

    4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά .
    *************************************************
    Σχόλια επί του άρθρου αυτού…ΟΥΔΕΝ
    * Το σημαντικό θα είναι να μη χαριστούν τα δάνεια σε αυτούς που πραγματικά δεν θα έχουν ανάγκη να χαριστούν !!!!!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 19:39 | Γ.Κ.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΑ Ο Λ Ω Ν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Πες μου τι τηρείται από όλα αυτά και τι κάνομε εμείς;

    ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ Ν.3758/2009.

    Πρόσφατα, ψηφίστηκε ο νόμος (3758/2009), ο οποίος ρυθμίζει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών, που πλέον μετονομάστηκαν σε Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Με το νέο νόμο τίθεται για πρώτη φορά ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για αυτές τις επιχειρήσεις, με σκοπό την προστασία των οφειλετών από αθέμιτες και παράνομες πρακτικές.
    Αρχές που πρέπει να τηρούν οι Εταιρείες Ενημέρωσης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων (εισπρακτικές εταιρείες) κατά την ενημέρωση και επικοινωνία με τον οφειλέτη:

    Κατά την ενημέρωση του οφειλέτη σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του, οι Εταιρείες Ενημέρωσης έχουν την υποχρέωση να συμπεριφέρονται στον οφειλέτη με ευπρέπεια και ειλικρίνεια, να σέβονται την προσωπικότητά του, αλλά και την ιδιωτική του ζωή, την υγεία, την ασφάλεια και το τραπεζικό του απόρρητο.
    Πριν από κάθε ενέργεια ενημέρωσης πρέπει να προηγείται επιβεβαίωση και ταυτοποίηση του οφειλέτη.
    Σε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία με τον οφειλέτη οι Εταιρείες έχουν υποχρέωση να εμφανίζουν τον αριθμό προέλευσης κλήσης (Δεν επιτρέπεται η κλήση προς τον οφειλέτη από τηλεφωνική γραμμή με την ένδειξη «Απόκρυψη»).
    Οι υπάλληλοι των Εταιρειών Ενημέρωσης οφείλουν να ενημερώνουν τους οφειλέτες σχετικά με το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά τους, καθώς και για το σκοπό της επικοινωνίας. Επιπλέον πρέπει να δηλώνεται στον οφειλέτη ο αριθμός μητρώου της εταιρείας, καθώς οι εταιρείες αυτές είναι υποχρεωμένες από το νόμο να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο καταχωρούνται και τα πλήρη στοιχεία των νομίμων εκπροσώπων τους.
    Δεν πρέπει να οχλείται ο οφειλέτης, τηλεφωνικώς ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο, περισσότερες από μία φορά ανά δεύτερη ημέρα.

    Περιορισμοί που επιβάλλονται στις Εταιρείες Ενημέρωσης:

    Απαγορεύεται στις Εταιρείες Ενημέρωσης να εισπράξουν οι ίδιες με οποιονδήποτε τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή να αναθέσουν την είσπραξη σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
    Ο οφειλέτης πρέπει να ενημερώνεται ότι τα προσωπικά του δεδομένα (π.χ. διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας), έχουν διαβιβαστεί στην Εταιρεία Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα (Ν. 2472/1997).
    Η τηλεφωνική επικοινωνία στο χώρο εργασίας του οφειλέτη γίνεται μόνο εφόσον ο συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός έχει δηλωθεί ως μοναδικός αριθμός επικοινωνίας.
    Δεν επιτρέπεται να οχλείται ο οφειλέτης για χρέη που έχουν υποβληθεί σε διακανονισμό ή έχουν παραγραφεί ή για απαιτήσεις που απορρέουν από γενικούς όρους συναλλαγών, οι οποίοι έχουν κριθεί καταχρηστικοί από αμετάκλητες δικαστικές απόφάσεις.
    Ο οφειλέτης δεν επιβαρύνεται με δαπάνες για την ανάθεση της ενημέρωσης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του από το δανειστή προς την Εταιρεία Ενημέρωσης.
    Απαγορεύεται στις Εταιρείες η πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων όπως στην «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.», ή σε άλλα αρχεία για τη διακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη.
    Προβλέπεται η καταγραφή των τηλέφωνικών συνδιαλέξεων με τον οφειλέτη σε περίπτωση διακανονισμού ή ρύθμισης της οφειλής τους. Όμως δεν επιτρέπεται η καταγραφή της συνομιλίας σε περίπτωση απλής ενημέρωσης για την οφειλή.

    Απαγορεύεται στις Εταρείες Ενημέρωσης να προβαίνουν σε αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές προς τον οφειλέτη, όπως:
    Να εμφανίζουν κατά την επικοινωνία με τον οφειλέτη ιδιότητες που δεν διαθέτουν, όπως υπάλλήλων των δανειστών, δικηγόρων ή δικαστικών επιμελητών.
    Να ασκούν οποιαδήποτε σωματική βία ή ψυχολογική πίεση στον οφειλέτη, ώστε να δημιουργούν την εντύπωση ότι απειλείται το επάγγελμα, η περιουσία ή η ζωή του οφειλέτη ή και των οικείων του.
    Να επιδεικνύουν προσβλητική συμπεριφορά ή να χρησιμοποιούν προσβλητικές εκφράσεις εναντίον του οφειλέτη ή των οικείων του.
    Να δυσφημίζουν ή ακόμη και να απειλούν ότι θα δυσφημίσουν τον οφειλέτη στον οικογενειακό ή εργασιακό του περιβάλλον.
    Να εκμεταλλεύονται περιστάσεις αντικειμενικής αδυναμίας του οφειλέτη (π.χ. βαριά ασθένεια).
    Να απειλούν ότι θα λάβουν μη νόμιμα μέτρα εις βάρος του οφειλέτη (π.χ. κατάσχεση και πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση που να διατάσσει την αναγκαστική εκτέλεση).
    Να δίνουν παραπλανητικές πληροφορίες στον οφειλέτη (π.χ. σχετικά με το χρέος του).
    Να ενοχλούν πρόσωπα της οικογένειας του οφελέτη σχετικά την εξόφληση του χρέους.
    Να παραπλανούν τον οφειλέτη παρουσιάζοντάς του έγγραφα που δημιουργούν εσφαλμένα την εντύπωση ότι πρόκειται για επίσημα δικαστικά έγγραφα (π.χ. εκθέσεις κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων).
    Να δίνουν ανακριβείς πληροφορίες στον οφειλέτη σχετικά με τις συνέπειες αθέτησης της πληρωμής.

    Ειδικές υποχρεώσεις που οφείλουν να τηρούν οι Εταιρείες Ενημέρωσης:
    Σε περίπτωση έγγραφης επικοινωνίας με τον οφειλέτη (π.χ. επιστολή), οι Εταιρείες Ενημέρωσης υποχρεούνται επιπλέον να αναγράφουν την πλήρη εμπορική τους επωνυμία, την ταχυδρομική διεύθυνση της έδρας τους με οδό, αριθμό, πόλη, ταχυδρομικό κώδικα, τηλεφωνικό αριθμό, αριθμό fax και διεύθυνση e-mail, καθώς και τον αριθμό μητρώου της Εταιρείας.
    Εφόσον ζητηθεί από τον οφειλέτη, οι Εταιρείες οφείλουν να τον ενημερώσουν εγγράφως και με δικά τους έξοδα, για το ύψος και την προέλευση της οφειλής κατά κεφάλαιο τόκους και έξοδα και λοιπές προσαυξήσεις, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία.

    Κυρώσεις
    Σε περίπτωση κατά την οποία, η Εταιρεία Ενημέρωσης δεν τηρεί τις παραπάνω προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις, καλούνται οι θιγόμενοι οφειλέτες να διαμαρτύρονται εγγράφως στο δανειστή – τράπεζα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και την ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς προβλέπονται για την εταιρεία αυστηρότατες κυρώσεις (πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ, ακόμη και διαγραφή της εταιρείας από το μητρώο σε περίπτωση υποτροπής).

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 19:00 | Bίκυ Παπαδοπούλου

    Να χαριστούν σε όλους όλα τα χρέη. Φταίει ο τύπος που χρεώθηκε στην τράπεζα για να πάρει αυτοκίνητο πολυτελές; Όχι. Ο καπιταλισμός φταίει που του δημιούργησε πλασματικές ανάγκες. Φταίει ο τύπος που ζει πάνω από όσο του επιτρέπουν τα εισοδήματά του; Όχι. Οι τεχνικές του αντιδραστικού μάρκετινγκ φταίνε που τον κάνουν να θέλει να καταναλώσει. Οι τράπεζες είναι πολύ κακές και πίνουν το αίμα των αγνών νεοελλήνων που θέλουν να ζήσουν πλουσιοπάροχα, τα εισοδήματά τους δεν τους φτάνουν, οποότε τί να κάνουν; Να δανειστούν. Κάτω οι κακές τράπεζες και οι αιμοδιψείς καπιταλίστες. Ζήτω ο αγνός και άδολος λαός. Να χαριστούν ΤΩΡΑ όλα τα χρέη σε όλους.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 19:18 | Γ.Κ.

    Κυρία Υπουργέ ,πέραν όλων των άλλων.
    Στο ίδιο νομοσχέδιο να οριστεί με απειλή ποινής φυλάκισης και αξίωση αποζημίωσης τους ΕΦΙΑΛΤΕΣ που ονομάζονται ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.
    Έχουν παραβεί κάθε νομιμότητα,έχουν αποθρασυνθεί τελείως,στην συμπεριφορά,στις ώρες,στις απειλές,κάθε μέρα,μέρα νύχτα.Είναι ο ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΕΦΙΛΑΤΗΣ.
    -Αφού θέλουν να σε ενημερώσουν οι τράπεζες αυτό να γίνεται ΜΟΝΟ ΕΓΓΡΑΦΩΣ.ΤΕΛΟΣ στα τηλέφωνα στα κινητά,στα σπίτια στις δουλειές μας.
    Αγαπητοί παθόντες και μη,μην αγνοείται το μέγεθος του εξευτελισμού που μας κάνουν.Έλεος.
    Παρακαλώ επιμείνετε στην πρόταση.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:27 | ΚΩΣΤΑΣ

    -ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΣ . ΦΤΑΙΜΕ ??? ΝΑΙ . ΦΤΑΙΝΕ Η ΤΡΑΠΕΖΕΣ ? ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ . Η ΠΕΡΙΠΤΟΣΗ ΜΟΥ….. ΧΡΩΣΤΑΓΑ ΚΑΙ ΠΛΥΡΟΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ . ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΕΠΙΧΙΡΙΣΗ ΜΙΚΡΗ. ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΑΡΚΕΤΑ .ΠΗΡΑ 7000 ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΑ ΕΙΧΑ . ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑ ΥΠΕΡΑΝΑΛΙΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΙΡΩΣΟ ΤΑ ΑΛΛΑ . ΚΑΠΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΜΩΣ…….ΤΩΡΑ ΔΟΥΛΕΥΟ ΞΑΝΑ , ΓΙΑ 750 ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ. ΜΟΥ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΖΩ ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΛΑ . ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΠΙΑ ΝΑ ΠΛΥΡΟΣΩ. ΕΑΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΔΙΝΕ ΔΑΝΕΙΟ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΜΟΥΝΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ….. ΕΡΩΤΟ ΤΩΡΑ ??? ΠΟΣ ΜΟΥ ΔΟΣΑΝΕ ΔΑΝΕΙΟ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑ ΗΔΗ 500 ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΜΙΣΤΟΔΟΣΙΑ 740 ????? ΜΕ ΔΟΣΗ 140 ΤΟ ΜΗΝΑ ??? + ΤΑ 500 = 640 ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ 740 . ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΛΥΡΟΣΩ ??? ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΑΛΟΔΑΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΠΜΑ ΜΟΥ . ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΙΤΟ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΔΟΣΑ . ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΣΩ ΑΛΛΙΟΣ …….

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:28 | παπαζογλου μαρκος

    ΕΙΜΑΙ 36 ΕΤΩΝ ΠΑΤΕΡΑΣ 1 ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΤΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΗ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΛΛΙΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΕΔΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΜΑΣΤΕ
    ΖΗΤΑΩ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥς ΜΑΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ
    ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΩΤΗ
    ΕΠΙΣΗΣ ΖΗΤΑΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
    ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΕΣΑΣ

  • Η ΝΕΑ «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ» 2009
    Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Η ΝΕΑ «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ» 2009

    Με τη «νέα σεσάχθεια» και ο λαός θα ανακουφιστεί

    και μια σχετική ρευστότητα θα υπάρξει!!

    Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων

    για τους ασθενέστερους οικονομικά

    και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    έως το τέλος του 2009!!!

    Γιώργος Παπανδρέου

    Πρόταση: Αυτόματη ενοποίηση όλων των δάνειων
    του κάθε πολίτη σε ένα σε μια μόνο τράπεζα

    και μείωση δόσης στο ένα τρίτο της σημερινής

    με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής)!!

    Πρόταση: η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο
    των μηνιαίων αποδοχών του κάθε πολίτη

    γιατί αυτομάτως ο πολίτης μετατρέπεται σε «νεο-σκλάβο»

    των τρπεζιτών

    Πρόταση: Δεν μπορεί να υπάρχει επιτόκιο δανεισμού πάνω από 2%
    του αντίστοιχου επιτοκίου καταθέσεων ανά τράπεζα!

    Σήμερα όποια και να είναι η κυβέρνηση σε κάθε χώρα
    (δεξιά – κεντρώα – αριστερή)
    αναγκαστικά θα ακολουθήσει σοσιαλιστική πολιτική!!

    Ο μέγας νομοθέτης Σόλων ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να αντιμετωπίσει νομοθετικά την κατάρρευση το τότε οικονομικού συστήματος της αρχαιότητας που εισήγαγε την σεισάχθεια, δηλ. νόμο που καταργούσε τα χρέη από δανεισμό με υποθήκη ακίνητης περιουσίας και επί σώμασι, ( τα χρέη κυρίως των αγροτών οι οποίοι, μη μπορώντας να τα ξεπληρώσουν, είχαν χάσει τις περιουσίες τους και είχαν πουληθεί δούλοι εντός και εκτός της Αττικής).

    Με τη σεισάχθεια ο Σόλων σήκωσε το άχθος – το βάρος – από τους ώμους των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, οι οποίοι είχαν περιέλθει σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης. Όσοι είχαν πουληθεί δούλοι για χρέη απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ένα άλλο μέτρο που πήρε ο Σόλων ήταν να χωρίσει τους πολίτες της Αθήνας σε κοινωνικές τάξεις ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και όχι με βάση την καταγωγή, όπως γινόταν ως τότε. Το σύστημα ήταν «τιμοκρατικό», από το τίμημα, δηλαδή το πόσο μπορούσε να αποτιμηθεί ο πολίτης με βάση την περιουσία του. Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε πολίτη ρυθμίστηκε και η φορολογία (εισφορές).
    Ο Σόλων πήρε επίσης μέτρα για τους «πολιτικούς τυχοδιώκτες». Θέσπισε λοιπόν νόμο ο οποίος προέβλεπε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όσων δεν συντάσσονταν με κάποια από τις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις. Ο Πεισίστρατος, αργότερα, διατήρησε την νομοθεσία του Σόλωνα, αλλά και εμφανίστηκε υποστηρικτής των φτωχών, και έδωσε αγροτικά δάνεια, με πολύ μικρό επιτόκιο (5%) διένειμε την γη, κάτι το οποίο ο Σόλωνας είχε αποφύγει να κάνει.

    Η «νέα σεισάχθεια» είναι αυτό που περίμενε και ο Ελληνικός λαός! Προσθέτουμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενεργήσουν ως εξής: Να αναλάβει η κάθε μία ένα πολίτη που χρωστάει σε περισσότερες τράπεζες, να ενοποιήσει αυτομάτως όλα τα δάνειά του σε ένα και να καθορίσει το ένα τρίτο της δόσης που πληρώνει σήμερα, που δεν θα υπερβαίνει το ένα τρίτο του μηνιαίου εισοδήματός του! Έτσι και ο λαός θα ανακουφιστεί και μια σχετική ρευστότητα θα υπάρξει!! Δεν μπορεί να υπάρχει επιτόκιο δανεισμού πάνω από 2% του αντίστοιχου επιτοκίου καταθέσεων ανά τράπεζα. Δηλ. Αν σε μια τράπεζα το επιτόκιο καταθέσεων είναι 3% το επιτόκιο δανεισμού να είναι 5 %!!!

    Η «νέα σεισάχθεια» μπορεί να περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τα εξής μέτρα – ασφαλιστικές δικλείδες:

    1.Αυτόματη ενοποίηση όλων των δάνειων που έχει ο κάθε πολίτης σε διάφορες τράπεζες, σε ένα σε μία μόνο τράπεζα και μείωση της δόσης στο ένα τρίτο της σημερινής. Το μέτρο αυτό θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση των δανειοληπτών και στην παύση της συνεχούς νέας δανειοδότησης για να ξεπληρώσουν τις υπέρογκες μηνιαίες δόσεις. Επειδή ο κάθε πολίτης έχει μεγάλες μηνιαίες δόσεις αναγκάζεται να ξαναδανειστεί από άλλη τράπεζα για να καλύψει τα προηγούμενα…και πάλι ξαναγυρίζει ξαναδανείζεται και πέφτει σε ένα φαύλο κύκλο!! Στη συνέχεια εγγυάται ο συγγενής του, αρχίζουν οι υποθήκες και μετά κατάσχεται το σπίτι. Στο τέλος έρχεται η υποδούλωση – σκλαβιά και τελικά η αυτοκτονία!.
    2.Η μηνιαία δόση που δεν ξεπερνά το ένα τρίτο του μηνιαίου μισθού του κάθε πολίτη!! Το κράτος αντί να «χαρίζει χρήματα στις τράπεζες» αναλαμβάνει την αποπληρωμή των δανείων του κάθε πολίτη, ενώνει δηλ. όλα τα δάνεια του κάθε πολίτη σε όλες τις τράπεζες σε ένα σε μία και μόνη τράπεζα και καθορίζει χαμηλή μηνιαία δόση που δεν ξεπερνά το ένα τρίτο του μηνιαίου μισθού του κάθε πολίτη!! Έτσι και ο λαός θα ανακουφιστεί και μια σχετική ρευστότητα θα υπάρξει!! 3.Δεν μπορεί να υπάρχει επιτόκιο δανεισμού πάνω από 2% του αντίστοιχου επιτοκίου καταθέσεων ανά τράπεζα. Δηλ. αν σε μια τράπεζα το επιτόκιο καταθέσεων είναι 2% το επιτόκιο δανεισμού να είναι 4 % (ξεπερνώντας και τον Πεισίστρατο)!!! 4.Επαναπροσδιορισμός του κοινωνικού σκοπού ύπαρξης και λειτουργίας των τραπεζών. Οι τράπεζες λειτουργούν ως ενδιάμεσες μεταξύ των πολιτών. Σκοπός των τραπεζών σε μια ευνομούμενη κοινωνία δεν είναι ο εκβιασμός των πολιτών και η ληστεία τους μέσω των υπερβολικών – εκβιαστικών δανείων επιτοκίων. Τα χρήματα που καταθέτει ο ένας πολίτης τα δανείζεται ο άλλος μέσω της τράπεζας –ενδιαμέσου. Τα υπέρογκα υπερκέρδη των τραπεζών αποδεικνύουν τη ληστεία που γίνεται σε βάρος του απομονωμένου – ανήμπορου κοσμάκη. 5.Να ισχύσει και για τις τράπεζες η νομοθεσία περί «παράνομου» ταχύτατου ηθικά και κοινωνικά πλουτισμού μέσω των ληστρικών – εκβιαστικών επιτοκίων και κατασχέσεων. Η κατοικία εκάστου είναι «άσυλο» και δεν μπορεί να κατασχεθεί από κανέναν!! Μάλιστα υπάρχει νομοθεσία κατά του υπερβολικού, παράνου ηθικά και κοινωνικά πλουτισμού!! Τα 28 δις αντί για τις τράπεζες να τα πάρει ο λαός για την αποπληρωμή των δανείων του!
    6.Η αποτυχία μιας τράπεζας επιβαρύνει τον ίδιο τον τραπεζίτη και τους μεγαλομετόχους της!!. Όταν η τράπεζα «κερδίζει» τα κέρδη τα καρπούνται ΜΟΝΟ οι ίδιοι. Όταν η τράπεζα «χάνει» τότε πρέπει – κατά κάποιους – να πληρώσει πάλι ο λαός κατά το κοινόν «στον αγώνα όλοι μαζί και στην μάσα χώρια». Να κατασχεθεί ένα μέρος από τις υπέρογκες περιουσίες των μεγαλο – τραπεζιτών για απόσβεση της αποτυχίας.
    7.Στήριξη των μικρομεσαίων και χαμηλόμισθων. Η εξαφάνιση των μικρομεσαίων και των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνικές εκρήξεις, σε κοινωνικά δράματα και αυτοκτονίες, για να δικαιώσουν οι νεοφιλελεύθεροι αντι-μαρξιστές μόνοι τους τον Μαρξ ότι «οι καπιταλιστές με την απληστία τους βάζουν μόνοι τους τη θηλιά στο λαιμό τους»!!. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να μειωθεί προς όφελος της τραπεζικής ολιγαρχίας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν για τα καταλάβει τόσο απλά πως θα σωθεί και το τραπεζικό σύστημα αλλά και ο κοινωνικός ιστός!!Αν δεν λάβουμε υπόψη και τις ανωτέρω προτάσεις οποιαδήποτε άλλο μέτρο, όσο καλό και να είναι, είναι πρόσκαιρο και απλά αναβάλλει χρονικά την έκρηξη των προβλημάτων.

    Σήμερα όποια και να είναι η κυβέρνηση σε κάθε χώρα (δεξιά-αριστερή) αναγκαστικά θα ακολουθήσει σοσιαλιστική πολιτική!!
    Χρέος κάθε έντιμου δημοκρατικού πολίτη είναι να χαιρετίσει και να αγκαλιάσει τις προτάσεις του νέου έντιμου ΠΑΣΟΚ, που είναι η μοναδική πλέον ελπίδα των εργατών, αγροτών, φοιτητών, δασκάλων, καθηγητών, υπαλλήλων, ανέργων, υπερδανεισμένων…Ο νεοφιλελευθερισμός καταρρέει παρά τα πρόσκαιρα «υποστυλώματα». Καμιά λύπηση στους ληστρικούς τραπεζίτες που κατάσχουν τα σπιτάκια του κοσμάκη. Να πληρώσουν οι ίδιοι την κατάρρευση των τραπεζών τους και όχι ο λαός (το κράτος). Περίπου 7.500.000 έλληνες είναι υπερδανεισμένοι, 400.000 σπίτια κατάσχονται ακόμα και από άτομα με ειδικές ανάγκες ακόμα και για το ευτελές χρέος των 100 ευρώ!!! Οι «υπάλληλοι» των ληστρικών τραπεζών είναι συνυπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση επειδή δεν προτείνουν βιώσιμες λύσεις και το μόνο που τους απασχολεί είναι η υποθήκευση του μέλλοντος όλων των Ελλήνων!!! Τα κρατικά-λαϊκά χρήματα να πάνε στην στήριξη των υπερδανεισμένων και όχι των τραπεζιτών.!! Όχι λευκή επιταγή στους τραπεζίτες!!!
    Το Πασοκ και σαρώνει σε όλη την Ελλάδα με ποσοστό διαφοράς 11% με ανοδική τάση και σχηματίζει ισχυρή, αυτοδύναμη, δημοκρατική κυβέρνηση όλων των ελλήνων, χωρίς διακρίσεις!!
    Αγέρωχα νιάτα, περήφανα γηρατειά ο νέος μας πανίσχυρος Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, είναι πανέτοιμος να αναλάβει το πηδάλιο της Ελλάδος, ακολουθήστε τον με αξιοπρέπεια, αξιοπιστία, σιγουριά, πίστη και ενθουσιασμό!!
    Το παλλαϊκό ποτάμι είναι πλέον ορμητικότατο δημοκρατικό τσουνάμι και δεν γυρίζει πίσω!!!
    Επιτέλους τέλος. Η Ελλάδα άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα σελίδα μια για πάντα!!!

    Εκλογές Εδώ και Τώρα.

    Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος
    Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας
    http://www.koutsoukos-anastasios.gr
    ankoutsoukos@yahoo.gr
    ΤΗΛ. 693 6369717

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:08 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΑΣΑΝΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ,ΗΡΘΕ Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΠΙΕΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ!!!!! ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΗ Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΗ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!! ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ,ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ! ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΗΤΗΤΡΙΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΙΑΛΛΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΝΙΓΕΙ…ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΙΕΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ! ΑΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ??- ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ! Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ! ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΗΛΗΘΙΟΥΣ < Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΙΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΜΜΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ….

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:19 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Το σχέδιό σας σε γενικές γραμμές το θεωρώ δίκαιο, όμως πιστεύω ότι είναι πολύπλοκο και δύσκολο στην εφαρμογή του και μάλιστα από ανθρώπους φτωχούς και αγράμματους.
    Προτείνω:
    Να εξετάσετε την δυνατότητα της καταβολής απο υποχρέους με χαμηλά εισοδήματα, της καταβολής μόνον του κεφαλαίου, απαλλάσοντάς τους δηλαδή από τους τόκους είτε ολοκληρωτικά είτε μερικώς του ποσού αυτού, ανάλογα με την χρηματοδοτική του ικανότητα, είτε επίοσης κλιμακωτά.
    Ευχαριστώ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:10 | ΡΩΜΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Δεν πρεπει να επιβραβευονται οι κακοπληρωτες παρα μονο αυτοι που εχουν πραγματική αναγγη. π.χ. Αρωστοι – ανεργοι. Τα χρεοι στις τραπεζες πιοι θα τα πληρώσουν τελικα. Ξανά οι συνεπεις εργαζόμενοι. Και μη μου πείτε οι τραπεζες. Σε μια επικημενη καταρευση τους (ειναι ήδη πολύ κοντα)πιος θα πληρώσε: το Κράτος – δηλαδή παλι εμεις οι φορολογούμενοι. Αυτο το κράτος ποτε θε φροντίσει τον νοικοκύρη ? Πρεπει να αρχισουμε να χρωστάμε για νας μας επιβραβευσουν ???

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:34 | παπαδοπουλου ελενη

    Σε γενικες γραμμες ενα νομοσχεδιο που εχει την προθεση να βοηθησει τον ιδιαιτερα αδυναμο πολιτη. Για τον σκοπο αυτον θα επρεπε κατα την γνωμη μου πρωτον να απαλειφθει ο ορος της αποδεδειγμενης με τον δανειοδοτη διαπραγματευσης γιατι κανενας οικονομικα αδυναμος δεν τολμαει πραγματικα να διαπραγματευτει, και δευτερον οι προτεινομενες διαδικασιες να μην ειναι χρονοβορες γιατι το θεμα αυτο επειγει ενω οπου μεσολαβουν δικαστηρια και συμβιβασμοι χανεται χρονος.
    Δεδομενου ομως οτι το νομοσχεδιο αυτο δεν θα βοηθησει μονο τους εχοντες αναγκη αλλα ειναι και ενας εμμεσος τροπος τονωσης της ζητησης και αρα κινησης της οικονομιας, πιστευω οτι θα επρεπε να περιληφθουν και αλλες πιο «δραστικες και αποτελεσματικες» δ/ξεις οπως παγωμα των πλειστηριασμων, διαγραφη των τοκων υπερημεριας και πλαφον στα επιτοκια κυριως στις πιστωτικες καρτες που τα επιτοκια τους ειναι εξοντωτικα. Επισης, και αυτο ειναι ιδιαιτερα σημαντικο, καταργηση για παντα του αισχρου ανατοκισμου.
    Θα ανακουφιστουν και πιθανον να ξεχρεωθουν ετσι πολλοι περισσοτεροι δανειοληπτες που, αν και δεν βρισκονται σε τοσο δεινη κατασταση ωστε να περιληφθουν στις δ/ξεις του νομου αυτου αποτελουν στην πραγματικοτητα την πλειοψηφια των συμπολιτων μας.
    Ειναι αυτονοητο οτι οταν το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου νοιωσει ελευθερο απο τα βαρη των τραπεζων και των καρτων που μας πνιγουν θα αυξηθει και η αγοραστικη του δυναμη με αποτελεσμα μια τονωση της οικονομιας και της αγορας.
    Ειναι επισης αυτονοητο οτι επειδη εχουμε παρα πολυ καιρο ως λαος να δουμε ενα πραγματικα φιλολαικο μετρο, μια τετοια κινηση θα δημιουργησει εμπιστοσυνη του κοινου προς την κυβερνητικη πολιτικη με αποτελεσμα να ειναι πιο δεκτικο και να ανταποκρινεται προθυμοτερα σε επερχομενες ισως δυσαρεστες μεταρρυθμισεις.
    Και κατι τελευταιο. Ελπιζω να μην αποδειχτω για αλλη μια φορα, παρα την ηλικια μου, ανοητα αισιοδοξη και τα σχολια μας να τυχουν πραγματι αν οχι αποδοχης τουλαχιστον μελετης γιατι η προθεση μας ειναι και να βοηθηθουμε αλλα και να βοηθησουμε.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:45 | ΜΑΡΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
    είμαι μια πολίτης, με μέτρια μόρφωση, για αυτό και δεν θα απευθυνθώ σε εσάς με τον εύγλωττο τρόπο πολλών από τους προηγούμενους πολίτες. Είμαι μια πολίτης που χαρακτηρίζω την ζωή μου γενικώς χαμηλού βιοτικού επιπέδου και δυστυχώς με ελάχιστες ελπίδες καλυτέρευσης σε αυτή την χώρα που ζούμε. Θα ήθελα πραγματικά να πιστέψω σε εσάς και στις προθέσεις σας. Θέλετε να βοηθήσετε ανθρώπους σαν και εμένα? Καταργήστε την γραφειοκρατία, Κινηθείτε υπέρ του απλού πολίτη, Κυνηγήστε τα οργανωμένα συμφέροντα και όλους τους οργανισμούς που πλουτίζουν εις βάρος μας, στην προκειμένη περίπτωση τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Έχετε παρακολουθήσει με τι τρόπους καταχρεώνουν τους απλούς πολίτες που έχουν 1 ή 2 πιστωτικές κάρτες αλλά πάραυτα τους βγάζουν άλλες 10? Έχετε δει τα επιτόκια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με αυτά της Ελλάδας? Γιατί οι τράπεζες έβγαζαν προσωπικά, καταναλωτικά και άλλα τέτοια δάνεια σε πελάτες που δεν είχαν τις προϋποθέσεις? Γνωρίζετε ότι ένας μέσος Έλληνας χρωστά τουλάχιστον σε 4 -5 τράπεζες από 2 κάρτες και 1 δάνειο? Εάν τα αθροίσουμε, αυτό σημαίνει ότι το χρέος αντιστοιχεί σε περίπου 10 πιστωτικές κάρτες και 5 δάνεια. Και αυτό γιατί δυστυχώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της ζωής. Σίγουρα τα γνωρίζετε και για αυτό ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια. Πώς όμως εγώ μια απλή πολίτης που δεν έχω καμία προοπτική, θα αντιμετωπίσω αυτές τις τράπεζες σε δικαστικές αίθουσες για να διακανονίσω τα χρέη μου? Έχω σταματήσει να πληρώνω εδώ και 10 μήνες, έχω αλλάξει τηλέφωνο και κρύβομαι από τους δικαστικούς κλητήρες και τα εξώδικα. Δεν ξέρω πια πόσο είναι το χρέος μου γιατί θέλω να κρυφτώ από αυτό. Είμαι διατεθειμένη να τα μαζέψω όλα σε ένα και να δίνω μια δόση που να μου επιτρέπει να ζω αξιοπρεπώς χωρίς να ντρέπομαι και χωρίς να κρύβομαι. Φροντίστε να δημιουργηθεί ένας οργανισμός που να τα χειριστεί όλα αυτά έξω από τους τραπεζικούς οργανισμούς, διαφορετικά ο μόνος κερδισμένος πάλι θα είναι οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να ακουστώ. Εύχομαι αυτή η χώρα κάποτε να ισορροπήσει και να ξαναγίνουμε περήφανοι που ζούμε σε αυτήν.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:01 | Μπραβάκος Βασίλης, δικηγόρος

    Το 2ο εδαφ. της παρ. 1 του αρθρ. 1 είναι δυσερμήνευτο και δυσεφάρμοστο (περιλαμβάνει και αδόκιμη νομική ορολογία).
    Προτείνω να τροποποιηθεί ως εξής:
    «Χρέη από την διενέργεια αντικειμενικά εμπορικών πράξεων που δεν ασκούνται κατά κύριο επάγγελμα, ώστε ο οφειλέτης να αποκτά εμπορική ιδιότητα,μπορούν, ομοίως, να υπαχθούν στην διαδικασία του παρόντος νόμου».

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:42 | andreas

    Πως άραγε αποδεικνύεται η μόνιμη αδυναμία εξόφλησης; Μήπως πρέπει το ύψος των χρεών να συνδεθεί με το ύψος των ετήσιων αποδοχών; Αν π.χ. το ύψος των χρεών προς τις τράπεζες είναι υπερδιπλάσιο των καθαρών ετήσιων αποδοχών τότε η ρύθμιση να καθίσταται υποχρεωτική για όλες τις τράπεζες και για αυτό το συνολικό χρεωστούμενο ποσόν, δηλ. το διπλάσιο των καθαρών ετήσιων αποδοχών για τους μισθωτούς (που έτσι κι αλλιώς μόνο στην τύχη ελπίζουν για να αυξήσουν το εισόδημά τους) ενώ το υπόλοιπο χρέος τους να διαγράφεται.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:14 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Καταρχήν συγχαρητήρια και για την ιδέα της ηλεκτρονικής διαβούλευσης και για την σκέψη ενός τέτοιου νομοσχεδίου. Σαν πρώτες κινήσεις δείχνουν ότι κάτι αλλάζει σε αυτόν τον τόπο.
    Όσον αφορά τα του νομοσχεδίου, δυστυχώς αν και η πρόθεση αρχικά πιστεύω ήταν καλή, μάλλον θα ευνοήσει ελάχιστους ανθρώπους, αυτή ήταν η εντύπωση μου όταν το πρωτοδιάβασα σε εφημερίδες λίγο πριν τις εκλογές, δυστυχώς ενισχύθηκε όντας ωτακουστής συζήτησης γνωστών μεγαλοτραπεζιτών σε δημόσιο χώρο, οι οποιοι ανέφεραν επί λέξη ότι αφορά 1 στους 500 ο οποίος φυσικά θα κινήσει όλη αυτήν την διαδικασία οπότε το ποσοστό πέφτει δραματικά, φυσικά αυτός πρέπει να διαθέσει και λεφτά σε δικηγόρους και ίσως εδώ πρέπει να βοηθήσει και η πολιτεία όπως και κάποιος άλλος πρότεινε).
    Επίσης περίμενα να δω και άλλες λεπτομέρειες που έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας, όπως ελάχιστο όριο εισόδου στον Τειρεσία (ελπίζω να είναι 5-10.000 και όχι 1.000, όπως και τα δυο ποσά έχουν ακουστεί), και επίσης πλαφόν στις κάρτες-δάνεια, όπου πριν 1,5 χρόνο, στις 28/5/2008 υπήρξαν πρωτοσέλιδα (Ε.Τ.) και άλλου που έλεγαν για σκέψη και της προηγούμενης κυβέρνησης να βάλει πλαφόν και τότε μιλούσαν για 10%. Δυστυχώς και φέτος μιλάμε πάλι για το ίδιο πράγμα αλλά από εκεί που άρχισε πάλι στο 10%, τις τελευταίες μέρες ανέβηκε και αυτό στο 12-14%, ελπίζω στις τελικές σκέψεις σας να επικρατήσει τουλάχιστον το 10%, αφού σύμφωνα με πλήθος αποφάσεων δικαστηρίων αλλά και την απόφαση του Αρείου Πάγου 1219/2001 (Εκποιζω κατά CITIBANK) το εξωτραπεζικο δικαιοπρακτικό που σήμερα είναι μόνο 6.75% άφορα και τις τραπεζικές σχέσεις και οτιδήποτε παραπάνω εμπίπτει στο κακούργημα της τοκογλυφίας.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:40 | Ιωαννης

    Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες επιδιώκοντας μερίδια και εντυπώσεις προχώρησαν σε δανειοδοτήσεις κοινωνικών ομάδων που δεν ήταν αξιόχρεες. Ασφαλώς η κακή αυτή επιχειρηματική πρακτική των τραπεζών πρέπει να τιμωρηθεί, δηλαδή να υποστούν τις ζημιές. Αυτό σε μεγάλο βαθμό ήδη γίνεται καθώς η μεγάλη αύξηση των προβλέψεων πλήττει την κερδοφορία τους. Το θέμα είναι η ρύθμιση αυτή να μην δώσει το άλλοθι σε πονηρούς να επωφεληθούν. Γιατί μπορεί να κατηγορήσει κανείς τις τράπεζες ότι μοίρασαν «εύκολα» δάνεια αλλά δεν δανειοδότησαν κανέναν με το ζόρι. Η πιστωτική κάρτα δεν ψωνίζει μόνη της… Ωραίες οι plasma TV, τα καινούργια αυτοκίνητα (που τα παρκαρουμε στα πεζοδρόμια – μιας και το κράτος δεν μας έχει φτίαξει πάρκιν, τα αρμάνι, τα μπούλγκαρι, τα εξοχικά και οι γαμήλιες δεξιώσεις στο κτήμα Νάσιουτζικ αλλά κάποια στιγμή το εύκολο χρήμα τελειώνει. Να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που πραγματικά βρέθηκαν σε δύσκολη θέση που η ζωή τους ανατράπηκε, που έχουν μείνει χωρίς δουλειά αλλά μέχρι εκεί. Να μην γίνει και εδώ ο κλέψας του κλέψαντος.
    Ευθύνες εχουν και οι πολίτες και το να βγάζουμε πάντα λάδι τον κοσμο και να δαιμονοποιούμε τις τράπεζες είναι επίκινδυνα ανώριμο.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:10 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ

    Αγαπητοί συμπολίτες μου αλλά και τεχνοκράτες που θα ασχοληθούν με την επεξεργασία του ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ,

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι η παράγραφος 4. του άρθρου 1. θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένα «παραθυράκι» ώστε οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες να μην δύνανται να επωφεληθούν από τον νόμο στο σύνολο των οφειλών τους, άν έχουν δανειστεί από περισσοτερες της μίας τράπεζας. Πώς διασφαλίζεται ότι η ερμηνεία αυτής της παραγράφου αφορά την ολοκλήρωση της διευθέτησης ΟΛΩΝ των υποχρεώσεων που έχουν ΗΔΗ δημιουργηθεί από τον δανειολήπτη, άπαξ και όχι με σχετική περιοδικότητα που θα μπορούσε να μεταφρασθεί σε επαναλαμβανόμενη ανοχή τέτοιων καταστάσεων;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:19 | ΜΥΡΤΩ

    θα ήθελα να επισημάνω ένα ακόμα σημείο που νομίζω πρέπει να λάβετε υπόψιν. Εννοείται πως πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο είναι π.χ. ένα αυτοκίνητο;(του οποίου οι δόσεις αποπληρώνονται κανονικά). Θα κατασχεθεί λόγω των λοιπών χρεών; Ευελπιστώ να υπάρξει σχετική διευκρίνηση.

    Ευχαριστώ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:35 | ilias

    Nα μην ισχυσει σαν απαραιτητη προυποθεση η αποδεδειγμενη προσπαθεια εξωδικαστικου διακανονισμου με τις τραπεζες, καθως παρα πολλοι δανειοληπτες δεν εχουν κανει καμμια κινηση προς αυτην την κατευθυνση μην εχοντας τα απαραιτητα εισοδηματα.Πως θα εκανε διακανονισμο ενας μακροχρονια ανεργος που δεν εχει ουτε τ’απαραιτητα χρηματα για τροφη και στεγη?Οταν δεν εχει καποιος εξασφαλισει ουτε το γαλα του παιδιου του θα σκεφτει να παει στην τραπεζα να ρυθμισει τα χρεη του?Οταν δεν εχει να πληρωσει το ενοικιο του η το πετρελαιο θερμανσης τον χειμωνα θα τρεξει να κανει διακανονισμο με τις τραπεζες?ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ?ΞΕΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ?

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:10 | ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΕΡΓΙΑΚΗΣ

    Κύριοι,
    α.Επειδή το νομοσχεδιο αυτό είναι καθοριστικό και επειρεάζει αρκετούς ενδιαφερόμενους θα μπορούσε να συμπεριλάβεικαι δάνεια που είναι σε καθυστέρηση και είναι στα πρόθυρα δικαστικών διαδικασιών.
    Συγκεκριμένα θα μπορούσε να προβλεφθεί επαναδιαγραμάτευση του δανείου με βαση τα οικονομικα στοιχεια και υποχρεωτική επιμήκυνση του δανείου τέτοια ώστε να είναι συμβατή η δόση με το υπάρχων εισόδημα.
    Επίσης σε περιπτώσεις πελατών τρίτης ηλικίας θα μπορούσε το δάνειο να παραταθεί σε μεγάλη διάρκεια με προσθήκη πρόσθετου συνοφειλέτη που η
    ηλικία και το εσόδημα να παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
    β.Να ζητηθούν στοιχεία από την Τράπεζα τις Ελλάδος για την πραγματική εικόνα αυτών των περιπτώσεων και
    γ. Να προβλεφθεί ότι οι δικαστικές ενέργειες ξεκινούν εφ΄όσον οι
    ληξιπροθέσμες οφειλές ξεπερνούν συγκεκριμένο ποσοστό επι του ποσού
    του δανείου γιατί δεν είναι δυνατόν σε ένα δάνειο 200.000 με ληξιπρόθεσμες οφειλές 3 δόσεις περίπου 2.οοο ευ ολόκληρο το δανειο
    να καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

  • Σε γενικές γραμμές το προσχέδιο του νόμου αυτού είναι θετικό. Με μία όμως σημαντική παράλειψη. Πρέπει να τροποποιηθεί η παρ.1 του άρθρου 1.
    Είναι κοινωνικά δίκαιο να ρυθμίζονται και τα χρέη που προήλθαν από επαγγελματική δραστηριότητα, πρόστιμα κ.λ.π. Μοναδική προϋπόθεση να τεθεί ότι οι συνθήκες αδυναμίας πληρωμής οφειλών, ή οι βεβαιώσεις προστίμων να έχουν συμβεί μέσα στα χρονικά όρια της μεγαλύτερης μεταπολεμικά οικονομικής κρίσης. Οι λόγοι είναι οι εξής:
    -Χιλιάδες μικρομεσαίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους.
    -Μετά την εκδήλωση της κρίσης, οι τράπεζες την πυροδότησαν ακόμη περισσότερο κλείνοντας τη στρόφιγγα των δανείων και οδήγησαν χιλιάδες επαγγελματίες σε οικονομική ασφυξία, ενώ οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί πρότειναν φθηνό χρήμα και αδιάκοπη ροή χορηγήσεων ως βασικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
    -Τα άτοκα δάνεια του ΤΕΜΜΠΕ δεν δόθηκαν ποτέ σ΄αυτούς που τα είχαν ανάγκη.Οι τράπεζες χρηματοδότησαν επιχειρήσεις χωρίς πρόβλημα ρευστότητας για να είναι σύμφωνες με το νόμο. Τα λεφτά παρέμειναν υπό μορφή καταθέσεων στα παγγάρια τους με επιτόκια 5-6%, που πρόσφεραν στους χρηματοδοτούμενους.
    -Η προηγούμενη κυβέρνηση πρόσφερε εγγυήσεις 28 δις ευρώ προς τις τράπεζες για την τόνωση της αγοράς. Τελικά τονώθηκε μόνο η τσέπη των τραπεζιτών και οι μικρομεσαίοι αφέθηκαν στο έλεος του Θεού.
    -Η πλειοψηφία των επαγγελματιών δεν είναι απατεώνες. Έχοντας εκπλειστηριαστεί όλη τους η περιουσία, είναι δίκαιο και ηθικό να μπορούν τουλάχιστον να διατηρήσουν την πρώτη τους κατοικία και να ρυθμίσουν τα χρέη τους όπως και οι υπόλοιποι δανειολήπτες.
    -Μία ρύθμιση που δεν περιλαμβάνει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τους μικρομεσαίους, θα είναι άδικη κοινωνικά και ύποπτη, ότι καθρεπτίζει τα συμφέροντα των τραπεζών.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:13 | Ζαχαριάδου Ελένη

    Πιστεύω ότι ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη η ρύθμιση χρεών, χρεών που έγιναν διότι κάτι απρόσμενο έτυχε.Συγκεκριμένα μιλώ σαν μισθωτή με αρκετά μεγάλο μισθό και οικογενειακό εισόδημα της τάξης των 55.000 ευρώ.Δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε κανένα οικονομικό πρόβλημα αλλά είμαστε μισθωτοί χωρίς κανένα άλλο εισόδημα και χωρίς καμμία υποστήριξη.Είμαστε δε και από τους ρομαντικούς που κοιτάξαμε καιχρηματοδοτήσαμε τους γέρους και άπορους γονείς μας χωρίς συμφέρον, χωρίς αντάλλαγμα.
    Μία μεγάλη ιατρική περιπέτεια(αρρώστησε το παιδί μου σε ηλικία ενάμισι χρονών από λευχαιμία με αποτέλεσμα την μακροχρόνια παραμονή σε νοσοκομεία με τα ανάλογα έξοδα.Ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να αποταμιευτούν καθόλου χρήματα.Δεν είμαστε πολυέξοδοι,δεν κάνουμε εκδρομές και η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από το σπίτι.Θέλοντας να σπουδάσω τα παιδιά μου έχω δανειστεί πολλά χρήματα-διότι εμείς ως υψηλόμισθοι δεν δικαιούμαστε επιδότηση ενοικίου, ούτε διατροφή και παλεύουμε με δυο παιδιά φοιτητές το ένα σε νησί-όπου οι σπουδές είναι πανάκριβες- το άλλο στην Αθήνα μακριά από το πατρικό σπίτι.Ζητουσα και ζητώ λίγη πίστωση χρόνου, τουλάχιστον να τελειώσει τις σπουδές το ένα μου παιδί και να ξεπληρώσουμε τα χρέη.Αντ’ αυτού οι τράπεζες σου κοπανούν τόκους υπερημερίας και οι 3000 γίνονται 43000 ευρώ.
    Τέρμα λοιπόν στους τόκους υπερημερίας και τέρμα στους τόκους 22%.Αυτό είναι ληστεία.Θέλουμε να διδάξουμε ήθη και υπευθυνότητα στα παιδιά μας.Να τους δείξουμε το δρόμο της τιμιότητας.Και τι να τους πω όταν μετά από 33 χρόνια εργασίας δικά μου και του συζύγου, δεν κοιμόμαστε το βράδυ από τα χρέη.Αυτή είναι η ανταμοιβή τόσων χρόνων δουλειάς΄Και κάτι άλλο.Δεν ξέρω πως κάποιοι με 13000 ευρώ το χρόνο-ελεύθεροι επαγγελματίες- έχουν σπίτια, αυτοκίνητα.σκάφη αναψυχής και διάγουν μια άνετη ζωή.Εμείς πάντως που σε λίγο θα αγγίξουμε τα 60000 ευρώ το χρόνο δεν είμαστε πλούσιοι,όχι δεν είμαστε.Είμαστε ένα εργαζόμενο ζευγάρι που δεν χαρήκαμε την παιδική ζωή των παιδιών μας, που αναλώσαμε τα νιάτα μας στη δουλειά και τώραα θέλουμε αξιπρεπώς να περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας.Ας μας σταυρώνουν λοιπόν οι τράπεζες.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:07 | KANOS PETROS

    ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΙΣ:
    1.ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ,
    2.ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ,ΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΣΟΔΗΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΖΥΓΟΥΣ.ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ(ΜΕ ΟΔΥΝΗΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΑΘΑΡΟ» ΣΥΖΥΓΟ …,
    3.Η ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ 2009 ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΟ ΛΥΣΗ, ΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΕΞΟΔΕΣ,
    4.ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΔΑΝΕΙΩΝ,ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ,
    5.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΥΣΚΑΜΠΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ,
    6.ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,
    7.ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΜΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΛΛΑΚΙΣ,
    8.ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ,ΑΦΟΥ ΤΟ 15ΜΕΡΟ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΧΑΡΤΟΜΑΝΙ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ,
    9.ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ,
    10.ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ.

    ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΞΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΛΥΤΡΩΣΗ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:38 | Σωκράτης.Π

    Εξηγείστε μου παρακαλώ πως είναι δυνατόν οι τράπεζες να αγοράζουν χρήματα με 1% με δικιά μας εγγύηση και να πουλάνε με 22% δηλαδή 2200 % πάνω.Αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια? Και άν κατεβάσουν τα επιτόκια στο 12% θα πουλάνε πάλι με 1200 % πάλι αισχροκαιρδώς.Εσείς που κατ εντολήν είστε κυβέρνηση τι κάνετε γι αυτό.Πως είναι δυνατόν η Κεντρική τράπεζα της Ευρώπης να μην χρηματοδοτεί τα Κράτη αλλά μόνο μέσω των τραπεζών, μήπως υπακούμε σε κάποιο διευθυντήριο όπως είπε και ο Α.Παπανδρέου?
    Ένα στοιχειώδες πτωχευτικό δίκαιο πιστεύω ότι υπάρχει ως νομολογία στη χώρα μας,οι ρυθμίσεις σας σε γενικές γραμμές τείνουν να εξυπηρετήσουν τις τράπεζες,δεν απαντάτε στα εξής:
    1.Ποια θα είναι η θέση του «πτωχευμένου φυσικού προσώπου» μετά λεπτομερώς..
    2.Ποιός φταίει για την υπερχρέωση των νοικοκυριών,μήπως τα υψηλά επιτόκια τόσων χρόνων?
    3.Γιατί τα νομικά πρόσωπα έχουν περισσότερα δικαιώματα από τα φυσικά?
    4.Γιατι δεν τολμάτε να φορολογήσετε τις τράπεζες,τις οφφ-σόρ,και τα μεταξύ των δάνεια?
    5.Πως είναι δυνατόν εγώ ως φυσικό πρόσωπο να δανείζω στο γιό μου 1000 ευρώ και να φορολογούμαι και η μια τράπεζα να δανείζει στην άλλη και το δημόσιο να μην εισπράτει τίποτα.

    Δεν χρειαζόμαστε πιστοποιητικό ότι είμαστε φτωχοί το βλέπουμε κάθε μέρα.
    άντε γεια

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:28 | Aντώνης Κοντάκης

    ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ…ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 60 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 200 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ…Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕΡΟΣΜ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ…ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΧΡΕΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ, ΟΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΕΙΞΙΕΣ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:04 | Φάνης Ζαχαρής (για την ανάρτηση F.Z.)

    Αγαπητοί Φίλοι,
    θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από κάποιες σκέψεις που μου ήρθαν στο μυαλό μετά από την ανάγνωση χθες το πρωί (5:30 το πρωί) της Πρότασης Νόμου αλλά και όλων των σχολίων που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν καταθέσει οι διάφοροι φίλοι.
    Η αίσθησή μου ήταν πως διαμορφώνονταν 2,5 κυρίαρχα μπλοκ, οι υμνητές του σχεδίου, οι “νομοταγείς-κορόιδα” πολίτες που τα έβαλαν με εκείνους που “έβγαλαν” τα πόδια έξω από το πάπλωμα και μία μικρή μερίδα που προσπαθούσαν να υποστηρίξουν την πλευρά των τραπεζών.
    Θεωρώ, πως καθώς η δημόσια διαβούλευση είναι καινό δαιμόνιο για την ελληνική κοινωνία ο στόχος θα πρέπει να είναι παιδευτικός και να διαμορφώνει τη διαρκώς εξελισσόμενη κουλτούρα της κοινωνίας μας. Καλό θα ήταν να είναι ένα πεδίο όπου θα επιτυγχανόταν συγκλήσεις από τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη σε μια win-win situation (νικώ-νικώ κατάσταση επί τω ελληνικότερον) αλλά και αναδιαμόρφωση του χάρτη υπέρ των πολιτών όπως η κυβέρνηση. Πράγμα ουδόλως εύκολο σε μία κοινωνία με μέλη ή ομάδες με τεράστια, αντιτιθέμενα και εν πολλοίς αντικρουόμενα συμφέροντα (η ισχύς και η χρήση αυτής, των τραπεζών και γενικότερα του λεγόμενου “έξυπνου χρήματος” έναντι των κρατικών κυβερνήσεων υπερεθνικά φαντάζει σαν ελέφαντας μπροστά στο ποντικάκι της διαφοράς των υπερχρεωμένων νοικοκυριών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες).

    Τα μέρη που άμεσα εμπλέκονται στο θέμα της ρύθμισης των υπερχρεωμένων καταναλωτών είναι :
    τα υπερχρεωμένα (πραγματικά ή δυνητικά ή κατά δήλωση) νοικοκυριά, στα οποία θα πρέπει να βρεθεί μία μακροπρόθεσμη λύση που θα τους δώσει τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους, να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή και την αυτοεκτίμησή τους (πετυχημένοι επιχειρηματίες στο παρελθόν ή άνεργοι με σημαντικές σπουδές ή εμπειρία δεν είναι δυνατόν να “σπρωχθούν” στο περιθώριο και να μείνουν αναξιοποίητοι από την κοινωνία μας)
    οι τράπεζες που πρέπει να βρουν μία ισορροπία που θα διασφαλίζει τα μέγιστο των κεφαλαίων σε βάθος χρόνου χωρίς να απειλείται η σημερινή τους επιβίωση, αλλά που θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ιατροί που έχουν απέναντί τους έναν “άρρωστο” όπου είτε θα τον οδηγήσουν σε χειρουργείο με σημαντική πιθανότητα να μην ανανήψει ποτέ ή θα ακολουθήσουν εναλλακτική προσέγγιση με πιθανότητες να τους ξαναεπισκεφθεί ο ασθενής και στο μέλλον. Να πω εδώ πως προσωπική μου εκτίμηση είναι πως οι τράπεζες ήταν αυτές που δημιούργησαν το πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, διατηρούν και επιτείνουν το πρόβλημα στην ελληνική αγορά διατηρώντας τη ρευστότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα (άλλωστε η μόνη περίπτωση μία επιχείρηση να κλείσει είναι να μείνει από ρευστό και να κινηθούν οι πιστωτές εναντίον της, και να είναι σίγουροι πως πολλές καλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα σήμερα με αποτέλεσμα επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να οδηγούνται στην υπερχρέωση) αλλά και επειδή σήμερα ασχολούνται περισσότερο πως θα κερδίσουν από ομόλογα, πολλές φορές αδύναμων κρατών όπως το δικό μας παρά από την τραπεζική λειτουργία,
    το κράτος που οφείλει να επιληφθεί ενός σημαντικού προβλήματος (ας αναλογιστεί κανείς το κραχ του ’29 που αντιμετωπίστηκε σε άλλη βάση μήπως ήταν το αίτιο αφ’ ενός να αργήσει η παγκόσμια οικονομία να επανέρθει και αφ’ ετέρου να δημιουργήσει όλα τα φασιστικά πολιτεύματα που οδήγησαν στον ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο) που δεν μπορεί να αφήσει στην τύχη του δεκάδες συμπολίτες μας (όλοι αυτοί οι φίλοι που μιλάνε για το πάπλωμα τι τους κάνει να νοιώθουν πως είναι ανεπηρέαστοι από εξωγενείς παράγοντες πχ ένας κλέφτης, ένας σεισμός, κλπ σε ποιον θα προστρέξουν για αλληλεγγύη; στο κράτος φυσικά! και σε ποιόν θα πάνε για να αναπληρώσουν τα απολεσθέντα; στις τράπεζες)
    τα Ειρηνοδικεία και τα Πτωχευτικά Δικαστήρια που θα κληθούν να βρουν ποιοι είναι οι συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη και τα οποία θα πρέπει να φιλτράρουν τη διαδικασία από “μπαταχτσήδες” όπως φοβούνται μερικοί και καλά κάνουν αφού εμμέσως μπορεί και να θιγούν από τη ανακύπτουσα συμπεριφορά των τραπεζών, μεγαλύτερα επιτόκια, υψηλότερες προβλέψεις επισφαλειών, κλπ. Ειρηνοδικεία όμως που πρέπει να έχουν τη στελέχωση και την επάρκεια να οδηγήσουν σε δίκαιες αλλά και τελεσίδικες αποφάσεις (ερώτημα 1: οι τράπεζες ή ο καταναλωτής θα έχουν δικαίωμα έφεσης; Ερώτημα 2: η στελέχωση με εμπειρογνώμονες επί των θεμάτων αυτών έχουν αντιμετωπισθεί; Μπορεί η πρόταση Νόμου να αναφέρει ότι εγκρίνονται οι φορείς αλλά πρέπει άμεσα να επανδρωθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό. Ερώτημα 3: τι αποτελεί ρευστοποιήσιμη περιουσία; )
    Ο συνήγορος του Καταναλωτή και οι ενώσεις καταναλωτών, μια εξαιρετική κατά την ταπεινή μου γνώμη πρόνοια, που αφ’ ενός εισάγει ή αναπτύσσει και εμπλέκει περαιτέρω στην ελληνική κοινωνία νέους θεσμούς σε κρίσιμα θέματα και αφ’ ετέρου απελευθερώνει από τη “δυνάστευση” (sic) των δικηγόρων, κάποιοι εκ των οποίων με αμφίβολη ηθική. Όμως και οι θεσμοί αυτοί πρέπει να στελεχωθούν με άξιους και άτεγκτους συνεργάτες αλλιώς η όποια προσπάθεια θα ναρκοθετηθεί εν τη γενέσει της και θα καταντήσει να γίνει μία αντίστοιχη υπηρεσία σημερινής πολεοδομίας
    Οι υπόλοιποι συνάνθρωποι της κοινωνίας μας που αναμένουν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα να δουν μια νέα, σοσιαλιστική κυβέρνηση πως θα χειρισθεί ένα εξαιρετικά κοινωνικό θέμα.

    Συγχωρήστε μου ακόμη μία παρένθεση καθώς νοιώθω πως μπορεί να κουράζω ή να ξεφεύγω από τα όρια των κανόνων αυτής της διαβούλευσης αλλά όπως είδα διατηρείτε το δικαίωμα να περικόψετε μέρος των αναγραφόμενών μου και παρακαλώ κάντε το, αν νομίζετε. Το κάνω όμως γιατί θέλω να δώσω ένα υπόβαθρο σε αυτά που θα προτείνω παρακάτω.
    Πιστεύω πως οδηγούμαστε μέσα στην επόμενη γενιά σε μια κοινωνία, ενδεχομένως μετα-μεταμοντέρνα (βασισμένη στη μαζική κουλτούρα όπως εκφράζεται από παραδοσιακές πηγές διαμόρφωσης της όπως η τηλεόραση αλλά πλέον εκκινούμενη από τις ατομικές ή συλλογικές προσπάθειες που αναπτύσσονται στον κυβερνοχώρο όπως οι κοινωνικής και άλλης μορφής διαδικτύωσης), οικο-φιλική και πάντως εξόχως ψηφιακή, όπου ο ύστερος καπιταλισμός δίνει τη θέση του σε μια σχεδόν αταξική και κυβερνοχωρική εποχή και όπου οι συντελεστές της παραγωγής θα κυριαρχούνται πλέον από την ατομική ευφυΐα και μόνο. Οι εφαρμογές στις υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν, η τηλε-εργασία και η κοινωνική συμπεριφορά θα είναι πρωτόγνωρες. Βασικό όμως χαρακτηριστικό μίας σοσιαλιστικής διακυβέρνησης πιστεύω πως πρέπει να είναι η δωρεάν παροχή πρόσβασης στο ανοικτό διαδίκτυο, η δωρεάν υγεία, η υψηλότατου επιπέδου παιδεία, η διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης – περιουσίας στην οποία να συμπεριλαμβάνεται η ιδιοκτησία κατοικίας (σήμερα στην Ελλάδα είμαστε στο 85%, σε μία γενιά μπορούμε να φθάσουμε στο απόλυτθ) και όλα αυτά για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα ο πολίτης συνεισφέροντας στην κοινωνία του και λαμβάνοντας την αλληλεγγύη της όταν απαιτηθεί. Θέλω να καταλήξω πως θα επιθυμούσα έναν βορειοευρωπαίο γείτονα από κάποιον που ευχόταν να ψοφήσει η κατσίκα μου, για να μάθω να μην απλώνω τα πόδια μου.

    Αναμένω να δω τι προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις και τη ρύθμιση των χρεών τους αφού σε μεγάλο βαθμό ο ¨Έλληνας μικροεπιχειρηματίας μπερδεύει την ατομική με την εταιρική τσέπη και πολλά χρέη δημιουργήθηκαν και εξ’ αυτού του λόγου. Και θα ήθελα πραγματικά να δω στη χώρα μας ο επιχειρηματίας να έχει τη δυνατότητα να ξαναδημιουργεί και όχι να στιγματίζεται ως αποτυχημένος, ιδιαίτερα αν κάτι δεν πάει καλά σε περίοδο γενικευμένης κρίσης. Σχετική έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε πως μεγάλοι επιχειρηματίες “πτώχευσαν” και μια και δύο φορές στη ζωή τους προτού δημιουργήσουν κάτι μεγάλο και σημαντικό. Εδώ τους πετροβολάμε και νομίζω πως γενικά η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει γνώμη για την επιχειρηματικότητα. Οι προτάσεις μου είναι υπό το πρίσμα και των δύο περιπτώσεων, δηλαδή ρύθμισης χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Α. σε μακροσκοπικό πεδίο στα πλαίσια μίας νέας παγκόσμιας διακυβέρνησης
    1. Καθώς δυστυχώς, εκτός από υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχουμε και υπερχρεωμένα κράτη, το αποδυνάμωμα του έξυπνου χρήματος και των τραπεζών (ιδιαίτερα εκείνων που επιδίδονται στο εμπόριο χρέους κρατών)με την απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με Οργανισμό που θα προέλθει από τη σύμπλευση ενδιαφερόμενων κρατών (χωρίς να χρειάζεται πχ η γερμανική ή άλλη συμμετοχή) και θα διαπραγματεύεται με κεφάλαια που σήμερα υποχρεωτικά αγοράζουν τράπεζες στις ανά τον κόσμο χρηματαγορές, σπάζοντας μεταξύ άλλων και καθεστώς χειραγώγησης κρατικών αξιών μέσω βαθμονομήσεων τύπου Morgan Stanley από αναλυτές γ’ σειράς. Funds μπορούν να ενδιαφερθούν για στήριξη μίας χώρας ή ευρύτερης περιοχής χωρίς ενδιάμεσους
    2. Ο διαχωρισμός των τραπεζών σε εκείνα τα ιδρύματα που ασχολούνται με την κλασσική τραπεζική από εκείνη που ασχολούνται με το χρηματιστήριο, την αγορά ομολόγων και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Όπως πχ είναι αντιδεοντολογικό ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων να είναι και Ελεγκτής (auditor) καθώς φοράει δυο καπέλα έτσι να συμβαίνει και με τις τράπεζες
    3. Η ανάπτυξη και υποστήριξη τραπεζών καθαρά μέσω e-banking με μικρά λειτουργικά έξοδα και δυνατότητα πρόσβασης όπου γης (το credit profile κάθε καταναλωτή θα μπορούσε να γίνεται μέσω δημόσιων Οργανισμών διαθέσιμο σε πιστοποιημένους ενδιαφερόμενους και όχι να είναι αποκλειστικότητα τραπεζικών ιδρυμάτων όπως συμβαίνει με τον Τειρεσία) αλλά και τράπεζες των φτωχών τύπου Grameen bank
    4. Η θεσμοθετημένη δυνατότητα της λειτουργίας Ιδιωτικής Δανειοδότησης και Κεφαλαίων Επιχ. Κεφαλαίων με την ανάπτυξη των θεσμών business angel που δεν υπάρχει στη χώρα μας και του venture capitalist (πάλι εδώ οι τράπεζες έχουν εμπλακεί με πενιχρά αποτελέσματα)
    5. Η διαμόρφωση σύγχρονου πτωχευτικού δίκαιου στη χώρα μας όπου η ΕΠΕ και η ΑΕ είναι πραγματικά περιορισμένης ευθύνης και δεν εγγράφουν προσημειώσεις σε ατομική περιουσία στις τράπεζες αλλά οι τελευταίες αξιολογούν τα επιχειρηματικά σχέδια τους
    Κάποια εύκολα κάποια δύσκολα, όλα όμως νομίζω δυνατά. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τη διαπραγματευτική ισχύ των τραπεζών που νομίζω υποσκάπτει την κοινωνία μας και πρέπει να διορθωθεί.

    Β. σε μικροσκοπικό πεδίο στα πλαίσια της πρότασης Νόμου
    1. τη δημιουργία μίας “Τράπεζας Διαχείρισης Υποχρεώσεων” στην οποία θα έχει το δικαίωμα να προσφεύγει ο κάθε υπερχρεωμένος καταναλωτής και θα λειτουργεί παράλληλα με τη διάρκεια της διαδικασίας ή και μετά από την τελική διευθέτηση, η οποία θα αγοράζει χρέη υπό το καθεστώς του νέου Νόμου.
    Αυτό προτείνεται σε περιπτώσεις όπου η κρίση οδήγησε υγιείς ή νεογέννητες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες τους σε κρίση και θέλουν μια ανάσα για να μπορέσουν να επανέλθουν. Αυτή η τράπεζα μπορεί να ιδρυθεί είτε σε είτε αποκλειστικά από δημόσια είτε μεικτά με ιδιωτικά κεφάλαια. Η τράπεζα υποχρεώσεων και όχι χρεών θα προσβλέπει στην υποχρέωση των ωφελούμενων να επιστρέψουν τμηματικά τη διαφορά του χρέους από την επιδικασμένη υποχρέωση πέραν της δεδικασμένης οφειλής. Από την άλλη πλευρά όποιος μπαίνει σε μία τέτοια διαδικασία δεν θα αναφέρεται σε καμία λίστα τύπου Τειρεσία.
    2. Δυνατότητα υπαγωγής των λοιπών ακινήτων του οφειλέτη πέραν της α’ κατοικίας (ή αυτής στην περίπτωση που ξεπερνά τα 240 τμ) σε νέα δανειακή σύμβαση με προκαθορισμένο ύψος, πχ 80% εμπορικής αξίας, με την οποία θα αποπληρώνει υφιστάμενες υποχρεώσεις. Με το να οδηγήσουμε στη σημερινή κατάσταση άλλες 30-50.000 ακίνητα στην πώληση όχι μόνο θα καταστρέψουμε την κτηματαγορά αλλά και πιθανότατα να μπούμε σε “αποπληθωριστική” συμπεριφορά τύπου Ιαπωνίας προ 10ετίας, χάνοντας τεράστιες αξίες ως κοινωνία. Ενώ το παράδειγμα των ΗΠΑ που “έσπρωξαν” λεφτά στην αγορά κράτησε την κτηματαγορά – πτώση 11,3% από πέρυσι αλλά αύξηση 1,2% τον Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
    3. αν και όπως διαφαίνεται η θέση μου δεν είναι φιλικά διακείμενη στις τράπεζες, δεν παύουν να είναι μέρος της λύσης και πάντως κάθε καταναλωτής που υπογράφει μαζί τους οφείλει να τιμά την υπογραφή του (εξαιρώ τις λεόντειες συμπεριφορές, τις μονομερείς αποφάσεις, κλπ.) Θα πρότεινα οι τράπεζες ανάλογα βεβαίως και την περίπτωση, να προσφέρουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, τουλάχιστον ετήσια περίοδο χάριτος και χρήση ως ανώτατου επιτοκίου για τα επίμαχα χρέη το δικαιοπρακτικό επιτόκιο που είναι στο 6,75% ώστε πολλά να λυθούν στο εξωδικαστικό επίπεδο. Το θέμα πρέπει να είναι μία έντιμη λύση και η ανάληψη της κοινωνικής ευθύνης των τραπεζών στην ελληνική κοινωνία.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η γυναικα μου δουλευε σε γνωστο ξενοδοχειο και ειχε λογαριασμο μισθοδοσιας στη Eurobank .Καποια στιγμη χρειαστεικαμε να παμε στο εξωτερικο να δουμε τους γονεις τις και βγαλαμε μια καρτα Visa .

    Αυτη η καρτα λοιπον βγηκε με πιστωτικο οριο 14.500 ευρω τη στιγμη που η γυναικα μου αμοιβοταν με 1100 ευρω το μηνα .

    Πως ειναι δυνατο να βαζουν τετοια μεγαλα ορια σε ανθρωπους που ειναι μεροκαματιαριδες.

    Μειναμε ανεργοι και οι 2 το σεπτεμβριο του 2008 με αποτελεσμα να τραβαμε συνεχεια χρηματα απο τη καρτα την οποια και χρεωσαμε μεχρι τελους .

    Θα μου πειτε γιατι τραβαγες …. Τι να κανω με 2 παιδια 5 μηνων ? επρεπε να ζησω . Στη συνεχεια πηραμε δανειο στο δανειο και τα πραγματα εχουν ερθει στο αμην μιας και δεν εχουμε πληρωσει εδω και 6 μηνες λογω αδυναμιας .

    Το σπιτι το οποιο ειναι στο ονομα μου το εχω ενοικιασει αλλα τα χρηματα που περνω δε φθανουν ουτε για να καλυψω το στεγαστικο ……

    Εχω αναγαστει και ζω με τους γονεις μου και ζουμε ολοι απο τη συνταξη των 700 ευρω του πατερα μου ……

    Με ενα σπιτι στο ονομα μου αλλα μηδενικα εσοδα πως μπορω να βρω ακρη .

    Σας ευχαριστω για το χρονο σας και ισως την απαντηση σας

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:48 | Πανελλήνια Επιτροπή Ληστευθέτων Πολιτών-Βασιλειάδης Βασίλης

    Όλες οι τράπεζες -για τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια-, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, κινητής τηλεφωνίας,ηλεκτρισμού, νερού ή αποχέτευσης, παροχής υπηρεσιών Security και άλλες ομάδες παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν κοινούς όρους συμβάσεων, οι οποίοι να έχουν συνομολογηθεί, οριστεί ή εγκριθεί σε διαβούλευση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο είναι ο προστάτης του πολίτη και του κοινωνικού συνόλου.
    Έτσι οι πολίτες θα αποφεύγουμε πολυέξοδες και χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, αλλά και η κάθε εταιρεία-πάροχος δεν θα βάζει τον πολίτη-καταναλωτή να υπογράφει δυσβάσταχτους και συνήθως παράνομους και καταχρηστικούς όρους.
    Βλέπετε μεταξύ άλλων τους όρους διαφορετικών συμβάσεων πιστωτικών καρτών αλλά και τελευταία όρους για τα ομόλογα της CITY BANK σε σχέση με την Lexman ή όρους της ασφαλιστικής εταιρείας ASPIS, η οποία «πτώχευσε» και έφαγε τα λεφτά των συμβαλλομένων.
    Ο κ. Καραμανλής όταν ήταν Πρωθυπουργός, είχε αποδεχθεί ότι η πιό πάνω πρότασή μας είναι σωστή, όμως οι ολίγοι αλλά ισχυροί τραπεζίτες, ασφαλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες δεν άφηναν να υλοποιηθεί εκμεταλλευόμενοι και τη γραφειοκρατία.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:18 | Γ.Κ.

    Αγαπητοί φίλοι του διαδυκτιακού διαλόγου υπερχρεωμένοι και μη.

    Νομίζω ότι ΠΡΕΠΕΙ όλοι να επιμείνουμε στην φιλοσοφία του προσχεδίου νόμου αλλά αφού επισημάνουμε όχι μόνο τα οφέλη των υπερχρεωμένων αλλά και των τραπεζών,κοινωνίας,των νέων και του κράτους.

    -Δεν σχολιάζω τα αυτονόητα οφέλη των υπερχρεωμένων.

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ:

    1.-Δίνουν έναντι πινακίου φακής σε εισπρακτικές εταιρίες τα οφειλόμενα χρέη.
    2.-Έχουν απέναντι τους την ΜΙΣΗ ελληνική κοινωνία,με ότι σημαίνει αυτό.
    3.-Να ωφεληθούν από πολλαπλές ευνοϊκές κρατικές ρυθμίσεις π.χ.εγγυήσεις,ασφαλιστικές εισφορές,φορολογία κλπ.
    4.-Πληρώνουν δικηγόρους ,κλητήρες κλπ προσωπικό για διεκδίκηση των ληξηπρόθεσμων οφειλών.
    5.-Τι πρακτικό αποτέλεσμα θα έχει να κατασχέσουν τα περισσότερα υποθηκευμένα σπίτια κλπ ακίνητα.
    6.-Θα γλυτώσουν-να προβλέπεται-από την μέχρι σήμερα παράνομη συμπεριφορά τους στους καταχρηστικούς όρους κλπ.
    7.-Θα τονώσουν την ελληνική οικονομία και όφελος και για αυτές.
    8.-Δίνουν την αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα στην μισή Ελλάδα-κυριολεκτικά-και φυσικά θα έχουν μεσοπρόθεσμο όφελος.
    9.-Ομαλοποιούν την συνοχή της κοινωνία καιτης αγοράς από πολλούς ΄΄κραδασμούς΄΄ που δέχεται.

    ΓΙΑΥΤΟ λοιπόν να αναλάβουν ΜΟΝΕΣ τους οι τράπεζες την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ και να δεχτούν έναντι συμβολικού ποσού και χρόνου την οριστική εξόφληση 10-15 % του κεφαλαίου καταναλωτικών δανείων-καρτών-επισκευαστικών.Η αποπληρωμή να σε χρονικό διάστημα που θα οριστεί από τον οφειλέτη και δεν θα είναι μεγαλύτερο των 20 ετών με περίοδο χάριτος από 3-5 χρόνια.

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ Π Ο Λ Λ Α Π Λ Ω Σ.

    -Αν δεν δεχτούν,νόμος που να ορίζει τα παραπάνω χωρίς αοριστίες και έξοδα για τον οφειλέτη.Θα καταλάβουν αργότερα οι τράπεζες τα οφέλη τους.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:20 | Γεώργιος Σωτηρόπουλος

    Έχω μια πρόταση να κάνω…..να μην πληρώσει κανείς ούτε ένα ευρώ ..!!!!
    Πόσοι ήμαστε ? 6,000,000 7,000,000 που χρωστάμε ? τι θα κάνει τότε κάθε κυβέρνηση η ή κάθε τράπεζα ? το γεροντάκι από μόνο του δεν μπορεί να τα βάλει με την κάθε τράπεζα….όλοι μαζί αναγκάζουμε και το κράτος και την τράπεζα να σκύψει στο πρόβλημα μας…..δεν λέω να μην πληρώσουμε λέω να πληρώσουμε ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ….φανταστείτε στις επόμενες εκλογές έναν Παπαδόπουλο να τάξει παραγραφεί όλον των χρεών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν..!!!!! θα βγει κυβέρνηση με 70% ….
    Το κράτος δεν είναι οι τράπεζες εκτός αν θέλουν να κάνουν τις τράπεζες κράτος τότε αλλάζουν τα δεδομένα και δεν θα υπακούμε τους νόμους του κράτους αλλά τους νόμους των τραπεζών..!!!!
    Όσο για μερικούς που μπαίνουν και λένε ότι είναι καλοπληρωτές και ότι καλά κάνουν οι τράπεζες δυστυχώς δεν έχουν όλοι μπάρμπα από την Κορώνη ούτε θεία από το Σικάγο για να στέλνει τσεκ δανικά και αγύριστα εμείς δεν σπουδάσαμε στο εξωτερικό εμείς πιαστήκαμε κορόιδα από αυτούς που σπούδασαν την τέχνη της απάτης ..!!!
    Αν έχουμε σοβαρή κυβέρνηση πρέπει να μας απαλλάξει από αυτούς αν όχι τότε να μας ανακουφίσει…αλλιώς ο Παπαδόπουλος έρχεται..!!!

    ΥΓ…Μπράβο στον υπάλληλο της τράπεζας που έδωσε 10000 ευρώ στην μητέρα μου άνεργη με εισόδημα 2000 τον χρόνο και κινδυνεύει να χάσει το χωραφάκι της..!!!! αν ήμουν εγώ παρόν θα τον πλήρωνα να μας αφήσει ήσυχους ποιο λίγα θα μας κόστιζε..!!!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:47 | Γ.Κ.

    κ.Γιωργος Κ. Πλιάτσικας
    Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος
    Εταιρικού, Τραπεζικού & Χρηματοοικονομικού Δικαίου.

    Μπράβο για την πρότασή σας που είναι ρεαλιστική,απλή και εύκολη στην υλοποίηση.
    -Ίσως θα μπορούσε να προστεθεί κατά η απόλυτο τρόπο η προστασία της πρώτης κατοικίας.

    Έτσι λοιπόν και η αγορά θα τονωθε΄και οι απελπισμένοι θα βρουν ελίδα.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:11 | Γιώργος Μάστορης

    Επειδή είμαι της ίδιας άποψης το επικροτώ!!!

    . από Γ.Κ. – — 29 Οκτωβρίου 2009 @ 12:58

    «»ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ.

    -ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.
    -Δηλαδή σβύσιμο ΟΛΩΝ των χρεών των στεγαστικών δανείων εκτός αυτών που σύμφωνα με τα εισοδήματά τους έχουν να πληρώσουν τα μισά εντός 25 ετών με ευρωπαϊκό επιτόκιο πάντα σταθερό και περίδο χάριτος ένα χρόνο.
    -Σβύσιμο ΟΛΩΝ των καταναλωτικών δανείων-καρτών-επισκευαστικών κλπ και όσοι έχουν να πληρώσουν να πληρώσουν το 20% του αρχικού κεφαλαίου σε 10 χρόνια με περίοδο χάριτος δύο ετών χωρίς τόκους.

    -Τα οφέλη για τους δανειστές έίναι εμφανή.

    -Τα οφέλη για τις τράπεζες θα είναι:
    1.-Αποφυγή δικαστικών διενέξων με πληρωμές δικηγόρων.
    2.-Αποφυγή πληρωμών σε εισπρακτικές εταιρίες.
    3.-Μείωση γραφειοκρατίας άρα χρόνου και εργατοωρών.
    4.-Ξεκαθάρισμα πελατών-λογαριασμών.
    5.-Θα φανεί πραγματικά το κοινωνικό πρόσωπο των τραπεζών και ΔΕΝ θα είναι πλέον ΕΧΘΡΟΙ με το δανειολήπτες τους που χρωστούν.
    6.-Θα μπορεί κάθε τράπεζα να λάβει κρατική εγγύηση -όπως τα 28 δις-για όσο ποσό χάρισε με την αντίστοιχη απαλλαγή από φόρους κλπ ευεργετήματα.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΉΜΑ;»»

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:04 | Λευτερης

    Η δήθεν υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος (λογω κρίσης) μέ τό «χάρισμα» (γιατί όχι «Δανεισμό» όπως κάνουν οι ίδιες;)τών 28 δίς στίς Ιδιωτικές Τράπεζες, πέρα από τό ότι θά έπρεπε νά γίνει μέσω τών κρατικών Τραπεζών καί τών Κρατικά ελεγχόμενων Πιστοδοτικών Οργανισμών, ώστε ΚΑΙ νά αποδώσει τό ποσό ό,που και όπως έπρεπε αλλά ΚΑΙ νά πιέσει τίς Τράπεζες:
    α) νά χρησιμοποιήσουν τά δικά τους χρήματα, (επιτέλους!)
    β) νά μειώσουν τά επιτόκια,
    και γ) νά διευκολύνουν τίς πιστώσεις εν καιρώ έκτακτης ανάγκης,
    ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΕΛΙΚΑ:
    α) νά βοηθήσει μόνο αυτούς πού δημιούργησαν αυτή τήν κατάσταση (τίς
    Ιδ. Τράπεζες),
    β)νά τούς δώσει αδικαιολόγητη Ρευστότητα καί Κέρδη πού λειτούργησε
    σάν Ενταση Κεφαλαίου σέ καιρούς «ισχνών αγελάδων»
    και γ) νά χρεώσει επιπλέον τούς καταχρεωμένους Ελληνες μέ άλλα 28
    δις μέ …»δίχως κέρδος κέρατα!»
    Η πιό απλή υπόθεση για όλα αυτά πού μπορεί πλέον νά κάνει ο Ελληνας είναι οτι κάποιοι τά «Μοιράστηκαν». Διότι αλλοίμονο αν σκεφθεί οτι διοικείται απο τόσο Ηλίθιους!

    Μήπως ήρθε ο καιρός νά κάνουν λίγο υπομονή καί οι Τράπεζες 1 ή 2 χρόνια ωστε νά μπορέσει κάποτε ο κάθε υπερχρεωμένος πολίτης, απαλλαγμένος απο αυτό τό βάρος γι αυτό τό διάστημα, νά μπορεί νά πληρώσει καί τίς υποχρεώσεις του στήν Εφορία καί τό Κράτος εν γένει(αλλά καί νά αποκτήσει με αυτή τήν ευκαιρία τή σχετική συνείδηση);
    Μήπως η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ θυμίζοντας στίς Τράπεζες τήν Υπαιτιότητά τους ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ νά εισπράξει εκείνη (κατόπιν σχετικού διακανονισμού μέ τόν κάθε χρεώστη) για τά επόμενα 2 χρόνια, εναντι ενός μέρους τών δόσεων τών Δανείων (έστω καί δίκην άπαίτησης Τόκων γιά τά 28 δις) προκειμένου νά εξυπερετήση τόν Κρατικό Προϋπολογισμό καί τίς όποιες ανάγκες Ανάπτυξης καί Μεταρρυθμίσεων πού Αναγγέλει; …λέω «μήπως»!
    Καί βέβαια οι Τράπεζες αν δέν θέλουν νά πεινάσουν (!) αυτό τό διάστημα ας ανοίξουν τίς πιστώσεις τους (προσεκτικώτερα αυτή τη φορά) καί ας δώσουν Χαμηλότοκα Δάνεια μέ Συμφέροντες (χωρίς κλεψιές καί απάτες) όρους ώστε νά βρούν καί αυτές τήν πελατεία πού τούς αξίζει!
    Ας βγάλουν καί μιά φορά κέρδη μόνο από τά δικά τους λεφτά!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:20 | Δημητρα

    Εικοσι δυο (22) χρονια υπαλληλος στην ALPHA BANK.Μισθος 1000 ευρω το μηνα. Αυτο και μονο, θεωρω οτι τα λεει και θα τα λεει παντα ολα. Οσο ο μισθος του καθε εργαζομενου δεν θα αρκει για να ζησει στοιχειωδως,τοσο οι τραπεζες θα ληστευουν και το τελευταιο ευρω του πτωχοτατου μισθου. Αλλωστε αν ο μισθος ηταν τετοιος ,που μας επετρεπε να επιβιωνουμε,στηριζομενοι,μονο και μονο σ αυτον,πως θα ζουσαν οι τραπεζες; δεν χρειαζεται ιδιαιτερη φαντασια,για να αντιληφθουμε οτι με το μισθο,που ξεκινησα να περνω πριν 22 χρονια,οταν και διοριστηκα ,με διαγωνισμο,εκτος της γενετειρας μου ,το Κιατο Κορινθιας,στη Λαμια,βοηθουσε κι η χηρα μητερα μου,για να κρατησω τη θεση μου.Ποτε μα ποτε ,οτι χρειαστηκε ν αγορασω ,για να ζω,απ το κρεββατι,τη καρεκλα ,το τραπεζι,το ψυγειο,το ρουχο,το παπουτσικ.ο.κ.δεν πληρωθηκε απο χρηματα που περισσευαν απ το μισθο μου.
    »ΟΛΗ ΜΟΥ Η ΖΩΗ ΜΙΑ ΔΟΣΗ». Αυτο θα εχω να λεω,οσο θα ζω κι οσο θα θυμαμαι,το τι σημαινε για μενα ο μισθος που επαιρνα και παιρνω.
    Δυστυχως αυτη ειναι η θλιβερη πραγματικοτητα για μενα,ως εργαζομενη στα 47μου,αλλα και για καθε νεο και νεα που ξεκιναει σημερα ,να εργαζεται στη χωρα μας,ανημπορος και ανικανος,να στηριχθει,μεσω του μισθου του,σ αυτη τη ζωη. Σκεψου ν αρρωστησεις κιολας. Γιατι μηπως υπαρχει συστημα υγειας;ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΛΥΣΗ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΣΕΛΗ,ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
    Αν ο μισθος του εργαζομενου,ηταν επαρκης ,πως θατρωγε με χρυσα κουταλια, ο εργοδοτης και γιατι να υπηρχε η τοκογλυφια των Τραπεζων;
    Θα πληρωνομαστε παντα τοσα,οσα θα πρεπει, για να μπορουμε να δανειζομαστε απ τους τοκογλυφους Τραπεζες και οσο θα πρεπει για να κανουμε παμπλουτους,αυτους που μας εχουν στη δουλεψη τους. Η ανθρωπινη απληστεια, μετετρεψε το πλανητη μας σε σκηνη ,οπου παιζονται μονιμως πλεον οι »ΑΘΛΙΟΙ » του ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΟΥΓΚΩ.Οι περισσοτεροι απ τους Ελληνες,αισθανονται σαν μεταναστες,στην ιδια τους τη χωρα και συμπαριστανται πληρως στους πραγματικους οικονομικους και μη μεταναστες,γιατι και οι μεν και οι δε,βρισκονται ακριβως στην ιδια θεση.Φορες δε,ακομη κι αυτοι οι οικονομικοι μεταναστες,βρισκονται σε καλυτερη θεση απ τους ιδιους τους Ελληνες πολιτες.
    Και να μη ξεχασω να σας πω ποσο υπερηφανη αισθανομαι,για τη τιμωρια που μου επιβληθει ,επειδη ειμαι φτωχη και δεν μπορω ν αγορασω καινουργιο αυτοκινητο.Το FIAT UNO του 1993,που με αιμα εχω πληρωσει τη μεχρι τωρα συντηρηση του, καλειται να πληρωσει για να συνεχισει να κυκλοφορει ,ΑΚΟΥΣΟΝ,ΑΚΟΥΣΟΝ 352ευρω,ητοι περισσοτερο απ το 1/3 του μισθου μου.Αρκετα κυκλοφορησα με αυτοκινητο. Κι αυτο πολυτελεια ηταν ,να το εχω και να το συντηρω ,με το μισθο,που επαιρνα και παιρνω.Ως εδω,παραδιδω τις πινακιδες και δεν εχω πια αυτοκινητο ,γιατι οπως ειπα ,πολυτελεια ηταν και που το ειχα.
    Αυτα προς το παρον κυριοι και κυριες της καινουργιας μας κυβερνησης.
    Καντε κι εσεις οτι καλυτερο μπορειτε,για τουτους τους Ελληνες,για τουτο το τοπο.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:36 | ANNA

    EIMAI ΠΩΛΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ…..
    ΠΕΡΝΩ 700 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ..(ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ).ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΤΩΡΑ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 50000 ΕΥΡΩ…ΕΧΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΧΕΔΟΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.ΕΝΟΙΚΙΑ-ΡΕΥΜΑΤΑ-ΝΕΡΟ-ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΞΟΔΑ….ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΜΟΥ……ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΩ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ΦΙΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.??
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…