Άρθρο 1. Πεδίο Εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 20:34 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ οι κραυγές απελπισίας συνεχίζονται, ΜΟΝΟ από όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και από όσους ξέρουν λίγα πράγματα.

    -Φαντάζεστε τι κοινωνικός ιστός έχει διαρρηχθεί ή είναι έτοιμος να καταρρεύσει;

    -Υλοποιείστε ΑΜΕΣΑ μέτρα που είναι απλά και να λύνουν οριστικά το πρόβλημα 3.000.000 ανθρώπων.

    1-Παγώσετε ΑΜΕΣΩΣ όλα τα χρέη για 5-6 μήνες.

    2-Κατοχυρώστε με ασφάλεια την πρώτη κατοικία και σβύσετε τα χρέος των στεγαστικών κατά 2/3 και το υπόλοιπο να πληρωθεί σε 20 χρόνια με σταθερό επιτόκιο ευρώπης και περίοδο χάριτος 2 χρόνια.{Το σχέδιο νόμου γράφει πληρωμή του 10% ].

    3.-Να πληρωθούν σε 10 χρόνια τα χρέη από κάρτες-καταναλωτικά κλπ σε ποσοστό 10% -όπως ορίζει το σχέδιο νόμου-με επιτόκιο ευρωπαϊκό με περίοδο χάριτος 3 χρόνια.

    4.-Απαλλάξτε από τις συνολικές οφειλές όλους τους ανύμπορους,ανέργους,μη έχοντες.

    -Η υλοποίηση να γίνει των 2,3 με μια απλή αίτηση στο Ειρηνοδικείο
    χωρίς άλλη διαδικασία και η απαλλαγή με απόφαση του Ειρηνοδικείου.

    -Ούτε μπερδέματα,ούτε δικηγόροι καταναλωτή,ούτε προτάσεις συμβιβασμού με τις τράπεζες-άραγε γιατί δεν το κάνουν αυτές την πρόταση συμβιβασμού-ούτε χρονοβόρες και ψυχοφθόρες διαδικασίες που κοστίζουν χρήμα και επιδεινώνουν την ψυχική υγεία του άμοιρου οφειλέτη.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 19:20 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ Π.

    Aγαπητέ κ. Πρωθυποπουργέ,σας συγχαίρω για την εκλογή σας και για το δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.
    Είμαι πάντα οπαδός του κομματός σας το οποίο γνώρησα από τον πατέρα μου όταν ήταν εν ζωή.Ειναι κάτι που με δένει παντα μαζί του και μαζί σας.
    Είμαι εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα και κάθε πρωί ξυπνάω στις 4 για να είμαι στις 7 στην εργασία μου.’Εχω προυπηρεσία 24 χρόνια ως β.λογιστού και ο μισθός μου είναι 1.000,00 ευρώ καθαρά.
    Έχω πάρει δάνεια από τράπεζες και αυτή τη στιγμή μόνο στη μία τράπεζα πρέπει να καταβάλω κάθε μήνα 470,00 ευρώ.Δεν μπορώ να πληρώσω τις άλλες τράπεζες όχι ότι δεν θέλω αλλά γιατί δεν μπορώ.
    Πάσχω από κληρονομική υπέρταση και από εκφυλιστική αθροίτιδα γόνατος και ως εκ τούτου πρέπει να γίνεται συνεχής ιατρική παρακολούθηση της νόσου η οποία είναι ενέσιμος θεραπεία η οποία στοιχίζει 80,00 ευρώ η ένεση κάθε εβδομάδα χ 4.Λόγω οικονομικής δυσχέρειας εδώ και ενα χρόνο έχω σταματήσει την θεραπεία.
    Δεν έχω εισοδήματα μόνο ένα σπίτι και αυτό εξ αδιαιρέτου κατά 1/3 ,
    δεν είμαι παντρεμένη.
    Πολλές φορές όταν οι υπάλληλοι των τραπεζών γίνονται τόσο πιεστικοί από το τηλέφωνο για τις δόσεις ,στο γραφείο,στο σπίτι,στο κινητό,αναρωτιέμαι αν πρέπει να συνεχίσω την ζωή μου κάτω απο μια συνεχή πίεση.ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΩ.ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ.ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 18:09 | elengeorgiou

    κ.κατσελη συγχαρητηρια για αυτο το βημα .θα σωθουν πολλες οικογενειες.σας εκλιπαρω ομως πρεπει να γινει κατι αμεσα γιατι ηδη πολλες οικογενειες ειναι στο χειλος της καταστροφης.σας εκλιπαρω εκμερους ολων αυτων.ζητηστε παγωμα πλειστηριασμων μεχρι να ενταχθει καποιος στην ρυθμιση.ειμαστε παρα πολλοι που ηδη αδυνατουμε να πληρωσουμε.αν θελουμε ενα τετραμηνο μεχρι να ενταχθουμε που για εμενα προσωπικα ειναι συν 10000 αδυνατω,κανω κουραγιο γιατι εχω δυο μικρα παιδια ,αλλα δεν μπορω αλλο.το τηλεφωνο χτυπαει 50 φορες την ημερα.
    9 χρονια ημουν τυπικη αλλα εδω και δυο μηνες ο αντρας μου εμεινε ανεργος.σας παρακαλω εγω και ολοι εμεις οι υπερχρεωμενοι αλλα κια οσοι ειναι πισω απο εμας.φροντιστε να γινει κατι αμεσα.οι τραπεζες θα προσπαθησουν μεχρι να γινει η ρυθμιση να μας φανε.ειναι εκτελεστες .

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 17:24 | JEDI

    Επειδή βλέπω ότι αρκετοί , θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει , παραθέτω άρθρο του Οικονομολόγου Κου Βιλιάρδου Β. , γραμμένο στις 10/7/09.
    Ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνώντες θα αντιληφθούν τον κίνδυνο που έρχεται. (αν δεν έχει ήδη έρθει)…

    Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ : Η «πιστωτική παγίδα» είναι μία βαριά οικονομική ασθένεια, η οποία εμφανίζεται όταν μία υφιστάμενη κρίση ρευστότητας, προερχόμενη συνήθως από μία ευρύτερη οικονομική κρίση, δεν μπορεί να θεραπευτεί βραχυπρόθεσμα

    Η «πιστωτική παγίδα» (Credit Crunch) είναι ουσιαστικά το χειρότερο στάδιο μίας ασθένειας, η οποία ξεκινάει με την απώλεια της εμπορικής πίστης, σαν αποτέλεσμα μίας πολύ μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως η πρόσφατη που βιώνουν κυρίως οι Η.Π.Α. – λιγότερο, μέχρι στιγμής, η Ευρώπη και πολύ λιγότερο, επίσης μέχρι στιγμής, η χώρα μας. Η «πιστωτική παγίδα», ευρισκόμενη προφανώς στον αντίποδα της πιστωτικής επέκτασης, «υπεισέρχεται» όταν οι τράπεζες αναγκάζονται να μειώσουν ή ακόμη και να σταματήσουν το δανεισμό, εν μέσω ευρύτερων πιστωτικών αναταράξεων, αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένων απωλειών του κυκλοφορούντος ενεργητικού τους (δάνεια, πιστωτικές κάρτες, «τοξικές» επενδύσεις κλπ).

    Όπως είναι γνωστό, η πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες, σε σχέση με τα δάνεια που προσφέρουν, επηρεάζει αποφασιστικά την πραγματική οικονομία. Όταν οι τιμές των αξιών (μετοχές, ακίνητα, εμπορεύματα κλπ) ακριβαίνουν, αυξάνεται παράλληλα η ζήτηση για παροχή πιστώσεων, ενώ οι τράπεζες διευκολύνουν την έγκρισή τους χωρίς εμπεριστατωμένους ελέγχους, θεωρώντας ότι είναι εγγυημένες από τις αυξανόμενες αξίες. Με δεδομένο το ότι η αγορά κινείται ανέκαθεν μακράν του σημείου ισορροπίας της, αλλά επιστρέφει περιοδικά, κάποια στιγμή η «υπερβολή» (φούσκα) γίνεται αντιληπτή και υποχωρεί άτακτα (σπάσιμο της φούσκας), ακολουθούμενη από την συρρίκνωση των εγγυήσεων, με βάση τις οποίες οι τράπεζες χορηγούσαν πιστώσεις.

    Κατ επακόλουθο οι τράπεζες, έχοντας στη διάθεση τους τόσο χαμηλότερες, όσο και λιγότερο ποιοτικές εγγυήσεις για τα υφιστάμενα δάνεια τους, αφενός μεν περιορίζουν την παροχή νέων πιστώσεων, αφετέρου δε αυξάνουν τους ελέγχους προς τις επιχειρήσεις-οφειλέτες τους. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση των νέων επενδύσεων εκ μέρους των εταιρειών, καθώς επίσης η αύξηση του ρυθμού των χρεοκοπιών, γεγονός που με τη σειρά του επιδεινώνει συνολικά την πιστοληπτική ικανότητα των δανειζομένων και αυξάνει τον αριθμό των μη εξυπηρετουμένων δανείων στις τράπεζες.

    Ο «καθοδικός σπειροειδής κύκλος του δανεισμού» συνεχίζεται με την, ως άνω ανατροφοδοτούμενη, περαιτέρω μείωση της παροχής δανείων προς τις επιχειρήσεις, γεγονός που περιορίζει ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα του συνόλου της Οικονομίας, οδηγώντας την σε μεγαλύτερη αρνητική οικονομική ανάπτυξη. Έτσι, η «πιστωτική παγίδα» εισέρχεται στη δεύτερη, αρκετά επικίνδυνη φάση, κατά την οποία οι ίδιες οι τράπεζες δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια τους.

    Συνήθως οι τράπεζες αυξάνουν τη ρευστότητα τους μέσω βραχυπρόθεσμων δανείων από τη διατραπεζική αγορά, επειδή τα δικά τους χρήματα είναι δεσμευμένα σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Στην περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ενδεχομένως επειδή οι ίδιες οι χρηματαγορές υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας, τότε οι τράπεζες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν με τις υποχρεώσεις τους. Αυτό οδηγεί στην μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας τους από τις διεθνείς εταιρείες αξιολόγησης, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την απόκτηση ρευστότητας εκ μέρους τους (η σχετικά πρόσφατη «λύση» της τιτλοποίησης, της πώλησης δηλαδή των δανείων των πελατών τους με στόχο την αύξηση της ρευστότητας τους, δυστυχώς συνεχίζεται).

    Ο «κύκλος του διαβόλου», όπως συνήθως αποκαλείται, επηρεάζει κυρίως εκείνες τις τράπεζες που δεν έχουν καταθέσεις πελατών – για παράδειγμα τις επενδυτικές. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ δύσκολα ανατρέψιμη, ακόμη και όταν οι κεντρικές τράπεζες εξασφαλίζουν τη ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών, έστω με μειωμένη επιβάρυνση (χαμηλό επιτόκιο, quantitative easing – δηλαδή αγορά αξιόγραφων από τις εμπορικές τράπεζες κλπ).

    Έτσι, παρά το ότι σήμερα η ενίσχυση των τραπεζών από τις κεντρικές (ΕΚΤ, Fed κλπ) είναι άνευ προηγουμένου, οι ζημιογόνες τοποθετήσεις στα αμερικανικά «τοξικά ομόλογα», σε συνδυασμό με την αρνητική οικονομική ανάπτυξη διεθνώς, την έλλειψη εμπιστοσύνης των ιδρυμάτων μεταξύ τους και τους νέους κανόνες λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Βασιλεία ΙΙ), έχουν οδηγήσει τις τράπεζες στην (σχετικά αιτιολογημένη) «άρνηση» παροχής δανείων προς τις επιχειρήσεις της πραγματικής Οικονομίας.

    Ειδικά όσον αφορά τους κανόνες της «Βασιλείας ΙΙ», οι οποίοι ακολούθησαν τη «Βασιλεία Ι», οι τράπεζες δεν είναι μόνο υποχρεωμένες να συνεχίσουν να διατηρούν Ίδια Κεφάλαια ίσα με το 8% των δανείων που παρέχουν, αλλά και να διαμορφώνουν τόσο αυτό το μέγεθος, όσο και τα επιτόκια που προσφέρουν, ανάλογα με την ποιότητα των πελατών τους (μέγεθος, τζίρος, πιστοληπτική ικανότητα, αξιολόγηση κλπ).

    Οι ζημιογόνες όμως τοποθετήσεις τους στα αμερικανικά τοξικά ομόλογα επιδρούν αρνητικά στο ύψος των Ιδίων Κεφαλαίων τους, οπότε είναι αναγκασμένες να μειώνουν τα παρεχόμενα δάνεια για να διατηρήσουν το 8%. Όταν δε η ποιότητα του πελάτη τους απαιτεί άνω του 8% Ίδια Κεφάλαια (επιχειρήσεις με αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους), τότε προτιμούν να αποσυρθούν από τη συνεργασία μαζί του, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

    Στο συγκεκριμένο σημείο δεν τις βοηθούν καθόλου τα δάνεια των κεντρικών τραπεζών, αλλά μόνο ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις της «Βασιλείας ΙΙ», τις οποίες ζήτησε η Γερμανία, χωρίς να το επιτύχει – ο λόγος ήταν ο φόβος ότι θα επανέφεραν την αδιαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επίσης τις βοηθούν κάποιες «παραχωρήσεις» στην κατάρτιση των Ισολογισμών τους, όπως για παράδειγμα, η ουδέτερη αντιμετώπιση μίας συγκεκριμένης «θέσης», η οποία ενσωματώνει τα περιουσιακά στοιχεία τους που είναι «διαθέσιμα για πώληση».

    Στις μισές χώρες της Ε.Ε. (μεταξύ αυτών και στη Γερμανία), εφ’ όσον αυτά τα περιουσιακά στοιχεία (ομόλογα κλπ) χάνουν σε τρέχουσα αξία, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να μειώνουν αντίστοιχα τα Ίδια Κεφάλαια τους. Στην περίπτωση δε που η μείωση αποδεικνύεται διαρκής, τότε είναι υποχρεωμένες να τα εγγράφουν σαν ζημίες στους Ισολογισμούς τους, με αντίστοιχα δυσμενή αποτελέσματα για τα Ίδια Κεφάλαια τους.

    Για παράδειγμα, η θέση «διαθέσιμα για πώληση» στη γερμανική Commerzbank είναι -2,9 δις € και στη Deutsche Bank -921 εκ. €. Αυτό σημαίνει ότι, η μεν πρώτη είναι υποχρεωμένη «θεσμικά» από τη συγκεκριμένη «ζημία» να περιορίσει τα δάνεια που προσφέρει κατά περίπου 12 φορές (100 ./. 8, ήτοι 35 δις €), για να παραμείνει στο 8% των Ιδίων Κεφαλαίων της, ενώ η δεύτερη κατά 11 περίπου δις €.

    Οι υπόλοιπες όμως ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Μ. Βρετανία και η Γαλλία), δεν υπολογίζουν τη θέση «διαθέσιμα για πώληση» στα Ίδια Κεφάλαια τους – οπότε δεν μειώνονται από τις διαφορές των τρεχουσών αξιών και παραμένουν (θεωρητικά φυσικά) υψηλά. Κατά συνέπεια, μπορούν να δανείσουν περισσότερα «διαδικτυακά» χρήματα (μόνο το 7% είναι πραγματικά) στους πελάτες τους – δηλαδή 35 δις € περισσότερα, σε σχέση με την Commerzbank, εφ’ όσον φυσικά είχαν αντίστοιχες «ζημίες».

    Ανεξάρτητα λοιπόν από τις συνεχείς και υψηλές «ενέσεις ρευστότητας» των κεντρικών τραπεζών προς τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες («ενέσεις») είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν είτε από

    α) το δανεισμό των κρατών (ομολογιακά δάνεια του δημοσίου – «έκρηξη» ελλειμμάτων & χρεών – ενδεχόμενη δημοσιονομική κρίση),

    β) την υψηλότερη φορολογία επιχειρήσεων και πολιτών (έξαρση της ύφεσης – αποπληθωρισμός – χρεοκοπίες μεγάλων εταιριών)

    γ) την εκτύπωση χρημάτων (υπερπληθωρισμός),

    η πιθανότητα εισόδου μας σε μία «πιστωτική παγίδα» τεραστίων διαστάσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομική μας ανάπτυξη, είναι αρκετά μεγάλη.

    Με δεδομένο δε ότι ο καπιταλισμός μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα σε συνθήκες θετικής οικονομικής ανάπτυξης (διαφορετικά δεν μπορεί να εξασφαλίσει την «ψευδαισθησιακή» αναδιανομή αυξανομένων εισοδημάτων, με αποτέλεσμα τις κοινωνικές αναταραχές που τον «καταλύουν»), ο κίνδυνος της «χρεοκοπίας» του στη «δύση» (οι Ασιατικές κλπ οικονομίες έχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης) δεν είναι πλέον τόσο ουτοπικός, όσο ίσως νομίζουμε.

    Για να το καταλάβουμε καλύτερα, αρκεί να παρομοιάσουμε τον καπιταλισμό με ένα αεροπλάνο που πετάει στα 20.000 πόδια, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα – για όσο διάστημα βέβαια λειτουργούν οι «προωθητικές» μηχανές του, αφού με ή χωρίς αυτές είναι αδύνατον να σταθεί ακίνητο, όσο ψηλά και αν έχει φτάσει (δυστυχώς ο καπιταλισμός-ελικόπτερο, αυτός δηλαδή όπου η λειτουργία των «μηχανών» θα του επέτρεπε τουλάχιστον να μένει ακίνητος, δεν έχει ακόμη εφευρεθεί).

    Όσον αφορά τώρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, εν μέσω κλίματος «πιστωτικής παγίδας», οι νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών δυσχεραίνουν κατά πολύ τη θέση τους. Όταν ήταν ακόμη σε ισχύ η πρώτη «συνθήκη», οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να διατηρούν Ίδια Κεφάλαια ύψους 8% των παρεχομένων δανείων τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος των επιχειρήσεων που δάνειζαν, ενώ οι συνθήκες παροχής αυτών των δανείων (επιτόκιο κλπ) ήταν κοινές για όλες. Δηλαδή, είτε δάνειζαν τη Folli- Follie, είτε μία πολύ μικρή επιχείρηση, οι συνθήκες παρέμεναν ταυτόσημες.

    Ο κανόνας αυτός ανατράπηκε από τη δεύτερη «συνθήκη», η οποία αφενός μεν απαιτεί τη διατήρηση Ίδιων Κεφαλαίων, ανάλογων με την πιστοληπτική ικανότητα των δανειζομένων επιχειρήσεων, αφετέρου διαφοροποιεί αντίστοιχα τις συνθήκες παροχής των δανείων. Έτσι, οι μικρότερες επιχειρήσεις όχι μόνο είναι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (εάν τυχόν ο δανεισμός τους απαιτεί τη διατήρηση υψηλότερου ποσοστού Ιδίων Κεφαλαίων) λιγότερο επιθυμητές από τις τράπεζες, αλλά και σε δυσμενέστερη θέση από τις μεγάλες, αφού πληρώνουν συνήθως υψηλότερα επιτόκια (ανταγωνιστικό μειονέκτημα – η «στατιστική» αντιμετώπιση των δανείων από τη «Βασιλεια ΙΙ» δημιουργεί επί πλέον προβλήματα).

    Εκτός αυτού, δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τόσο εύκολα άλλες μορφές χρηματοδότησης, όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, δεν έχουν υψηλό cash flow για τις επενδύσεις τους, δεν μπορούν να εκδώσουν ομόλογα, δεν είναι εύκολη η εύρεση επενδυτών για αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους, η εισαγωγή μετοχών στο χρηματιστήριο κοστίζει δυσανάλογα, η χρήση του Leasing δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες τους κλπ.

    Επομένως η κρίση, τόσο μέσω των νέων τραπεζικών κανόνων, όσο και της αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης, «συνεισφέρει» τα μέγιστα στη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων, με κατεύθυνση την πλήρη επικράτηση των μονοπωλίων (ένας δεύτερος, εξ ίσου μεγάλος κίνδυνος αυτό-κατάλυσης του καπιταλισμού).

    Κατά την άποψη μας, η έλευση της «πιστωτικής παγίδας» μπορεί να εμποδιστεί μόνο εάν η Πολιτεία, μέσω της κεντρικής τράπεζας της ή των κρατικών εμπορικών, χρηματοδοτήσει απ’ ευθείας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέχρι 500 άτομα προσωπικό – μέχρι 50 εκ. € ετήσιο τζίρο), με όρους που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη εκ μέρους τους. Εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, σε συνδυασμό με την ορθολογική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων (Keynes) και τη λογική καταναλωτική «συγκράτηση» των πολιτών, τότε είναι δυνατόν να αποφευχθεί ο δεύτερος και απειλητικότερος γύρος της κρίσης.

    Ο δεύτερος αυτός «γύρος» περιμένει προφανώς στη «στροφή του διαβόλου» – στο χρονικό σημείο εκείνο δηλαδή που ενδεχομένως θα διαπιστώσουν οι τράπεζες τις επόμενες ζημίες τους: όχι αυτές από τα τοξικά ομόλογα, αν και έχει «αποσβεσθεί» μόνο ένα μέρος τους, αλλά από την τρέχουσα λειτουργία τους.

    Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αυτό θα συμβεί μετά το Σεπτέμβρη του 2009, ενώ θα είναι φυσικά διαφορετικής «ποιότητας» σε κάθε χώρα. Ο πιθανός συνδυασμός του γεγονότος αυτού με τη λήξη ομολογιακών και λοιπών δανείων κάποιων μεγάλων αλλά προβληματικών επιχειρήσεων (επί πλέον στη χώρα μας με τις μεταχρονολογημένες επιταγές), θα μπορούσε να είναι αρκετά επώδυνος για την ευρύτερη Οικονομία.

    Παρέμβαση

    Για όσους θεωρούν ότι η κρίση που μας εξήγαγαν οι αμερικανοί βρίσκεται στο τέλος της και ότι η αύξηση της «επί πιστώσει υπερκατανάλωσης» είναι η λύση, ενώ μπορεί να διαρκέσει αιώνια, καθώς επίσης για να τεκμηριώσουμε το από πότε ήταν γνωστή στις Η.Π.Α., αναφέρουμε μέρος από το τελευταίο βιβλίο του προέδρου Ομπάμα, το οποίο εκδόθηκε το 2006:

    «Από τις φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης των Η.Π.Α., το 47,4% δόθηκε στο ανώτατο 5% της εισοδηματικής κλίμακας (σ.σ. στο πλουσιότερο 5% δηλαδή και καθόλου στο υπόλοιπο 95% το οποίο, παρ’ όλα αυτά, καλείται σήμερα να πληρώσει φορολογούμενο τις ζημίες της κρίσης), το 36,7% στο ανώτατο 1% και το 15% στο ανώτατο 0,2%…….Με άλλα λόγια, η εθνική πιστωτική κάρτα χτύπησε κόκκινο, προκειμένου οι μεγαλύτεροι καρπωτές της παγκόσμιας οικονομίας να εισπράξουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας (σ.σ. εννοεί τα μονοπώλια και το πολύ μεγάλο κεφάλαιο).

    Μέχρι στιγμής, καταφέραμε να αποφύγουμε τις συνέπειες του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους, επειδή οι ξένες κεντρικές τράπεζες – ιδίως η τράπεζα της Κίνας – επιθυμούν να εξακολουθούμε να αγοράζουμε τα εξαγόμενα προϊόντα τους. Όμως, η εύκολη αυτή “πίστη” δεν θα διαρκέσει για πάντα. Κάποια στιγμή οι ξένοι θα σταματήσουν να μας δανείζουν, τα επιτόκια θα ανέβουν και θα διαθέσουμε σχεδόν όλο το ΑΕΠ της χώρας μας για την αποπληρωμή τους».

    Βασίλης Βιλιάρδος (10.07.09)

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 15:36 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ η μέχρι τώρα διαβούλευση έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα όπως:

    1-Ανάγκη άμεσου παγώματος όλων των οφειλών χωρίς τόκο εννοείται και οχλήσεων {όπως έγραψε φίλος η Ιταλία το έκανε για ένα χρόνο]για ένα εξάμηνο έστω.
    2-Ο νόμος να είναι απλός και εύκολος στην εφαρμογή του χωρίς κόστος και ταλαιπωρία για τον ήδη ταλαιπωρημένο οφειλέτη.

    3-Απόλυτη προστασία πρώτης κατοικίας με αποπληρωμή του 1/3 του υπολοίπου του κεφαλαίου χορήγησης σε 20 έτη με διετή περίοδο χάριτος με επιτόκιο ευρωπαϊκό σταθερό μέχρι την αποπληρωμή.

    4-Υποχρεωτική καταβολή του 10% του συνόλου των οφειλών από όλα τα άλλα δάνεια{κάρτες-καταναλωτικά-εορτοδάνεια-σεισμοδάνεια κλπ] σε 10 χρόνια με σταθερό επιτόκιο 4% και περίοδο χάριτος 3 χρόνια.

    5-Απαλλαγή από όλες τις οφειλές όλων που δεν εργάζονται,είναι ασθενείς,ανύμποροι κλπ και επανεξέταση για 5 χρόνια ,2 φορές αν συντρέχει ο λόγος απαλλαγής τους που θα διαγράφονται τα χρέη στα 5 χρόνια οριστικά.

    -Οι περιπτώσεις οριστικής απαλλαγής των χρεών θα κρίνεται από το δικαστήριο-Ειρηνοδικείο-και σε περίπτωση απόρριψης ,επαναφορά όπως οι άλλοι οφειλέτες.
    -Οι περιπτώσεις 3 και 4 να γίνεται με απλή αίτηση στο Ειρηνοδικείο και θα ισχύει αμέσως χωρίς άλλη διαδικασία.

    Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για τους οφειλέτες και τράπεζες και ευρύτερα στην κοινωνία.

    -Στην συνέχεια να θεσπιστούν νέοι κανόνες χρηματοδοτήσεων που δεν θα ξαναφέρει τα 3.000.000 κόσμου στην ίδια θέση.

    -Εάν συμφωνείτε στηρίξτε το με την θετική ψήφο σας και πιστεύουμε ότι η κ.Υπουργός θα το λαβει σοβαρά υπόψη.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 15:51 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ θα διαπιστώσετε και μόνη σας ότι ΑΚΟΜΑ και τώρα που είναι σε διαβούλευση το νομοσχέδιο 5 μέρες ΟΥΔΕΜΙΑ τράπεζα κάλεσε κάποιον οφειλέτη να συζητήσει τις οφειλές του στο πνεύμα του νέου νόμου!!!

    -Αντίθετα ΑΥΞΗΣΑΝ τις ποικίλες πιέσεις -εισπακτικές-τμήματα καθυστέρησης- σε όλους τους κατατρεγμένους !!!

    Πώς το βλέπετε αυτό;
    -Συνεργασία;
    -Διάθεση διεθέτησης;
    -Συμμετοχή στο πρόβλημα;
    -Καλό κλίμα μεταξύ πελάτη-οφειλέτη;

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ;ΤΙ ΚΑΝΕΙ;ΔΙΝΕΙ Α Υ Σ Τ Η Ρ Ε Σ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ;ΤΙ ΑΠΟ ΟΛΑ; ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ,και να επιστρέψουν στους άμοιρους τους παχηλούς μισθούς που παίρνουν εκ του ασφαλούς.

    -ΓιαΥτό κ.Υπουργέ,σύντομα,απλά,ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 15:19 | Γ.Κ.

    Για την κ.. από ΜΑΡΙΑ – — 31 Οκτωβρίου 2009 @ 13:57
    Μάλλον δεν διαβάζετε όλα ή αρκετά μηνύματα σχετικά που γράφετε.
    -ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ λοιπόν:

    -Τα επιτόκια καρτών και καταναλωτικών είναι είναι υψηλά.Αυτή μόνο η επισήμανση φτάνει;Δεν είναι μια από τις αιτίες υπερχέωσης πολλών,τόσα χρόνια τώρα;
    -Ποιος σας είπε όι ο δανειολήπτης πήρε δάνειο σε σκοπό μην το πληρώσει;Οι υπερχρεώσεις των τραπεζών,η οκονομική κρίση,η ανέχεια σε συνδιασμό με την ανεξέλεκτη ακρίβεια,οδήγησαν τον άνθρωπο στην υπερχρέωση.
    -Γιατί εμείς είμαστε πιο έξυπνοι από ευρωαπαίους-αμερικανούς που έχουν αντίστοιχο νόμο που σώζει κόσμο;Τώρα που κάτι πάει να γίνει προς τι οι δικαιολογίες;
    -Μάλλον δεν ξέρετε τι ψυχική οδύνη περνά η οικογένεια του υπερχεωμένου που έπεσε στα νύχια των τραπεζών.Αυτή δεν εξοφλείται με το συνολικό κόστος όλων των δανείων της Ελλάδας.
    -Αρα δεν είστε υπερχεωμένη-τυχερή-και δεν μπορείτε να καταλάβετε ούτε το μέγεθος,ούτε τις συνέπειες ούτε τον αργό θάνατό μας.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 14:18 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    ΕΓΩ ΣΑΝ ΜΙΚΡΟ ΕΜΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ ΧΟΝΤΡΑ ΜΕΣΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΛΕΙΝΩ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΩ ΣΤΗΝ 8ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΛΛΑ ΠΟΣΑ ΜΠΟΡΩ?
    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΕΞΩΔΙΚΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ?

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 13:31 | Καλλιγιαννης Γιωργιος

    ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ e-mail.
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.
    ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΚΑΙ Σ’ΑΥΤΕΣ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ!Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ!ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ Κ ΕΜΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΑΙΜΑ!

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 13:45 | ΜΑΡΙΑ

    ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΧΤΕΣ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΩΓΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ . ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΧΡΕΟΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΣ .
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕ ΕΚΛΥΣΤΗΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΦΕΡΕΓΓΥΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ . ΑΛΛΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΑΛΙ ΥΠΕΡΧΡΕΟΜΕΝΟΙ ΠΑΛΙ ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΕΦΤΕΓΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ .
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΗΠΤΩΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΚΟΠΛΡΗΡΩΤΕΣ. ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ, ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ.
    ΒΕΒΑΙΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΛΟΥΤΟ

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 13:43 | Ν.Θ

    Κύριοι ,

    Είμαι εδώ και δεκατέσσερα χρόνια έμπορος στο χώρο του αυτοκίνητου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο κλάδος μου περνά τις δυσκολότερες μέρες από την ύπαρξη του.
    Όλα αυτά τα χρόνια κάνεις δεν είχε να πει κουβέντα για μένα και για τον τρόπο που πλήρωνα τις υποχρεώσεις της επιχείρησης μου (ενοίκια , προσωπικό , πάγια έξοδα , προμηθευτές κλπ. ) .
    Εδώ και ενάμιση χρόνο όλα αυτά έχουν αλλάξει , γιατί?
    1. γιατί η δουλεία έχει μειωθεί κατά 60 %.
    2. γιατί αναγκάστηκα να πάρω ένα κεφάλαιο κίνησης με ένα και μόνο γνώμονα , να μην απολύσω κανέναν από τους 8 υπαλλήλους μου .
    3. γιατί μετά το κεφάλαιο κίνησης λες και οι τράπεζες είναι μια οικογένεια άρχισαν η μια πίσω από την άλλη να με επισκέπτονται και να μου δίνουν απλόχερα ΟΤΙ ΗΘΕΛΑ . Κεφάλαια κίνησης , προσωπικά δάνεια , κάρτες , ότι μπορεί να φανταστεί ο νους σας .

    Για να μη σας κουράζω λοιπόν , αυτή τη στιγμή έχω ένα άνοιγμα της τάξης των 300.000 € .
    Δεν μπορώ να πληρώνω της δόσεις μου σε κανένα προϊόν από τα παραπάνω .
    Και ξέρω τι θα πείτε τώρα όλοι , καλά να πάθεις , αυτοί στα έδιναν , εσύ γιατί τα έπαιρνες ?
    Το έκανα όμως για δυο και μόνο λόγους .
    1. δεν έχω κάνει καμία απόλυση μέχρι στιγμής .
    2. δεν έχει σφραγιστεί καμία επιταγή μου . ( αν σφραγιστώ χάνω την αντιπροσωπία που έχω και μια εγγυητική επιστολή 100.000 που έχω δώσει στην εταιρία που συνεργάζομαι . )

    Όλα αυτά σας τα λέω όχι για να απολογηθώ αλλά για να σας δείξω το μέγεθος της ασυδοσίας που υπάρχει .
    Ξέρω πολύ καλά ότι όταν έχεις ένα κεφάλαιο κίνησης σε μια τράπεζα δεν μπορείς να πάρεις από άλλη γιατί το απαγορεύει η τράπεζα της Ελλάδας .
    Η τράπεζα της Ελλάδας έλεγξε ποτέ τις τράπεζες για τα δανεια και τις κάρτες που δίνουν στον κάθε <> ?
    Εγώ λοιπόν είμαι από αυτούς που λένε ότι ναι τα πήρα και πρέπει να τα επιστρέψω , αλλά σε όλες τις τράπεζες που πήγα και συζήτησα να μου κάνουν ρύθμιση ώστε να τα αποπληρώσω μακροπρόθεσμα βρήκα ένα ντουβάρια μπροστά μου .
    Το μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής που μου δίνουν είναι 60 μήνες .
    Έλεος 60 μήνες για τρακόσα χιλιάρικα είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ .

    Υ.Γ όλοι εμείς που πουλάμε αυτοκίνητα να ξέρετε δουλεύουμε για 400 και 500 ευρώ στο αυτοκίνητο και όχι αυτά που ακούγονται . οι εισαγωγείς είναι οι καρχαρίες κι εμείς τα ψαράκια τους , η τροφή τους .

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 13:38 | Martin Hank

    1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

    3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

    4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά

    Πολύ όμορφα αρχίζεται τον νόμο.

    α) Θα πρέπει να διευκρινισθεί αν η περιορισμένη ή μη επαγγελματική του δραστηριότητα του προσδίδει ή όχι την εμπορική ιδιότητα. Οπότε βουρ για δικηγόρο κατά αρχάς να ανακαλύψεις αν την έχεις ή δεν την έχεις, γιατί τέτοια πράγματα δύσκολα τα διευκρινίζει ο νόμος. Να διαβάσει ο δικηγόρος τον εμπορικό κώδικα που θα τον διαβάσει αλλιώς ο δικηγόρος της τράπεζας.

    β) Εξαιρούνται δεύτερον τα πρόστιμα οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς. ΄Ομορφο αυτό. Γιατί δεν συμπληρώνετε που έχουν κριθεί ως χρέη με αμετάκλητη δικαστική απόφαση;
    Γιατί οι εφορίες που δουλεύουν εξαίρετα όπως και τα εξαίρετα ασφαλιστικά ταμεία, σου επιβάλλουν ότι πρόστιμο τους γουστάρει, αν δεν έχεις μπεί στη διαδικασία την «επικοινωνική» μαζί τους, και μετά απλά τρέχεις για να καταφέρεις να αποδείξεις μετά από ενιαυτούς πολλούς ότι δεν είσαι ελέφαντας.

    γ) Μετά να διευκρινισθεί αν είναι δόλια η αδυναμία. ΄Αλλες ερμηνείες εκεί, άλλα λεφτά ο δικηγόρος να τα διαβάσει καλύτερα. Χώρια που ο άλλος της τράπεζας τα διαβάζει αλλιώς οπως συμφέρει την τράπεζα.Τώρα για την επαπειλούμενη αδυναμία αυτήν μόνος σου την λές και μόνο σου βγάζεις τα μάτια σου, γιατί σε περιμένει στη γωνία «αναλόγως» ο πτωχευτικός κώδικας.Και οι πτωχευτικοί κώδικες μετά από μια περίοδο ευφορίας όπου είχαν κάποιο «εξυγιαντικό χαρακτήρα» κοίταγαν δηλαδή και κείνον που χρωστούσε τώρα πιά όπως λένε και οι ειδήμονες. Την «εξυγιαντική ευφορία» των δεκαετιών ’70 και ’80 διαδέχθηκε σκεπτικισμός και τάση επιστροφής στην παραδοσιακή αποστολή του πτωχευτικού δικαίου (την ικανοποίηση των πιστωτών), χωρίς όμως τον κυρωτικό χαρακτήρα. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν οι νεότερες ευρωπαϊκές νομοθεσίες της δεκαετίας του ’90 και μετά. Πρόσφατα έχει σημειωθεί μια ανακαίνιση των νομοθεσιών αυτών (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, και σε πολλές άλλες χώρες), με σαφή στόχο την προστασία των πιστωτών». Μήπως λοιπόν δεν θέλετε να μας βοηθήσετε αλλά απλά θέλετε να μας βάλετε στο λούκι;

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 13:42 | Καλλιγιαννης Γιωργιος

    θΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ, Ο ΣΥΓΚΕΜΚΡΙΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.
    ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ Σ ΑΥΤΕΣ;;

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 13:21 | ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΕΛΠΙΖΩ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ.
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΔΑΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ , ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ, ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΛΠ.. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΣΤΩ
    ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. ΕΤΣΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ
    ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ.
    Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ , ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ , ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ
    ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΔΕΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΚΤΟΣ ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ
    ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ «ΦΑΓΗΤΟ ΝΑ ΦΑΝΕ».
    ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ
    Α) ΠΟΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΟ ΥΨΟΣ ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ Ή ΑΤΟΜΟΥ
    Β) ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ , ΠΡΑΓΜΑ ΟΧΙ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΩΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ 1-2-3 ΕΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.
    Γ)ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ
    Δ) ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ. ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΝΟΜΟ ; ΘΑ ΤΟΝ
    ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ;
    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
    ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΩΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ.
    ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Ή ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ, ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ Ή ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΤΕΣ ΒΟΡΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΩΝ 12.000.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝ ΤΥΧΑΙΝΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ-ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ.
    ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ Ή ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΤΕΣ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 13:37 | Γ.Κ.

    Κυρία Υπουργέ,εύχομαι να έχετε χρόνο να διαβάσετε ή να σας ενημερώσουν οι συνεργάτες σας για τις κραυγές απελπισίας πάνω από 3.000.000 ανθρώπων.Δεν είμαστε όλοι απατεώνες και ρεμάλια της ζωής.
    Είμαστε ,αν όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία ,άνθρωποι με οικογένειες,αξιπρέπεια και βιοπαλαιστές της ζωής.

    -Ψηφίστε ένα απλό,ευκολοεφάρμοστο νόμο,χωρίς περιττές γραφειοκρατίες και παραμπομπές σε άλλους νόμους.Αποφύγετε όσο μπορείτε οικονομική επιβάρυνση για τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

    -Δώστε ζωή στους ημιθανείς και θύματα του ασύδοτου και αδηφάγου τραπεζιτικού συστήματος και ο κόσμος ΔΕΝ θα σας ξεχάσει.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ.

    Οριστική διαγραφή των χρεών για στεγαστικά δάνεια κατά το ήμισυ το κεφαλαίου χορήγησης και το υπόλοιπο αποπληρωμή με το ετήσιο ευρωπαϊκό επιτόκιο σταθερό και χρόνος αποληρωμής για 25 χρόνια.Περίοδο χάριτος χωρίς προσαυξήσεις 2 χρόνια.

    -Διαγραφή όλων των χρεών από κάρτες,καταναλωτικά,επισκευαστικά,εθνοδάνεια,σεισμοδάνεια κλπ σε ποσοστό κατά 85% του αρχικού κεφαλαίου και αποληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις για 8 χρόνια και περίοδο χάριτος 2 χρόνια με τόκο τον ισχύον στην Ευρώπη π.χ.4 % .΄

    -Άμεση αναστολή καταβολή ΟΛΩΝ των δόσεων και τόκων χωρίς χρέωση και όχληση από κανένα μέχρι τέλος 2009.Το διάστημα αυτό να υποβληθούν οι αιτήσεις στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο που απλά θα ελέγξει τον τύπο και θα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ αποδεκτή από όλες τις τράπεζες.
    Τι πιο εύκολο και απλό υπάρχει;
    Ας το επιμείνουμε λοιπόν.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 13:43 | Αλικη Νικολαου

    ΣΥΜΦΩΝΑ Μ’ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΗΣΘΟΥΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ BONUS. ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. ΣΚΕΦΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ; ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ;

  • Κε Πρωθυπούργε,
    Τολμήστε και καντε αυτά που υποσχεθήκατε με πιο γρήγορο ρυθμό.

    Η φράση ασ γίνει επιτέλου πράξη.

    Οί ΤΡΑΠΕΖΕΣ ξεγελάσαν των κόσμο.Όταν δίναν τα δάνεια παρακαλόντας για να πάρουν τα ΜΠΟΝΟΥΣ δεν κοιτούσαν τα εισοδήματα των πελατών.
    Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν τα νούμερα.
    ΤΏΡΑ ζητάς ένα δάνειο και σου λένε ότι δεν φτάνουν τα εισοδήματα , γιατί δεν το κάναν και πρώτα?Δεν υπάρχει συνεπευθυνότητα?
    Και επιτέλους θα πρέπει κάθε χρονιά να δηλώνουν κέρδη οι τράπεζες,ας
    δηλώσουν και μία φορά ζημιές.
    Το πιο σοβαρό προβλημα που έχουν διμιουργήση δεν είναι μόνο το οικονομικό αλλά το κοινωνικό.
    Έχουν καταστρέψει κυριολεκτικά οικογένειες με την συμπεριφορά τους.
    Ευχομε να γινουν πράξη αυτά που έχουν ειπώθει προφορικά

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

    Νίκος Τσιαντάκησ

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 12:24 | ELENA Χ.

    …και εις το επαναγράφειν…
    Θα ήθελα να θέσω μερικά ερωτήματα!!!

    Που οφείλεται η ΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΚΕΡΔΩΝ & ΠΛΟΥΤΟΥ στις τράπεζες…?

    Πόσο εύκολο είναι να συγκριθούν με το μέγεθος της οικονομίας …?

    Ποιο είναι το ποσοστό «επί» του ΑΕΠ το οποίο,»κατ-έχουν»…?

    Πότε τα κερδη αυτά εκτινάχθηκαν στα ύψη…?

    Τα κέρδη αυτά ,έχουν φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό,των τελευταίων δεκαετιών ,σήμερα…?

    Πότε, η οικονομική «εξάρτηση» , η οικονομική εξαθλίωση και κατα συνέπεια η προσωπική,οικογενειακή,εππαγγελματική,κοινωνική απαξίωση των ελλήνων πολιτών ήταν μεγαλύτερη και περισσότερη(σε αριθμό)…?

    Μήπως το υπουργείο,η κυβέρνηση θα έπρεπε να εστιάσει με ιδιαίτερη προσοχή στις αιτίες των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες έλληνες και κατά συνέπεια ,η «πραγματική» οικονομία…?

    Μήπως,πρώτιστα,είναι αναγκαίο να παγώσει όλες τις διαδικασίες,που «κινούν» τα πιστωτικά ιδρύματα και οι οποίες «συμβάλουν» στην παραπάνω απαξίωση και κατόπιν να προχωρήσει σε μέτρα,τα οποία θα είναι ουσιαστικά,αποτελεσματικά και να μην τίθενται υπό αμφισβήτηση από καμμία τράπεζα…?

    Επειδή οι απαντήσεις είναι ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ – και δίδονται-ΔΥΣΤΥΧΩΣ-με απτό παράδειγμα, την σκληρή καθημερινότητα-πραγματικότητα,την οποία βιώνει η ελληνικη κοινωνία.
    ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ…ΤΟ ΖΗΤΑ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ…!!!
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ «ΚΑΡΤΕΛ»,ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ(?)ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ(ΤΡΑΠΕΖΕΣ),ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ,ΤΑ «ΚΟΡΑΚΙΑ»,ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ(?)ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ…

    ΕΛΕΝΑ Χ.
    ΑΣΗΜΗ &
    ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 12:33 | loucas

    ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΑΜΜΕΣΑ..ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΣΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΔΟΔΗ.
    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΔΟΣΗ Η ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ 15% ΚΑΙ 17%
    ΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΟΣΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΠΛΡΩΜΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΚΑΕΤΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΠΑΛΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ.
    ΒΑΣΙΚΑ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ.
    ΔΙΟΤΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ.
    ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΚΩΣ ΤΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 12:35 | Γιωργος

    Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΙΑΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
    ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ‘Η ΟΧΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. ΟΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ (ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ) ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ (ΤΡΑΠΕΖΕΣ) ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΙ ΘΑ ΔΟΣΟΥΝ, ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ. ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ. ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΣΩΣΤΑ. Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΙΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
    1.ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ,
    2.ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ (α)ΣΥΝΕΠΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ και β) ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΛΟΓΟΥ)
    3.ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΩΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (ΠΛΗΜΕΛΛΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑ) ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ.
    ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ:
    1.ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΜΕΙΩΘΟΥΝ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΑΝ ΣΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ (ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ) ΣΥΝ ΚΑΠΟΙΟ «ΛΟΓΙΚΟ» ΚΕΡΔΟΣ.
    2.ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ.
    3.ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ:ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ «ΑΜΟΙΒΑΙΑ») ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΟΓΚΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΔΙΚΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ , ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΟΥΤΕ ΟΙ «ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ»
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ, ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΜΙΑ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
    ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΑΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΧΟΡΗΓΗΘΕΝ ΠΟΣΟ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ πχ. 5 ΧΡΟΝΙΑ,.ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΤΟΚΟΙ ΕΠ’ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 6,75% ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΧΡΕΩΛΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ πχ. ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΑ BONUS ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΣΥΝ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΩΣ ΝΟΜΙΜΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΒΑΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ: ΠΟΣΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ.
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
    ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΒΑΣΗ?
    ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΟΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΟΡΘΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ.
    ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΙΟ ΙΣΧΥΡΟΣ (ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.
    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ «ΤΙΜΩΡΙΑΣ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΕΩΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ!

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 11:33 | Γιαννης

    χρησιμο θα ηταν, περα απο δικαιο, να προβλεφθει και μια ρυθμιση για τα επιτοκια των πιστωτικων καρτων. τα επιπεδα στα οποια κυμαινονται ειναι απαραδεκτα, κατα κοινη πεποιθηση ολων των πολιτων και πρεπει να πεσουν στο μισο απ’ο,τι ειναι σημερα.
    δεν νοειται νομιμη τοκογλυφια, γιατι περι αυτου προκειται….

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 11:25 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ (ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ) ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ( ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ, ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ) ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΩΣ ΦΟΡΟΥ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΥΠΟΖΥΓΙΑ, ΝΑ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ?
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ «ΣΦΑΞΕ ΜΕ ΑΓΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΙΑΣΩ ? »
    ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΤΕΛΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΑΦΕΝΤΗ?
    ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ?
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ?

    Υ/Γ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΗΓΕΤΩΝ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 11:33 | ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΑΜΗΤΡΟΣ

    1. ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ – ΜΕ ΒΑΡΕΙΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΕΙ – ΝΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΙΤΕ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΕΙΤΕ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ,ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ. ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.

    2. ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ, ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕ ΣΤΑΘΗΚΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ, ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ.ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΙΣΟΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΤΗ ΠΟΥ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΔΑΝΕΙΣΕΙ. Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ.

    3. ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΣΥΝΦΩΝΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ, ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΕΝΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ EURIBOR + ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 10 ΕΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 40% ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ. ΕΤΣΙ, ΠΑΛΙ ΙΣΟΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΨΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΗ.

    4. Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΚΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΣ, ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 10:30 | ΠΕΤΡΟΥ ΡΟΥΛΑ

    Πιστεύω και θέλω να πιστεύω οτι θα γίνει αληθινό. Το έχω ανάγκη. Μετά απο ένα έμφραγμα που έπαθε ο ανδρας μου (45 χρονων)και δυό μικρά παιδια τα εξοδα τρέχουν δουλειά δεν υπάρχει και οι κάρτες και τα δάνεια τρέχουν.Δεν μπορώ να ανταπεξέλθω πια στις υποχρεώσεις μου. Μέχρι και δουλειά στο εξωτερικό για 1000ευρώ ψάχνει και ας στέλνει μόνο τα 600ευρώ σπίτι. Αλλά και εκεί περιμένει ακόμα.Το ξέρω οτι ειναι πολλοί με προβλήματα. Δεν θελω και δεν είμαι μπαταξής.Μακάρι να καταφέρετε να γίνουν αυτά και να τα πληρώσω με λογικά ποσά και οχι διπλάσια με τα πανωτόκια που ζητάνε οι τράπεζες.Ευχαριστώ για το χώρο και καλεί δύναμη.Θα την χρειαστητε.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 10:02 | Κώστας Παπαδόπουλος

    Τειρεσίας: Το …κλαμπ της συμφοράς (από την Ελευθεροτυπία)
    Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

    Το οικογενειακόν ταμείον είναι μείον και μονίμως χρεωμένο. Το ίδιο όμως και οι Ελληνες μικροεπιχειρηματίες. Που όσο περισσότερο προσπαθούν με ταχυδακτυλουργικά τρικ, παρατάσεις πληρωμών, περικοπές και… σφίξιμο του ζωναριού να αντιμετωπίσουν το χάος των φουσκωμένων λογαριασμών και των ακάλυπτων επιταγών τόσο πιο συχνά θα εξαναγκάζονται σε όχι και τόσο φιλικά «τετ α τετ» με τους δανειστές τους -τις τράπεζες. Οι οποίες αγριεύουν συνεχώς, έχοντας εσχάτως ρίξει στη μάχη και το «μαντρόσκυλό» τους, τον «Τειρεσία».

    Και ενώ η νέα κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές προκειμένου η λειτουργία του «Τειρεσία» να προσαρμοστεί στη σημερινή συγκυρία, οι ίδιοι οι χρεωμένοι μάλλον έχουν σταματήσει να βλέπουν αισιόδοξα τα πράγματα. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται από τις προσωπικές τους μαρτυρίες.

    Ιστορία 1: «Εχω μια εταιρική κάρτα με χρέη από τον καιρό που ήμουν σε μια εταιρεία πωλήσεων. Την έχω καταστρέψει εδώ και χρόνια, αλλά το μηνιαίο ποσό δόσης έχει τύχει να μην το πληρώσω στην ώρα του. Με παίρνουν πάντα τηλέφωνο από την τράπεζα να μου πουν ότι έχω χρέος σε εκκρεμότητα! Εδώ έχει συμβεί να μου στείλουν μέχρι και SMS στο κινητό! Επίσης, πέρα από αυτή την κάρτα, είχα ένα μικρό δάνειο που πλήρωνα κανονικά κάθε μήνα, αλλά όταν βρέθηκα για περίπου ένα χρόνο χωρίς δουλειά, οι δόσεις δυστυχώς πήγαν πίσω. Φυσικά, μετά απ’ αυτά, μπήκα στον «Τειρεσία» και δεν μπορώ να βγάλω δάνειο ή άλλη κάρτα».

    Ιστορία 2: Η Elena Κ. συστήνεται, μέσα από το προσωπικό της ιστολόγιο mpikateiresia.blogspot.com, ως μία επαγγελματίας «από αυτές που «βοήθησε» το κράτος, η κρίση και το μυαλό μας να μπούμε στον φίλτατο «Τειρεσία»». Δημιούργησε το συγκεκριμένο μπλογκ για να διηγηθεί την ιστορία της, πώς, δηλαδή, «μπήκε» στον «Τειρεσία», αλλά και να δώσει κουράγιο σ’ αυτούς που είναι ήδη στο «κλαμπ» των χρεωμένων…

    «Μήνες», γράφει, «το πάλευα με τις επιταγές. Να μαζεύω ευρουλάκι-ευρουλάκι, να παίρνω δανεικά, να δίνω τα μισά και άλλη μία επιταγή αργότερα για να κερδίσω χρόνο, να παίρνω δάνεια, να αφήνω απλήρωτους αυτούς που δεν τους έχω δώσει επιταγές… Αγώνας, όχι αστεία… Ασχετα που όταν μπαίνεις στη λίστα του όλοι νομίζουν ότι είσαι αλήτης που δεν θέλει να πληρώσει.

    Ξεκινήσαμε με τον άντρα μου, μετά από έρευνα που κάναμε, ένα καλό μαγαζί σε μια επίσης καλή περιοχή της Αθήνας, τον Μάρτιο του 2008. Μετά από σκέψη […] είπαμε «γιατί να μην πιάσει; Τέτοιο μαγαζί δεν υπάρχει εδώ, άρα γιατί να μην πάει καλά;» Πήραμε τα δάνειά μας, βάλαμε και τις επιταγές μας στα κατασκευαστικά, πήγαμε και στις εκθέσεις και το ξεκινήσαμε. Και με το που ανοίξαμε, ερχόταν το κάθε κωλόπαιδο πωλητής και μας έψηνε. «Να βάλετε κι αυτό, πουλάει», «να βάλετε κι εκείνο», «α! μόνο τόσα θα βάλετε; Είναι γραμμή της εταιρείας μας να μπουν τουλάχιστον 6.000 ευρώ σαν πρώτη τοποθέτηση…». Και ο καθένας έλεγε για τη γραμμή της εταιρείας του κι εμείς δεν κοιτάζαμε τη γραμμή της τσέπης μας!».

    Ιστορία 3: Δύο πολίτες είχαν υπογράψει, ως πρωτοφειλέτης ο ένας και εγγυητής ο άλλος, σύμβαση προσωπικού δανείου με τράπεζα. Λόγω οικονομικών δυσχερειών ωστόσο, ο πρωτοφειλέτης αποπλήρωνε μερικώς τις οφειλές του κάθε μήνα. Οταν ο εγγυητής, αργότερα, πήγε σε άλλη τράπεζα προκειμένου να πάρει δάνειο για λογαριασμό του, ενημερώθηκε ότι στο αρχείο του «Τειρεσία» βρίσκονταν και τα δικά του προσωπικά δεδομένα, που φυσικά αφορούσαν καταγγελία της πρώτης σύμβασης. Και οι δύο, με λίγα λόγια, βρέθηκαν στα μαύρα «κατάστιχα» του «Τειρεσία» και μόνο μετά από προσφυγή τους στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατάφεραν να ξεμπερδέψουν.

    Ιστορία 4: «Είχα την ατυχία να έχω μια επιχείρηση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές επί 20ετία στην οδό Στουρνάρη», αναφέρει ο Σ.Κ. «Δυστυχώς, τα τρία τελευταία χρόνια η δουλειά πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και στις 2 Οκτωβρίου 2007 το κατάστημα έκλεισε. Συνεπεία όλων των παραπάνω ήταν να σφραγιστούν επιταγές, να βγουν διαταγές πληρωμής και τα λοιπά… Στην επιχείρησή μου δούλευε η σύζυγός μου και ο γιος μου. Μετά βασάνων και κόπων η σύζυγος βρήκε δουλειά σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, αλλά την έδιωξαν, γιατί είχε δυσμενή στοιχεία -μεταξύ των οποίων και 10 σφρα- γισμένες επιταγές, αξίας 53.462,46 ευρώ . Η παραφροσύνη ξεκινά από το γεγονός ότι η ίδια ποτέ δεν υπήρξε διαχειριστής της εταιρείας, ποτέ δεν υπέγραψε επιταγές, ποτέ δεν πήρε μπλοκ επιταγών από οποιαδήποτε τράπεζα -άρα δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται στον «Τειρεσία». Φυσικά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον «Τειρεσία», μου είπαν ευθαρσώς να το ψάξω με τις τράπεζες ώστε να αποδείξω ότι η σύζυγός μου δεν είναι ελέφαντας…».

    Ιστορία 5: Η Α.Σ., 28 ετών, νέα εργαζόμενη, είχε την «τύχη» να μπει στο κλαμπ του «Τειρεσία» ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια: «Κάθε τρεις και λίγο κατακλύζουν τις σχολές υπάλληλοι τραπεζών -νέοι σε ηλικία και εμφανίσιμοι κατά προτίμηση- που παρακινούν τους φοιτητές να συμπληρώσουν μια «αιτησούλα» με μοναδικό δικαιολογητικό το φοιτητικό τους πάσο για να λάβουν «φοιτητική κάρτα», με χαμηλό επιτόκιο και μηδενική συνδρομή. Με το μπλα-μπλα σε πείθουν και, αν δεν είσαι υποψιασμένος, «γλυκαίνεσαι» από το εύκολο χρήμα. Ετσι την πάτησα κι εγώ. Για 600 ευρώ -που, φυσικά, δεν μπορούσα να αποπληρώσω ως φοιτήτρια- είχα την τιμή να ειδοποιηθώ από την τράπεζα ότι θα μπω στον «Τειρεσία». Αν και τώρα πια έχω ξεχρεώσει, δεν ξέρω τι να κάνω με όλη αυτή τη χαρτούρα που απαιτείται για να μπορέσω να βγω…».

  • Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ, ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΞΟΔΗ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ Θ’ ΑΠΕΥΝΘΟΥΝ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, ΣΕ «ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ» ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΑΜΟΙΒΕΣ
    ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΎΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΗΔΗ ΑΘΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΣ, ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ, ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΠΑΡΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ, ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ,
    ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΧΩΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ(π.χ. Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΓΧΩΡΗΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 300.000.000 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙ 27.000.000 ΕΥΡΩ).

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 08:19 | Νικόλ Κορδέλλα

    Κύριοι,

    Εξαιρετική ηπρωτοβουλία αυτή, καθώς αφουγκράζεται τον παλμό της κοινής γνώμης που απορρέει από τις πραγματικές ανάγκες και οδηγείται σε αποφάσεις μετά από την κατάθεση απόψεων από διαφορετικούς ανθρώπους.

    Αποψή μου ότι το τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τα ποσοστά τόκων σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα (κυρίως αυτά που αφορούν τα καταναλωτικά δάνεια) τα οποία εάν δεν κάνω λάθος υπερβαίνουν κατά πολύ ακόμα και τα υψηλότερα από αυτά που ισχύουν στις ευρωπαικές χώρες. Το σύστημα που ισχύει δανειοδοτώντας με υψηλό κόστος ενώ εφαρμόζει πολύ χαμηλά ποσοστά στις καταθέσεις, δημιουργεί ανισορροπία οικονομική.

    Επίσης Θεωρώ ότι πρέπει να επιβληθεί η εφαρμογή των αποφάσεων τόσο των δικαστηρίων όσο και του Αρείου Πάγου για ρυθμίσεις που έχουν κριθεί παράνομες (πχ. πληρωμή για κινήσεις που γίνονται στα ταμεία όπως κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό άλλου κλπ).

    Θα ανακουφιστεί ιδιαίτερα ο καταναλωτής όταν τα αυτονόητα πρώτιστα αποτελέσουν πάγια πρακτική
    ΕΥχαριστώ για τη φιλοξενία
    Ευχές για επιτυχημένη ολοκλήρωση της καινοτόμου αυτής δράσης

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 06:11 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Σχετικά με το σχόλιο της κας ΖΩΡΖΟΥ ΦΕΜΗΣ (29 Οκτωβρίου 2009 @ 22:09) ότι «[θ]α πρέ[π]ει να διασαφηνιστεί τι εννοείται ως «επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμής»»:

    Δεν χρειάζεται να διασαφηνιστεί η έννοια αυτή – είναι γνωστή έννοια του πτωχευτικού δικαίου. Αναφέρεται και στο άρθρο 3, παρ. 2 του Πτωχευτικού Κώδικα. Θα ήταν άστοχο νομοτεχνικά να επαναλαμβανόταν μέσα σε νομικό κείμενο ορισμοί γνωστών εννοιών. Θα είναι λάθος αν διασαφηνιστεί μέσα στο νόμο.

    Στην εισηγητική έκθεση της ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη του Πτωχευτικού Κώδικα και υπό άρθρο 3 (αυτό που προανάφερα) δίδεται ο εξής ορισμός της επαπειλούμενης αδυναμίας πληρωμής:

    «Επαπειλούμενη αδυναμία του οφειλέτη συνιστά η πρόβλεψη ότι αυτός δεν θα έχει τα μέσα ρευστότητας να αντιμετωπίσει τις κατ’ αυτού απαιτήσεις όταν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες».

    Με απλά λόγια: Είμαστε στο σήμερα. Και ο Α έχει κάποιες οφειλές. Δάνειο στην Τράπεζα Β, κάρτα στην Τράπεζα Γ, χρωστάει και στον μπατζανάκη του. Αν σήμερα *προβλέπουμε* (αυτή είναι η λέξη-κλειδί) ότι ο Α δεν θα μπορεί να ξεπληρώσει τις Τράπεζες και τον μπατζανάκη του όταν έρθει η ώρα της αποπληρωμής, τότε αυτός είναι σε «επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμής». ΔΕΝ έχει έρθει ακόμα σε αδυναμία πληρωμής – έχει ακόμα λεφτά. Αλλά επειδή (με την κοινή οικονομική λογική και την κοινή πείρα) προβλέπουμε ότι όταν έρθει η ώρα δεν θα έχει (γιατί π.χ. έχασε τη δουλειά του πριν 1 μήνα και δεν θα μπορεί να βρει εύκολα για τον Α’ ή Β’ λόγο, ή η γυναίκα του αρρώστησε και έχασε το 2ο εισόδημα, ή αυτός χαρτοπαίζει ή τρώει τα λεφτά του συστηματικά στον ιππόδρομο) η αδυναμία πληρωμής είναι ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 06:13 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

    ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΗΡΥΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ.
    ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΑΣΚΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ.
    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΤΕ.
    ΑΠΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙΤΕ.ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 02:53 | τασος

    Πολυ καλο για να ειναι αληθινο!φοβαμαι οτι το κεφαλαιο «τραπεζικο συστημα» δεν θα αφησει να ευημερισει εν τετοιο νομοσχεδιο, γιατι απλα χανουν κεφαλαιο,κερδη,αγοραστικη και χρηματοπιστωτικη δυναμη.Ειμαι σιγουρος οτι θα βρουν μια δικλειδα παντωντας στην ανεξαρτητη αγορα των ιδιωτικων επιχειρησεων,στο χρηματιστηριο στο οποιο ειναι ολες οι τραπεζες καθως και τα καταστατικα που απορρεουν,στους μετοχους,στο καταστατικο των τραπεζων,και στην ελευθερη ανταγωνιστικοτητα της παγκοσμιας αγορας!Με βαση τα παραπανω ειμαι σχεδον σιγουρος οτι δεν προκειται να ευδοκιμησει!Προτεινω:
    -αποπληρωμει χρεων με βαση το αρχικο κεφαλαιο χωρις τοκους με οριζοντα 20-30 ετη.
    Στην περιπτωση αυτη και οι τραπεζες δεν θα χασουν κεφαλαιο αλλα μονο την δυνατοτητα να ειχαν επενδυσει το ποσα που δανεισαν, και οι δανειοληπτες θα επιστρεψουν το ποσο που πηραν.Επισης δεν θα μεινουν δυσαρεστημενοι και ολοι οι υπολοιποι σωστοι καλοπληρωτες των υποχρεσεων τους.

    Με εκτιμηση σε ολους

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 00:57 | Νίκος Κουτζαμπάσης

    Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Βέβαια, θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες δικλείδες διότι θεωρώ δεδομένο ότι κάποιοι,μη δικαιούχοι, θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν. Επιπλέον, θα πρέπει τα δικαστήρια να τελεσιδικούν ταχύτατα, έτσι ώστε το μέτρο να έχει και πρακτική εφαρμογή.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 23:42 | Ορφανουδάκης Μανόλης

    Ανήκω στην κατηγορία των υπερχρεωμένων καθώς στα συνολικά 20 χρόνια που εργάζομαι τα 13 ήμουν αναπληρωτής καθηγητής. Τα οικογενειακά βάρη όμως δεν γνωρίζουν από αναβολές κι έτσι η λύση του δανεισμού και των καρτών ήταν πάντοτε μια λογική λύση για τους 3 – 6 μήνες της αναμονής πληρωμής και τοποθέτησης σε κάποιο σχολείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις μακριά από τον τόπο διαμονής κι έτσι τα έξοδα της καθημερινής μετάβασης στον τόπο εργασίας έπρεπε να καταβληθούν από την πρώτη μέρα κι όχι μετά από 2-3 μήνες που άρχιζε η κανονική μισθοδοσία. Μέχρι το 2002 το ετήσιο χρέος ήταν υπό έλεγχο. Το 2004 διορίστηκα μόνιμα και παρότι είχα ήδη ένα χρέος της τάξης των 80000€ η τράπεζα μου δάνεισε άλλα τόσα για να αγοράσω το σπίτι όπου κατοικούσα επί μια 10ετία. Για κακή μου τύχη η σύζυγος έμεινε άνεργη από το 2005 και έκτοτε αναγκάζομαι ως μονόμισθος να επωμίζομαι το σύνολο των δανείων. Μέχρι το 2008 οριακά κατάφερνα να έρθω σε μια ισορροπία οφειλών και εισοδημάτων. Η τελευταία 2ετία όμως υπήρξε καταστροφική. το αποτέλεσμα είναι να βρίσκομαι στην επισφάλεια και να καθυστερώ δόσεις. Παρά τις προσπάθειές μου να έρθω σε συμβιβασμό καμιά τράπεζα δεν αναλαμβάνει να ρυθμίσει τις οφειλές και μόνιμα επαναλαμβάνουν ότι δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο λόγος είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που περιήλθε στην ψηλή μου κυριότητα από κληρονομιά. Στις συζητήσεις μου με τα στελέχη των τραπεζών ακούω μόνιμα την ίδια απάντηση. Μην ελπίζετε σε καμία ρύθμιση όσο υπάρχει το κατάστημα. (Φυσικά το κατάστημα μπήκε αμέσως σε καθεστώς πώλησης αλλά με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες και την οικονομική ανασφάλεια κανένας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει μια ανάλογη κίνηση αγοράς.) Μόλις αυτό εκποιηθεί τότε θα σας προτείνουν μείωση του μηνιαίου ποσού οφειλής. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ένα ποσό 20000€ είναι αποτέλεσμα υπερανάληψης από πιστωτικές κάρτες τις οποίες άργησαν να ακυρώσουν οι τράπεζες όταν έπεσα θύμα κλοπής. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν έδειξαν την παραμικρή διάθεση να ρυθμίσουν έστω και αυτό το ποσό καθώς θεώρησαν ότι η υπευθυνότητα είναι αποκλειστικά δική μου.
    Σε κατάσταση ανάλογη με τη δική μου βρίσκονται πολλοί κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι. Αν λύσετε αυτό το πρόβλημα και η αγορά μπορεί να αρχίσει ξανά να λειτουργεί καθώς ο βασικός πελάτης το λιανικού εμπορίου είναι ο δημ. Υπάλληλος και από την άλλη θα απελευθερώσετε χιλιάδες θέσεις εργασίας που τώρα καλύπτονται από την «μαύρη εργασία» των υπάλληλων που εξαναγκάζονται σε 2η και 3η εργασία για να μπορέσουν να καλύψουν τις δανειακές κυρίως υποχρεώσεις τους.

    Ευχαριστώ για τον χώρο και την θετική διάθεση να διαβάσετε τα σχόλιά μας. Αν και δεν πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε προβλήματα όπως το δικό μου ελπίζω ότι η κίνηση θα έχει κάποια θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω και το γεγονός ότι οι τράπεζες με δεδομένη την ψήφιση του νομοσχεδίου πιέζουν ήδη ασφυκτικά τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και έχουν ξεκινήσει με μια σωρεία εξωδίκων να διεκδικούν τα οφειλόμενα. όμως πιστεύω ότι αυτό σας είναι ήδη γνωστό.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 23:25 | ραφαηλιδου σοφια

    Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ

    ΝΑ ΕΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

    ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

    ΒΟΗΘΕΙΑ΄ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ

    ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΖΩΗ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 23:48 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΒΡΑΜΗΣ

    Συμφωνώ απολύτως με τις προτάσεις του κ. Κώστα Παπαδόπουλου, όπως ακριβώς αναφέρονται άνωθεν.
    Παρακαλώ να τις λάβετε υπόψιν σας, δεδομένου ότι είναι ρεαλιστικές και δεν κοστίζουν στο Υπουργείο Οικονομίας, αλλά αντιθέτως φέρνουν πολλά επικοινωνιακά οφέλη.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 23:38 | Moustakas Panagiotis

    KIRIE PROTHIPOURGE THA ITHELA NA SAS PO SINXARITIRIA GIA TO NEO TROPO DIAKIDERNISIS KAI TIS NEES KAINOTOMIES POU FERNETE STIN POLITIKI ZOI TOU TOPOU MAS OPOS H ILEKTRONIKI DIAKIDERNISI KAI DIAVOULEYSI ARKI AYTA POU GRAFOUN OI POLITES NA FTANOUN STO GRAFIO SAS KAI STA GRAFIA TOUN IPOURGON.ETSI MAS DINETE H DINATOTITA NA ERXOMASTE SE EPAFI ME TOUS KIVERNONTES KAI NIOTHOUME OTI KAI EMEIS SIMVALOUME KAI APO KOINOU PROSPATHOUME GIA TO TO KALITERO TOU TOPOU MAS MESA APO DIALOGO APOPSIS KAI IDEES!
    EIMAI ENAS NEOS APO THESSALONIKI KAI THA ITHELA NA KATATHESO MIA IDEA GIA NA SINEXISOUN NA LITOURGOUN TA NAYPIGIA TOU SKARAMAGA KAI TIS SIROU ETSI OSTE NA NA SIMVALOUN STIN PRASINI ANAPTIKSI TIS XORAS MAS KAI TAYTOXRONA NA SINEXISOUN NA DINOUN THESIS ERGASIAS STIS TOPIKES KOINONIES!
    TA NAYPIGIA MAS AFOU PLEON DEN EXOUN PARAGELIES GIA NEA PLOIA THA MPOROUSAN ME MIKRES METATROPES NA KATASKEYAZOUN TOUS TERASTIOUS PILONES APO TIS AIOLIKES ANEMOGENITRIES POU POLLES FORES FTANOUN TA 7O ,100 ISOS KAI 150 METRA!KAI TA PLOIA KAI OI PILONES APO TIS ANEMOGENITRIES KATASKEYZONTE APO LAMARINES KAI SIDERO DEN NOMIZO LOIPON EINAI POLI DISKOLO NA KATASKEYAZOUN ANEMOGENITRIES KAI GIATI OXI KAI NA TIS EKSAGOUN KAI SE PERIFERIAKES XORES TON VALKANION STO SKARAMAGA KAI STIN SIRO THA KATASKEUAZONDE KAI KATEYTHIAN APO TO LIMANI THA FEYGOUN GIA TO EKSOTERIKO!
    ELPIZO H IDEA MOU NA FTASI SE KAPIO ARMODIO GRAFIO KAI NA ISAKOUSTI!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 23:40 | MATΘΑΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΟΥΝ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΥΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ) ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :
    – ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ Η ΟΧΙ, ΠΩΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝΤΑΣ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ; ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ). ΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ. ΠΟΛΛΑ ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΗΔΗ ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.
    ΑΡΑ (1) ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.

    – ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΟΧΙ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ; ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ «ΙΕΡΗΣ» ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ; ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
    ΑΡΑ (2) ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ.

    – ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ; ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ, ΤΗΝ ΗΜ/ΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΗΔΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΝΕΣΕΙ ΤΟΥ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΣ ΣΩΡΗΔΟΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    ΑΡΑ (3) ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

    – ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΙΑ ΑΠΛΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ; ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΔΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΗ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΤΙ, ΟΧΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ.
    ΑΡΑ (4) Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ, ΓΡΗΓΟΡΗ, ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ.

    – ΠΡΕΠΕΙ Η ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΕΠΙΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΤΗ ; ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΓΚΛΟΒΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΓΓΥΗΤΕΣ.
    ΑΡΑ (5) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΤΩΝ.

    -ΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΡΙΘΟΥΝ ΕΝΕΦΑΡΜΟΣΤΑ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ), ΤΟΤΕ ΣΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΟΚΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΤΗΣΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, ΑΣ ΠΟΥΜΕ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ.
    ΑΡΑ (6) ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ.

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 23:26 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΕΠΙΕΙΚΗΣ Π.Χ ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ 50.000ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟΝ (ΔΗΛΑΔΗ 100.000 ΕΥΡΩ) ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 22:35 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΚΟΣ

    ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ «ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ» ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΗΣΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

    ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΑΝΕΙΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΚΟΠΟΥ (π.χ. δάνειο για κατοικία και από τους δυο συζύγους) ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 21:09 | Αγαμέμνων

    Θα βάλω έναν γενικότερο προβληματισμό γιατί τα πράγματα δεν είναι όπως μας συμφέρει. Το νομοσχέδιο έχει στόχο να απαλλάξει ή να διευκολύνει όσους έχουν δάνεια και δεν μπορούν λόγω της κρίσης να το αποπληρώσουν. Εμείς οι άλλοι που δεν έχουμε πάρει δάνειο ή που έχουμε πάρει και το έχουμε ακριβοπληρώσει και έχουμε στερηθεί και δεν χρωστάμε ούτε στις τράπεζες ούτε στο δημόσιο ούτε σε κανέναν είμαστε ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ του συστήματος;;;. Όσοι έχουν πάρει δάνεια και το έχουν παίξει επιχειρηματίες και μεγαλοεπιχειρηματίες, να πληρώσουν, τα μαγαζιά τους να κλείσουν και τέλος πάντων οι μεγάλες ή μικρές φούσκες να σκάσουν τώρα και να καθαρίσει η αγορά. Δεν συμφωνώ με κανένα μέτρο διευκόλυνσης, ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ.
    ΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 21:14 | Ράπελλας Δημήτριος

    Είμαι δικαστικός Επιμελήτης επί τριάντα έτη.
    Η αρχή του του προβλήματος άρχισε το έτος 1981 αρχές, με τον ανατοκισμό των τόκων.
    Η λύση του προβλήματος είναι:
    1)Ο τόκος υπηρεμερίας να παραγράφεται μετά την πενταετία από όταν έγινε απαιτητός, όπως γίνεται και στις συναλαγές εκτός τραπεζών από συναλλαγματικές, επιταγές κ.λ.π.
    2)Ο το τόκος υπερημερίας να μην υποερβαίνει το πενήντα τις εκατό του τόκου που δίνουν οι τράπεζας στους καταθέτες και για όλες τις απαιτήσεις των. Πέραν αυτού να θεωρείται τοκογλυφία, με τις γνωστές συνέπειες του Νόμου.
    3) Η πρώτη κατοκία του οφειλέτη μέχρι 130 τ.μ. να απαγορεύται ο πλειστηριασμός της εκτός και εάν η αγορά της έγινε με δάνειο πρώτης κατοικίας και μόνο από την τράπεζα που του χορήγησε το δάνειο.
    Μετά τιμής
    Ράπελλας Δημήτριος

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:46 | Λαμπρος Παλασης

    Παρακολουθω εναν πολεμο μεταξυ νοικοκυραιων και μιασματων. Καταρχην θα πρεπει να συμφωνησουμε οτι ολοι οι πολιτες που δεν εχουν αναγκη να δανειστουν δεν δανειζονται. Οι πολιτες που εχουν αναγκη να δανειστουν δανειζονται. Οι τραπεζες κερδιζουν απο τα δανεια και οχι απο τις καταθεσεις αρα οι καλυτεροι πελατες της τραπεζας ειναι οι δανειοληπτες και οχι αυτοι που βαζουν τα λεφτα τους σε ‘σεντουκια’.
    Οι τραπεζες πουλανε ‘πιστη’και υπηρεσιες που ωρισμενες φορες ηταν καταχρηστικες και παρανομες και δυστυχως οι κρατικοι μηχανισμοι ελεγχου εκαναν τα στραβα ματια για να αισχοκερδισουν εναντιων των πελατων τους.
    Το κρατος ωφειλει να σταματησει τον ιδιωτικο τραπεζικο κατηφορο δημιουργωντας ενα ‘προτυπο χρηματοπιστωτικο οργανισμο ‘ υπο την εποπτεια του κρατους και της τραπεζας της ελλαδας οπου θα εξεταστουν ολες οι περιπτωσεις των υπερχεωμενων νοικοκυριων αλλα να βαλει τις βασεις ενος ‘καθαρου χρηματοπιστωτικου παιγνιδιου’.
    ΤΗΕ PARTY MUST IS OVER.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:27 | Κ.Φράγκος

    Οι εφημερίδες γράφουν τη μεγάλη είδηση.
    Ανάσα σε δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες και άλλους πιστωτές δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που προβλέπει τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης για 3 έως 5 χρόνια με καταβολή μέρους της οφειλής- κατώτατο όριο το 10%- και διαγραφή του υπόλοιπου χρέους.

    Το πιστεύτε στα αλήθεια? ή εσείς τους δώσατε την είδηση?
    Σάν πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο μοιάζει!
    Ξέρετε τι πιστεύουν οι ίδιες οι τράπεζες ?
    Μήπως η συζητούμενη … ρύθμιση αφορά περίπου 1 (έναν) στους πεντακόσιους ενδιαφερόμενους και τυχόν εφαρμογή του εγχειρήματος χρεάζεται περίπου 3-5 χρόνια , δυσβάστακτες δικαστικές δαπάνες , αλλά κυρίως εξειδικευμένους δικηγόρους για να πραγματοποιηθεί ?
    Ποιός φτωχός και άμοιρος μπορεί άμεσα όπως λέτε, να ανασάνει οικονομικά?
    Εάν έχετε καλές προθέσεις μη χάνετε χρόνο , τα περιθώρια στενεύουν και η τιμωρία των τραπεζών για τις ευθύνες τους , μ ο ν ό δ ρ ο μ ο ς !
    Οι νόμοι υπάρχουν όπως γνωρίζετε , γιατί δεν επιμένετε στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους ?

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:17 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΙΟΣ

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΝΕΡΦΑΜΟΣΤΟ ΤΕΛ. ΚΑΙ …ΑΓΟΥΡΟ !!!!!!!!!!!ΚΙ ΕΞΗΓΩ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΑΝΕΙΟ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΤΗ !!!!!!!!!!ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ????????? ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΔΗΓΜΕΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ……ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:16 | Δημήτριος Παρασκευάς

    Αν ο οφειλέτης μπορεί να αποδείξει πως κακώς του χορήγησε η τράπεζα δάνειο, δηλαδή αν υποθέσουμε ότι σε κάποιον με 15.000 € έσοδα ετησίως του έδωσε 150.000 δάνειο, τότε λυπούμαστε, να το πληρώσει η τράπεζα.

    Επίσης ότι κρυφές ή μη χρεώσεις που υπέστη ο οφειλέτης να καταμετρηθούν σαν εξοφλήσεις, λόγου χάρη ο εξαναγκασμός ασφάλισης κατοικίας που τελεί σαν εγγύηση, έξοδα φακέλων κλπ.

    Τρόποι υπάρχουν, θέληση να υπάρχει. Και μην είστε ελαστικοί στις τράπεζες, βγάζουν εκατομμύρια με τα λεφτά του κόσμου. Χτυπήστε τους τώρα που υπάρχει και η υποστήριξη από τον κόσμο.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:01 | ΜΙΧΑΗΛ ΡΕΛΛΟΣ

    Το νομοσχέδιο δεν καλύπτει και αγνοεί τους εγγυητές των δανειοληπτών.
    Πολλέςε φορές κάποιος δανειολήπτης πείθει ή εξαναγκάζει κάποιον συγγενή ή φίλο να εγγυηθεί για το δάνειό του και να προσημειώσει την μοναδική και κύρια κατοικία του.
    Γι’ αυτό πρέπει κάθε εγγυητής με την μοναδική του κατοικία και οικογενειακή στέγη, να προστατεύεται από τις νέες διατάξεις, ασχέτως αν το δάνειο είναι επαγελματικό.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:42 | KANOS PETROS

    Δεν είναι μόνο οι ληστρικές κρυφές και φανερές χρεώσεις και τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών, που οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση της υπερχρέωσης. Και μηδενικά να είναι τα επιτόκια, πάλι έχουν τον τρόπο να υπερχρεώσουν τον κόσμο …
    Είναι καταρχήν η ύπουλη πρακτική τους: η εύκολη χρηματοδότηση και η παγίδα του υπερδανεισμού που στήνουν όταν βρίσκουν τον πελάτη σε δυσκολία και ανάγκη, οταν ζητάει αυτός ένα δάνειο πχ 50000 με δόση στα μέτρα του κι αυτοί το κομματιάζουν σε τρία(λένε δεν μπορείτε να πάρετε τόσα χρήματα με το εισόδημα που έχετε και τελικά τα δίνουν και με το παραπάνω σε περισσότερα δάνεια), ώστε η δόση να γίνεται δυσβάχτη και γρήγορα θηλιά. Κι έπειτα το αδιάλλακτο και το ασυμβίβαστο στα αιτήματα των απελπισμένων δανειοληπτών: όταν πολλοί υπερχρεωμένοι οφειλέτες, σπεύδουν να ζητήσουν διακανονισμούς, ρυθμίσεις, αναχρηματοδοτήσεις, συγκέντρωση κτλ, για να μπορέσουν να είναι συνεπείς και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, και οι τράπεζες το αρνούνται ακόμα κα σε ενήμερους πελάτες ή το δέχονται με εξοντοτικούς οικονομικούς όρους(π.χ. δόση 2500-3000 το μήνα κι ένα σεβαστό κεφάλαιο μπροστά) που είναι βέβαιο χωρίς αποτέλεσμα έστω κι αν ο οφειλέτης μετά κόπων και βασάνων το δεχτεί και καταφέρει να το βάλει σε ισχύ. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα χαλάσει τους επόμενους μήνες αφού τα εισοδήματα είναι κατά πολύ χαμηλότερα.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:10 | Χρήστος

    Σε γενικές γραμμές πολύ θετικό νομοσχέδειο

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 19:01 | ΚΑΣΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Το παγωμα για παντος ειδους δανεια και πιστωτικες καρτες για ενα χρονο που διαβαζω επι της ουσιας δεν λεινει το προβλημα απλα το καθυστερει.Προταση..Παραγραφη χρεων απο πιστωτικες καρτες και επαναπραγμαδιατευση δανειων με επιτοκιο ευρωπης.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 19:56 | Χρήστος

    Χαίρετε,
    νομίζω, ότι οι προβλεπώμενες απάλαγες θα έπρεπε να ισχύουν και γιά επαγγελματικά δάνεια. Δίοτι συνήθως όταν δίνονται από τις τράπεζες δεν εξετάζοντε ακριβώς οι συνθήκες αποπληρωμής πρώτον και δεύτερον κάθε μικρός η μεσαίος επαγγελματίας ειδικά με αυτήν την διεθνή κρίση έχει προβλήματα, που πέρνοντας το δάνειο ούτε καν μπορούσε να της διανοηθεί.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 19:22 | Δημήτρης

    Πολύ καλό αρκή να γείνει και οχι μόνο λόγια.
    Είμαι έμπορος και οι τράπεζες μας καταστρέφουν.Μας στέλνουν στούς ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ.Με τον ΤΥΡΕΣΙΑ πρέπει να καταργιθή λόγο του εκβιασμού που κανουν οι τράπεζες.Μας υποχρεώνη το υπουργείο οικονομικών να σπαταλούμε επιπλέων χρήματα που δύσκολα μαζεύουμε για να αγοράσουμε πετρέλαιο για τους πελάτες μας και να μας επιστρέψη τον φόρο κατανάλοσης μετά απο κάπιες ημέρες.Άν πληρώναμε το πετρέλαιο κανονικά θα μπορούσαμε να πηστώσουμε και πελάτες μας που έχουν οικομομικά προβλήματα.Δέν μπορεί να χρωστάμε στην εφορία και ο ΤΥΡΕΣΙΑΣ να σε περνά στο πρόγραμάτου σαν απατεώνα!!! μετά να μη μπορείς να κάνης καμία συναλαγή με αποτέλεσμα να καταστρέφεσαι οικονομικά με συνέπια να μη μπορείς ούτε εφορία να πληρώσης ούτε τους λογαριασμούς και το προσωπικό.Ο μόνος τρόπος είναι ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΡΕΣΙΑ.