Άρθρο 6 Διαδικασία εξαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

 

Στον ν. 4139/2013 (Α΄74) προστίθεται άρθρο 2ΣΤ ως εξής:

«Άρθρο 2ΣΤ
Διαδικασία εξαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

Η εξαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% για ιατρικούς σκοπούς, για τα οποία είτε έχει χορηγηθεί ειδική έγκριση κυκλοφορίας του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ3(γ)52588/2018 (Β’ 2840) απόφασης του Υπουργού Υγείας, είτε έχει χορηγηθεί άδεια παραγωγής αποκλειστικά για εξαγωγή κατά τους όρους των άρθρων 2Ζ,2Η,2Θ, 2Ι του παρόντος, διενεργείται από το τελωνείο Πειραιά, την ελεύθερη ζώνη Θεσσαλονίκης και κάθε αρμόδια εθνική αρχή εξαγωγών με την προσκόμιση άδειας των αρμοδίων αρχών της χώρας στην οποία εξάγονται, ή άλλου ισοδύναμου εγγράφου, το οποίο αναφέρει ότι επιτρέπεται η εισαγωγή τους σε αυτή τη χώρα, ότι τα προϊόντα θα χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς, το όνομα, το επώνυμο και τη διεύθυνση του παραλήπτη, την ποσότητα αυτών και την προθεσμία μέσα στην οποία γίνεται η εισαγωγή.»

  • 16 Μαρτίου 2021, 07:00 | Γεώργιος Γκούμας

    Στο άρθρο 2ΣΤ καλό θα ήταν να προστεθεί και το τελωνείο Πατρών αφού η πόλη συνιστά το βασικό θαλάσσιο κόμβο της χώρας μας με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη.

  • Ως προς το Άρθρο 6:
    Δεδομένου ότι σε κάποιες χώρες, πέραν της φαρμακευτικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, επιτρέπεται και η κάνναβη για ευφορικούς σκοπούς, θα ήταν πιο πλήρες να συμπληρωθεί και η φράση «και κατά περίπτωση ευφορικούς σκοπούς».

  • Να προσθέσω μερικά ακόμη σχόλια:

    1. Εργαστηριακοί Έλεγχοι: Αναπτύσσοντας τα φυτό και τα προιόντα φαρμακευτικής, θα χρειαστούν κατάλληλα εργαστήρια. Αυτά υπάρχουν στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικο. Θα πρέπει :
    α. Να δώσετε καταλογο με εργαστηρια που μπορεί κάποιος να ελέγξει το φυτο και το φαρμακο όπως γίνεται σε άλλες χώρες με στόχο να μην υπάρχουν λάθος αποτελέσματά και μη επικυρωμένες μέθοδοι ανάλυσης
    β. Να αδειοδοτήσετε την εισαγωγή, μεταφορά και μετακίνησή σπόρων, ανθέων, πολ/κού υλικού αλλά και δοκιμαστικού RnD προιόντος απο τη διαδικασία μελέτης του φαρμάκου. Για δε όποιον έχει έτοιμο φάκελο θα πρέπει να δεχθείτε ελεγχο απο εργαστήρια του εξωτερικού τα οποία ο ΕΟΦ θα πρέπει να εγκρίνει σε συνέχεια του προηγούμενου σημείου.

    2. Πολ/κό υλικο: Δεν είναι σαφές σε κάποιον νόμο πως διακινείται το υλικό προς τη χώρα και εντός αυτής. Το ίδιο και για τους σπόρους ειδικά δε για αυτούς που αναπτύσσονται για πρώτη φορά στη χώρα.

    3. Δεν είναι καθαρό το κομμάτι παραγωγής επεξεργασμένης φαρμακευτικής κάνναβης άλλης απο φυτό/ανθό, για σκοπούς πώλησης του ως Α Ύλη. Δηλαδή αν παράγεται το εκχυλισμένο προιόν σε Α βάθμια μορφή (λάδι) πως (τι συσκευασία, άδεια κυκλοφορίας κτλ) θα μπορεί να διακινηθεί (παλετοδεξαμενές, εμβαλλάγια, κτλ). Η χώρα έχει μεγάλη πιθανότητα να μπορέσει ευκολότερα να προμηθεύει με Α Ύλη άλλες εταιρείες του εξωτερικού που έχουν ανάγκη και κενό αξιόπιστης και ποιοτικής Α Ύλης.

    4. Τέλος για RnD σκοπούς εντός χώρας θα πρέπει να δείτε λίγο να συμπεριληφθούν διατάξεις όπως μικρές ποσότητες, αδειοδοτημένοι παραγωγοι, ελεγχόμενα προϊόντα, που να διευκολύνουν την έρευνα πάνω σε αυτό. Πάντα στο μέτρο της προστασίας που περιγράφεται σε όλους τους νόμους.

  • Μερικές παρατηρήσεις.

    Λύνονται τα περισσότερα τμήματα που ήταν θολ.α

    1. Δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο κομμάτι φακελου προιόντος στον ΕΟΦ.
    2. Δεν υπάρχει το ύψος παραβολου για την αδεια ούτε ότι αν δεν υπάρχει εξελιξη στη αδειοδοτηση μπορεί αυτή μετα την παροδο κάποιων ετων να χανεται ή να πουλιεται.
    3. Ο ανθός σε συσκευασία να διευκρινιστεί ότι απαγορεύται να πουλιέται σε πολυσυσκευασία
    4. Λείπουνμ οι αναφορές για τον τρόπο διαθεσης εντός Ελλάδας απο τι κλινικές επιτρεπεται και πως θα χορηγείται. Δηλαδη σε ειδικους χωρους? Καπνιστός ανθός επιτρεπεται? Ειδικοτητα ιατρων ή άλλα περι χορηγησης. ΕΚτός Ελλαδα πχ. Λονδίνο υπάρχουν ειδικές κλινικές και ιατροι.
    5. Δεν ορίζονται κριτηρια μεταφοράς ως προς αδειοδοτημενους μεταφορείς φαρμακευτικων προιοντων. Εκτός αν εννοείται ότι πρέεπι να υπάρχει ΜΟΝΟ ιδιοκτητος στόλος. Αυτό θα ήταν ανασταλτικο. Τα προιόντα αυτα έχουν μαξιμουμ χρόνο ζωής 18 μήνες μέχρι τώρα (φυτικα προιοντα).
    6. Να διατυπθεί ρητα ότι ο φακελος προιοντος είτε ανθος είτε όποια άλλη μορφή πρέπει να είναι πληρης και κατά τον ΕΟΦ. Με όλα εκείνα του νόμου του ΕΟΦ που επισημαίνετε.
    7. Δεν έχετε αφήσει τα χωράφια, αν είναι εκτός μονάδας αλλά με συμβαση αν μπορεί κάποιος να δώσει τον ανθό του. Αυτό θα το ήθελαν πολλοι αγορτες, φυσικα μπορεί να έχει επακόλουθα τα φαινόμενα επιδότησης βαμβακιου που όλοι έβαζαν καποτε βαμβακι… Αλλά πιθανα ιδιοκτητης μοναδας να έχει χωραφια και αλλου. Αφηστε το ενδεχομενο να μην είναι τουλάχιστον άλλος ο αγροτης που σπέρνει και μαζευει ανθό προς πώληση σε μονάδα επεξεργασίας αλλά τουλάχιστον αν είναι ιδίας ιδιοκτησίας να επιτρέπεται. Προφανώς, με τις προφυλάξεις μιας κανονικης μοναδας σε μετρα ασφαλειας.