1. Οι Περιφέρειες της χώρας, πλην των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αναπτύσσουν θεματικές υπαίθριες αγορές ειδικού σκοπού, για την ανάδειξη και προώθηση τοπικών και μη προϊόντων. Οι αγορές αυτές ιδρύονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία περιλαμβάνει τον κανονισμό λειτουργίας αυτής, στον οποίο ρυθμίζεται κάθε σχετικό θέμα για τη λειτουργία τους. Επίσης καταρτίζεται τοπογραφικό διάγραμμα της αγοράς.
Η απόφαση ίδρυσης, ο κανονισμός λειτουργίας και το τοπογραφικό διάγραμμα δημοσιεύονται και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Π.Α. εντός τριών (3) μηνών από την έκδοσή τους. Σε περίπτωση μη δημοσίευσης και καταχώρησής τους στο πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Π.Α., οι φορείς λειτουργίας υπόκεινται στις κυρώσεις του άρθρου 47.
Για τον σκοπό αυτό δύνανται να συμμετέχουν σε προγράμματα τύπου Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (interreg), καθώς και να συνεργάζονται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Δικαίωμα συμμετοχής στις αγορές αυτές έχουν οι πωλητές υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 15, καθώς και εμπορικές επιχειρήσεις. Οι αγορές δύνανται να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας και προσέλκυσης παραθεριστών, επαγγελματιών, καθώς και των πολιτιστικών, πνευματικών, καλλιτεχνικών, επετειακού ή/και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, εκδηλώσεων που προβάλλουν τους ανωτέρω σκοπούς.
2. Στις εμποροπανηγύρεις και τις υπαίθριες αγορές την ευθύνη διοργάνωσης υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις των άρθρων 13 έως 15, μπορούν να αναλαμβάνουν και Ανώνυμες Εταιρείες Ο.Τ.Α. ή κάθε είδους Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν στον σκοπό τους τέτοιες δυνατότητες. Σε περίπτωση αδυναμίας διοργάνωσης από φορείς του πρώτου εδαφίου, δύναται η διοργάνωση να πραγματοποιείται από φορείς της παρ. 1.
Σε περίπτωση λειτουργίας εμποροπανηγύρεως σε χώρο που στο σύνολό του ανήκει αποκλειστικά σε νομικό πρόσωπο της κατ’ άρθρο 3 του Συντάγματος Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, το νομικό πρόσωπο μπορεί είτε να αποφασίζει το ίδιο τη λειτουργία της, αναλαμβάνοντας παράλληλα την οργάνωση και διεξαγωγή αυτής, είτε να παραχωρεί τον χώρο στον οικείο δήμο με σύμβαση μίσθωσης.
Αν η εμποροπανήγυρη οργανώνεται από το ίδιο νομικό πρόσωπο, αυτό εκδίδει υποχρεωτικά Κανονισμό Λειτουργίας με τα στοιχεία που προβλέπονται στο παρόν (όπως ιδιότητα συμμετεχόντων πωλητών, ποσόστωση και τρόπος απόδοσης θέσεων) και τοπογραφικό διάγραμμα, τα οποία κοινοποιεί υποχρεωτικά στον οικείο δήμο πριν την έναρξη της εμποροπανηγύρεως, γνωστοποιώντας τα τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν. Η δημοτική αρχή με ευθύνη της, τα δημοσιεύει και καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Π.Α. εντός πέντε (5) ημερών από την γνωστοποίηση τους σε αυτήν.
Σε περίπτωση μη κατάρτισης και γνωστοποίησης του κανονισμού λειτουργίας από τον φορέας διοργάνωσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, το ως άνω νομικό πρόσωπο υπόκειται στις κυρώσεις της περ. β’ του άρθρου 47.
Ομοίως η μη δημοσίευση και καταχώρηση του κανονισμού λειτουργίας και του τοπογραφικού διαγράμματος στο πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Π.Α. εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, από τον οικείο δήμο, συνιστά παράβαση η οποία τιμωρείται με την κύρωση της περ. β’ του άρθρου 47.