1. «Υπαίθριο εμπόριο»: εμπορική δραστηριότητα που ασκείται σε ανοικτό χώρο, όπως η πώληση προϊόντων σε λαϊκές και λοιπές οργανωμένες υπαίθριες αγορές, καθώς και το πλανόδιο εμπόριο.
2. «Στάσιμο εμπόριο»: η άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας από πωλητή που δεν μετακινείται από το καθορισμένο από την αρμόδια αρχή σταθερό σημείο.
3. «Πλανόδιο εμπόριο»: η άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας από πωλητή που μετακινείται με ή χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου οχήματος ή οποιουδήποτε άλλου κινητού μέσου.
4. «Λαϊκή αγορά»: η υπαίθρια, μετακινούμενη, οργανωμένη αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται παραγωγοί πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων οικοτεχνίας, καθώς και επαγγελματίες πωλητές για τη διάθεση κυρίως πρωτογενών, αλλά και βιομηχανικών-βιοτεχνικών μη εδώδιμων ειδών.
5. «Βραχυχρόνιες αγορές»: Οργανωμένες υπαίθριες αγορές, με σαφή και καθορισμένη, περιορισμένη διάρκεια για τη λειτουργία των οποίων αρμόδιοι είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας.
6. «Υπαίθρια αγορά, παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου» – «Street Food Market»: η ανάπτυξη επιχειρήσεων προσφοράς τροφίμων και ποτών από σταθερά ή κινητά καταστήματα σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους.
7. «Πρότυπη λαϊκή αγορά»: αγορά του υπαίθριου εμπορίου που λειτουργεί με σταθερές υποδομές, κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά των σημείων πώλησης και εφαρμόζει πρακτικές και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάδειξη της ποιότητας των τοπικών ή εγχώριων προϊόντων και της ελληνικής κουζίνας.
8. «Αγορά ειδικού σκοπού»: υπαίθρια αγορά σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η κατά τόπο Περιφέρεια, με επταήμερη λειτουργία και μεικτό χαρακτήρα πώλησης ειδών (εδώδιμα και μη προϊόντα).
9. «Φορέας λειτουργίας»: ο φορέας που είναι αρμόδιος για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία λαϊκής ή άλλης οργανωμένης αγοράς, που επιλαμβάνεται κάθε θέματος που ανακύπτει, όσον αφορά τόσο τη λειτουργία της εν γένει, όσο και τη δραστηριοποίηση των πωλητών σε αυτή.
10. «Πωλητής»: το φυσικό πρόσωπο που του έχει χορηγηθεί άδεια για δραστηριοποίηση στο υπαίθριο εμπόριο, από αρμόδια αρχή.
11. «Παραγωγός πωλητής υπαίθριου εμπορίου»: ο παραγωγός που είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο αγροτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο και διαθέτει προϊόντα αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, στον οποίο χορηγείται άδεια δραστηριοποίησης από τον φορέα λειτουργίας.
12. «Επαγγελματίας πωλητής υπαίθριου εμπορίου»: το φυσικό πρόσωπο, το οποίο δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο, διαθέτοντας τα είδη του άρθρου 8, τα οποία δεν προέρχονται από ιδία παραγωγή, στον οποίο χορηγείται άδεια δραστηριοποίησης από τον φορέα λειτουργίας.
13. «Μεταποίηση»: η ενέργεια με την οποία τροποποιείται ουσιαστικά το αρχικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένης της θερμικής επεξεργασίας, του καπνίσματος, του αλατίσματος, της ωρίμανσης, της αποξήρανσης, του μαριναρίσματος, της εκχύλισης, της εξώθησης ή συνδυασμού αυτών των μεθόδων.
14. «Μεταποιημένα προϊόντα»: τα τρόφιμα που προέρχονται από την επεξεργασία πρωτογενών μη μεταποιημένων προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι δυνατό να περιέχουν συστατικά τα οποία είναι αναγκαία για την παρασκευή τους ή τα οποία τους προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
15. «Αγροτικά προϊόντα»: τα προϊόντα του εδάφους, της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων, της υδατοκαλλιέργειας, της δασοπονίας, της θηραματοπονίας και των κάθε είδους εκτροφών, καθώς και κάθε άλλο προϊόν που προέρχεται από την αγροτική εν γένει δραστηριότητα.
16. «Οικοτεχνία»: η μικρής κλίμακας μεταποίηση γεωργικών προϊόντων από παραγωγό εγγεγραμμένο στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 4235/2014 (Α΄ 32).
17. «Κινητές καντίνες»: οχήματα, αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα, διασκευασμένα σε κινητά καταστήματα, τα οποία, σύμφωνα με το άρθρο 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/21.6.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β΄ 2161), κατατάσσονται στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και, ειδικότερα, στις επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους.
18. «Φορητές εγκαταστάσεις έψησης»: οι φορητές εγκαταστάσεις για την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων, όπως ποπ κορν, μαλλί της γριάς, λουκουμάδες και κάστανα που σύμφωνα με το άρθρο 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/21.6.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας εντάσσονται στις επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους.
19. «Άδεια παραγωγού και επαγγελματία πωλητή»: η άδεια με την οποία δραστηριοποιούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα όπου επιτρέπεται, στις λαϊκές αγορές, στο στάσιμο και το πλανόδιο εμπόριο.
20. «Άδεια χειροτέχνη-καλλιτέχνη»: η άδεια με την οποία οι χειροτέχνες-καλλιτέχνες δραστηριοποιούνται στις αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών.
21. «Άδεια πωλητή σε υπαίθρια αγορά, παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου» – «Street Food Market»: η άδεια με την οποία δραστηριοποιούνται οι πωλητές σε υπαίθρια σημεία παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου.
22. «Βεβαίωση δραστηριοποίησης στις βραχυχρόνιες αγορές»: η βεβαίωση με την οποία δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες αγορές όσοι δεν είναι κάτοχοι άδειας παραγωγού ή επαγγελματία πωλητή ή χειροτέχνη-καλλιτέχνη.