ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ’ ΤΗΡΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ ΣΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ.Ε.ΜΗ. Άρθρο 52 Ειδικό Μητρώο Μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ).

1. Στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ τηρείται διακριτό Μητρώο μη Οικονομικής Δραστηριότητας (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ.), στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα και δεν διενεργούν εμπορικές πράξεις. Τα ως άνω φυσικά πρόσωπα λαμβάνουν αριθμό Μ.Μ.Ε.Ο.Δ. κατά την έναρξη των εργασιών τους στη Δ.Ο.Υ., αυτόματα και με ηλεκτρονικά μέσα.
2. Η εγγραφή των φυσικών προσώπων της παρ. 1 στο Μ.Μ.Ε.Ο.Δ.:
α) πραγματοποιείται ατελώς, μέσω διαλειτουργικότητας με το πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Φ. TAXIS,
β) δεν συνεπάγεται την κτήση της εμπορικής ιδιότητας και τις υποχρεώσεις που ισχύουν για τους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.,
γ) δεν δημιουργεί υποχρέωση καταβολής των τελών του άρθρου 50, πλην των τελών της περ. δ’ της παρ. 1, και αποκλειστικά στην περίπτωση που επιλεγεί η δέσμευση διακριτικού τίτλου, και
δ) δεν επιφέρει την εγγραφή τους σε επιμελητήριο του ν. 4497/2017 (Α’ 171).
3. Με απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 53 μπορεί να καθορίζονται οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας που αντιστοιχούν σε άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία του Μ.Μ.Ε.Ο.Δ..

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 22:55 | ΛΙΤΣΑ ΣΙΑΚΚΑ

    Στην παρ. 2γ να προστεθεί το εξής «πλην των τελών της περ. γ’ & δ’ της παρ. 1,».

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 15:58 | ΕΒΕΘ

    Άρθρο 52 παρ. 1
    Εκ παραδρομής προφανώς παραλείφθηκε η λέξη «Εμπορικής» στο Μητρώο μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας [«Στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ τηρείται διακριτό Μητρώο μη Οικονομικής Δραστηριότητας (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ.)»]. Να προστεθεί.

  • 4 Φεβρουαρίου 2022, 15:02 | ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

    – Θα πρέπει να προβλεφθεί η διαδικασία μεταφοράς ενός υπόχρεου από το ΜΜΕΟΔ στα υπόχρεα πρόσωπα του ΓΕΜΗ στην περίπτωση προσθήκης εμπορικής οικονομικής δραστηριότητας. (Για παράδειγμα κύρια δραστηριότητα Ιατρός με προσθήκη δευτερεύουσας δραστηριότητας ενοικιαζόμενα δωμάτια).

  • 3 Φεβρουαρίου 2022, 16:31 | ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Απαιτείται να ξεκαθαριστεί το είδος και ο τρόπος εξυπηρέτησης από τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ όσων θα είναι εγγεγραμμένοι στο συγκεκριμένο ειδικό μητρώο μη οικονομικής δραστηριότητας.

  • 2 Φεβρουαρίου 2022, 18:57 | ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

    Ποιος ο ρόλος του; ΜΜΕΟΔ
    Συμπλήρωση: μη Εμπορικής Οικονομικής
    Δραστηριότητας

  • 2 Φεβρουαρίου 2022, 17:19 | ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

    Έκδοση Υ.Α. σχετικά με τον καθορισμό των όρων εγγραφής και λειτουργίας του ΜΜΕΟΔ. Τί γίνεται για παράδειγμα στην περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο διαθέτει κύριο μη εμπορικό ΚΑΔ και δευτερεύοντα εμπορικό ΚΑΔ? Ή όταν οι κύριοι εμπορικοί ΚΑΔ μεταβληθούν σε δευτερεύοντες?

  • 1 Φεβρουαρίου 2022, 12:25 | Αθανάσιος Παναγόπουλος

    Από όνομα του Μητρώου θα πρέπει να επαναληφθεί ο όρος «Οικονομικής»
    εφόσον αναφερόμαστε σε πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική αλλά σε κάθε περίπτωση οικονομική δραστηριότητα (Μ.Μ.Ε.Δ.). Αναφέρεται εξάλλου σαφώς και στο έγγραφο της ανάλυσης των συνεπειών της ρύθμισης.

  • 29 Ιανουαρίου 2022, 20:19 | Ιωάννης Κοντοδήμος

    Η αναλυση συνεπειων ρυθμισης δεν βοηθά καθόλου στην κατανόηση του σκοπού του άρθρου «Δημιουργείται υπομητρώο στο Γ.Ε.ΜΗ., στο οποίο εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική, μη εμπορική δραστηριότητα, με σκοπό τη συγκέντρωση και καταγραφή όλων των προσώπων που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα σε ένα συγκεκριμένο μητρώο» και επί της ουσίας αναπαράγει το άρθρο χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Το ίδιο συναντάται και σε άλλα σημεία της ανάλυσης. Το σημαντικό ωστόσο από την διάταξη αυτή είναι ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των προσώπων που είναι στο μητρώο οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης γιατί μόνο τα πρόσωπα και όχι όλες οι επιχειρήσεις κάθε φύσεως και μορφής. Γιατί τότε θα είναι κάποιο μητρώο κάποιων δραστηριοτήτων και θα είναι άστοχο.

  • 29 Ιανουαρίου 2022, 20:17 | Ιωάννης Κοντοδήμος

    Αυτοί που θα είναι μέλη του μητρώου οικονομικής δραστηριότητας θα λαμβάνουν πιστοποιητικά και αντίγραφα χωρίς να καταβάλουν χρήματα ή τέλη; Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα εδώ γιατί οι υπόλοιποι θα πληρώνουν χρήματα ή τέλη; Μήπως δεν θα λαμβάνουν τίποτα αυτοί; Νομίζω ότι στο σημείο αυτό δεν υπάρχει αναλογικότητα της διάταξης.

  • 29 Ιανουαρίου 2022, 20:19 | Ιωάννης Κοντοδήμος

    Στο νόμο δεν έχει εισέλθει ένα άρθρο που να ονομάζεται «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ» δηλαδή τι μπορούν να λάβουν οι τρίτοι από το ΓΕΜΗ. Μόνο έγγραφα και πιστοποιητικά αν καταλαβαίνω καλά; Αυτό δεν είναι καλό. Επεξεργασμένα δεδομένα ή μηεπεξεργασμένα δεδομένα και ψηφιακές υπηρεσίες που αφορούν τους τρίτους κυρίως φορείς οικονομικής δραστηριότητας, φοιτητές, ακαδημαικούς και Ιδρύματα ή Πανεπιστήμια.

  • 26 Ιανουαρίου 2022, 10:59 | Κώστας Δημητρίου

    Επειδή η ύπαρξη πολλών & διαφορετικών μητρώων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δημιουργεί και πρακτικά προβλήματα κλπ. , σημειώνω ότι θα πρέπει να προβλεφθεί είτε ως ξεχωριστό μητρώο, είτε ως υποκατηγορία στο μητρώο αυτό (των μη εμπορικών δραστηριοτήτων) να γίνεται καταχώριση των στοιχείων όλων των νομικών προσώπων (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας και ειδικότερα : των σωματείων , των ιδρυμάτων, των αστικών εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και των επιτροπών εράνων.

    Η πανσπερμία με διάφορα μητρώα σε διαφόρους φορείς κλπ. δημιουργεί πολλά προβλήματα. Αν ήδη υπάρχουν και λειτουργούν τέτοια μητρώα, είναι δυνατό να γίνει συμπλήρωση-καταχώριση του συγκεκριμένου μητρώου με διασύνδεση-αποστολή των στοιχείων αυτών των μητρώων.

    Τα τελευταία δε χρόνια παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα και δραστηριότητα τέτοιων νομικών προσώπων και στα πλαίσια αυτά έχουμε την δράση και των «μη κυβερνητικών οργανώσεων», οι οποίες ή είναι ημεδαπές ή είναι αλλοδαπές. Επιτέλους θα πρέπει να γίνεται γνωστό σε όλους (και για τις ΜΚΟ) τα στοιχεία αυτών και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλιστεί έλεγχος νομιμότητας της δράσης των και να μην δηλώνει λ.χ. ένας αλλοδαπός ότι εκπροσωπεί & ενεργεί & λαμβάνει & χρήματα ακόμα για μια ΜΚΟ αγνώστων στοιχείων (ή πολλές φορές ύποπτες για διάφορες άλλες δράσεις, που μπορεί να είναι εγκληματικές, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακίνηση λαθρομεταναστών κλπ.)