1. H καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. υποκαταστήματος εταιρείας, η οποία διέπεται από το δίκαιο άλλου κράτους μέλους, μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου επιγραμμικά, χωρίς να υποχρεώνονται οι αιτούντες να προσέλθουν αυτοπροσώπως ενώπιον των Υ.Γ.Ε.ΜΗ.. Όταν δικαιολογείται για λόγους δημόσιου συμφέροντος που αφορούν στην αποτροπή της αντιποίησης ή της παραποίησης ταυτότητας, οι Υ.Γ.Ε.ΜΗ. μπορούν να λαμβάνουν μέτρα, για σκοπούς εξακρίβωσης της ταυτότητας ενός αιτούντος, στο πλαίσιο των οποίων μπορεί να απαιτηθεί η φυσική παρουσία του εν λόγω αιτούντος, ενώπιόν τους, για τη διεκπεραίωση οποιασδήποτε πτυχής των επιγραμμικών διαδικασιών που αναφέρονται στο παρόν. Η φυσική παρουσία ενός αιτούντος απαιτείται μόνο κατά περίπτωση, εφόσον υπάρχει βάσιμη υποψία παραποίησης της ταυτότητας. Οποιαδήποτε άλλα στάδια της διαδικασίας μπορούν να διεκπεραιωθούν επιγραμμικά.
2. Η επιγραμμική καταχώριση υποκαταστημάτων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τους ακόλουθους κανόνες και διαδικασίες:
α) Οι αιτούντες έχουν την απαιτούμενη δικαιοπρακτική ικανότητα και εξουσία να εκπροσωπούν την εταιρεία,
β) τα μέσα επαλήθευσης της ταυτότητας του προσώπου ή των προσώπων που καταχωρίζουν το υποκατάστημα, ή των εκπροσώπων τους είναι το μέσο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και το σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης,
γ) την επαλήθευση της νομιμότητας του σκοπού του υποκαταστήματος,
δ) την επαλήθευση της νομιμότητας της επωνυμίας του υποκαταστήματος,
ε) την επαλήθευση της νομιμότητας των πράξεων και των στοιχείων που υποβάλλονται για την καταχώριση του υποκαταστήματος.
3. Το Γ.Ε.ΜΗ. επαληθεύει τις πληροφορίες, σχετικά με την εταιρεία μέσω του Σ.ΔΙ.ΜΗ.Ε.- B.R.I.S. κατά την καταχώριση υποκαταστήματος εταιρείας, η οποία είναι εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος. Η επιγραμμική καταχώριση του υποκαταστήματος δεν εξαρτάται από τη λήψη οποιασδήποτε άδειας ή έγκρισης πριν από την καταχώριση του υποκαταστήματος, με την εξαίρεση των υποκαταστημάτων:
α) πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων του ν. 4261/2014 (Α’ 107), και
β) ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων του ν. 4364/2016 (Α’ 13).
4. Η ηλεκτρονική καταχώριση υποκαταστήματος ολοκληρώνεται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση των διατυπώσεων, συμπεριλαμβανομένης της παραλαβής των απαιτούμενων πράξεων και στοιχείων, σε συμμόρφωση με τον παρόντα νόμο. Όταν δεν είναι δυνατή η καταχώριση ενός υποκαταστήματος εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στην παρούσα, οι Υ.Γ.Ε.ΜΗ. διασφαλίζουν ότι ο αιτών ενημερώνεται σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης.
5. Μετά την καταχώριση υποκαταστήματος εταιρείας, που έχει συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Γ.Ε.ΜΗ. γνωστοποιεί την καταχώριση του υποκαταστήματος στο κράτος μέλος, στο οποίο είναι καταχωρισμένη η εταιρεία, μέσω του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων. Το Γ.Ε.Μ.Η. λαμβάνει τη βεβαίωση της ως άνω γνωστοποίησης.
6. Εφόσον καταχωριστεί υποκατάστημα εταιρείας, που έχει συσταθεί σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Γ.Ε.ΜΗ. λαμβάνει τη γνωστοποίηση περί της καταχώρισης μέσω του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων, επιβεβαιώνει τη λήψη της γνωστοποίησης και καταχωρίζει, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, τις σχετικές πληροφορίες στη μερίδα και στον φάκελο της εταιρείας.
Στην παρ.4 γίνεται λόγος ότι η ηλεκτρονική καταχώρηση υποκαταστήματος ολοκληρώνεται εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση των διατυπώσεων. Ποιων διατυπώσεων εννοεί ο νομοθέτης?
Φαίνεται ότι στον νόμο υπάρχουν 3 είδη σύστασης εταιρειών/υποκαταστημάτων:
1. Σύσταση από την Υπηρεσία Μιας Στάσης η οποία πραγματοποιείται μέσα σε μία ημέρα
2. Σύσταση ηλεκτρονική (e-ΥΜΣ) η οποία γίνεται αμέσως αλλά εξαρτάται από τους μετόχους ο χρόνος
3. Επιγραμμική η οποία στην διατύπωση της φαίνεται να είναι πλήρως επιγραμμική (ηλεκτρονική) αλλά δεν είναι ηλεκτρονική.
Θεωρούμε ότι πρέπει να αναδιατυπώθει και να τεθεί η επιγραμμική σύσταση υποκαταστημάτων στο άρθρο 12 που περιγράφει την ηλεκτρονική σύσταση.
Επίσης γιατί να μην υπάρχει και μία ηλεκτρονική διαδικασία για την σύσταση υποκαταστημάτων χωρών εκτός Ε.Ε. τυποποιημένη και να τελεί υπό την διαδικασία της έγκρισης από την αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΜΗ. Φαίνεται ορθολογικό.