1. Τα Ε.Π. διακρίνονται σε:
α) «Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α1»: το Ε.Π. που πολεοδομείται, οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων κάθε κατηγορίας περιβαλλοντικής κατάταξης της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209).
β) «Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α2»: το Ε.Π. που πολεοδομείται, οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων των κατηγοριών Α2 και Β περιβαλλοντικής κατάταξης της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011.
γ) «Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (Ε.Π.Ε.)»: το Ε.Π. που οργανώνεται για την περιβαλλοντική εξυγίανση περιοχών με Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (Α.Β.Σ.).
δ) «Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (Ε.Π.Μ.Μ.Μ.)»: το Ε.Π. που οργανώνεται σε περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί ή πρόκειται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει μεμονωμένη μεγάλη μονάδα (Μ.Μ.Μ), για το οποίο δεν απαιτείται πολεοδόμηση. Ως Μ.Μ.Μ. θεωρούνται αυτές που ασκούν μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες του Β’ Μέρους του ν. 3982/2011 (Α’ 143) ή δραστηριότητες εφοδιαστικής του ν. 4302/2014 (Α’ 225) με την ελάχιστη έκταση του άρθρου 19 του παρόντος.
ε) «Τεχνόπολη»: το Ε.Π. που οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
2. Οι τύποι Ε.Π. της παρ. 1 δύναται να χαρακτηρίζονται και ως «Οικολογικό Πάρκο», εφόσον οργανώνονται και λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να υποδέχονται δραστηριότητες, με τις οποίες επιτυγχάνονται περιβαλλοντικοί στόχοι, μετρήσιμοι με βασικούς δείκτες αποδοτικότητας ως προς τη χρήση ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρώτων υλών, υδάτων γης και ως προς τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την κυκλική οικονομία, σύμφωνα με την κοινή απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 45.
Άρθρο 4: Τύποι Επιχειρηματικού Πάρκου Παρ. 1. εδαφ. δ.
Η πολεοδόμηση αποτελεί βασικό στοιχείο των Επιχειρηματικών Πάρκων προκειμένου για την σωστή οργάνωση του χώρου και την βέλτιστη περιβαλλοντικά ανάπτυξη. Στην περιγραφή του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (Ε.Π.Μ.Μ.Μ.) όπου αναφέρεται ότι δεν απαιτείται πολεοδόμηση, θα πρέπει τουλάχιστον να οριστεί η υποχρέωση α) για περιμετρική οδό για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και ασφάλειας, καθώς και β) για φύτευση περιμετρικής ζώνης υψηλού πρασίνου στην οριογραμμή του Ε.Π..
Παρ. 2.: Με βάση τα αναφερόμενα στην παρ. 2 απαιτείται σχετική διόρθωση στο άρθρο 46 «…σύμφωνα με την κοινή απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 45.»
Η έννοια του “οικολογικού πάρκου” δεν είναι μεν νέα στην εθνική νομοθεσία[11], αλλά νέα για την ελληνική πραγματικότητα της διάσπαρτης χωροθέτησης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η υπό διαβούλευση διάταξη δεν περιέχει ούτε τις βασικές προβλέψεις για το περιεχόμενο αυτού, παρά μόνο παραπέμπει στην έκδοση κατ΄ εξουσιοδότηση διοικητικών πράξεων για την αποσαφήνισή του (άρθρο 46 παρ. 2 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου). Είναι απαραίτητο όμως ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο ούτως ώστε τέτοιου είδους Ε.Π. να αποτελέσουν, ακολουθώντας διεθνείς καλές πρακτικές[12], πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας οικονομικών δραστηριοτήτων σε συμφωνία με τους διεθνείς, ενωσιακούς και εθνικούς στόχους για τον μετριασμό των ανθρωπογενών εκπομπών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
[11] Το άρθρο 6 παρ. 4 περ. ε΄ του ΕΧΠΣΑΑ για τη βιομηχανία προβλέπει ότι “Εξειδικευμένοι υποδοχείς που προορίζονται για την εγκατάσταση βιομηχανικών και λοιπών δραστηριοτήτων που έχουν άμεση σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζονται ως «οικο−υποδοχείς». Στους οικο−υποδοχείς μπορούν να εγκαθίστανται δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και μέσης όχλησης, όταν από τα λαμβανόμενα μέτρα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους μειώνονται στην πράξη σε επίπεδο χαμηλής όχλησης, κάτι που θα διαπιστώνεται στο πλαίσιο της Σ.Π.Ε. Τουλάχιστον το 50% της έκτασης των οικο−υποδοχέων πρέπει να διατίθεται για δραστηριότητες των παραγράφων (ε.vi) και (ε.x) της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 3299/2004 όπως ισχύει”, και το άρθρο 41 παρ. 1 περ. γγ. του ν. 3982/2011 προβλέπει ότι “ΕΠ περιβαλλοντικού χαρακτήρα και πράσινης επιχειρηματικότητας: είναι ο χώρος που σχεδιάζεται, λειτουργεί και φιλοξενεί επιχειρηματικές δραστηριότητες παραγωγής βιοκαυσίμων και μονάδες ανακύκλωσης, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης”.
[12] https://www.unido.org/sites/default/files/files/2018-05/UNIDO%20Eco-Industrial%20Park%20Handbook_English.pdf
Κρίνεται ορθή η διαγραφή των Ειδικών Τύπων Ε.Π., καθώς καλύπτονται από τους γενικούς ορισμούς και το γενικό πλαίσιο ανάπτυξης των ΕΠ Α1 και ΕΠ Α2. Άλλωστε στο σχέδιο νόμου δεν προσδιορίζονται πλέον ανώτατα ή κατώτατα όρια ως προς το ποσοστό τους είδους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δύνανται να εγκατασταθούν εντός ΕΠ, χαρακτηριστικό που αποτελούσε με τον Ν.3982/2011 βασικό κριτήριο ορισμού των Ειδικών Τύπων (πχ ΕΠ Ειδικού Τύπου Εφοδιαστικής).
Όσον αφορά στον ορισμό που δίνεται για τα ΕΠΕ, κρίνεται απαραίτητη η εξής αναδιατύπωση ώστε να συμβαδίζει με τους λοιπούς ορισμούς των ΕΠ και να περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων των επιχειρήσεων εντός των ΑΒΣ: «Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (Ε.Π.Ε.): το Ε.Π. που πολεοδομείται, οργανώνεται και λειτουργεί για την περιβαλλοντική εξυγίανση περιοχών με Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (Α.Β.Σ) και την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις».
Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να προτεθεί η φράση «καθορίζεται, οριοθετείται, πολεοδομείται και […]» πριν τη λέξη «οργανώνεται» στις παραγράφους 1γ και 1ε (ορισμοί ΕΠΕ και Τεχνόπολης).
Τύποι επιχειρηματικού Πάρκου: Η πρόβλεψη «Πάρκου Ειδικού Τύπου» είναι απαραίτητη. Η συνύπαρξη ομοειδών ή συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στον ίδιο οργανωμένο χώρο, θα προάγει συνεργασίες και συνέργειες και συναντίληψη πρόσθετων ειδικών υποδομών στο Ε.Π.. Επίσης ο ειδικός χαρακτήρας των «Πάρκων Ειδικού Τύπου» θα πρέπει να προστατεύεται, αποκλειόμενης της εγκατάστασης άσχετων δραστηριοτήτων.
Τονίζεται ότι περίπτωση ειδικού πάρκου (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ΝΑ.ΖΩ.) προβλέπεται στο άρθρο 2 του νόμου 3551/2007, περίπτωση (θ). (αρθ.4)
Άρθρο 4 : Τύποι επιχειρηματικού Πάρκου
Παρέμβαση : Η πρόβλεψη «Πάρκου Ειδικού Τύπου» είναι απαραίτητη. Η συνύπαρξη ομοειδών ή συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στον ίδιο οργανωμένο χώρο, θα προάγει συνεργασίες και συνέργειες και συναντίληψη πρόσθετων ειδικών υποδομών στο Ε.Π.. Επίσης ο ειδικός χαρακτήρας των «Πάρκων Ειδικού Τύπου» θα πρέπει να προστατεύεται, αποκλειόμενης της εγκατάστασης άσχετων δραστηριοτήτων.
Τονίζεται ότι περίπτωση ειδικού πάρκου (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ΝΑ.ΖΩ.) προβλέπεται στο άρθρο 2 του νόμου 3551/2007, περίπτωση (θ).
Σχετικά με τον ορισμό που δίνεται για τα Επιχειρηματικά Πάρκα Εξυγίανσης, θεωρούμε απαραίτητο να προστεθεί και ειδική αναφορά για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις εντός των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων.
Σχετικά με την Παράγραφο 1, εδάφιο β, να αποσαφηνιστεί αν -σε εφαρμογή
της ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 92108/1045/Φ.15/09-09-2020:Κατάταξη στις κατηγορίες της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α΄209) των μεταποιητικών και συναφών
δραστηριοτήτων- τα Επιχειρηματικά Πάρκα Τύπου Α2 μπορούν να είναι χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων κατηγορίας Α1 που εμπίπτουν στην πρόβλεψη της παραγράφου 3 του άρθρου 4 της εν λόγω ΚΥΑ, μεταπίπτοντας στην υποκατηγορία Α2 εντός Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων.
Σχόλιο επί του εδαφίου α και β: Η έκταση όπου ιδρύεται το Επιχειρηματικό Πάρκο πολεοδομείται και όχι το Επιχειρηματικό Πάρκο.
Σχόλιο επί του εδαφίου δ: για την πληρότητα της ρύθμισης των ΕΠΜΜΜ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ισχύουν και οι όροι δόμησης του Ν. 4302/2014 όπως ορίζονται στο άρθρο 14 αυτού
1. Απουσιάζει το Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου, προκειμένου να υπάρξει θεσμική δυνατότητα χωροθέτησης οργανωμένων υποδοχέων συγκεκριμένης επιχειρηματικής κατεύθυνσης π.χ. ΕΠ που καταλαμβάνει δραστηριότητες του ίδιου ή συναφούς κλάδου, όπως ενδεικτικά ΕΠ περιβαλλοντικού χαρακτήρα και πράσινης επιχειρηματικότητας
2. Να επανέλθει η διάταξη του άρθ. 41, παρ. 14 του Ν. 3982/2011, σύμφωνα με την οποία, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μπορεί να καθορίζονται και νέες μορφές Επιχειρηματικών Πάρκων, βάσει της εξέλιξης και των συνθηκών της οικονομίας.
Αγροτικά επιχειρηματικά πάρκα: Να δημιουργηθούν σε δύο κατηγορίες.
Πρώτη κατηγορία: Ελεύθερα αγροτικά επιχειρηματικά πάρκα, να αφορά τις είδη υπάρχουσες σταβλικές , κτηνοτροφικές και αγροτικές , αρωτρέες , κ.α. καλλιέργειες. Με χαρακτηρισμό της συνολικής έκτασης που κατέχουν την παρούσα στιγμή, χωρίς φυσικά να απαγορεύονται κάποιες άλλες δραστηριότητες, πλην αυτών που, αποδεδειγμένα, επηρεάζουν άμεσα τον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Δεύτερη κατηγορία: Εκ νέου οριοθέτηση αγροτικών εκτάσεων, με πιο απλές διαδικασίες από τα άλλα επιχειρηματικά πάρκα και να αφορά αποκλειστικά την δημιουργία νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης, για την ποιοτική και ποσοτική παραγωγή προϊόντων, ώστε να καλυφθεί η εγχώρια αγορά.