1. Για τις ανάγκες του παρόντος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α. «Επιχειρηματικό Πάρκο» (Ε.Π.): οργανικά ολοκληρωμένο σύνολο δομών, υπηρεσιών και υποδομών που ιδρύεται και λειτουργεί για την υποστήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
β. «Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση» (Α.Β.Σ.): η περιοχή που παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με έλλειψη υποδομών, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής εξυγίανσης.
γ. «Επιχειρηματικό Οικόπεδο»: ο οικοδομήσιμος χώρος του Ε.Π. για εγκατάσταση και άσκηση παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως καθορίζονται στο εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο και το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής του Επιχειρηματικού Πάρκου.
δ. «Έργο υποδομής»: κάθε έργο που προορίζεται για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών, για την εύρυθμη λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ή για την προστασία του περιβάλλοντος. Έργα υποδομών αποτελούν ιδίως τα δίκτυα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων, αποχέτευσης όμβριων, τα τηλεπικοινωνιακά ή ευρυζωνικά δίκτυα, το δίκτυο πυρόσβεσης, έργα άρδευσης πρασίνου, τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, ηλεκτροδότησης, το δίκτυο τηλεθέρμανσης, φυσικού αερίου, τα έργα σύνδεσης δικτύων, η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, οι αγωγοί διάθεσης αποβλήτων και τροφοδοσίας νερού, τα δίκτυα βιομηχανικού νερού, τα έργα διαμόρφωσης τοπίου, τα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, κτιριακές υποδομές που προορίζονται για τη διοίκηση και την εξυπηρέτηση των λειτουργιών των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, των δημοσίων υπηρεσιών ή για την προστασία του περιβάλλοντος.
ε. «Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου» (Ε.Α.Δ.Ε.Π.): η ανώνυμη εταιρεία που αναλαμβάνει τη σύνταξη και υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη, διοίκηση και διαχείριση ενός ή περισσότερων Επιχειρηματικών Πάρκων.
στ. «Κοινόχρηστοι χώροι εντός Επιχειρηματικών Πάρκων»: οι χώροι πρασίνου, πλατειών, στάθμευσης, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, που καθορίζονται με το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής και βρίσκονται εντός του Ε.Π., καθώς και οι χώροι εγκατάστασης έργων υποδομής.
ζ. «Κοινωφελείς χώροι εντός Επιχειρηματικών Πάρκων»: οι χώροι που προορίζονται για την εγκατάσταση κάθε δραστηριότητας αναγκαίας για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που καθορίζονται με το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής εντός του Ε.Π..
η. «Οργανωμένοι Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.)»: οι χώροι που είχαν οργανωθεί ως Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) σύμφωνα με τον ν. 4458/1965 (Α΄ 33), ως Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.), Βιομηχανικά Πάρκα (ΒΙ.ΠΑ.), Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ.), Τεχνοπόλεις και άλλες μορφές Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (Β.Ε.ΠΕ.) σύμφωνα με τον ν. 2545/1997 (Α΄254) και ως Επιχειρηματικά Πάρκα σύμφωνα με το Γ΄ Μέρος του ν. 3982/2011 (Α΄143) και οργανώνονται ως Ε.Π. σύμφωνα με τον παρόντα νόμο.
2. Ειδικώς για το Κεφάλαιο Ι’ ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α. «Επιφάνεια»: το εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου να κατασκευάζει κτίσμα σε έδαφος οικοπέδου που βρίσκεται εντός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και να ασκεί στο κτίσμα αυτό, ή σε κτίσμα ήδη κατασκευασμένο, τις εξουσίες, που παρέχει το δικαίωμα της κυριότητας.
β. «Κύριος»: ο κύριος του εδάφους του οικοπέδου που βρίσκεται εντός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ..
γ. «Επιφανειούχος»: το πρόσωπο που έχει το δικαίωμα της επιφανείας.
δ. «Οικόπεδα»: τα ακίνητα οποιασδήποτε φύσης, τα οποία κείνται εντός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και, αναλόγως προς το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τον Ο.Υ.Μ.Ε.Δ., ανήκουν κατά κυριότητα σε: α) Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) του παρόντος, β) Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.ΑΝ.Ε.Π.) του άρθρου 45 του ν. 3982/2011, γ) φορέα ίδρυσης Β.Ε.Π.Ε. του ν. 2545/1997 ή δ) φορέα οργάνωσης και εκμετάλλευσης του ν. 4458/1965.
ε. «Κτίσμα»: κάθε συστατικό του οικοπέδου και ιδίως οικοδόμημα, κατασκευή, εγκατάσταση, κτίριο, δεξαμενή, υπόστεγο, σταθμός αυτοκινήτων, γέφυρα, σήραγγα, αγωγός, οδικό, σιδηροδρομικό ή λιμενικό έργο, αθλητική εγκατάσταση, κεραίες κάθε είδους και οι βάσεις αυτών, κάθε είδους εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., καθώς και κάθε άλλη κατασκευή επί του εδάφους. Το κτίσμα μπορεί να είναι και υπόγειο.
στ. «Εδαφονόμιο»: το αντάλλαγμα που καταβάλλεται από τον επιφανειούχο στον κύριο κατά τη διάρκεια του δικαιώματος της επιφανείας.
Άρθρο 3 – περ. στ
Σχολιασμός: Οι κοινόχρηστοι χώροι καθορίζονται στο ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι δυνατό να ερμηνευτεί, αντιστρόφως, ότι όπου είναι εγκατεστημένα έργα υποδομής, οι εκτάσεις όπου είναι εγκατεστημένες θεωρούνται «κοινόχρηστοι χώροι».
Η προτεινόμενη διατύπωση είναι: στ. «Κοινόχρηστοι χώροι εντός Επιχειρηματικών Πάρκων»: οι χώροι πρασίνου, πλατειών, στάθμευσης, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια καθώς και οι χώροι εγκατάστασης έργων υποδομής, που καθορίζονται με το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής και βρίσκονται εντός του Ε.Π..
Σχολιασμός άρθρου 3 – Ειδικά για το σημείο δ:
Το άρθρο 8 προβλέπει ότι για την έγκριση ίδρυσης ΕΠ, η ΕΑΔΕΠ θα πρέπει να έχει διασφαλίσει είτε την κυριότητα είτε την παραχώρηση ή σύσταση δικαιώματος επιφάνειας από το Δημόσιο. Εάν το επιχειρηματικό «οικόπεδο» προέρχεται από τις εκτάσεις τις οποίες η ΕΑΔΕΠ έχει διασφαλίσει με παραχώρηση ή με δικαίωμα επιφάνειας, τότε η κυριότητα του οικοπέδου θα ανήκει στο στον φορέα παραχώρησε/συνέστησε το δικαίωμα υπέρ της ΕΑΝΕΠ.
Η προτεινόμενη διατύπωση είναι: «2. Ειδικώς για το Κεφάλαιο Ι’ ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί: δ. «Οικόπεδα»: τα ακίνητα οποιασδήποτε φύσης, τα οποία κείνται εντός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και, αναλόγως προς το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τον Ο.Υ.Μ.Ε.Δ., ανήκουν κατά κυριότητα σε: α) Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) του παρόντος, β) Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.ΑΝ.Ε.Π.) του άρθρου 45 του ν. 3982/2011, γ) φορέα ίδρυσης Β.Ε.Π.Ε. του ν. 2545/1997, δ) φορέα οργάνωσης και εκμετάλλευσης του ν. 4458/1965, ή ε) στον κατά περίπτωση κύριο των κτημάτων ή ακινήτων τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 8.»
Αξιολογούνται θετικά όλες οι προσθήκες και διορθώσεις των ορισμών σε σχέση με τις διατάξεις του Ν.3982/2011.
Ιδιαίτερα σημαντικός ο ορισμός του «Επιχειρηματικού Οικοπέδου», για τα κανονιστικά κείμενα που σχετίζονται με την αδειοδότηση, πολεοδόμηση, ανάπτυξη και λειτουργία των ΟΥΜΕΔ.
Σημειώνεται ωστόσο ότι θα πρέπει να προστεθεί και ορισμός για τον Κανονισμό Λειτουργίας, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος των λοιπών διατάξεων του νομοσχεδιου που αφορούν στη λειτουργία και διοίκηση των ΟΥΜΕΔ, αναφέρονται σε αυτόν.
Θεωρούμε σκόπιμο να προστεθεί ο ορισμός του Κανονισμού Λειτουργίας, όπως καταγραφόταν στο Αρθ. 41/παρ.9 του Ν. 3982/2011, ακόμη και αν πρόκειται για ιδιωτική σύμβαση μεταξύ των μερών, δεδομένου ότι δεν εξειδικεύεται στα λοιπά άρθρα του σχεδίου νόμου.
β. να προστεθεί …ανάπτυξη που έχει λάβει χώρα με την απουσία χωρικού σχεδίου ή χωρικού σχεδιασμού.
Προσοχή στο πως χρησιμοποιείται ό όρος ρυμοτομικό σε συνάρτηση με την ισχύουσα νομοθεσία χωρικού σχεδιασμού.
1. Για τις ανάγκες του παρόντος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α. […..]
δ. «Έργο υποδομής»: κάθε έργο που προορίζεται για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών, για την εύρυθμη λειτουργία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων ή για την προστασία του περιβάλλοντος. Έργα υποδομών αποτελούν ιδίως τα δίκτυα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων, αποχέτευσης όμβριων, τα τηλεπικοινωνιακά ή ευρυζωνικά δίκτυα, το δίκτυο πυρόσβεσης, έργα άρδευσης πρασίνου, τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, ηλεκτροδότησης, το δίκτυο τηλεθέρμανσης, φυσικού αερίου, τα έργα σύνδεσης δικτύων, η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, οι αγωγοί διάθεσης αποβλήτων και τροφοδοσίας νερού, τα δίκτυα βιομηχανικού νερού, τα έργα διαμόρφωσης τοπίου, τα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, κτιριακές υποδομές που προορίζονται για τη διοίκηση και την εξυπηρέτηση των λειτουργιών των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, των δημοσίων υπηρεσιών ή για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και οι παρεμβάσεις διασφάλισης πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία.[…]
Λείπει ο ορισμός του Κανονισμού Λειτουργίας που αποτελεί βασικό θεσμικό κείμενο για την εύρυθμη λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου, με τη θεσμοθέτηση κανόνων αμοιβαιότητας μεταξύ εγκατεστημένων επιχειρήσεων και φορέα διαχείρισης και την εν γένει προστασία των συμφερόντων των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στο πλαίσιο βιώσιμου φορέα διαχείρισης και με στρατηγική σταθερής μελλοντικής ανάπτυξης.