Άρθρο 15 Απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας – Τροποποίηση παρ. 3, προσθήκη παρ. 3α στο άρθρο 19 ν. 4399/2016

 

Στο άρθρο 19 του ν. 4399/2016 (Α΄ 117) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο τέλος της παρ. 3 προστίθενται έξι εδάφια, β) προστίθεται παρ. 3α, και το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 19

Διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης

  1. Ο έλεγχος της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης διενεργείται κατόπιν υποβολής του αιτήματος του άρθρου 18, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 16.
  2. Με την απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης καθορίζονται ο χρόνος ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου και το τελικό ποσό ενίσχυσης. Ως χρόνος ολοκλήρωσης νοείται ο πραγματικός χρόνος ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και όχι ο χρόνος δημοσίευσης της απόφασης ολοκλήρωσης.
  3. Με την απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης δεν μπορεί να επέλθει αύξηση του συνολικού ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, ούτε του συνολικού ποσού της ενίσχυσης, ούτε των επιμέρους ποσοστών ενίσχυσης ανά ομάδα επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτά είχαν οριστεί αρχικά στην απόφαση υπαγωγής.

Με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας δύναται να επέλθουν διαφοροποιήσεις στο αρχικά εγκεκριμένο κόστος επιμέρους κατηγοριών δαπανών, αν σωρευτικά:

α) Το ποσοστό της αύξησης μιας κατηγορίας δαπάνης, το οποίο προκύπτει από το ποσό της αύξησης στη συγκεκριμένη κατηγορία δαπάνης διαιρούμενο με το αρχικό συνολικό κόστος της επένδυσης και πολλαπλασιαζόμενο με το εκατό, είναι μικρότερο ή ίσο με: αα) δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για κτιριακές δαπάνες, αβ) είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), για τη δαπάνη του μηχανολογικού εξοπλισμού και των ειδικών τεχνικών εγκαταστάσεων, αγ) είκοσι τοις εκατό (20%) για τη δαπάνη διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου και αδ) δέκα τοις εκατό (10%) για τις λοιπές κατηγορίες δαπανών. Για τα επενδυτικά σχέδια ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων, το ως άνω ποσοστό των κτιριακών δαπανών, ορίζεται σε είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

β) Το διαπιστωθέν, μετά από τον έλεγχο υλοποίησης της επένδυσης, ποσό για τη συγκεκριμένη κατηγορία δαπάνης δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού εγκεκριμένου ποσού για τη συγκεκριμένη κατηγορία δαπάνης.

Αν δεν συντρέχουν οι ανωτέρω περιπτώσεις, το σχέδιο ολοκληρώνεται με περικοπή του υπερβάλλοντος κόστους.

Οι ως άνω διαφοροποιήσεις των επί μέρους κατηγοριών δαπανών δεν δύναται να οδηγήσουν στην υπέρβαση του αρχικά εγκεκριμένου, συνολικού ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ούτε του συνολικού ποσού της ενίσχυσης.

3α. Η δυναμικότητα για τα λοιπά επενδυτικά σχέδια δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), με ταυτόχρονη τροποποίηση ή μη του φυσικού αντικειμένου και αιτιολογημένη κατά περίπτωση αναπροσαρμογή ή όχι του ενισχυόμενου κόστους. Σε περίπτωση μείωσης: α) άνω του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) και έως πενήντα τοις εκατό (50%) και ταυτόχρονη τροποποίηση ή μη του φυσικού αντικειμένου, το επενδυτικό σχέδιο ολοκληρώνεται μετά από έγκριση αιτήματος τροποποίησης που υποβάλλει ο φορέας στην αρμόδια υπηρεσία, σύμφωνα με το άρθρο 17, β) της ισχύος ή της δυναμικότητας άνω του πενήντα τοις εκατό (50%), το επενδυτικό σχέδιο δεν νοείται ολοκληρωμένο, η απόφαση υπαγωγής ανακαλείται και η χορηγηθείσα ενίσχυση ανακτάται με τη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων, προσαυξημένη κατά το ποσό των νόμιμων τόκων από την ημερομηνία καταβολής».