Άρθρο 32 Απαγορευμένες μη ελεγκτικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις που ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής διενεργεί τη διασφάλιση της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας μιας οντότητας δημοσίου ενδιαφέροντος – Προσθήκη άρθρου 29Β στον ν. 4449/2017 (παρ. 14 άρθρου 3 Οδηγίας 2022/2464/ΕΕ)

Στον ν. 4449/2017 (Α’ 7) προστίθεται άρθρο 29Β ως εξής:

«Άρθρο 29Β

Απαγορευμένες μη ελεγκτικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις που ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής διενεργεί τη διασφάλιση της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας μιας οντότητας δημοσίου ενδιαφέροντος

(άρθρο 25γ Οδηγίας 2006/43/ΕΚ)

  1. Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία που διενεργεί τη διασφάλιση των εκθέσεων βιωσιμότητας μιας οντότητας δημοσίου ενδιαφέροντος, ή οποιοδήποτε μέλος του δικτύου στο οποίο αυτοί ανήκουν, δεν δύνανται να παρέχουν άμεσα ή έμμεσα στην οντότητα δημοσίου ενδιαφέροντος που υπόκειται στη διασφάλιση των εκθέσεων βιωσιμότητας, στη μητρική της επιχείρηση ή στις ελεγχόμενες από εκείνη επιχειρήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις απαγορευμένες μη ελεγκτικές υπηρεσίες που αναφέρονται στις περ. β) έως ια) του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά τον υποχρεωτικό έλεγχο οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος και την κατάργηση της Απόφασης 2005/909/ΕΚ της Επιτροπής (L 158) κατά:

α) το διάστημα ανάμεσα στην έναρξη της υποκείμενης σε διασφάλιση των εκθέσεων βιωσιμότητας περιόδου και την έκδοση της έκθεσης διασφάλισης για τις εκθέσεις δημοσιότητας και

β) το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος από την περίοδο που αναφέρεται στην περ. α) του παρόντος σε σχέση με τις υπηρεσίες της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014.

  1. Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία που διενεργούν τη διασφάλιση των εκθέσεων βιωσιμότητας οντοτήτων δημοσίου ενδιαφέροντος και κάθε μέλος του δικτύου στο οποίο ανήκουν, μπορεί να παράσχει στην οντότητα δημοσίου ενδιαφέροντος που αποτελεί το αντικείμενο της διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας, στη μητρική της επιχείρηση ή στις ελεγχόμενες από εκείνη επιχειρήσεις μη ελεγκτικές υπηρεσίες πλην εκείνων που αναφέρονται:

α) στην παρ. 1,

β) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014 και

γ) στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ιδίου Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014 και θεωρούνται ότι συνιστούν απειλή για την ανεξαρτησία, με την επιφύλαξη της έγκρισης της Επιτροπής Ελέγχου, αφού αυτή αξιολογήσει δεόντως τις απειλές για την ανεξαρτησία και τις διασφαλίσεις που εφαρμόζονται σύμφωνα με το άρθρο 23.

  1. Όταν ένα μέλος δικτύου στο οποίο ανήκει ο ελεγκτής ή η ελεγκτική εταιρεία που διενεργεί τη διασφάλιση των εκθέσεων βιωσιμότητας οντότητας δημοσίου ενδιαφέροντος παρέχει τις αναφερόμενες στην παρ. 1 απαγορευμένες μη ελεγκτικές υπηρεσίες σε μια επιχείρηση συσταθείσα σε τρίτη χώρα, η οποία ελέγχεται από την οντότητα δημοσίου ενδιαφέροντος που υποβάλλεται σε διασφάλιση των εκθέσεων βιωσιμότητας, ο οικείος ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία αξιολογούν αν η ανεξαρτησία τους μπορεί να υπονομευθεί από την εν λόγω παροχή υπηρεσιών του μέλους του δικτύου τους. Αν θίγεται η ανεξαρτησία τους, o ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία εφαρμόζουν μέτρα διασφάλισής της, ώστε να περιορίσουν τις απειλές που δημιουργούνται από την παροχή υπηρεσιών της παρ. 1. Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία συνεχίζουν να διενεργούν τη διασφάλιση των εκθέσεων βιωσιμότητας της οντότητας δημοσίου ενδιαφέροντος μόνο αν αιτιολογούν, σύμφωνα με το άρθρο 23, ότι η παροχή τέτοιων υπηρεσιών δεν επηρεάζει την επαγγελματική κρίση τους και την έκθεση διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας.».

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».