Άρθρο 23 Εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας – Τροποποίηση άρθρου 8 ν. 4449/2017 (παρ. 4 άρθρου 3 Οδηγίας 2022/2464/ΕΕ)

Στο άρθρο 8 του ν. 4449/2017 (Α’ 7), περί επαγγελματικών εξετάσεων επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) προστίθεται παρ. 1α, γ) στην παρ. 2: γα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Οι επαγγελματικές εξετάσεις» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οι εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας», γβ) στο πρώτο και στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «ατόμων με ειδικές ανάγκες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ατόμων με αναπηρία», δ) στην παρ. 3 οι λέξεις «Οι επαγγελματικές εξετάσεις» και οι λέξεις «οι ειδικές επαγγελματικές εξετάσεις», όπου αναφέρονται, αντικαθίστανται από τις λέξεις «Οι εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας» και τις λέξεις «οι ειδικές εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας» αντίστοιχα, ε) στην παρ. 4: εα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «των επαγγελματικών εξετάσεων και των ειδικών επαγγελματικών εξετάσεων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των εξετάσεων επαγγελματικής ικανότητας και των ειδικών εξετάσεων επαγγελματικής ικανότητας,», εβ) στο δεύτερο εδάφιο: i) οι λέξεις «διετή θητεία» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τριετή θητεία», ii) οι λέξεις «από το ΣΟΕΛ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «από επαγγελματική οργάνωση», και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 8
Εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας
(άρθρο 7 Οδηγίας 2006/43/ΕΚ)
1. Σκοπός των εξετάσεων επαγγελματικής ικανότητας είναι να διαπιστωθούν η κατοχή υψηλού επιπέδου απαραίτητων θεωρητικών γνώσεων στα γνωστικά αντικείμενα του άρθρου 9 και η ικανότητα πρακτικής εφαρμογής τους. 1α. Προκειμένου ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής να λάβει άδεια να διενεργεί τη διασφάλιση των εκθέσεων βιωσιμότητας, οι εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας κατά το άρθρο 9 εγγυώνται το απαραίτητο υψηλό επίπεδο θεωρητικών γνώσεων σε θέματα διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας και την ικανότητα πρακτικής εφαρμογής τους

2. Οι εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας είναι γραπτές με την επιφύλαξη της αδυναμίας διενέργειας γραπτών εξετάσεων στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΤΕ καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την εξέταση των ατόμων με αναπηρία.
3. Οι εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας και οι ειδικές εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας που προβλέπονται στο άρθρο 13, τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της ΕΛΤΕ. Στο πλαίσιο της εποπτείας και του ελέγχου αυτού, η ΕΛΤΕ μπορεί με απόφαση του Δ.Σ. να αναθέτει την οργάνωση ή εκτέλεση ή αμφότερα τα έργα αυτά στο ΣΟΕΛ ή σε άτομα ή σε φορείς του εσωτερικού ή εξωτερικού με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στα θέματα αυτά. Με την απόφαση ορίζονται τα καθήκοντα και οι όροι υπό τους οποίους διεκπεραιώνονται. Οι εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας για όλα ή μέρος των γνωστικών αντικειμένων ή για όλους ή ορισμένους εξεταζόμενους μπορεί να διενεργούνται από κοινού με τις εξετάσεις επαγγελματικής ικανότητας άλλων αρμοδίων αρχών κρατών – μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών ή να αποτελούν μέρος των επαγγελματικών εξετάσεων που διενεργούνται από τις αρχές των χωρών αυτών.
4. Το Δ.Σ. της ΕΛΤΕ αποφασίζει για κάθε ουσιαστικό ή διαδικαστικό θέμα που σχετίζεται με την οργάνωση και διενέργεια των εξετάσεων επαγγελματικής ικανότητας και των ειδικών εξετάσεων επαγγελματικής ικανότητας, που προβλέπονται από το άρθρο 13. Με την εν λόγω απόφαση συγκροτείται πενταμελής Εξεταστική Επιτροπή, με τριετή θητεία, η οποία αποτελείται από δύο μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι, το ένα εκ των οποίων ορίζεται ως Πρόεδρος, στο γνωστικό πεδίο της λογιστικής ή της ελεγκτικής και από τρία (3) μέλη που προτείνονται από επαγγελματική οργάνωση
.».

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».