ΜΕΡΟΣ Α’ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι:
α) η ενίσχυση της διαφάνειας των πληροφοριών εταιρικής βιωσιμότητας μέσω της δημοσιοποίησης αξιόπιστων και συγκρίσιμων στοιχείων βιωσιμότητας από ορισμένες κατηγορίες ενωσιακών επιχειρήσεων και από υποκαταστήματα ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και της διασφάλισης της πρόσβασης του κοινού σε αυτά,
β) η προσαρμογή των ορίων κατάταξης των οντοτήτων και των ομίλων επιχειρήσεων στα σύγχρονα δεδομένα,
γ) η απλούστευση ορισμένων κανόνων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου σχετικά με τα δημοσιευτέα στοιχεία των επιχειρήσεων, με παράλληλο εξορθολογισμό των απειλούμενων προστίμων,
δ) η διόρθωση παλαιών νομοθετικών παραδρομών, ενόψει κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή
ε) η προώθηση των εμβληματικών επενδύσεων, ιδίως στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών και
στ) η ρύθμιση επιμέρους θεμάτων με επείγοντα χαρακτήρα.

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 09:24 | HellasCert

    Η HellasCert χαιρετίζει κι επικροτεί την επιλογή του Υπουργείου Ανάπτυξης να συμπεριλάβει τους Ανεξάρτητους Παρόχους Υπηρεσιών Διασφάλισης στο Σχέδιο Νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022//2464, όπως άλλωστε προβλεπόταν κι από την ίδια την Οδηγία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο μέσω αυτού του ανοίγματος της αγοράς μπορεί να εξασφαλιστεί τόσο η μείωση του διαχειριστικού κόστους για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και η δημιουργία ενός πλαισίου ελέγχου των εκθέσεων βιωσιμότητας που θα βασίζεται στις αρχές της ανεξαρτησίας, της αξιοπιστίας και της τεκμηριωμένης ικανότητας. Άλλωστε οι Φορείς Πιστοποίησης, ως Ανεξάρτητοι Πάροχοι Υπηρεσιών Διασφάλισης, κατέχουν τεκμηριωμένη σχετική επάρκεια επί σειρά ετών, ενώ η Διαπίστευσή τους κατά ISO 17029 περαιτέρω ενισχύει την ποιότητα, αξιοπιστία και αμεροληψία των σχετικών ελέγχων. Μέσω της Διαπίστευσης κατά ISO 17029, το διεθνές πρότυπο συμμόρφωσης για την επαλήθευση κι επικύρωση δηλώσεων όπως αυτές που συμπεριλαμβάνονται στις εκθέσεις βιωσιμότητας, αποτελεί την απαραίτητη δικλείδα ασφάλειας για την εξασφάλιση ενός σύγχρονου και αξιόπιστου πλαισίου διασφάλισης των εκθέσεων που απαιτεί η Οδηγία (ΕΕ) 2022/2464.

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 09:51 | CSR HELLAS

    Ως CSR HELLAS θα στείλουμε αναλυτικό υπόμνημα στο Υπουργείο με τις γενικές και αναλυτικότερες κατ’ άρθρο παρατηρήσεις μας επί του σχεδίου νόμου λόγω αδυναμίας αποθήκευσης των προς ανάρτηση σχολίων μας.

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 09:10 | ΟΠΑΠ

    Γενική παρατήρηση: Κατά παρέκκλιση της ορολογίας που χρησιμοποιείται στην Οδηγία 2022/2464, σε πολλά άρθρα του Σχεδίου Νόμου χρησιμοποιούνται οι όροι «διασφάλιση εκθέσεων βιωσιμότητας» και «διασφάλιση ενοποιημένης έκθεσης βιωσιμότητας» αντί των όρων «διασφάλιση της υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας» και «διασφάλισης της ενοποιημένης υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας» αντίστοιχα που χρησιμοποιούνται στην Οδηγία.

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 09:10 | CSR HELLAS

    1. Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2464 στην ελληνική έννομη τάξη όχι μόνο καθυστέρησε υπερβολικά ξεπερνώντας το όριο της διετίας που προέβλεπε η οδηγία αλλά έρχεται προς ψήφιση ένα μόλις μήνα πριν από τη λήξη της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου 2024, για την οποία οι υπόχρεες επιχειρήσεις οφείλουν να συντάξουν και να δημοσιοποιήσουν τις εκθέσεις βιωσιμότητας που προβλέπει η Οδηγία, χωρίς να είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο τι θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις εκθέσεις, πώς θα αποτυπώνονται τα στοιχεία, πώς και από ποιους θα γίνεται η διαδικασία διασφάλισης όσων θα αναφέρονται στις εκθέσεις αυτές.
    2. Παράλληλα, με βάση την Οδηγία 2022/2464 από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου τροποποιείται σειρά νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων, που αναφέρονται στις υποχρεώσεις έκδοσης αναφορών βιωσιμότητας αλλά ουσιαστικά επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων διαμορφώνοντας ουσιαστικά ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, όχι μόνο για τις μεγάλες υπόχρεες επιχειρήσεις αλλά και τις μικρότερες ακόμη και τις μικρομεσαίες που ανήκουν στις αλυσίδες αξίας αυτών.
    3. Με βάση τη διαμόρφωση αυτού του νέου περιβάλλοντος εύλογα θα ανέμενε κανείς να περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η αναγκαία κωδικοποίηση, κάτι που δεν γίνεται.
    4. Αντίθετα οι διατάξεις του, που παραπέμπουν σε τροποποιήσεις άρθρων σειράς άλλων νόμων και κανονισμών, δημιουργούν τόσο κινδύνους σύγχυσης λόγω διαφορετικών ερμηνειών όσο και επιπλέον ανασφάλειες και δυσκολίες στην εφαρμογή του, όπως είναι ενδεχόμενο να προκύψουν από τον καινοφανή όρο «ανεξάρτητοι πάροχοι υπηρεσιών διασφάλισης» καθώς
    -ο όρος αυτός αναφέρεται για πρώτη φορά στο κείμενο της Οδηγίας και κρίνεται ότι αφορά στους οργανισμούς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, όπως αυτοί περιγράφονται στο κείμενο του Κανονισμού 765/2008, που λειτουργούν επί δεκαετίες εντός σαφούς και αυστηρού πλαισίου διαδικασιών και νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελούν θεσμοθετημένο πυλώνα επί του οποίου εδράζεται η λειτουργία της ενιαίας κοινοτικής αγοράς και η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ. Ο Κανονισμός 765/2008, στον οποίο παραπέμπει το κείμενο της Οδηγίας και του σχεδίου νόμου, καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της διαπίστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή της διαδικασίας μέσω της οποίας οι εθνικοί οργανισμοί διαπίστευσης (ΕΟΔ), ελέγχουν την συμμόρφωση των οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, με βάση διεθνή πρότυπα ISO, που, πέραν της τεχνικής επάρκειας περιλαμβάνει παράγοντες όπως η ανεξαρτησία και η αμεροληψία (Άρθρο 4, παρ.3).
    – Κρίνεται σκόπιμο να γίνει σαφές στο πεδίο ορισμού «ανεξάρτητου παρόχου διασφάλισης υπηρεσιών» εκτός από το πως ορίζονται εννοιολογικά , περαιτέρω και το ποιο είναι το επιτρεπόμενο εύρος αξιολογητικής δραστηριότητας που τους αποδίδει ο νομοθέτης
    -Στο πλαίσιο αυτό και ευθυγραμμιζόμενο με τα προαναφερθέντα, θα έπρεπε λογικά το κείμενο του σχεδίου νόμου, να ορίσει ρητώς τον φορέα εποπτείας των ανεξάρτητων παρόχων υπηρεσιών διασφάλισης και να μη παραπέμπει σε έκδοση δύο ΚΥΑ, όπως προβλέπεται στις παραγράφους 9 και 10 του άρθρου 13 του σχεδίου νόμου αφενός μεν για τον ορισμό Αρχής για εφαρμογή των παρ. 4 και 5 κατ’ αναλογία με όσα προβλέπονται στο άρθρο 38 του ν. 4449/2007 (Α’ 7) περί αρχών δημόσιας εποπτείας αφετέρου δε για τον ορισμό του φορέα που ελέγχει και παρακολουθεί την ανεξαρτησία του ανεξάρτητου παρόχου υπηρεσιών διασφάλισης σύμφωνα με την περ. ε) της παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4449/2017.
    – Θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέου φορέα αλλά και ορισμού διαφορετικών κριτηρίων ως προς την αναγκαία κατάρτιση και εμπειρογνωμοσύνη για την παροχή άδειας παροχής υπηρεσιών διασφάλισης εκθέσεων βιωσιμότητας σε ορκωτούς ελεγκτές και παρόχους υπηρεσιών διασφάλισης εκθέσεων βιωσιμότητας
    – στο άρθρο 3 με τους ορισμούς και στο εδάφιο ιθ) για τους ανεξάρτητους παρόχους υπηρεσιών διασφάλισης και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που παρέχεται, σε ορκωτό ελεγκτή λογιστή, πέραν εκείνου που διενεργεί των έλεγχο των χρηματοοικονομικών καταστάσεων καθώς και σε ανεξάρτητο πάροχο υπηρεσιών διασφάλισης, να διατυπώνει τη γνώμη της υποπερίπτωσης αγ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 13, θα πρέπει μετά την υποπερίπτωση αγ’ να προστεθεί και η υποπερίπτωση αδ’ η οποία αφορά γνώμη επί της Ευρωπαϊκής ταξινομίας (EU Taxonomy), άρθρο 8 του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/852, διότι σύμφωνα με τα πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, οι απαιτήσεις δημοσίευσης της Ευρωπαϊκής ταξινομίας συμπεριλαμβάνονται ως μέρος της έκθεσης βιωσιμότητας.

  • 28 Νοεμβρίου 2024, 00:38 | TIC HELLAS

    Το TIC Hellas, εκφράζει την υποστήριξή του στην απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να συμπεριλάβει τους Φορείς Πιστοποίησης στο νέο Σχέδιο Νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2464/ΕΕ, που αφορά στην εταιρική βιωσιμότητα.

    Η επιλογή αυτή (η οποία προβλέπεται και από την ίδια την Οδηγία CSRD) αντανακλά τη δέσμευση του Υπουργείου για το άνοιγμα της αγοράς, την μείωση του διαχειριστικού κόστους των Ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός πολυδιάστατου και σύγχρονου πλαισίου διασφάλισης των εκθέσεων βιωσιμότητας, περιλαμβάνοντας τους Φορείς Πιστοποίησης που διαθέτουν ενδεδειγμένη επάρκεια και αποδεδειγμένη εμπειρία.

    Η αναγνώριση των Φορέων Πιστοποίησης είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των εκθέσεων βιωσιμότητας. Οι Φορείς Πιστοποίησης ενισχύουν την ποιότητα, την αξιοπιστία και την αμεροληψία των ελέγχων μέσω της διαπίστευσής τους κατά ISO 17029, το διεθνές πρότυπο που εφαρμόζεται για τη διασφάλιση συμμόρφωσης σε κρίσιμους τομείς όπως η απογραφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η κλιματική διαχείριση, η ουδετερότητα άνθρακα κλπ. Μέσω της Διαπίστευσης εξασφαλίζεται το θεμελιώδες τρίπτυχο Ανεξαρτησία, Αμεροληψία και Τεχνική επάρκεια των Φορέων Ελέγχου που αποτελούν τα βασικά συστατικά στοιχεία της αξιοπιστίας των κρίσιμων εκθέσεων επαλήθευσης σύμφωνα με την Οδηγία CSRD.

  • 26 Νοεμβρίου 2024, 19:48 | ΜΥΛΩΝΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

    Κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Σε ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα χάνεται η ευκαιρία της κωδικοποίησης. Σε κάθε άρθρο γίνεται αναφορά στο νόμο που τροποποιεί, όμως εδώ αφορά σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων και ο νόμος θα πρέπει να είναι απλά γραμμένος με ξακάθαρες απαιτήσεις. Η οδηγία είναι αρκετά πολύπλοκη και ο νόμος δε βοηθά στο να γίνουν όλα αυτά ξεκάθαρα και απλά

  • 15 Νοεμβρίου 2024, 13:28 | Vasily Psarommatis

    Bravo well done