Άρθρο 86
Θέματα λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού νόμου – Τροποποίηση άρθρου 126 ν. 4887/2022
Στο άρθρο 126 του ν. 4887/2022 (Α’ 16), περί θεμάτων λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού νόμου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 1 αντικαθίσταται, β) στην παρ. 2: βα) στο πρώτο εδάφιο, διαγράφονται οι λέξεις «και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», ββ) στο δεύτερο εδάφιο, οι λέξεις «στο άρθρο 126» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στο παρόν άρθρο», γ) το τελευταίο εδάφιο της παρ. 4 καταργείται και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις το άρθρο 126 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 126
Θέματα λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού νόμου (Π.Σ.-Αν)
- Για την υποστήριξη της εφαρμογής των καθεστώτων του παρόντος λειτουργεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης Πληροφοριακό Σύστημα Αναπτυξιακού Νόμου (Π.Σ.-Αν). Το σύνολο των διαδικασιών που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, διενεργείται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακού Νόμου (Π.Σ.-Αν). Για τη λειτουργία των καθεστώτων του παρόντος νόμου, το Πληροφοριακό Σύστημα Αναπτυξιακού Νόμου (Π.Σ.-Αν) δύναται να διαλειτουργεί με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (Ο.Π.Σ.Κ.Ε.). Το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.), η λειτουργία του οποίου διέπεται από τον ν. 4314/2014 (Α’ 265), εξακολουθεί να λειτουργεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων.
Τα Πληροφοριακά Συστήματα της παρούσας είναι προσβάσιμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).
- Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης δύναται, κατ` εξαίρεση, να μην διενεργούνται διαδικασίες μέσω Π.Σ.-Αν που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, μέχρι να ολοκληρωθεί η υλοποίησή τους. Με όμοια απόφαση διαπιστώνεται η λειτουργικότητά τους κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο παρόν άρθρο. Ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι να καταστούν οι αντίστοιχες διαδικασίες λειτουργικές, λαμβάνονται υπόψη για τις περαιτέρω διαδικασίες που προβλέπονται στο πλαίσιο εφαρμογής του παρόντος.
- Για όσα καθεστώτα του παρόντος νόμου δεν υποβάλλονται είκοσι (20) τουλάχιστον αιτήματα, δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια πράξεων υλοποίησης και ολοκλήρωσης μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακού νόμου (Π.Σ.-Αν).
- Οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων τους μέσω του Π.Σ.-Αν.».
Άρθρο 87
Αξιολόγηση συνεπειών ενισχύσεων- Τροποποίηση του άρθρου 128 του ν. 4887/2022
Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 128 του ν. 4887/2022 (Α’ 16), περί αξιολόγησης συνεπειών ενισχύσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η λέξη «εφαρμογής» αντικαθίσταται από τη λέξη «υποδοχής», β) μετά από τις λέξεις «Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων» διαγράφονται οι λέξεις «και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)» και το άρθρο 128 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 128
Αξιολόγηση συνεπειών ενισχύσεων
Οι αρμόδιες υπηρεσίες υποδοχής του παρόντος νόμου, υπό τον συντονισμό και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων, συλλέγουν, επεξεργάζονται και αναλύουν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα των ενισχυόμενων επενδύσεων και συντάσσουν αναφορές σε ετήσια βάση, οι οποίες περιλαμβάνουν, ιδίως, στοιχεία σχετικά με τους πόρους που διατέθηκαν, τις επενδύσεις που ενισχύθηκαν, τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ανά κλάδο και περιφέρεια, τα αποτελέσματα των ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που τις λαμβάνουν, την επίδρασή τους στην ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις τόσο στον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Υπουργός Ανάπτυξης υποβάλλει, το πρώτο τρίμηνο εκάστου έτους, στη Βουλή των Ελλήνων σχετική έκθεση απολογισμού για την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και των προγενέστερων αναπτυξιακών νόμων.».