Επί του άρθρου 67 του Κεφαλαίου 3 της Α.Δ 7/09, όπως τροποποιήθηκε με την Α.Δ 9/09, λαμβάνουν χώρα οι κατωτέρω τροποποιήσεις και συμπληρώσεις :
1. Η παράγραφος 9 «ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΝΩΠΏΝ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ» αντικαθίσταται ως ακολούθως :
«9. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ –ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ »
α) Η εμπορία και διακίνηση νωπών οπωρολαχανικών διέπεται από τις προδιαγραφές εμπορίας που προβλέπονται στο μέρος Α του παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1580/2007 της Επιτροπής της 21ης Δεκεμβρίου 2007 (EE L 350 της 31.12.2007, σ. 1), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις από τις προδιαγραφές εμπορίας επιτρέπονται στις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 3 του παραπάνω Κανονισμού.
β) Κατά την εμπορία και διακίνηση νωπών οπωρολαχανικών μεταξύ παραγωγών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων Παραγωγών ή χονδρεμπόρων ή λιανοπωλητών για εγχώρια οπωρολαχανικά, και μεταξύ εισαγωγέων χονδρεμπόρων και χονδρεμπόρων ή λιανοπωλητών για κομιζόμενα από χώρες της Ε.Ε. ή εισαγόμενα από τρίτες χώρες οπωρολαχανικά, τοποθετούνται επί των εμπορικών συσκευασιών (σάκοι, κιβώτια, τελάρα, κλούβες κ.λπ.) καθώς και επί όλων των εκδιδόμενων παραστατικών οι ενδείξεις επισήμανσης που προβλέπονται από τον Κανονισμό 1580/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Ειδικά για τα εγχώρια οπωρολαχανικά, αναγράφεται υποχρεωτικά και ο τόπος παραγωγής (π.χ. Ζαχάρω Ηλείας) και για το είδος πατάτες, αναγράφεται υποχρεωτικά και η ποικιλία.
γ) Για τα εμπορεύματα που αποστέλλονται χύμα, φορτωμένα απευθείας σε μεταφορικό μέσο, οι ενδείξεις της προηγούμενης περίπτωσης πρέπει να αναγράφονται στο έγγραφο που συνοδεύει το εμπόρευμα ή σε δελτίο το οποίο τοποθετείται ευκρινώς στο εσωτερικό του μεταφορικού μέσου.
δ) Ειδικά για τα προϊόντα του παρακάτω πίνακα (Α), αναγράφεται επί των εμπορικών συσκευασιών και των εκδιδόμενων παραστατικών, πέραν των ενδείξεων της περίπτωσης (β) και ο αριθμός παρτίδας παραγωγής (GR Παραγωγού /……………/……..), ή εισαγωγής (GR Εισαγωγέα εμπόρου /……………/……..) κατά τα οριζόμενα στις περιπτώσεις (ε) και (στ) της παρούσας παραγράφου.
ΠΙΝΑΚΑΣ (Α).
1. | Μήλα |
2. | Εσπεριδοειδή |
3. | Ακτινίδια |
4. | Μαρούλια, κατσαρά αντίδια και πλατύφυλλα αντίδια |
5. | Ροδάκινα και Νεκταρίνια |
6. | Αχλάδια |
7. | Φράουλες |
8. | Γλυκές πιπεριές |
9. | Επιτραπέζια σταφύλια |
10. | Τομάτες |
11. | Πατάτες |
12. | Κρεμμύδια |
ε) Προκειμένου για εγχώρια νωπά οπωρολαχανικά, ο αριθμός παρτίδας παραγωγής για τα προϊόντα του ΠΙΝΑΚΑ (Α) συμπληρώνεται υποχρεωτικά από τον εκάστοτε τελικό συσκευαστή και περιλαμβάνει:
– Τον αριθμό μητρώου (GR)του παραγωγού.
-Τον αύξοντα αριθμό εγγραφής (Α/Α) στο ΒΙΒΛΙΟ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ του εκάστοτε τελικού συσκευαστή.
-Την ημερομηνία εγγραφής-παραλαβής στο ΒΙΒΛΙΟ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ του εκάστοτε τελικού συσκευαστή.
αα) Eάν ο παραγωγός στερείται αριθμού μητρώου (GR), υποχρεούται να αποκτήσει εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας με την εγγραφή του στην βάση δεδομένων (Mητρώο) των συναλλασσομένων στον τομέα των οπωροκηπευτικών που τηρείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της αριθμ. 257543/2003 K.Y.A.
ββ) Έως ότου ο παραγωγός αποκτήσει αριθμό μητρώου (GR) κατά τα παραπάνω, όπου προβλέπεται αναγραφή αυτού, αναγράφεται ο αριθμός μητρώου (GR) του πρώτου παραλήπτη των προϊόντων του, εφόσον ο παραλήπτης είναι κατά το νόμο υποχρεωμένος να διαθέτει αριθμό μητρώου (GR).
γγ) Ο παραγωγός υποχρεούται να διαθέτει προεκτυπωμένες πινακίδες ή αυτοκόλλητες ετικέτες με τις ενδείξεις για τα εγχώρια οπωρολαχανικά τις οποίες:
1) τοποθετεί επί της συσκευασίας, όταν ο ίδιος συσκευάζει, και συμπληρώνει, πέραν των άλλων ενδείξεων, και μόνο για τα προϊόντα του ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑ (Α), τον αριθμό παρτίδας παραγωγής, την ποιοτική κατηγορία όπου προβλέπεται αυτή και την ποικιλία. Η ποικιλία δεν αναγράφεται για το είδος κρεμμύδια.
2) παρέχει συμπληρωμένες στο συσκευαστήριο, όταν αυτό αγοράζει ή συσκευάζει για λογαριασμό του παραγωγού, και το συσκευαστήριο τις τοποθετεί επί της συσκευασίας συμπληρώνοντας τα στοιχεία του, πέραν των άλλων ενδείξεων, και μόνο για τα προϊόντα του ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑ (Α), τον αριθμό παρτίδας παραγωγής, την ποιοτική κατηγορία όπου προβλέπεται αυτή και την ποικιλία. Η ποικιλία δεν αναγράφεται για το είδος κρεμμύδια.
3) παρέχει συμπληρωμένες στον έμπορο, όταν αυτός αγοράζει και αναλαμβάνει την συγκομιδή και την συσκευασία του προϊόντος (ηρτημένη παραγωγή κ.λπ.) και ο έμπορος τις τοποθετεί επί της συσκευασίας συμπληρώνοντας τα στοιχεία του, πέραν των άλλων ενδείξεων, και μόνο για τα προϊόντα του ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑ (Α), τον αριθμό παρτίδας παραγωγής, την ποιοτική κατηγορία όπου προβλέπεται αυτή και την ποικιλία. Η ποικιλία δεν αναγράφεται για το είδος κρεμμύδια.
στ) Προκειμένου για εισαγόμενα οπωρολαχανικά, ο αριθμός παρτίδας εισαγωγής για τα προϊόντα του ΠΙΝΑΚΑ (Α) συμπληρώνεται υποχρεωτικά από τον εκάστοτε έμπορο-εισαγωγέα και σε περίπτωση συσκευασίας ή ανασυσκευασίας, από τον τελικό συσκευαστή και περιλαμβάνει:
– Τον αριθμό μητρώου (GR) του εμπόρου εισαγωγέα.
-Τον αύξοντα αριθμό εγγραφής (Α/Α) στο ΒΙΒΛΙΟ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
-Την ημερομηνία εγγραφής-παραλαβής στο ΒΙΒΛΙΟ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
αα) Ο χονδρέμπορος εισαγωγέας υποχρεούται να διαθέτει προεκτυπωμένες πινακίδες ή αυτοκόλλητες ετικέτες με τις ενδείξεις για τα εισαγόμενα οπωρολαχανικά της παρούσας παραγράφου τις οποίες :
1) τοποθετεί επί των εισαγομένων εμπορικών συσκευασιών ή των συσκευασιών που προκύπτουν από ανασυσκευασία που ο ίδιος διενεργεί, και συμπληρώνει, πέραν των άλλων ενδείξεων, και μόνο για τα προϊόντα του ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑ (Α), τον αριθμό παρτίδας εισαγωγής, την ποιοτική κατηγορία όπου προβλέπεται αυτή και την ποικιλία. Η ποικιλία δεν αναγράφεται για το είδος κρεμμύδια.
2) παρέχει συμπληρωμένες στο συσκευαστήριο, όταν αυτό αγοράζει ή συσκευάζει για λογαριασμό του εμπόρου-εισαγωγέα, και το συσκευαστήριο τις τοποθετεί στις νέες συσκευασίες συμπληρώνοντας τα στοιχεία του, πέραν των άλλων ενδείξεων, και μόνο για τα προϊόντα του ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑ (Α), τον αριθμό παρτίδας παραγωγής, την ποιοτική κατηγορία, όπου προβλέπεται αυτή και την ποικιλία. Η ποικιλία δεν αναγράφεται για το είδος κρεμμύδια.
ζ) Απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο η αφαίρεση ή η καταστροφή των παραπάνω πινακίδων –ετικετών καθώς και η αλλοίωση των αναγραφομένων επί αυτών ενδείξεων.
η) Στις συσκευασίες πατάτας επιτρέπεται η ύπαρξη ξένων υλών (χώμα κ.λπ.) μέχρι ποσοστό 1,5% στο καθαρό βάρος τους.
θ) Την ευθύνη για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου φέρουν όλοι οι φορείς (παραγωγός, συνεταιριστική οργάνωση παραγωγών, εντολοδόχος παραγωγού-εμπόρου, συσκευαστήριο, χονδρέμπορος, εισαγωγέας –χονδρέμπορος, λιανοπωλητής,) που εμπλέκονται στην παραγωγή – εισαγωγή -εμπορία- διακίνηση- διάθεση των νωπών οπωρολαχανικών.
2. Η παράγραφος 10 «ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΩΣ ΑΝΩ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ», αντικαθίσταται ως ακολούθως :
«10. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ»
α) Με την επιφύλαξη των παρακάτω περιπτώσεων (β) και (γ), απαγορεύεται κατά τη χονδρική και λιανική πώληση όλων των νωπών οπωρολαχανικών, η ανάμειξη διαφορετικών ειδών καθώς και διαφορετικών ποικιλιών ή διαφορετικών ποιοτήτων του ίδιου είδους.
β) Επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά συσκευασιών καθαρού βάρους 5 χλγρ. ή μικρότερου που περιέχουν μείγματα διαφορετικών ειδών οπωρολαχανικών, υπό την προϋπόθεση ότι:
αα) τα προϊόντα είναι της ίδιας ποιότητας,
ββ) κάθε προϊόν συμμορφούται προς τις ειδικές προδιαγραφές εμπορίας του είδους ή, εάν δεν υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές εμπορίας για ένα συγκεκριμένο είδος, με τις γενικές προδιαγραφές εμπορίας, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό 1580/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
γγ) στη συσκευασία αναγράφονται οι ενδείξεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό 1580/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και, ειδικά για τα προϊόντα του πίνακα (Α), ο αριθμός παρτίδας παραγωγής ή εισαγωγής του καθενός από αυτά.
Εάν τα οπωρολαχανικά που περιέχονται σε ένα μείγμα είναι καταγωγής περισσοτέρων του ενός κρατών μελών ή τρίτων χωρών, οι πλήρεις ονομασίες των χωρών καταγωγής μπορούν να αντικατασταθούν με μία από τις κατωτέρω ενδείξεις κατά περίπτωση:
– «μείγμα οπωροκηπευτικών από χώρες ΕΚ»
– «μείγμα οπωροκηπευτικών από χώρες εκτός ΕΚ»
– «μείγμα οπωροκηπευτικών από χώρες ΕΚ και από χώρες εκτός ΕΚ»
γ) Προκειμένου για τα προϊόντα για τα οποία ισχύουν ειδικές προδιαγραφές εμπορίας, επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά συσκευασιών που περιέχουν μείγματα του ίδιου είδους οπωρολαχανικών αλλά διαφορετικών ποικιλιών σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τον Κανονισμό 1580/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
δ) Στους χώρους λιανικής πώλησης των νωπών οπωρολαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των Λαϊκών Αγορών, υπαίθριων πωλητών -στάσιμων ή πλανοδίων-, δημοτικών ή κοινοτικών αγορών κ.λπ.), ανεξάρτητα του αν η πώλησή τους γίνεται απευθείας από τα μέσα συσκευασίας ή από πάγκους ή σε επώνυμες και κλειστές συσκευασίες στους χώρους έκθεσης προς πώληση, για κάθε είδος χωριστά, τοποθετείται ή αναρτάται πινακίδα πώλησης σε εμφανές σημείο ορατή από τον καταναλωτή, στην οποία με ευανάγνωστα και ευδιάκριτα γράμματα αναγράφονται οι ενδείξεις που προβλέπονται από τον Κανονισμό 1580/2007 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η τιμή ανά μονάδα πώλησης του προϊόντος (π.χ. κιλό, τεμάχιο) και, ειδικά για τα προϊόντα του Πίνακα (Α) επιπλέον ο αριθμός παρτίδας παραγωγής ή εισαγωγής όπως αναγράφεται επί των αντίστοιχων συσκευασιών και παραστατικών. Ειδικά για τα εγχώρια οπωρολαχανικά, αναγράφεται υποχρεωτικά και ο τόπος παραγωγής (π.χ. Ζαχάρω Ηλείας) και για το είδος πατάτες, αναγράφεται υποχρεωτικά και η ποικιλία.
· Άρθρο 1 παράγραφος 1 γ: «πρέπει να είναι υποχρεωτική η αναγραφή των ενδείξεων στο έγγραφο που συνοδεύει το εμπόρευμα (παραστατικό),διαφορετικά αν χαθεί το δελτίο που βρίσκεται στο εσωτερικό του μεταφορικού μέσου από αμέλεια τρίτου, πως διασφαλίζεται ότι οι ενδείξεις επισήμανσης θα παραμείνουν;
· Άρθρο 1 παράγραφος 1 ζ: «στον όρο αλλοίωση υπεισέρχεται και ο όρος μεταβολή; Αν όχι, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προστεθεί.
· Άρθρο 1 παράγραφος 1 θ: «στην παρένθεση που αναφέρονται όλοι οι φορείς θα πρέπει να προστεθούν και » οι μεταφορείς»».
· Άρθρο 1 παράγραφος 2 δ: «θεωρούμε ότι οι διαστάσεις της πινακίδας πώλησης πρέπει να περιγράφονται επακριβώς (δηλ. πόσα εκατοστά θα είναι)».
Παραμένουμε στη διάθεσή σας.
Με τιμή,
Για το Δ.Σ.
Νικόλαος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ., Μέλος Ο.Κ.Ε.
Ευαγγελία Κεκελέκη, Γεν. Γραμματέας ΚΕ.Π.ΚΑ., Αντιπρόεδρος Παρατηρητηρίου Εσωτερικής Αγοράς, Μέλος Ε.Ο.Κ.Ε. και Μέλος Ε.Σ.Ο.Κ.
Επί των τροποποιήσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα στο άρθρο 67 παράγραφος 9 και 10 του Κεφαλαίου 3 της Α.Δ. 7/09 αναφορικά με την διακίνηση και εμπορία νωπών οπωρολαχανικών πιστεύω ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε κατά την μεταπώληση από τον παραγωγό στον χονδρέμπορο να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο της κερδοσκοπίας με αποτέλεσμα ο παραγωγός να πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές και στη συνέχεια να προωθείται το εμπόρευμα σε υπερδιπλάσιες τιμές. Μήπως θα πρέπει να μπεί πλαφόν ή ποσοστό χονδρεμπορικού κέρδους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των οικολόγων πράσινων του ελληνικού κοινοβουλίου βρέθηκαν μανιτάρια από την Βουλγαρία με υψηλές ποσότητες ραδιενεργού καίσιο 137 στη Βρετανία.Αυτά τα μανιτάρια κυκλοφορούν αθρόα στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας αφού τα συναντούμε ως παραγωγοί στα καταστήματα των ιδίων εμπόρων όπου πωλούμε κι εμείς οι έλληνες παραγωγοί.Οι δε έμποροι επιλέγουν ελληνικά μανιτάρια μόνο όταν δεν υπάρχουν τα βουλγάρικα αφού τα αγοράζουν χωρίς φπα σε πολύ φθηνότερη τιμή αλλά το σπουδαιότερο όλων
είναι ότι τα μανιτάρια πλευρώτους ένα 30% είναι ελληνικά ουδέποτε είδαμε ως παραγωγοί την προέλευσή τους.Αν καταλάβατε λοιπόν καλά το70%
των μανιταριών πλευρώτους ελληνοποιείται με τις γνωστές μεθόδους των εμπόρων και πωλούνται και ως ελληνικά αφού το κέρδος από την φθηνότερη τιμή που αγοράζουν πάει κι αυτό στην τσέπη τους.Η ελληνοποίηση γίνεται καθώς τα παίρνουν χύμα σε κλούβες και κατόπιν τα συσκευάζουν ως
ΕΛΛΗΝΙΚΑ.Το Πάσχα από τα σύνορα Κιλκίς και Σερρών όλη τη νύχτα κατέβαιναν φορτηγά με αρνιά παρόλα αυτά το υπουργείο αναφέρει ότι εμποδίστηκαν οι ελληνοποιήσεις.Ε λοιπόν ελληνοποιήσεις γίνονται κατά κόρον και ας μην κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά βρείτε όμως τον τρόπο να σταματήσουν με αυστηρά πρόστιμα και ουσιαστικούς ελέχους.Οι λίγοι είναι οι έμποροι μπορούν να ελεγχθούν.Όσο για τα συσκευαστήρια συσκευαστήρια πέστε μου όμως πως πήραν τις άδειες συσκευαστηρίου χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές; Στη διάθεσή σας Θεόνη.
κυριοι ειστε μεγαλοι υποκριτες ζητατε απο το κοσμο να σας πει τι να κανετε γεια να εξυγειανετε το εμποριο οπωροκηπευτικων μια ειναι η συνταγη καταργειστε το τιμολογειο αγορας που εκδιδουν οι εμποροι και υποχρεοστε ολους οσους παραγουν αγροτικα προιοντα και τα δινουν σε εμπορους να εκδιδουν τιμολογεια πωλησης οι παραγωγοι.Συστημα εισροων -εκροων στους εμπορους και η αγορα θα καθαρισει σε χρονο μηδεν .Τι κανεετε εκει ολοι οι ιθυνοντες ,ψαχνετε ψυλους σταχυρα.Αν και δεν νομιζω οτι θελετε στην πραγματικοτητα να κανετε κατι το ουσιαστικο και αυτο φενετε απο το οτι εχει εκδοθει ενα προεδρικο διαταγμα για τις βιολογικες λαικες αγορες και ακομα να το εφαρμοσετε κυριε υπουργε,κυριε υφυπουργε.και ΚΥΡΙΕ ΓΕΝΙΚΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ που δινατε υποσχεσειςοτι θα λειτουργησουν βαση προεδρικου διαταγματος και θελετε να ελεγξετε το εμποριο οταν δεν μπορειτε να εφαρμοσετε ενα προεδρικο διαταγμα.Κοψτε τα τιμολογεια αγορας των εμπορων και θα δειτε πως θα γινουν τα πραγματα στην αγορα ,αλλα και οι ελεγκτες των αγορων το εχουν διαπιστοση και το εχουν εισηγηθει αλλα εσεις που….
Συμφωνώ και με τον κ.KALHMERIDH αλλά καιμε τον κ.ΓεωργιαδηG
Πιστεύω ότι η αυτή η νομοθετική προσπάθεια γίνεται για να εξυγιανθεί ο χώρος από το χάλι που υπάρχει σήμερα και να προστατευθεί, αφενός ο καταναλωτής, ο οποίος αγοράζει πανάκριβα και αφετέρου ο παραγωγός, ο οποίος πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές και κάτω του κόστους παραγωγής, για να πλουτίζουν τελικά οι διάφοροι παράγοντες, μεσάζοντες και κερδοσκόποι. Οι οποίοι σε ένα βράδυ, χωρίς κόπους και έξοδα παραγωγής, κερδίζουν τα τριπλάσια από όσα εισπράττει ο παραγωγός σε ένα χρόνο και μπαίνει κάθε χρόνο μέσα χρωστώντας στις τράπεζες. Με αυτό το πνεύμα, ως καταναλωτής και ως παραγωγός, παραθέτω τις παρακάτω προτάσεις:
1] Στον πίνακα «Α» πρέπει να συμπεριλάβετε και τα εσπεριδοειδή. Υπάρχουν και εκεί πολλά είδη (πορτοκάλια, μανταρίνια, κλεμεντίνια, λεμόνια, κίτρα, περγαμόντα, γρέϊπ-φρουτ, κλπ), πολλές ποικιλίες (π.χ. στα πορτοκάλια: κοινά/ξυνά, μέρλιν, σαγκουϊνια, ντόλτσα, βαλέντσια, ναβαλλίνες, κλπ) και πολλές ποιότητες (ανάλογα με το μέγεθος, το πάχος της φλούδας, το ποσοστό προσβολής από μύγα της Μεσογείου, το ποσοστό προσβολής από πάγο, κλπ). Πρέπει να αντιμετωπισθούν και αυτά με το ίδιο πνεύμα, με τα ήδη ενταγμένα προϊόντα του εν λόγω πίνακα.
2]Κυρίαρχος στόχος πρέπει να είναι (πέρα από την ποιότητα και την προέλευση)ο έλεγχος της τελικής τιμής. Διότι γνωρίζω π.χ. ότι στη Σπάρτη (όπου είμαι παραγωγός πορτοκαλιών) τα πορτοκάλια μεσαίας ποιότητας (για φαγητό και χυμό) τα αγοράζει εκεί ο έμπορος από τον παραγωγό 3,5-4 λεπτά το κιλό και φθάνουν στις λαϊκές αγορές 67-80 λεπτά το κιλό. Τα δε πορτοκάλια καλύτερης ποιότητας (για φαγητό) τα αγοράζει ο έμπορος από τον παραγωγό 8-10 λεπτά το κιλό και φθάνουν στις λαϊκές 1-1,3 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές βέβαια ισχύουν το χειμώνα όπου η παραγωγή και η προσφορά είναι μεγάλη. Τώρα (Μάϊος) οι τιμές είναι πιο φευγάτες.
3] Πρέπει στον κάθε πάγκο, στις λαϊκές αγορές, να αναγράφεται υποχρεωτικά και εμφανώς η ιδιότητα του πωλητή: έμπορος ή παραγωγός. Και εκτιμώ ότι οι τιμές των παραγωγών θα πρέπει λογικά να είναι κατώτερες των εμπόρων, για το ίδιο προϊόν. Διότι γνωρίζω ότι οι παραγωγοί στις λαϊκές ευνοούνται μεν με κάποια προνόμια αλλά τις περισσότερες φορές πωλούν ακριβότερα από τους εμπόρους. Ή τέλος πάντων πωλούν ανεξέλεγκτα, απολαμβάνοντας των προνομίων χωρίς υποχρεώσεις.
4] Πρέπει σε κάθε λαϊκή αγορά να υπάρχει μια πιστοποιημένη ζυγαριά όπου θα μπορεί ο κάθε αγοραστής να ελέγχει το βάρος των προϊόντων που αγόρασε.
5] Δεν είδα πουθενά να αναφέρεται η ένδειξη της περιεκτικότητας σε επικίνδυνα φυτοφάρμακα (και τα επιτρεπόμενα όρια), καθώς και ο αντίστοιχος έλεγχος που έχουν υποβληθεί τα προϊόντα. Ή, έστω, να υπάρχει κάποιος δειγματοληπτικός έλεγχος στις λαϊκές αγορές και στα αντίστοιχα καταστήματα από φορέα της πολιτείας. Και στη συνέχεια να ενημερώνονται σχετικά οι καταναλωτές για τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, αλλά και να επιβάλλονται οι πρέπουσες αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
6] Το κακό ξεκινάει από τον εκβιασμό που υφίστανται οι παραγωγοί από τους εμπόρους να υπογράφουν πλασματικές και υψηλές τιμές πώλησης στα τιμολόγια. Αυτό πρέπει να βρείτε τρόπο να το ελέγξετε και να το καταστείλετε. Προφανώς θα είναι εις όφελος και των παραγωγών και των καταναλωτών. Ταυτόχρανα δε θα είναι και η πιο σπουδαία νίκη της πολιτείας σαυτό τον αδυσώπητο πόλεμο κατά της κερδοσκοπίας στη χώρα μας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και καλά αποτελέσματα.
Σαν καταναλωτής θα ήθελα να βλέπω στη συσκευασία την Ελληνική σημαία για να καταλαβαίνω ότι αυτό που αγοράζω είναι από την Ελληνική γή και όταν πληρώνω για να το αγοράσω στέλνω χρήματα στην Ελληνική ύπαιθρο και ενισχύω ένα αγρότη που θα μπορέσει με την σειρά του να αγοράσει κάτι από το δικό μου μαγαζί.
Επί του άρθρου 67 του Κεφαλαίου 3 της Α.Δ 7/09, όπως τροποποιήθηκε με την Α.Δ 9/09, λαμβάνουν χώρα οι κατωτέρω τροποποιήσεις και συμπληρώσεις :
Η εμπορία και διακίνηση νωπών οπωρολαχανικών διέπεται από τις προδιαγραφές εμπορίας που προβλέπονται στο μέρος Α του παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1580/2007 της Επιτροπής της 21ης Δεκεμβρίου 2007 (EE L 350 της 31.12.2007, σ. 1), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις από τις προδιαγραφές εμπορίας επιτρέπονται στις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 3 του παραπάνω Κανονισμού.
ΑΝ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ …..ΣΑΣ ΕΜΕΙΔΙΑΣΑΝ….
ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΕΣ ΠΑΡΕΚΛΕΙΣΕΙΣ….
ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΤΙ…..
ΚΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ…..