- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

(Π.Δ. 118/2007) 23) Η περ. ΙΙ της παρ. β του άρθρου 20 αντικαθίσταται

23) Η περ. ΙΙ της παρ. β του άρθρου 20 του Π.Δ. 118/2007 αντικαθίσταται ως εξής:

«Στους ανοικτούς διαγωνισμούς, όταν ο προμηθευτής με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά δεν προσκομίζει, ένα ή περισσότερα από τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του παρόντος, ή τα προσκομιζόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά δεν πληρούν τις απαιτήσεις που τίθενται στην εν λόγω διάταξη, η κατακύρωση  γίνεται στον προμηθευτή που προσφέρει την αμέσως επόμενη πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Σε περίπτωση που και αυτός δεν  προσκομίζει ένα ή περισσότερα από τα έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία

απαιτούνται κατά τα ανωτέρω ή τα προσκομιζόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά δεν πληρούν τις απαιτήσεις που τίθενται στη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 2, η κατακύρωση γίνεται στον προμηθευτή με την αμέσως επόμενη πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά και ούτω καθ`  εξής. Αν κανένας από τους προμηθευτές δεν προσκομίζει, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 παρ. 2 ένα ή περισσότερα από τα έγγραφα  και δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται από αυτή ή τα προσκομιζόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά δεν πληρούν τις απαιτήσεις που τίθενται στην εν λόγω διάταξη, ο διαγωνισμός ματαιώνεται.

Στις περιπτώσεις αυτές όταν ο συμμετέχων υποβάλλει ψευδή ή ανακριβή υπεύθυνη δήλωση της παρ. 1 του άρθρου 6 και της παρ.3 του άρθρου 8α του παρόντος ή ο υπόχρεος προς τούτο προσφέρων δεν προσκομίσει εγκαίρως και προσηκόντως κατά το στάδιο της κατακύρωσης ένα ή περισσότερα από τα έγγραφα και δικαιολογητικά της παρ. 2 του άρθρου 6 και, εφόσον έχουν ζητηθεί από την διακήρυξη, των περιπτώσεων α, β, και ζ της παρ. 2 του άρθρου 8 του παρόντος, ή τα προσκομιζόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά δεν πληρούν τις απαιτήσεις που τίθενται στις άνω διατάξεις, καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου η εγγύηση συμμετοχής του μειοδότη.

Επίσης καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου η εγγύηση συμμετοχής του μειοδότη εφόσον από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προκύπτει ότι δεν πληρούνται τα στη διακήρυξη καθοριζόμενα ελάχιστα αναγκαία όρια των οικονομικών και τεχνικών προϋποθέσεων του άρθρου 8α».