- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

(Π.Δ. 118/2007) 13) Το άρθρο 6 αντικαθίσταται

13) Το άρθρο 6 του Π.Δ. 118/2007 (ΦΕΚ Α΄150) αντικαθίσταται ως εξής:

« Άρθρο 6»

Προσωπική κατάσταση του υποψηφίου ή του προσφέροντος

1. Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς υποχρεούνται να υποβάλλουν, μαζί με την προσφορά τους, τα εξής:

α. Εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, κατά το άρθρο 25 του Π.Δ 118/07 (ΦΕΚ Α’ 150).

β. Υπεύθυνη δήλωση  της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄75), όπως εκάστοτε  ισχύει, με ημερομηνία υπογραφής εντός των δεκαπέντε (15) ημερών που προηγούνται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών και με θεώρηση γνησίου υπογραφής, στην οποία:

i. Να αναγράφονται τα στοιχεία του διαγωνισμού ή διαδικασίας ανάθεσης, στον οποίο συμμετέχουν.

ii. Να δηλώνεται, ότι μέχρι και την ημέρα υπογραφής της δήλωσης δεν έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση για κάποιο αδίκημα από τα αναφερόμενα στην περίπτωση (1) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

Σε περίπτωση που ο προσφέρων είναι νομικό πρόσωπο, η υπεύθυνη δήλωση αφορά τους κατωτέρω, οι οποίοι και την υπογράφουν:

– Τους  Διαχειριστές, όταν το νομικό πρόσωπο είναι Ο.Ε. Ε.Ε. ή  Ε.Π.Ε.

– Τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, όταν το νομικό πρόσωπο είναι Α.Ε.

– Τον  Πρόεδρο του Δ.Σ. όταν ο προσφέρων είναι συνεταιρισμός.

– Σε κάθε άλλη περίπτωση νομικού προσώπου τους νομίμους εκπροσώπους  του.

– Όταν ο προσφέρων είναι ένωση προμηθευτών ή Κοινοπραξία, η δήλωση γίνεται από κάθε μέλος, που συμμετέχει σε αυτήν.

Η δήλωση αυτή δεν μπορεί να υπογράφεται από εντολοδόχο πληρεξούσιο.

γ. Υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄75), όπως εκάστοτε ισχύει, με ημερομηνία υπογραφής εντός των δεκαπέντε (15) ημερών που προηγούνται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των προσφορών και με θεώρηση γνησίου υπογραφής, στην οποία:

i. Να αναγράφονται τα στοιχεία του διαγωνισμού ή διαδικασίας ανάθεσης, στον οποίο συμμετέχουν.

ii. Να δηλώνεται ότι, μέχρι και την ημέρα υπογραφής της δήλωσης:

– Δεν τελούν σε κάποια από τις αναφερόμενες στην περίπτωση (2) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου καταστάσεις.

– Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι ως προς τις υποχρεώσεις τους της περίπτωσης (3) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

– Είναι εγγεγραμμένοι στο οικείο Επιμελητήριο ή προκειμένου για αλλοδαπά φυσικά και νομικά πρόσωπα σε ισοδύναμες επαγγελματικές οργανώσεις. Στη δήλωση, επίσης, να ορίζεται ρητά η επωνυμία και ο τόπος του Επιμελητηρίου και το αντικείμενο δραστηριοτήτων των νομικών προσώπων ή το ειδικό επάγγελμα των φυσικών προσώπων ή ότι ασκούν γεωργικό ή κτηνοτροφικό επάγγελμα, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση (4) του εδ. α της παρ. 2 και στην περίπτωση (3) του εδ. β της παρ. 2 του παρόντος.

– Δεν τελούν σε κάποια από τις αναφερόμενες στην περίπτωση (2) του εδ. γ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου καταστάσεις.

– Δεν έχουν καταδικασθεί βάσει αμετάκλητης δικαστικής απόφασης για αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική διαγωγή τους.

–  Δεν έχουν διαπράξει σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα συναφές με το αντικείμενο του διαγωνισμού ή σε σχέση με την επαγγελματική τους ιδιότητα

iii. Να αναλαμβάνεται η υποχρέωση για την έγκαιρη και προσήκουσα προσκόμιση των δικαιολογητικών της παρ. 2 του παρόντος άρθρου και σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 20 του παρόντος.

Οι ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις  υπογράφονται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του προσφέροντος όπως αυτός καθορίζεται σύμφωνα με υποπερίπτωση ιι  της παρ.1 του άρθρου 6 του Π.Δ 118/07 (ΦΕΚ Α’ 150).

δ. Τα παραστατικά εκπροσώπησης.

Εφόσον οι προμηθευτές συμμετέχουν στους διαγωνισμούς με εκπρόσωπό τους, υποβάλλουν μαζί με την προσφορά είτε καταστατικό και πιστοποιητικό μεταβολών από το αρμόδιο πρωτοδικείο είτε ΦΕΚ εκπροσώπησης ανάλογα με τη μορφή κάθε εταιρείας.

ε. Τα νομιμοποιητικά έγγραφα κάθε συμμετέχοντος, όπως το Φ.Ε.Κ. ίδρυσης και οι τροποποιήσεις του (για διαγωνιζόμενους με μορφή Α.Ε και Ε.Π.Ε.), επικυρωμένο αντίγραφο ή απόσπασμα του καταστατικού του διαγωνιζομένου και των εγγράφων τροποποιήσεών του (για Ο.Ε. και Ε.Ε.), στοιχεία και έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕ και τα υπόλοιπα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα να δεσμεύουν με την υπογραφή τους το νομικό πρόσωπο και τα έγγραφα της νομιμοποίησης αυτών, αν δεν προκύπτει ευθέως από το καταστατικό, αναλόγως με τη νομική μορφή κάθε νομικού προσώπου.

Εφόσον ο προσφέρων αποτελεί ένωση ή κοινοπραξία υποψηφίων αναδόχων που υποβάλλουν κοινή προσφορά, μαζί με την προσφορά υποβάλλουν τα παραπάνω κατά περίπτωση δικαιολογητικά των σημείων γ έως και ε για κάθε μέλος που συμμετέχει στην ένωση ή κοινοπραξία.

2.  Μετά την αξιολόγηση των προσφορών, κατά το άρθρο 20 του παρόντος, ο προσφέρων στον οποίο πρόκειται να γίνει η κατακύρωση, εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής έγγραφης ειδοποίησης σ΄ αυτόν, με βεβαίωση παραλαβής ή σύμφωνα με το ν. 2672/1998  (ΦΕΚ Α΄290), οφείλει να υποβάλει σε σφραγισμένο φάκελο, τα εξής έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία αποσφραγίζονται και ελέγχονται κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 19 παρ. 6 του παρόντος διατάγματος.

α. Οι Έλληνες πολίτες:

(1) Αντίγραφο ποινικού μητρώου ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των τριών (3) μηνών από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, από το οποίο να προκύπτει, ότι δεν έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για κάποιο από τα αδικήματα της παρ. 1 του άρθρου 43 του π.δ/τος  60/2007  (ΦΕΚ Α΄64/2007), για κάποιο από τα αδικήματα του Αγορανομικού Κώδικα εφόσον αυτό ορίζεται στη διακήρυξη, καθώς και για κάποιο αδίκημα σχετικό με την άσκηση της επαγγελματικής τους διαγωγής, όπως υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση,  πλαστογραφία, ψευδορκία, δωροδοκία και δόλια χρεοκοπία.

(2)  Πιστοποιητικά αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής, με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των τριών (3) μηνών από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2, του παρόντος άρθρου από το οποίο να προκύπτει ότι δεν τελούν:

– σε πτώχευση

– σε διαδικασία κήρυξης πτώχευσης.

– σε διαδικασία συνδιαλλαγής των άρθρων 99 έως 106 και,

– σε διαδικασία αναδιοργάνωσης των άρθρων 107 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως εκάστοτε ισχύει.

(3) Πιστοποιητικά που εκδίδονται από αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη του ενός (1) μηνός από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, από τα οποία να προκύπτει ότι, είναι ενήμεροι ως προς τις υποχρεώσεις τους που αφορούν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (κυρίας και επικουρικής) και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Σε περίπτωση εγκατάστασής τους στην αλλοδαπή, τα δικαιολογητικά των παραπάνω περιπτώσεων (2) και (3) εκδίδονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας που είναι εγκατεστημένοι, από την οποία και εκδίδεται το σχετικό πιστοποιητικό.

(4) Πιστοποιητικό του οικείου Επιμελητηρίου, με το οποίο να πιστοποιείται αφενός η εγγραφή τους σ΄ αυτό και το ειδικό επάγγελμά τους, κατά την ημέρα υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 1γ του παρόντος άρθρου και αφετέρου ότι εξακολουθούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι μέχρι την επίδοση της ως άνω έγγραφης ειδοποίησης. Για όσους ασκούν γεωργικό ή κτηνοτροφικό επάγγελμα, απαιτείται σχετική βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, από αρμόδια αρχή του Δημοσίου ή του οικείου ΟΤΑ.

β. Οι αλλοδαποί:

(1) Αντίγραφο ποινικού μητρώου ή ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής της χώρας εγκατάστασής τους,  με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των τριών (3) μηνών από την υποβολή  του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κάποιο από τα αδικήματα της περίπτωσης  (1) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

(2) Πιστοποιητικό της κατά περίπτωση αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής της χώρας εγκατάστασής τους, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν τελούν σε κάποια από τις καταστάσεις της περίπτωσης (2) του εδ. α ή υπό άλλη ανάλογη κατάσταση ή διαδικασία και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της περίπτωσης (3) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

(3) Πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής της χώρας εγκατάστασής τους, από το οποίο να προκύπτει ότι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οικείου Επιμελητηρίου ή σε ισοδύναμες επαγγελματικές οργανώσεις, κατά την ημέρα υπογραφής της υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 1γ του παρόντος άρθρου και εξακολουθούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι μέχρι την επίδοση της ως άνω έγγραφης ειδοποίησης.

γ. Τα νομικά πρόσωπα ημεδαπά ή αλλοδαπά:

(1) Τα παραπάνω δικαιολογητικά των περιπτώσεων των εδαφίων α και β της παρ. 2 του παρόντος, αντίστοιχα.

(2) Πιστοποιητικό αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των τριών (3) μηνών από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν τελούν σε εκκαθάριση ή άλλες ανάλογες καταστάσεις (μόνο για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα) και, επίσης, ότι δεν τελούν υπό διαδικασία έκδοσης απόφασης εκκαθάρισης ή υπό άλλες ανάλογες καταστάσεις (μόνο για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα).

(3) Ειδικότερα, τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα πρέπει να προσκομίζουν για τους διαχειριστές, στις περιπτώσεις των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) και των προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.), για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο και για άλλα πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα Προέδρου ή Διευθύνοντα Συμβούλου, σύμφωνα με το καταστατικό τους, στις περιπτώσεις ανωνύμων εταιρειών (Α.Ε.), αντίγραφο ποινικού μητρώου ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής της χώρας εγκατάστασης, από το οποίο να προκύπτει ότι τα ανωτέρω πρόσωπα δεν έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για κάποιο από τα αδικήματα της περίπτωσης (1) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

(4) Επί ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών το πιστοποιητικό εκκαθάρισης εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία, στο μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της οποίας είναι εγγεγραμμένη η συμμετέχουσα στο διαγωνισμό Α.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7α.1.ια΄και 7β.12 του κ.ν. 2190/1920, όπως εκάστοτε ισχύει.

Επί ημεδαπών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε.) το πιστοποιητικό της εκκαθάρισης, εκδίδεται από το αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου της έδρας της συμμετέχουσας στο διαγωνισμό επιχείρησης.

δ. Οι Συνεταιρισμοί.

(1) Αντίγραφο ποινικού μητρώου με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των τριών (3) μηνών από την υποβολή του φακέλου των δικαιολογητικών, σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής της χώρας εγκατάστασης, από το οποίο να προκύπτει ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, για κάποιο από τα αδικήματα της περίπτωσης (1) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

(2) Τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων (2) και (3) του εδ. α της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εφόσον πρόκειται για ημεδαπούς συνεταιρισμούς και της περίπτωσης (2) του εδ. β της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς συνεταιρισμούς, αντίστοιχα και της περίπτωσης (2) του εδ. γ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

(3) Βεβαίωση αρμόδιας αρχής ότι ο Συνεταιρισμός λειτουργεί νόμιμα.

ε. Οι ενώσεις προμηθευτών που υποβάλλουν κοινή προσφορά:

Τα παραπάνω κατά περίπτωση δικαιολογητικά, για κάθε προμηθευτή που συμμετέχει στην Ένωση.

3. Εάν σε κάποια Χώρα βεβαιώνεται από οποιαδήποτε αρχή της ότι δεν εκδίδονται τα πιστοποιητικά του εδαφίου α περιπτώσεις (1) και (2), του εδαφίου β περιπτώσεις (1) και (2) της παρ. 2 του παρόντος άρθρου (απόσπασμα ποινικού μητρώου, πιστοποιητικά πτώχευσης, διαδικασίας κήρυξης πτώχευσης, διαδικασίας συνδιαλλαγής των άρθρων 99 έως 106, διαδικασίας αναδιοργάνωσης των άρθρων 107 επί του Πτωχευτικού Κώδικα) ή δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις, δύναται να αντικατασταθούν αυτά ως εξής:

– Εφόσον πρόκειται για διαγωνισμό με προϋπολογισθείσα αξία ίση ή ανώτερη των προβλεπομένων ορίων της περίπτωσης ε της παρ. 2 του  άρθρου 4 του Π.Δ. 118/2007 (ΦΕΚ Α΄150) από ένορκη βεβαίωση του υπόχρεου προς υποβολή του δικαιολογητικού. Εάν στη χώρα αυτή δεν προβλέπεται ούτε ένορκη βεβαίωση, δύναται αυτή να αντικατασταθεί με υπεύθυνη δήλωση ενώπιον αρμόδιας δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή συμβολαιογράφου της χώρας, στην οποία είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής.

– Εφόσον πρόκειται για διαγωνισμό με προϋπολογισθείσα αξία κατώτερη των προβλεπομένων ορίων της περίπτωσης ε της παρ. 2 του άρθρου 4 του Π.Δ. 118/2007 (ΦΕΚ Α΄150),  από υπεύθυνη δήλωση του προμηθευτή που γίνεται ενώπιον δικαστικής ή διοικητικής αρχής ή συμβολαιογράφου της χώρας εγκατάστασης.

Στην κατά τα άνω ένορκη βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνεται ότι στην συγκεκριμένη χώρα δεν εκδίδονται τα συγκεκριμένα έγγραφα και ότι δεν συντρέχουν στο συγκεκριμένο πρόσωπο οι ανωτέρω νομικές καταστάσεις.

Η ως άνω ένορκη βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει γίνει και να φέρει χρονολογία, εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται για την έκδοση του πιστοποιητικού , το οποίο αντικαθιστά.

4. Υποψήφιοι που δεν πληρούν τις απαιτήσεις προσωπικής κατάστασης των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 αποκλείονται από τον διαγωνισμό. Επίσης, συνιστά λόγο αποκλεισμού η μη έγκαιρη και προσήκουσα υποβολή των δικαιολογητικών των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος 5. Η απαρίθμηση των δικαιολογητικών τα οποία μπορούν να ζητηθούν, σύμφωνα με το παρόν άρθρο είναι περιοριστική.