Η επιτυχία στην ανάκαμψη από τη μεγάλη οικονομική κρίση θα κριθεί και από την ικανότητα της χώρας να εκμεταλλευτεί τις ΤΠΕ στη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού πλάνου για όλους (μεγάλες, μεσαίες, μικρές ,πολύ μικρές ατομικές, υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις).
Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με μια ευρεία συμμαχία με τον επιχειρηματικό κόσμο που θα δώσει προοπτική ανάπτυξης με κύριους άξονες:
- Τη στήριξη και την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων,
- Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ουσιαστική αναδιοργάνωση της λειτουργίας τους,
- Την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων (αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της χώρας) στη βάση προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Οι παραπάνω άξονες θα υποστηριχθούν μέσω του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» με στοχευμένες μορφές παρεμβάσεων που θα αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων, αλλά και εξειδικευμένη ενίσχυση του κλάδου των ΤΠΕ, με σκοπό να λειτουργήσει ως μοχλός υποστήριξης για όλους τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους. Οι δράσεις που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο, ως μέρος του νέου σχεδιασμού των Προσκλήσεων του Προγράμματος, μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο κατηγορίες, όπως φαίνεται παρακάτω.
Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα μέσω της ενίσχυσης των επιχειρήσεων για χρήση ΤΠΕ
Η υποστήριξη των επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνεται, όχι απλά με προγράμματα χρηματοδότησης για άκριτη αναβάθμιση εξοπλισμού, αγορά αδειών χρήσης ευρέως διαδεδομένου λογισμικού και απλές ιστοσελίδες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα με ελάχιστη αποτελεσματικότητα, αλλά με νέες μορφές παρεμβάσεων που θα είναι πιο στοχευμένες και θα μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην αγορά.
Μεταξύ άλλων, προτεραιότητες αποτελούν:
- Η χρηματοδότηση της ζήτησης μοντέρνων κεντρικών υπολογιστικών υποδομών, που είναι ικανές να απελευθερώσουν τη μικρομεσαία και πολύ μικρή επιχείρηση από το βραχνά της προμήθειας, συντήρησης και υποστήριξης υπολογιστών και προγραμμάτων, η οποία βοηθά απλά τις εταιρίες χονδρικής πώλησης συστημάτων υπολογιστών.
- Η σταδιακή μετάβαση από την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, στην αγορά υπηρεσιών, που πλέον των άλλων ωφελειών, θα τονώσει την εγχώρια αγορά, θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
- Ειδικές δράσεις που θα δρουν συμπληρωματικά/ ενισχυτικά ως προς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Οι δράσεις αυτές θα αποσκοπούν στην ταχεία και καθολική υιοθέτηση των νέων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από πολίτες, επιχειρήσεις και κατά περίπτωση επαγγελματικούς κλάδους.
- Στόχευση σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αξιόλογες προοπτικές βιωσιμότητας πέρα από τα πλαίσια του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
- Δημιουργία κουλτούρας εξωστρέφειας, με την ενίσχυση της ανάπτυξης εργαλείων για την ανάδειξη και προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων μέσα από το διαδίκτυο, με στόχο την επέκτασή τους στις διεθνείς αγορές. Ένα απλό Site δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του για την ανάδειξη της επιχείρησης
- Προώθηση και διαφήμιση της προστιθέμενης αξίας επιχειρήσεων της χώρας μέσω πολλαπλών ψηφιακών καναλιών
- Ανάδειξη τοπικών αναγκών και ενίσχυσης της Περιφερειακής επιχειρηματικότητας. Από τον πρωτογενή τομέα μέχρι και το τριτογενή. Σε ένα κόσμο Διαδικτύου πρέπει να γίνει πράξη η αποκέντρωση.
Ενίσχυση του κλάδου των ΤΠΕ
Η ανάπτυξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας, μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών μπορεί να κινητοποιήσει πόρους, δεξιότητες και γνώση σε άλλους κλάδους, επιτρέποντας καλύτερες καινοτομικές επιδόσεις στο σύνολο της οικονομίας. Ο ίδιος ο κλάδος των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικότερα – μέσω των κατάλληλων πολιτικών – στην ενίσχυση του ΑΕΠ, στις εξαγωγές, στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και στη μείωση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί η δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον κλάδο των ΤΠΕ.
Επιμέρους ερωτήσεις:
- Ποιες κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι οι ενέργειες προτεραιότητας, όσον αφορά στη συμβολή των ΤΠΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς
- ο στόχος αναθέρμανσης της πραγματικής οικονομίας
- η στήριξη της επιχειρηματικότητας και
- η ουσιαστική αύξηση της ανταγωνιστικότητας/ εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων;
- Σε ποιες κατηγορίες αποδεκτών θα πρέπει να στραφεί κατά προτεραιότητα η έμφαση (ποιοτικά, ποσοτικά) των παρεμβάσεων, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή μόχλευση των πόρων για την ψηφιακή ανάπτυξη;
- Κρίνετε αναγκαία/ θετική την ανωτέρω διατυπωθείσα αλλαγή στις προτεραιότητες και στην εστίαση των παρεμβάσεων
- για τις ίδιες τις επιχειρήσεις (αποδέκτες-χρήστες της τεχνολογίας), αλλά και
- για τον κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών (προμηθευτές-παρόχους λύσεων);
- Που εκτιμάτε ότι οφείλεται η χαμηλή ανταποδοτικότητα/ αποτελεσματικότητα των πόρων που κατευθύνθηκαν προς επιχειρήσεις στο πλαίσιο παλαιότερων παρεμβάσεων και ποια θεωρείτε ως τα βασικότερα λάθη που θα πρέπει να αποφευχθούν;
- Ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα μπορούσαν κατά τη γνώμη σας να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και τη βιωσιμότητα νέων επιχειρήσεων;
- Σε ποιες θεματικές περιοχές και κατηγορίες παρεμβάσεων θεωρείτε ότι μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων για την ενίσχυση της ελληνικής αγορά ΤΠΕ;
- Ποιες δράσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων ΤΠΕ, αλλά και στη δημιουργία νέων με έμφαση στην κάλυψη νέων για τα ελληνικά δεδομένα αγορών (niche markets);