1. Η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει ως αποστολή να παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος Οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες της είναι αυτές που περιγράφονται στα άρθρα 49 και 110 του Κανονισμού, όπως ισχύουν εκάστοτε ενώ για τη σύνθεσή της λαμβάνεται υπόψη ο κανονισμός 240/2014.
2. Της επιτροπής παρακολούθησης προεδρεύει ο Ειδικός Γραμματέας ή ο Περιφερειάρχης που εποπτεύει τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΠ.
3. Η επιτροπή παρακολούθησης του ΕΠ μπορεί να αποτελείται από εκπροσώπους της διαχειριστικής αρχής του επιχειρησιακού προγράμματος, της εθνικής αρχής συντονισμού, της αρχής πιστοποίησης, των επιτελικών δομών του τομέα πολιτικής του οικείου προγράμματος, εκπροσώπους των ενδιάμεσων φορέων που διαχειρίζονται τμήματα του προγράμματος, εκπροσώπους δημόσιων αρχών και αρμόδιων φορέων για θέματα προώθησης της κοινωνικής ένταξης, ισότητας των φύλων, καταπολέμησης των διακρίσεων, του περιβάλλοντος, κρατικών ενισχύσεων, έρευνας και καινοτομίας, υγείας, αγροτικής ανάπτυξης, δημόσιας διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτισμού, εκπροσώπους της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, της ΜΟΔ ΑΕ, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και αντιπροσωπευτικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι μπορούν να εισηγούνται θέματα για την ημερήσια διάταξη. Στην επιτροπή παρακολούθησης συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της αρχής ελέγχου, της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χωρίς δικαίωμα ψήφου, καθώς και της Επιτροπής με συμβουλευτική ιδιότητα.
4. Στις επιτροπές παρακολούθησης των περιφερειακών ΕΠ συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ ή εκπρόσωπος του.
5. Η επιτροπή παρακολούθησης του κάθε ΕΠ θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισμό κατόπιν εισήγησης της Διαχειριστικής Αρχής του οικείου ΕΠ, σύμφωνα με τις οδηγίες της εθνικής αρχής συντονισμού. Συνεδριάζει μια φορά ετησίως ή και τακτικότερα κατά την κρίση του προέδρου, με πρόσκληση του. Στις συνεδριάσεις της μπορεί να προσκληθούν εμπειρογνώμονες σε οικονομικά, τεχνικά, κοινωνικά, επιστημονικά και λοιπά θέματα.
6. Η Διαχειριστική Αρχή του οικείου ΕΠ είναι αρμόδια για την προετοιμασία της απαραίτητης τεκμηρίωση για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων, των εκθέσεων, της ημερήσιας διάταξης και των πρακτικών των συνεδριάσεων καθώς και για την εφαρμογή των αποφάσεών της.
Στην παρ. 3 προτείνουμε να προστεθούν και αρμόδιοι φορείς και εκπρόσωποι «τουρισμού».
Προτείνεται η ακόλουθη τροποποίηση της παρ. 3, ώστε να αφενός να συμπεριληφθεί ο κομβικής σημασίας κλάδος του τουρισμού, ο οποίος εξάλλου αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς στο ΕΣΠΑ, και αφετέρου να εξασφαλίζεται εκ του νόμου η ελάχιστη σύνθεση της Επιτροπής Παρακολούθηση του ΕΠ:
«3. Η επιτροπή παρακολούθησης του ΕΠ αποτελείται από εκπροσώπους της διαχειριστικής αρχής του επιχειρησιακού προγράμματος, της εθνικής αρχής συντονισμού, της αρχής πιστοποίησης, των επιτελικών δομών του τομέα πολιτικής του οικείου προγράμματος, εκπροσώπους των ενδιάμεσων φορέων που διαχειρίζονται τμήματα του προγράμματος, εκπροσώπους δημόσιων αρχών και αρμόδιων φορέων για θέματα προώθησης της κοινωνικής ένταξης, ισότητας των φύλων, καταπολέμησης των διακρίσεων, του περιβάλλοντος, κρατικών ενισχύσεων, έρευνας και καινοτομίας, υγείας, αγροτικής ανάπτυξης, δημόσιας διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτισμού και τουρισμού, εκπροσώπους της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, της ΜΟΔ ΑΕ, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και αντιπροσωπευτικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι μπορούν να εισηγούνται θέματα για την ημερήσια διάταξη. Στην επιτροπή παρακολούθησης συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της αρχής ελέγχου, της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χωρίς δικαίωμα ψήφου, καθώς και της Επιτροπής με συμβουλευτική ιδιότητα.»
Με βάση το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα από τους κύριους πυλώνες των αναπτυξιακών παρεμβάσεων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και με κυρίαρχη εκ των πραγμάτων θέση στην περιφερειακή οικονομία της χώρας, είναι αναγκαίο να υφίσταται ρητή αναφορά στον τουρισμό στο πλαίσιο της σύνθεσης των Επιτροπών Παρακολούθησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο άρθρο 27, ώστε να διασφαλιστεί διακριτή εκπροσώπηση του τουρισμού από φορείς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα του τουρισμού.