Άρθρο 16: Επιτελικές Δομές Υπουργείων

1. Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ έχει ως αποστολή την υποστήριξη του Υπουργείου και των φορέων που εποπτεύονται από αυτό στην αποτύπωση, ιεράρχηση και εξειδίκευση των αναγκών στους τομείς πολιτικής του κάθε Υπουργείου και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων, όσον αφορά στον σχεδιασμό των πολιτικών του Υπουργείου, τον προγραμματισμό, την εξειδίκευση, την προετοιμασία και την υλοποίηση έργων ή δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα ΕΔΕΤ μέσω των ΕΠ του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και άλλων προγραμμάτων.
2. Σε κάθε Υπουργείο δύναται να συνιστάται Ειδική Υπηρεσία με την ονομασία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ» στην οποία προστίθεται η ονομασία κάθε Υπουργείου. Η επιτελική δομή υπάγεται στον οικείο Υπουργό, Γενικό ή Ειδικό Γραμματέα, αλλά δεν εντάσσεται στον οργανισμό του οικείου Υπουργείου.
3. Σε κάθε Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ δύναται να συνιστάται ειδική Μονάδα Υποστήριξης της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως διακριτή οργανωτική μονάδα, με αρμοδιότητα την υποστήριξη του προγραμματισμού, της εξειδίκευσης και εφαρμογής των δράσεων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και γενικότερα των δράσεων ενίσχυσης και βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας του οικείου Υπουργείου και των φορέων που εποπτεύει. Η ανωτέρω αρμοδιότητα δύναται να ασκείται από στέλεχος άλλης μονάδας της Επιτελικής Δομής ως Υπεύθυνος δράσεων ΔΜ & ΗΔ.