1. Η αρχική εκτίμηση της διοικητικής, χρηματοοικονομικής και επιχειρησιακής ικανότητας του δικαιούχου διενεργείται από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της εκάστοτε πράξης και πριν την επιλογή της για χρηματοδότηση από τα ΕΠ του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η εκτίμηση αυτή επαναβεβαιώνεται, μέσω των διαδικασιών παρακολούθησης και επαληθεύσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης της συγκεκριμένης πράξης έως και την ολοκλήρωσή της.
2. Για το σκοπό αυτό ο δικαιούχος οφείλει, τόσο κατά την διαδικασία επιλογής όσο και κατά τη διάρκεια υλοποίησης και έως την ολοκλήρωση των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε αρχικά επαρκής, να αποδεικνύει τη διοικητική, χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή επάρκειά του και να προσκομίζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία όπως αυτά αποτυπώνονται στις διαδικασίες και τα τυποποιημένα έντυπα του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.
3. Μέρος ή και το σύνολο των κριτηρίων εκτίμησης της διοικητικής, χρηματοοικονομικής και επιχειρησιακής ικανότητας του δικαιούχου μπορεί να καλυφθεί και μέσω σχετικής πιστοποίησης από τρίτους φορείς.
4. Για την εξασφάλιση της επαρκούς διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας, υλοποιούνται παρεμβάσεις για τη υποστήριξη των δικαιούχων. Ειδικότερες ρυθμίσεις που αφορούν στη διαδικασία εκτίμησης της διοικητικής, χρηματοοικονομικής και επιχειρησιακής ικανότητας του δικαιούχου και το είδος των παρεμβάσεων υποστήριξης των δικαιούχων καθορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Επειδή δεν είδα κάπου να αναφέρεται ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου καικατά συνέπεια την υποβολλή του φακέλλου υποψηφιότητας σε προγράμματα ΠΕΠ κτλ, θα ήταν χρήσιμο να ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθείτε και για τα προγράμματα που αφορούν στους αγρότες. Δηλαδή, το επιχειρηματικό σχέδιο συντάσσεται και παρακολουθείται από γεωπόνο και υπογράφεται συμφωνητικό μεταξύ του δικαιούχου και του γεωπόνου για την 5ετη παρακολούθηση του σχεδίου. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και εδώ, δηλαδή σύμβουλος επιχειρήσεων να αναλαμβάνει και τη σύνταξη και την παρακολούθηση του σχεδίου. Μόνο σύμβουλος επιχειρήσεων και όχι οποιοσδήποτε άλλος. Σαφώς ζητείται και η συνδρομή άλλων συμβούλων, όπως των λογιστών ή των μηχανικών, αλλά ο σύμβουλος επιχειρήσεων να είναι αυτός που θα είναι υπεύθυνος για την πορεία του σχεδίου.
η εμπειρία του παρελθόντος ανέδειξε ότι οι όποιες προβλέψεις περί επάρκειας καταστρατηγούνται σωρηδόν. Στο μεταξύ έχουν στοιχίσει στο Ελληνικό Δημόσιο χιλιαδες ανθρωποώρες αλληλογραφίας, ελέγχων, επιθερωρήσεων κ.λπ ενώ στο τέλος οι φορείς ούτως ή άλλως θα καταφύγουν σε προγραμματικές συμβάσεις με πιο έμπειρους από αυτούς φορείς. Να απαλοιφθεί πλήρως το άρθρο
Καλή και άγια η επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας των δικαιούχων. Όμως ειδικά στην περίπτωση των δικαιούχων του ιδιωτικού τομέα π.χ. Σύλλογοι, Σωματεία κτλ καλό θα είναι να μην επιβάλλεται οπωσδήποτε η ύπαρξη προσωπικού αλλά να δίνεται βαρύτητα στην ουσία των διαδικασιών π.χ. δημοσιότητα, όροι διαγωνισμού κτλ