1. Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 49 του Εισ. Ν. Κ.Πολ.Δ. για τη συνομολόγηση Συμφωνίας Διαιτησίας του Δημοσίου, στα Έγγραφα της Σύμβασης Παραχώρησης μπορεί να εγκριθεί και περιληφθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη ρήτρα περί διαιτητικής επίλυσης κάθε διαφοράς που προκύπτει σχετικά με την εφαρμογή, την ερμηνεία ή το κύρος της Σύμβασης Παραχώρησης ή των παρεπομένων συμφώνων.
2. Με τη Σύμβαση Παραχώρησης καθορίζονται κανόνες που διέπουν τον ορισμό των διαιτητών, οι εφαρμοστέοι κανόνες διαιτησίας,ο τόπος διεξαγωγής της διαιτησίας εντός της Ελληνικής Επικράτειας , οι αμοιβές των διαιτητών, και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
3. Η διαιτητική απόφαση φέρει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, είναι οριστική και αμετάκλητη και δεν υπόκειται σε κανένα τακτικό ή έκτακτο ένδικο μέσο, αποτελεί δε τίτλο εκτελεστό χωρίς να χρειάζεται να κηρυχθεί αυτό από τα τακτικά Δικαστήρια, και τα αντίδικα μέρη δεσμεύονται να συμμορφωθούν αμέσως με τους όρους της.
4. Κατά της διαιτητικής απόφασης επιτρέπεται η άσκηση αγωγής ακύρωσης διαιτητικής απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 897 έως 900 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 2735/1999 (Φ.Ε.Κ. …) κατά περίπτωση,
5. Οι Κανόνες Διαφάνειας της UNCITRAL για τις διαιτησίες Επενδυτών- Κρατών δυνάμει συνθήκης, όπως υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο στις 10 Ιουλίου 2013 και εκάστοτε ισχύουν, εφαρμόζονται στις διαδικασίες διαιτησίας που εκκινούν δυνάμει του παρόντος άρθρου. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 8 των ως άνω κανόνων, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζεται η αποθετήρια αρχή για τη δημοσίευση των πληροφοριών που προβλέπονται στους εν λόγω κανόνες και κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με την τήρηση των πληροφοριών αυτών και την πρόσβαση σ’ αυτές. Σε περίπτωση αντίθεσης των κανόνων διαιτησίας που καθορίζονται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο με τους Κανόνες Διαφάνειας της UNCITRAL, οι τελευταίοι υπερισχύουν.