Μετά την ολοκλήρωση των Α’ και Β’ Φάσεων της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης, σας ενημερώνουμε ότι όλες οι υποβληθείσες κατά την Α’ Φάση προτάσεις, (53 συνολικά), και όλα τα υποβληθέντα κατά τη Β’ Φάση σχόλια των ενδιαφερομένων, (περισσότερα από 350), έχουν διαβιβασθεί στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΚΑ μελετούν και αξιολογούν όλο το προαναφερόμενο υποβληθέν υλικό, με σκοπό την αξιοποίησή του στην καταγραφή των λειτουργικών απαιτήσεων για την ανάπτυξη και εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης. Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και εξετάζονται συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:
1. Το σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρισης συνταγών φαρμάκων και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων πρέπει να είναι ένα σύστημα end-to-end που να ξεκινά από το γιατρό που εκδίδει τη συνταγή ή το παραπεμπτικό και καταλήγει στον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Πέραν της απλής αναγραφής των φαρμάκων (ποσότητες και δοσολογίες) το σύστημα οφείλει να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (σε ότι αφορά την προστασία της υγείας του ασθενή), όπως:
- αυτόματο έλεγχο στις δοσολογίες και τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων που συνταγογραφούνται,
- εργαλεία υποβοήθησης της κλινικής απόφασης (Clinical support decision tools),
- αναγνώριση των χρόνιων νοσημάτων με σκοπό την αυτόματη επανάληψη συνταγών χωρίς να απαιτείται η εκ νέου επίσκεψη στον γιατρό από τον ασθενή, κοκ
Αντίστοιχα ισχύουν και για τα παραπεμπτικά για ιατρικές πράξεις, αλλά θα υλοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο λόγω απουσίας των σχετικών κωδικοποιήσεων και προτύπων.
2. Σύνδεση και χρήση από το σύστημα άλλων μητρώων, όπως κωδικοποιημένες λίστες διαγνώσεων και ιατρικών πράξεων.
3. Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου:
- Για τον έλεγχο της παράνομης συνταγογράφησης,
- Για την ασφαλή μετάδοση των δεδομένων και την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών
4. Παροχή στατιστικής ανάλυσης και αναφορών προς τους Ασφαλιστικούς Φορείς και το Υπουργείο με στόχο:
- την πλήρη διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων,
- τη μείωση της γραφειοκρατίας (μείωση του χρόνου συνταγογράφησης στους ιατρούς, ταχύτερη συλλογή, ταξινόμηση, κοστολόγηση, έλεγχος και υποβολή των συνταγών στους ΦΚΑ για αποζημίωση από τους φαρμακοποιούς και μείωση της γραφειοκρατίας στους ΦΚΑ,
- τη μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης (και για όφελος της Πολιτείας, αλλά, και για όφελος των Πολιτών).
5. Το σύστημα θα βασίζεται σε ανοικτά πρότυπα και θα υποστηρίζει επίσημα Ελληνικά και διεθνή πρότυπα που αφορούν σε θέματα ασφάλειας / υγείας / διαλειτουργικότητας.