- Υπουργείο Ανάπτυξης - http://www.opengov.gr/ypoian -

Άρθρο 278 – Επιλογή των διαδικασιών (άρθρο 44 Οδηγίας 2014/25/ΕΕ)

1. Κατά την ανάθεση των συμβάσεών τους, οι αναθέτοντες φορείς εφαρμόζουν τις διαδικασίες του παρόντος Βιβλίου.
2. Οι αναθέτοντες φορείς μπορούν να προσφεύγουν στις ανοικτές ή στις κλειστές διαδικασίες ή στις διαδικασίες με διαπραγμάτευση με προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού. Επίσης, για συμβάσεις άνω των ορίων εφαρμογής της Οδηγίας, μπορούν να προσφεύγουν στον ανταγωνιστικό διάλογο και στη σύμπραξη καινοτομίας, όπως ρυθμίζονται σύμφωνα με το παρόν Βιβλίο.
3. Η προκήρυξη διαγωνισμού μπορεί να λάβει χώρα με ένα από τα ακόλουθα μέσα:
α) μέσω περιοδικής ενδεικτικής προκήρυξης σύμφωνα με το άρθρο 310, σε περίπτωση που η σύμβαση ανατίθεται μέσω κλειστής διαδικασίας ή διαδικασίας με διαπραγμάτευση·
β) μέσω γνωστοποίησης για την ύπαρξη συστήματος προεπιλογής σύμφωνα με το άρθρο 311, σε περίπτωση που η σύμβαση ανατίθεται μέσω κλειστής διαδικασίας ή διαδικασίας με διαπραγμάτευση ή με ανταγωνιστικό διάλογο ή σύμπραξη καινοτομίας·
γ) μέσω της προκήρυξης σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 312.
Στην περίπτωση α) της παρούσας παραγράφου, οι οικονομικοί φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μετά τη δημοσίευση της περιοδικής ενδεικτικής προκήρυξης προσκαλούνται στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους γραπτώς μέσω πρόσκλησης επιβεβαίωσης ενδιαφέροντος σύμφωνα με το άρθρο 319.
4. Στις ειδικές περιπτώσεις και περιστάσεις που αναφέρονται ρητά στο άρθρο 284, οι αναθέτοντες φορείς δύνανται να προσφεύγουν στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση ή διαγωνισμό, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής.
5. Στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων κάτω των ορίων εφαρμογής της Οδηγίας και ήσσονος αξίας, δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Αρχής.
6. Εφόσον πρόκειται για συμβάσεις κάτω των ορίων εφαρμογής της Οδηγίας, οι αναθέτοντες φορείς μπορούν να προσφεύγουν στο συνοπτικό διαγωνισμό, σύμφωνα με το άρθρο 285.
7. Εφόσον πρόκειται για συμβάσεις κάτω των ορίων εφαρμογής της Οδηγίας ή για συμβάσεις ήσσονος αξίας, οι αναθέτοντες φορείς μπορούν να προσφεύγουν στην απευθείας ανάθεση, σύμφωνα με το άρθρο 286.
8. Οποιεσδήποτε ειδικότερες ειδικές διαδικασίες πλην των οριζομένων στο παρόν άρθρο πρέπει να είναι σύμφωνες με αυτό.