1. Τα φυσικά πρόσωπα – ελεγκτές οφείλουν:
α. Να επιδεικνύουν επαγγελματική συμπεριφορά και ουδέτερη – αντικειμενική στάση έναντι του ελεγχόμενου και να σέβονται την προσωπική αξιοπρέπεια και επαγγελματική του υπόσταση.
β. Να έχουν πλήρη γνώση και σαφή άποψη των αντικειμένων του ελέγχου που διεξάγουν.
γ. Να επιδεικνύουν στον ελεγχόμενο τα νομιμοποιητικά έγγραφα (π.χ. εντολή ελέγχου) καθώς και τα έγγραφα ταυτοποίησής τους (π.χ. δελτίο υπηρεσιακής ή αστυνομικής ταυτότητας). Οι διατάξεις αυτές δεν αφορούν τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Οικονομική Αστυνομία), τα οποία, όμως, θα πρέπει να ακολουθούν τις ειδικές διατάξεις – κανόνες που ακολουθούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων τους.
2. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης για την οποία τα ελεγκτικά όργανα του παρόντος δεν έχουν αρμοδιότητα επιβολής κύρωσης ή έχουν από κοινού με άλλη υπηρεσία (πχ. μη έκδοση φορολογικού παραστατικού) συντάσσεται έκθεση ελέγχου, η οποία αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια υπηρεσία για τις περαιτέρω δικές της ενέργειες.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις των ελεγκτικών οργάνων και δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση των ελέγχων.
4. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Προτεινω να εξειδικευτουν οι οροι σχετικα με την καθαριοτητα των χωρων μετα τη ληξη της υπαιθριας αγορας, ωστε να μην παρατηρειται το φαινομενο του σκουπιδοτοπου.
Συγκεκριμενα, προτεινω να καθιστανται οι Δημοι υπευθυνοι, κατα τροπο ωστε η αποκατασταση του δρομου, στην προτερη κατασταση να γινεται εντος 2 ωρων το πολυ απο τη θεσμοθετημενη ληξη της αγορας.