1. Αποφασίζον όργανο για την ίδρυση, την επέκταση και την κατάργηση Λαϊκής Αγοράς είναι το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, γνωμοδότηση της οικείας Επιτροπής Λαϊκών Αγορών και της Τροχαίας. Για τη μετακίνηση, τη χωροθέτηση και την εν γένει λειτουργία των Λαϊκών Αγορών αποφασίζον όργανο είναι οι υπηρεσίες των φορέων λειτουργίας μετά από γνωμοδότηση των επιτροπών του άρθρου 28.
Εάν ο Δήμος, η επιτροπή Λαϊκών Αγορών ή η Τροχαία δεν παράσχουν γνώμη, όπου προβλέπεται, εντός σαράντα πέντε (45) ημερών, η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί χωρίς αυτή. Η πρωτοβουλία ίδρυσης νέας λαϊκής αγοράς δύναται να εκκινήσει, είτε από το Δημοτικό, είτε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Η ως άνω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κοινοποιείται στην οικεία Περιφέρεια. Σε περίπτωση ίδρυσης νέας λαϊκής αγοράς συνοδεύεται από αίτημα για κάλυψη των νέων θέσεων, οι οποίες χορηγούνται με τη διαδικασία της πρόσκλησης για κάλυψη αυτών, είτε για έκδοση νέων επαγγελματικών αδειών ανά κατηγορία προϊόντων για τη στελέχωση της αγοράς. Στη σχετική απόφαση οριοθετείται ο ακριβής χώρος λειτουργίας της, ο αριθμός των θέσεων αυτής για παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές, οι κατηγορίες των αδειών ανά αντικείμενο εκμετάλλευσης και κάθε συναφές θέμα που κριθεί αναγκαίο από το αποφασίζον όργανο για τη λειτουργία της. Σε κάθε νέα λαϊκή αγορά η αναλογία των θέσεων Παραγωγών προς Επαγγελματίες Πωλητές θα είναι 1 προς 1.
Εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος όλοι οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών συντάσσουν τοπογραφικό διάγραμμα για κάθε λαϊκή αγορά που λειτουργεί στα διοικητικά τους όρια, στο οποίο απεικονίζονται τα όρια που αυτή καταλαμβάνει, οι θέσεις που καλύπτονται από παραγωγούς και επαγγελματίες με αρίθμηση και συνακόλουθα το αντικείμενο εκμετάλλευσης κάθε πάγκου και οι κενές θέσεις. Τα εν λόγω διαγράμματα, εκτός της υποχρέωσης της παρ.1 του άρθρου 27, αποστέλλονται στις Γενικές Διευθύνσεις Ανάπτυξης των οικείων Περιφερειών.