1. Κάθε φορέας λειτουργίας λαϊκής αγοράς οφείλει να φροντίζει:
– Για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των διερχομένων πωλητών και καταναλωτών
– Για την καθαριότητα του χώρου κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, και την τήρηση των κανόνων υγιεινής
– Για την τήρηση των κανόνων περί τοποθέτησης πωλητών εντός της λαϊκής και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
– Την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τοπογραφικού διαγράμματος κάθε λαϊκής αγοράς που λειτουργεί στα διοικητικά του όρια, στο οποίο θα εμφανίζονται οι θέσεις και οι πωλητές που τις καταλαμβάνουν, καθώς επίσης και οι κενές θέσεις.
2. Για το λόγο αυτό, με ευθύνη του φορέα λειτουργίας σε κάθε λαϊκή αγορά τοποθετείται κιόσκι, στο οποίο αναρτάται η κάτοψη της λαϊκής, στην οποία θα εμφανίζονται οι τομείς κατ’ είδος προϊόντων. Τοποθετούνται επίσης δελτία και κυτίο παραπόνων.
3. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, υπάλληλος του φορέα λειτουργίας εποπτεύει το χώρο της λαϊκής αγοράς και μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία αυτής. Ο εν λόγω υπάλληλος ορίζεται από τα όργανα της διοίκησης του φορέα λειτουργίας (με απόφαση Δημάρχου ή Δ/ντη Λαϊκών Αγορών για τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και έχει την ιδιότητα του ελεγκτή υποκείμενου στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ιδιότητα αυτή. Ο εν λόγω υπάλληλος αντικαθίσταται υποχρεωτικά από άλλον με την πάροδο χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών. Για τη διευθέτηση θεμάτων που προκύπτουν κατά τη λειτουργία της λαϊκής ο εν λόγω υπάλληλος συνεργάζεται με έναν εκπρόσωπο των παραγωγών και έναν των επαγγελματιών πωλητών, οι οποίοι προτείνονται από τα οικεία σωματεία.
4. Κάθε Λαϊκή Αγορά, ανάλογα με τη φύση των πωλούμενων προϊόντων χωρίζεται στους κάτωθι τομείς υποχρεωτικά:
α) Τομέας Διατροφικών Προϊόντων
β) Τομέας Βιομηχανικών ειδών, ο οποίος βρίσκεται διακριτά στα όρια της Λαϊκής αγοράς.