1. Επιτρέπεται η λειτουργία υπαίθριων αγορών σε καθορισμένους από τις αρμόδιες αρχές ελεύθερους και ανεξάρτητους χώρους, δημόσιους ή δημοτικούς ιδιόκτητους ή μισθωμένους (π.χ. πλατείες, πάρκα και εν γένει ανοικτούς χώρους) και οι οποίοι θα διασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Σε περίπτωση που τέτοιοι χώροι δεν είναι εφικτό να βρεθούν, δύναται να επιλεγούν κατάλληλοι δρόμοι. Οι χώροι λειτουργίας των εν λόγω αγορών καθορίζονται από το φορέα λειτουργίας μετά από γνώμη της υπηρεσίας της Τροχαίας, η οποία αποφαίνεται σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από την λειτουργία τους. Σε περίπτωση που η Τροχαία δεν υποβάλλει γνώμη εντός τριάντα (30) ημερών, η απόφαση του φορέα λειτουργίας εκδίδεται χωρίς αυτή.
2. Λόγω της επιλογής των χώρων δε θα πρέπει να παρεμποδίζεται η πρόσβαση σε σχολεία, νοσοκομεία, σταθμούς του αστικού, του προαστιακού σιδηρόδρομου και των υπεραστικών λεωφορείων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, εκκλησίες, εισόδους κατοικιών και καταστημάτων, σε οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς επίσης και να μη δημιουργείται πρόβλημα στον εφοδιασμό κάθε είδους καταστημάτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση στο καταναλωτικό κοινό.
3. Οι υπαίθριες αγορές διακρίνονται σε λαϊκές αγορές, αγορές καταναλωτών, εμποροπανηγύρεις που τελούνται επ΄ευκαιρία θρησκευτικής εορτής, κυριακάτικες αγορές και λοιπές υπαίθριες αγορές (χριστουγεννιάτικες, πασχαλινές) και για κάθε αγορά απαιτείται η έκδοση Κανονισμού λειτουργίας από την εκάστοτε αρμόδια αρχή. Οι Κανονισμοί Λειτουργίας είναι εναρμονισμένοι με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και κοινοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εφόσον ζητηθούν.
«Οι χώροι λειτουργίας των εν λόγω αγορών καθορίζονται από το φορέα λειτουργίας μετά από γνώμη της υπηρεσίας της Τροχαίας». Ο «φορέας λειτουργίας λαϊκής αγοράς» ορίζεται με το άρθρο 2, παρ. 17. Ποιοι είναι οι φορείς λειτουργίας των κυριακάτικων αγορών και των εμποροπανηγύρεων;
στην παρ. 3 να προστεθούν και οι εθιμοτυπικές παραδοσιακές αγορές και οι ζωοπανήγυρεις.
επιβάλλεται να συμπεριληφθούν στο νέο νομοθέτημα οι εκκλησιαστικοί χώροι. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλίζονται οι υπαίθριοι έμποροι από αυθαίρετη επιβολής προστίμων από τις δημοτικές αρχές, περιστατικά που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε σε πολλές εμποροπανηγύρεις.
β)Επιπλέον επιβάλλεται να συμπεριληφθούν στο νέο νομοθέτημα οι αμιγώς ιδιωτικοί χώροι
Κάθε μορφής υπαίθρια αγορά εγκαθίσταται σε δημόσιους, δημοτικούς, ιδιωτικούς και εκκλησιαστικούς χώρους.
α) πολλές θρησκευτικές εμποροπανηγύρεις λαμβάνουν χώρα εντός εκκλησιαστικής περιουσίας (π.χ. εμποροπανήγυρη Φανερωμένης Σαλαμίνας, Λευκάδος κ.α) και στην προκείμενη περίπτωση το τέλος κατάληψης καταβάλλεται στις εκκλησιαστικές αρχές. Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται να συμπεριληφθούν στο νέο νομοθέτημα οι εκκλησιαστικοί χώροι. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλίζονται οι υπαίθριοι έμποροι από αυθαίρετη επιβολής προστίμων από τις δημοτικές αρχές, περιστατικά που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε σε πολλές εμποροπανηγύρεις.
β)Επιπλέον επιβάλλεται να συμπεριληφθούν στο νέο νομοθέτημα οι αμιγώς ιδιωτικοί χώροι που δύνανται να μισθώνονται προσωρινά για την λειτουργία της βραχυπρόθεσμης υπαίθριας αγορά, είτε αυτοί (οι χώροι) ανήκουν στους έμπορους ως ιδιοκτησία είτε τους κατέχουν είτε οι ίδιοι είτε οι δήμοι δυνάμει εννόμου σχέσεως (μίσθωση, παραχώρηση κ.α.). Η εμπειρία δείχνει ότι στις περιπτώσεις εκείνες που γίνεται επιλογή ιδιωτικών χώρων προς εγκατάσταση και λειτουργία υπαίθριων αγορών, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας, κυρίως των δεύτερων, υπάρχει εύρυθμη λειτουργία της αγορά και της χωροθέτησής της και με τον τρόπο αυτόν επέρχεται αποσυμφόρηση σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της εκάστοτε πόλεως, δεν κλείνουν δρόμοι και περάσματα, δεν απομονώνονται καταστήματα, υπηρεσίες, ιδρύματα, σχολεία, νοσοκομεία κ.α. δεν διαταράσσεται η ζωή των ντόπιων πολιτών, διασφαλίζεται η κυκλοφοριακή ευρυθμία και εξυπηρετούνται, δια δημιουργίας χώρων στάθμευσης, τα οχήματα των συμμετεχόντων και των επισκεπτών.
Στην παραγραφο 2 Να προστεθει η λεξη ΑΣΤΙΚΩΝ λεωφορειων διπλα στη λεξη υπεραστικων λεωφορειων καθως απο εκει που περνουν τα υπεραστικα λεωφορεια δηλαδη τους μεγαλους δρομους δεν ειναι δυνατον να υπαρχουν εγκαταστημενες λαικες αγορες.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΑΛΛΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΡΙΖΩΣΕΙ ΟΙ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ .ΑΥΤΟ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟΥΣ . ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΛΑΙΚΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ . ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ . ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ .
Συμφωνούμε ότι πρέπει να απέχουμε από εισόδους σχολείων, νοσοκομείων, καταστημάτων. Ο αποκλεισμός όμως από τουριστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, απομονώνει τον χειροτέχνη παραγωγό από το ζωντανό πολιτισμικό γίγνεσθαι της χώρας με το οποίο είναι συνυφασμένη η λαϊκή τέχνη και δημιουργία. Το έργο του εικαστικού χειροτέχνη συνδέεται με χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος καθότι, ο χειροτέχνης λειτουργεί και βασίζει την ύπαρξή του πάνω σε παραδοσιακές και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες οι οποίες χρίζουν αστικής, μητροπολιτικής και τουριστικής προβολής. Προτείνουμε ότι οι αποστάσεις να είναι τέτοιες ώστε να μην εμποδίζεται η είσοδος και η λειτουργία των παραπάνω.
Στην παρ. 3, στον προσδιορισμό των υπαίθριων αγορών, πρέπει να προστεθεί ξεχωριστά η λέξη «εμποροπανηγύρεις» γιατί στην Ελλάδα πολλές εμποροπανηγύρεις (οι μεγαλύτερες) δεν είναι συνδεδεμένες με θρησκευτική εορτή.
Παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε και την περίπτωση των στάσεων των ΑΣΤΙΚΏΝ ΛΕΩΦΟΡΕΊΩΝ, διότι είναι εξωφρενικό να θέλουμε να μεταβούμε στην εργασία μας και τα παιδιά στο σχολείο και να είμαστε αναγκασμένοι να διανύουμε πολύ μεγάλες αποστάσεις το χειμώνα με κρύο και βροχή και το καλοκαίρι με καύσωνες για να πάμε σε άλλες στάσεις.
2. Λόγω της επιλογής των χώρων δε θα πρέπει να παρεμποδίζεται η πρόσβαση σε σχολεία, νοσοκομεία, σταθμούς του αστικού, του προαστιακού σιδηρόδρομου και των υπεραστικών λεωφορείων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, εκκλησίες, εισόδους κατοικιών και καταστημάτων, σε οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες,…….
ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΛΕΞΗ υπεραστικων λεωφορειων και η λεξη ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΟΦΟΡΕΙΩΝ καθως οι περιπτωσεις διελευσης υπεραστικων λεωφορειων αφορα μονο λιγες περιπτωσεις