Ήδη στα ανωτέρω εδάφια, εκθέθηκαν οι απόψεις του ΟΣΔ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και διατυπώθηκαν προτάσεις. Η ριζική αλλαγή των υφιστάμενων διατάξεων, ειδικά μέσα από μια διαβούλευση που διήρκησε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εν μέσω κρίσης και εορτών, δε νομίζουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Το γεγονός ότι αυτή η διαβούλευση, ξεκίνησε, αμέσως μετά από την υπογραφή και έναρξη υλοποίησης πολύ σημαντικών συμφωνιών μεταξύ ΟΣΔ και ΞΕΕ, δια των οποίων επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα, με θετικά αποτελέσματα, τόσο για τους χρήστες, όσο και για τους ΟΣΔ, επιτείνει την ανησυχία μας αυτή. Θυμίζουμε, ότι οι συζητήσεις για τροποποίηση των διατάξεων του 2121/1993, είχαν ξεκινήσει επ’ αφορμής της συγκεκριμένης αντιδικίας. Μετά την εξωδικαστική επίλυση αυτής της διαφοράς από την πλειοψηφία των ΟΣΔ (ΑΕΠΙ, ΑΘΗΝΑ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ, GRAMMO) που κατήρτισαν συμβάσεις με το ΞΕΕ, φαντάζει παράλογο το να επισπεύδεται και μάλιστα τόσο βιαστικά, μία νομοθετική ρύθμιση. Σημειώνουμε, ότι κάτι τέτοιο, μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση, ακόμη και τις προαναφερθείσες συμφωνίες. Το γεγονός δε, ότι ένας μόνον οργανισμός, δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με το ΞΕΕ, δεν δικαιολογεί την αλλαγή του Νόμου. Σε κάθε περίπτωση, η όποια τροποποίηση θα πρέπει έχει ως βάση της την κατάσταση που έχει μέχρι σήμερα διαμορφωθεί, να αποσκοπεί στην διευκόλυνση και προώθηση των συμβατικών – συναινετικών λύσεων και να μην αποτελέσει αφορμή για την έναρξη νέων δικαστικών αγώνων. Παράλληλα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις (όπου αυτές καθίστανται αναγκαίες) για την προώθηση των συμβάσεων μεταξύ χρηστών και ΟΣΔ.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα, που δεν θίγεται με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στην διαβούλευση, αποτελεί η αυξανόμενη, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης «πειρατεία» και η προστασία κατά την χρήση των προστατευόμενων έργων στο διαδίκτυο.
Ήδη στα ανωτέρω εδάφια, εκθέθηκαν οι απόψεις του ΟΣΔ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και διατυπώθηκαν προτάσεις. Η ριζική αλλαγή των υφιστάμενων διατάξεων, ειδικά μέσα από μια διαβούλευση που διήρκησε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εν μέσω κρίσης και εορτών, δε νομίζουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Το γεγονός ότι αυτή η διαβούλευση, ξεκίνησε, αμέσως μετά από την υπογραφή και έναρξη υλοποίησης πολύ σημαντικών συμφωνιών μεταξύ ΟΣΔ και ΞΕΕ, δια των οποίων επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα, με θετικά αποτελέσματα, τόσο για τους χρήστες, όσο και για τους ΟΣΔ, επιτείνει την ανησυχία μας αυτή. Θυμίζουμε, ότι οι συζητήσεις για τροποποίηση των διατάξεων του 2121/1993, είχαν ξεκινήσει επ’ αφορμής της συγκεκριμένης αντιδικίας. Μετά την εξωδικαστική επίλυση αυτής της διαφοράς από την πλειοψηφία των ΟΣΔ (ΑΕΠΙ, ΑΘΗΝΑ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ, GRAMMO) που κατήρτισαν συμβάσεις με το ΞΕΕ, φαντάζει παράλογο το να επισπεύδεται και μάλιστα τόσο βιαστικά, μία νομοθετική ρύθμιση. Σημειώνουμε, ότι κάτι τέτοιο, μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση, ακόμη και τις προαναφερθείσες συμφωνίες. Το γεγονός δε, ότι ένας μόνον οργανισμός, δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με το ΞΕΕ, δεν δικαιολογεί την αλλαγή του Νόμου. Σε κάθε περίπτωση, η όποια τροποποίηση θα πρέπει έχει ως βάση της την κατάσταση που έχει μέχρι σήμερα διαμορφωθεί, να αποσκοπεί στην διευκόλυνση και προώθηση των συμβατικών – συναινετικών λύσεων και να μην αποτελέσει αφορμή για την έναρξη νέων δικαστικών αγώνων. Παράλληλα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις (όπου αυτές καθίστανται αναγκαίες) για την προώθηση των συμβάσεων μεταξύ χρηστών και ΟΣΔ. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα, που δεν θίγεται με τα ερωτήματα που έχουν τεθεί στην διαβούλευση, αποτελεί η αυξανόμενη, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης «πειρατεία» και η προστασία κατά την χρήση των προστατευόμενων έργων στο διαδίκτυο.