Θα συμφωνήσω απόλυτα με την κυρία Σκαλτσογιαννη για τη φορολόγηση. Ο προβλεπόμενος φορολογικός συντελεστής είναι εξαιρετικά υψηλός για την ενοικίαση σπιτιων για διακοπές.
Η ενοικίαση σπιτιών για τουριστικούς σκοπούς συνεπαγεται σημαντικότατα έξοδα για τον ιδιοκτήτη (καθάρισμα, ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, δορυφορική, Internet, μόνιμο προσωπικό, αναλώσιμα, συντηρήσεις, επισκευές, ζημιές, κλπ) και δεν είναι δυνατόν να φορολογείται με τον ίδιο συντελεστή όπως μια αστική μισθωση.
Στην Γαλλία (μια χώρα με μεγάλη παράδοση στην ενοικίαση εξοχικών κατοικιών), οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν εξοχικές κατοικίες μη επαγγελματικά (δηλαδή χρησιμοποιούν και οι ίδιοι τα σπίτια τους για τις διακοπές τους) εκπίπτουν αυτοτελώς το 50% των εσόδων που έχουν από τις ενοικιάσεις ως έξοδα (δηλαδή φορολογείται μόνο το μισό έσοδο με τους τρέχοντες συντελεστές φορολογίας) ενώ όσοι το κάνουν επαγγελματικά (δηλαδή δεν χρησιμοποιούν οι ίδιοι τα σπίτια αλλά τα έχουν προς ενοικίαση μόνο) ενθαρρύνονται να πάρουν άδεια από την ATOUT (τον Γαλλικό ΕΟΤ) και να κατατάξουν τα σπίτια τους σε “αστέρια κατηγορίας” και εκπίπτουν 70% των εσόδων που έχουν από τις ενοικιάσεις ως έξοδα (δηλαδή φορολογείται μόνο το 30% του εσόδου).
Ο νόμος είναι σαφώς στη σωστή κατεύθυνση και επιτέλους ρυθμίζει ένα θέμα που άλλες χώρες έχουν ρυθμίσει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά εάν δεν ληφθούν υπόψη τα παραπάνω φοβάμαι ότι δεν θα ευδοκιμήσει...
Θα συμφωνήσω απόλυτα με την κυρία Σκαλτσογιαννη για τη φορολόγηση. Ο προβλεπόμενος φορολογικός συντελεστής είναι εξαιρετικά υψηλός για την ενοικίαση σπιτιων για διακοπές. Η ενοικίαση σπιτιών για τουριστικούς σκοπούς συνεπαγεται σημαντικότατα έξοδα για τον ιδιοκτήτη (καθάρισμα, ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, δορυφορική, Internet, μόνιμο προσωπικό, αναλώσιμα, συντηρήσεις, επισκευές, ζημιές, κλπ) και δεν είναι δυνατόν να φορολογείται με τον ίδιο συντελεστή όπως μια αστική μισθωση. Στην Γαλλία (μια χώρα με μεγάλη παράδοση στην ενοικίαση εξοχικών κατοικιών), οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν εξοχικές κατοικίες μη επαγγελματικά (δηλαδή χρησιμοποιούν και οι ίδιοι τα σπίτια τους για τις διακοπές τους) εκπίπτουν αυτοτελώς το 50% των εσόδων που έχουν από τις ενοικιάσεις ως έξοδα (δηλαδή φορολογείται μόνο το μισό έσοδο με τους τρέχοντες συντελεστές φορολογίας) ενώ όσοι το κάνουν επαγγελματικά (δηλαδή δεν χρησιμοποιούν οι ίδιοι τα σπίτια αλλά τα έχουν προς ενοικίαση μόνο) ενθαρρύνονται να πάρουν άδεια από την ATOUT (τον Γαλλικό ΕΟΤ) και να κατατάξουν τα σπίτια τους σε “αστέρια κατηγορίας” και εκπίπτουν 70% των εσόδων που έχουν από τις ενοικιάσεις ως έξοδα (δηλαδή φορολογείται μόνο το 30% του εσόδου). Ο νόμος είναι σαφώς στη σωστή κατεύθυνση και επιτέλους ρυθμίζει ένα θέμα που άλλες χώρες έχουν ρυθμίσει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά εάν δεν ληφθούν υπόψη τα παραπάνω φοβάμαι ότι δεν θα ευδοκιμήσει...