Μερικές παρατηρήσεις πάνω στο νομοσχέδιο ως και σε παρατηρήσεις στελεχών του ΕΟΤ.
1. Σύμφωνα με την ορολογία ακόλουθοι χαρακτηρίζονται υπάλληλοι διαπιστευμένοι σε μια ξένη αποστολή (Πρεσβεία) και έχουν ενα συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και καλά να είναι μόνιμος Δημόσιος υπάλληλος, και να επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο και με μισθό στην Ελλάδα και με επίδομα αλλοδαπής. Πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα η Κύπρος απασχολούν επιτόπιο προσωπικό στις Πρεσβείες τους, συνήθως εμπορικούς ακολούθους, ακολούθους Τύπου και ακολούθους Τουρισμού.
2. Σε πολλά σχόλια διακρίνεται η προσπάθεια υπεράσπισης συντεχνιακών συμφερόντων, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιοι υπάλληλοι θεωρούν τον Οργανισμό και την πολιτική της χώρας στον τουρισμό, τσιφλίκι τους, λησμονώντας τον τρόπο που οι περισσότεροι προσλήφθησαν.
3. Δυστυχώς και η εως σήμερα επιλογή προϊσταμένων σε Γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, γινόταν με κομματικά κριτήρια με αποτελεσμα τα Γραφεία να στελεχώνονται απο άτομα άσχετα εντελώς με το αντικείμενο αλλά και με έλλειψη βασικών γνώσεων διοίκησης και λειτουργίας Γραφείων.
4. Η αποστολή στα Γραφεία Τουριστικών Ακολούθων που αποφοίτησαν απο τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είναι απολύτως αποδεκτή και κατανοητή.
5. Η έως σήμερα εμπειρία, απο τη λειτουργία των Γραφείων Εξωτερικού έχει δείξει ότι στα περισσότερα, το επιτόπιο προσωπικό είναι εκείνο που διασφαλίζει τις επαφές στην αγορά και διεκπεραιώνει ολο το φάσμα εργασιών των Γραφείων χωρίς να επιβαρύνει διπλά το ελληνικο Δημόσιο. Άλλωστε, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, την εποχή που τα αρνητικά για τον ελληνικό τουρισμό δημοσιεύματα έδιναν και έπαιρναν, ήταν το επιτόπιο προσωπικό που με τη γλωσσική δεινότητα και την άριστη γνώση των τοπικών κοινωνιών έδωσε με επιτυχία την μάχη της επικοινωνίας.
6. στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης των στελεχών των Γραφείων και κάθε απόφαση για τοποθετήσεις χωρίς κομματικά κριτήρια.
Μερικές παρατηρήσεις πάνω στο νομοσχέδιο ως και σε παρατηρήσεις στελεχών του ΕΟΤ. 1. Σύμφωνα με την ορολογία ακόλουθοι χαρακτηρίζονται υπάλληλοι διαπιστευμένοι σε μια ξένη αποστολή (Πρεσβεία) και έχουν ενα συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και καλά να είναι μόνιμος Δημόσιος υπάλληλος, και να επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο και με μισθό στην Ελλάδα και με επίδομα αλλοδαπής. Πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα η Κύπρος απασχολούν επιτόπιο προσωπικό στις Πρεσβείες τους, συνήθως εμπορικούς ακολούθους, ακολούθους Τύπου και ακολούθους Τουρισμού. 2. Σε πολλά σχόλια διακρίνεται η προσπάθεια υπεράσπισης συντεχνιακών συμφερόντων, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιοι υπάλληλοι θεωρούν τον Οργανισμό και την πολιτική της χώρας στον τουρισμό, τσιφλίκι τους, λησμονώντας τον τρόπο που οι περισσότεροι προσλήφθησαν. 3. Δυστυχώς και η εως σήμερα επιλογή προϊσταμένων σε Γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, γινόταν με κομματικά κριτήρια με αποτελεσμα τα Γραφεία να στελεχώνονται απο άτομα άσχετα εντελώς με το αντικείμενο αλλά και με έλλειψη βασικών γνώσεων διοίκησης και λειτουργίας Γραφείων. 4. Η αποστολή στα Γραφεία Τουριστικών Ακολούθων που αποφοίτησαν απο τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είναι απολύτως αποδεκτή και κατανοητή. 5. Η έως σήμερα εμπειρία, απο τη λειτουργία των Γραφείων Εξωτερικού έχει δείξει ότι στα περισσότερα, το επιτόπιο προσωπικό είναι εκείνο που διασφαλίζει τις επαφές στην αγορά και διεκπεραιώνει ολο το φάσμα εργασιών των Γραφείων χωρίς να επιβαρύνει διπλά το ελληνικο Δημόσιο. Άλλωστε, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, την εποχή που τα αρνητικά για τον ελληνικό τουρισμό δημοσιεύματα έδιναν και έπαιρναν, ήταν το επιτόπιο προσωπικό που με τη γλωσσική δεινότητα και την άριστη γνώση των τοπικών κοινωνιών έδωσε με επιτυχία την μάχη της επικοινωνίας. 6. στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια αξιολόγησης των στελεχών των Γραφείων και κάθε απόφαση για τοποθετήσεις χωρίς κομματικά κριτήρια.